Fördelar med att bo litet

Att bo fyra personer uppdelat på 2 rum och kök på 60 kvm är ibland påfrestande. Det händer både en och två gånger i veckan att vi behöver påminna oss själva om att det finns många fördelar med att bo litet och trångt.

Som vi skrivit om i inlägg som ”Hemnet-knarka bort sin fritid”, eller ”Är du en vinnare i bostadslotteriet” så letar vi större bostad. Att hitta huset, eller kanske lägenheten, som känns rätt är inte enkelt. Och de gånger vi så har gjort har vi än så länge förlorat i den efterföljande budgivningen. När det känns jobbigt är det bra att snegla på listan nedan för att påminna oss om att det trots allt finns många fördelar med att bo litet och trångt, och att det inte gör något att vi får göra det ett tag till.

 • Du är aldrig mer än tio steg bort när något av barnen skriker.
 • Du blir duktig på att rensa och minimera antalet saker.
 • Du tvingas till smarta och kompakta förvaringslösningar.
 • Det är liten yta att städa och hålla rent.
 • Du blir duktig på att plocka undan efter dig och lägga tillbaka saker på sin plats.
 • Du säljer av eller skänker saker snabbt så de lämnar hemmet och kommer till nytta igen.
 • Du tackar inte automatiskt ja när någon erbjuder dig, ofta onödiga, prylar.
 • Familjen kommer varandra väldigt nära.
 • Du konsumerar onödiga saker i mindre utsträckning.
 • Du hittar dina konkreta behov när du bara får plats och har det du verkligen behöver.
 • Du etablerar nya och mer miljövänliga vanor som Bundling och Hygglo.
 • Ni börjar samäga inom familjen, exempelvis träningsutrustning och datorer.

Sist men inte minst är att bo på liten yta den bästa minimalistkursen du kan gå. :) Du tvingas till ett minimalistiskt tänk, får prioritera och fundera kring dina prylar och kläder, om de används och om du behöver ha kvar dem, samt om det är värt att låta dem ta upp förvaringsyta.

För vissa kan det säkert vara ekonomiskt fördelaktigt att bo litet. I Stockholmsområdet har dock det mest ekonomiska de senaste ca 10 åren varit att köpa stor bostad redan från början.

Vad tycker du är de främsta fördelarna med att bo trångt?

15 tankar kring ”Fördelar med att bo litet

 1. Jenni

  För mig som bor i hus (inte jättestort) finns ett par saker att lägga till. Försöker också se fördelarna med ett mindre hus även om det finns tankar på att bygga ut lite. Mindre boyta betyder också mindre yta att värma upp och det sparar pengar. Mindre insida brukar ju också betyda mindre utsida att underhålla. Stor skillnad att måla om ett enplanshus jämfört med ett tvåplans till exempel. Både i tid och/eller pengar. Färre rum betyder också färre dörrar och fönster som till exempel kan ”sätta sig” och som kräver åtgärder. Och som ni var inne på – det betyder också färre lampor, möbler, tavlor, mattor och allt annat som hör ett rum till och som ska köpas, monteras och dammas. Större hus brukar ju även på gott och ont ha fler badrum med allt vad det innebär från risk för fuktskador till droppande kranar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jättebra komplement ur hussynpunkt där ju vi inte har särskilt mycket erfarenhet. :)
   Det där med uppvärmning är verkligen sant och något vi kikar på när vi tittar på hus. Där är det ju även stor skillnad beroende på uppvärmningsform och när huset är byggt, det är visserligen större yta som ska värmas oavsett så länge huset är större, men prismässigt kan ett litet ”dåligt” byggt hus vara betydligt dyrare än ett större nytt ”bra” byggt.

 2. Karin Svensson

  I stan (vintertid) bor jag i en tvåa på 60 kvm, alldeles lagom för mig som är ensam. Vet var allt finns, jag har sån jäkla ordning så jag kan blunda och hämta exakt det jag behöver. Får nog skylla ordningen i stadslägenheten på att jag hyr ut under sommaren och då går det inte att ha fullt i varenda vrå.

  På sommaren flyttar jag till min stuga och då blir det mindre boyta ca 25 kvm, mindre plats att förvara saker och det är då jag har insett att jag inte behöver allt. Vem behöver 4 vispskålar, 3 osthyvlar, 8 kastruller så nu har allt som känts överflödigt hamnat på loppis eller återvinningsstationen.

  Svara
 3. CJH

  Inga fördelar utom kostnaden. Möjligen mindre underhållsbehov av lägenhet jämfört med villa, men man kan ju köpa en nybyggd villa alternativt köpa tjänster som målning o dyl.

  Alla punkterna i listan ser jag som nackdelar.

