Sponsrat inlägg: Välj en hållbar uppväxt

Barns intresse för leksaker svänger nästan lika fort som deras humör. Ena veckan är det en viss bok som ska läsas om och om igen samt pusslet som är favoritleksaken. Veckan därpå är det en helt annan bok som gäller, pusslet har blivit tråkigt enkelt och numera är enbart brandbilen intressant. Och leksaken som är storfavorit hos ditt barn behöver inte alls falla mitt barn i smaken. Lösningen på utmaningarna ovan stavas Bundling.

Bundling är ett företag som hyr ut leksaker. Från ett brett sortiment av leksaker, böcker och pussel väljer du själv 3-6 saker, som sedan levereras hem till din dörr. Du hyr sakerna under en månads tid och tar därefter ställning till om du vill fortsätta hyra samma leksaker ytterligare en månad eller föredrar att byta ut dem mot något nytt. Och inte nog med det; leksakerna är giftfria!

Vi har testat konceptet och valde följande leksaker vår första månad:

bundling3

 • Pussel. Storasyster Minimalist som snart är 20 månader är i en fas där hon snabbt lär sig vart bitarna ska vara och därefter tröttnar. En utmärkt leksak att hyra med andra ord.
 • Xylofon. Leksaker med ljud går ofta hem hos barn, men mindre hos föräldrar och grannar. Under ett par veckor kan vi dock stå ut med lite oljud, varför en xylofon och liknande känns som den perfekta hyr-leksaken.
 • Trämat. Som vi berättat tidigare har vi en Brio-spis som Storasyster Minimalist leker med då och då. Nu testar vi om hon kommer att leka mer med denna med ytterligare tillbehör, om inte så lämnar vi bara tillbaka låtsasmaten nästa månad.

bundling2

 • Bok. Vi läser otroligt mycket för Storasyster Minimalist och besöker numera biblioteket ungefär varannan vecka. Har du inget närliggande bibliotek eller läser mer sällan kan du hyra böcker av Bundling, inte minst för att se ifall böcker faller barnet i smaken.
 • Vattenleksaker. Håv, fisk, sköldpadda, sjöstjärna och skålar för massor av rolig vattenlek. Vi har i dagsläget bara två vattenleksaker så detta blir ett uppskattat tillskott vid baden i vår ihopfällbara Stokke-badbalja.
Giftfria vattenleksaker från Plantoys.

Giftfria vattenleksaker från Plantoys.

En till sak vi gillar med Bundling är att produkterna rengörs efter användning och att det inte tillkommer några kostnader ifall exempelvis en sida i en bok skulle gå sönder eller om en av klossarna råkar försvinna. Dessutom erbjuds endast ekologiska och miljövänliga produkter som tillverkats under etiska förhållanden.

Bundling är i vår mening delningsekonomi när den är som bäst. Du sparar pengar genom att slippa köpa, plats genom att slippa förvara någon som inte används, tid genom att slippa shoppa samt energi genom att slippa rensa när barnen väl tröttnat på grejerna. Och den kanske viktigaste aspekten, du har en mindre negativ inverkan på miljön eftersom samma produkter om och om igen kommer till användning hos nya busungar. Det här är med andra ord ett företag vi verkligen hoppas att det ska gå bra för framöver!

Första månadens leksakshyra på Bundling är gratis, så det finns i praktiken ingenting som hindrar dig från att ge dina barn minst en månads hållbar uppväxt. :)

Det här blogginlägget är ett samarbete med Bundling.

11 tankar kring ”Sponsrat inlägg: Välj en hållbar uppväxt

 1. Karin Svensson

  Jag bor i en mindre stad och här har en del föräldragrupper kommit på en bra idé.
  Vad jag vet så träffas de en gång i veckan med barn och bebisar och då tar man
  med sig en eller ett par leksaker som man byter mot något annat.
  Begagnade leksaker ligger på ett bord och tar du en så får du lägga dit en.
  Vill du inget ha och vill bli av med dina saker så är det bara att
  lägga dem på bordet. Blir det för mycket saker på bordet så tar en av
  mammorna/papporna ansvar för att leksakerna kommer till någon annan.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Åh, vilken bra idé och bra initiativ! Hoppas det är giftfria leksaker som byts också och inte bara billiga och omiljövänliga plastleksaker. ;)

 2. Maria

  Riktigt smart! Min son har dock växt ifrån det där med leksaker, nu är det mer teknik och spel som gäller. Men han gillade inte alls den typen av leksaker som jag gillade när jag var liten. Lego, mekano och liknande har mest blivit liggande. Sånt kunde jag och brorsan vara sysselsatta i timmar med. Inte hade han nåt mjukisdjur som verkade vara så för jätteviktig för honom heller (kanske bra att han inte haft behov av nån snutte, vad vet jag?). Bilar, dockor och sånt som jag tyckte var skittråkigt när jag var liten är väl mer det som slitits… Så ja. Ungar är olika! Jättebra att kunna byta ut det som inte föll ens eget barn i smaken. Och dessutom pedagogiskt, att redan från tidig ålder göra det naturligt att dela…

  Svara
 3. Distansare

  Intressant idé! Min mamma kunde gömma undan en del leksaker när vi var små och sedan ta fram dem en tid senare. På så sätt återupplivades entusiasmen hos oss barn för samma leksaker, då de för oss var nygamla.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Ja, så gör vi även här hemma. Eller det är mest en leksak som göms i perioder, en som kan spela musik och där vi vuxna kan tröttna lite väl mycket på att det envisas med att alltid spelas samma två sånger av ett utbud på ca tjugotvå. ;)

 4. Anni

  Spännande idé. Jag älskar biblioteket! Som barn sprang jag där jämt men i något skede då jag börjat tjäna pengar tänkte jag varför låna då jag kan köpa? Nu många år senare då jag sålt nästa alla mina böcker har jag återupptäckt biblioteket och tänker varför köpa då jag kan låna? Till vår dotter lånar vi 10-15 böcker varje vecka, och det är så härligt. Man kan verkligen frossa i böcker. Man hittar favoritförfattare och illustratörer och även vi vuxna skrattar åt vissa böcker. Jag känner mig nästan rörd då man går ut med sin jättebokhög. Tänk att man får gå in och plocka på sig precis vad man vill och bara gå ut. Helt gratis! Tänk att det finns sån verksamhet i dagens samhälle.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Biblioteket har verkligen fått ett uppsving i vår familj sedan vi fick barn. Jag har hängt där i perioder tidigare, exempelvis under en period då jag bodde utomlands och dels bodde granne med ett bibliotek men också hade stort intresse av att bli bättre på språket i landet där jag bodde och därför läste mycket böcker.
   Och visst är det helt klart så att man hittar favoriter och skrattar högt även själv ibland, både åt samma och andra saker än barnen. :) Och jag kan känna precis som du, tänk att detta är helt gratis för oss (okej, det betalas väl via skattepengar men ändå). Och att man på så vis kan få upptäcka nya författare och illustratörer, för man vågar ju testa mer när det är gratis.

 5. Sophie

  Åh, vilken rolig och smart idé! Måste tipsa mina vänner med småbarn. Eller kanske köpa som julklapp till någon om det går, får