  Jag bor också på ca 60 kvm, men drömmen är att ha en villa med jättegarage eller ännu hellre komplettera lägenheten med någon industribyggnad eller dylikt. Kunna köpa alla bilar jag är sugen på och aldrig behöva sälja eller skrota någon på grund av platsbrist.

  Att komma varandra nära beror väldigt mycket på hur man är som person. Jag hade ett förhållande som tog slut för att jag aldrig föreslog att vi skulle träffas i veckorna, bara i veckosluten, och det tyckte hon tydde på bristande engagemang.

  Men när man likt mig har ett jobb där man ofrivilligt träffar en massa folk (ingenjör på kontor) _orkar_ jag bara inte träffa någon på kvällen också, vem det vara månde. Hade jag haft ett ensamvargsjobb som t ex långtradarchaffis (mitt drömjobb, funderar på att ta CE-kort och byta till det) hade det gått bättre.

  Umgänge med andra människor får för min del gärna vara i lagoma doser, som att dricka öl på en pub med flyktiga bekanta eller ha ett kravlöst förhållande av KK-karaktär.

  Så skulle jag leva i ett samboförhållande (osannolikt) skulle jag definitivt behöva en mancave, vilket jag iofs redan har i form av garaget.

  Svara
 4. Eva

  CJH: Kära nån, du låter exakt som min gamla vän ingenjören. Aldrig träffas i veckorna, bristande engagemang, kravlöst förhållande, öl med flyktiga bekanta, umgänge i lagom doser, behov av mancave mm. Ha! ;)

  Svara
 5. Linda

  Tack för en inspirerande blogg! Jag fick en fundering: hur tror ni att ni kommer göra med möbler o pynt o grejer när ni fått hus eller större lägenhet? Jag menar, det kanske kommer kännas som man behöver möblera upp det. En byrå skulle passa bra där, eller en pynthylla där. Eller ett par fåtöljer här.

  Jag rensar själv mycket och ofta men tycker också att det är roligt med inredning och att ha det fint och mysigt omkring mig. Men den där byrån kanske egentligen inte behövs för förvarings skull och fåtöljerna kanske passar bättre inredningsmässigt än hur en lever.
  Det blir långt o lite flummigt kanske.
  Men hur tänker ni? Är ombonibgen viktig för er, och hur tänker ni i såfall med att få större yta att möblera?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi tänker på det där lite då och då, inte helt konstigt eftersom vi kikar på större bostad och främst hus kring 120-140 kvm, helst 5 rok. Vi brukar säga att det kommer bli ett väldigt luftigt hus :) och det tror vi det kommer bli, utan att för den skull kännas öde eller tomt i rummen. Vissa rum kommer per automatik behöva möbleras upp, exempelvis med barnsäng istället för spjälsäng till storasyster, en riktig gästsäng i gästrummet istället för som idag uppblåsbar madrass, fler barnrelaterade möbler i barnrummet än som idag bara en lite bokhylla i vardagsrummet, ett höj- och sänkbart skrivbord i arbetsrummet istället för som idag ett vanligt skrivbord i vardagsrummet.

   I mångt och mycket kommer vi kunna sprida ut sakerna vi har idag i flera rum. Idag är vårt vardagsrum både arbetsrum, lekrum och umgängesrum/vanligt vardagsrum. I ett hus skulle var och ett av dessa ha sitt egna rum. Likaså sover vi ju alla fyra i samma sovrum idag, medan vi i ett större hus skulle kunna sprida ut oss i åtminstone två sovrum, och i tre sovrum inom överskådlig framtid.

   Omboning är viktigt för oss och vi gillar inredning båda två, men vill ändå hellre ha ett fåtal väl utvalda saker och möbler, än att belamra yta bara för att fylla ut eller för att det är möjligt. Dessutom har vi nog en annan syn på detta idag än för bara ett par år sedan, att vi nu tänker mer på att det även ska vara funktionellt och behov bakom även inredningen, mot tidigare mer att det var snyggt. Det ska bli intressant även för oss den dag vi köpt hus att se hur vi går tillväga när vi får större yta att möblera. Följ bloggen så får du förhoppningsvis svaren inom överskådlig framtid. :)

 6. Ida

  Vad kul att höra allas åsikter! Det är så lätt att glömma alla fördelar med att bo litet i vardagsstöket och tro att livet blir så mycket lättare och smidigare med fler kvadrat. Vi har sedan ett halvår tillbaka flyttat från hus på 93 kvadrat till ett på 113 med ytterligare ett par rum. Jag ångrar inte flytten men känner inte heller att livskvalitet förbättrats i den mån vi hoppades även om vi tyckte att vi noga vägt för och nackdelarna mot varandra. Det mesta är faktiskt samma lika med större bostad. Barnen stör varandra, bråkar, bökar och stökar på precis som förrut; bara att eländet nu är utspridet på ytterligare några kvadrat? Som det känns nu kommer vi nog aldrig att fytta till något ännu större, och då är vi ändå en familj på snart 6 personer. Jag tycker ändå att fördelarna som nämnts tidigare i tråden med bland annat mindre underhåll och städning överväger. Dessutom är det lättare att motivera ett minimalistiskt liv både för sig själv, barnen och omgivningen när man faktiskt inte har plats för allt som man ibland inbillar sig att man behöver eller vill ha.

  Svara
 7. Gunilla, grundare av SaveYourDay.com

  Så länge vi bodde på 45 m2 hade var sak sin plats och vi shoppade mindre. De fördelarna håller jag med om.

  Men ur städsynpunkt tyckte jag att det var enklare att städa när vi fick hus. Det var så jobbigt och lite trångt att städa i lägenheten. Ett hus är luftigare och behöver inte städas med lika täta intervall. Jag antar att man genererar lika mycket damm oavsett hur stort man bor! (Men nu med långhårig katt och tre barn är det klart att städandet tar längre tid än i lägenheten…)

  Svara
 8. Johannes

  En sak som jag tycker är otroligt skönt med större yta är att utrymmet mellan möblerna blir större, slippa flytta på saker för att komma åt etc. Att kunna lämna ett pussel framme på ett bord utan att det stör nämnvärt är en otroligt skön känsla.

  Vi bor i en liten lägenhet idag och allt är ganska trångt, 2 st på 2 garderober och en byrå gör att man får leta ”hål” ibland. Vi har en tomt där vi ska bygga hus på och där har vi faktiskt valt bort att ha ett gästrum och istället satsar på en något större central umgängesyta. Rymlighet och utrymme känns jättelyxigt för mig och hellre en stor yta än många små rum. Man kan ändå bara vara i ett rum åt gången ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, vi som bor 4 personer på 60 kvm vet precis vad du pratar om med utrymme mellan möblerna. Eller snarare hur det är att inte ha det. Vi längtar ibland efter större bostad för att slippa den tetris-övning som ständigt pågår i vårt hem. Ett exempel: Flytta på dubbelvagnen för att få fram skorna som står på skohyllan bakom. Ställa tillbaka vagnen för att komma ut genom ytterdörren eller in på toaletten. :)

   Lycka till med husbyggandet! :)

 9. Lieselathome

  Vi är en familj med två vuxna och två tonåringar (14 & 16 år) som nyligen flyttat från 180 kvm till 75 kvm – från 3 sovrum, till 2… och jag (vi) ser bara fördelar. Från att ha haft 22 stora fönster att tvätta (taklägenhet,många stora terassdörrar och 10 stora velux) till att nu ha 4 (stora)fönster. ;-)
  Instämmer med alla dina punkter och kan tillägga – att vi går ut mer. Vi älskar att vi kommer varandra närmare, men det är ju skönt med tid för sig själv ibland och då går man oftast ut en sväng på en promenad. Dessutom var det ett ekonomiskt medvetet val för oss. Våra boendekostnader är nu en tredjedel av tidigare. Denna extrapeng går till resor, upplevelser i form av koncerter eller shower, fler restaurangbesök osv. Dvs – mer familjeaktiviteter. Vi bor inne i centrala Berlin så vi har ju dessutom allt ”runt hörnet” ;-) Vår boyta är där vi lagar mat och sover, typ. Lever, gör vi på en mycket större yta…

  Det lustiga är att folk automatiskt utgår från att vi fått det sämre ekonomiskt. Att det vore enda anledningen till att flytta till en mindre bostad. Men det var det inte. Det var ett medvetet val, baserat på en tanke om att det finns mycket viktigare saker i livet än en massa extra kvadratmeter…. och våra två flyttar snart hemmifrån. Dessa sista år vill vi njuta av till fullo.

  Svara
 10. Jonas

  Jag och min fru tillsammans med två barn (2 och 4 år) bor på 40 kvm lägenhet (2rok) och det fungerar alldeles utmärkt. Jag upplever att vi har för mycket saker fast d flesta skulle tycka att vi är spartanska.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Känner igen det där med att tycka att man har för mycket saker medan andra tycker man har väldigt lite. ;)
   Om du är intresserad på att skriva ett gästminimalist-inlägg på vår blogg om dina erfarenheter kring att bo litet, hur ni själva tänker kring det, hur andra reagerat på valet etc, så vore det jättekul att höra mer om det, mer info om det finns här:
   http://minimalisterna.se/dags-for-gastminimalister/

Lämna ett svar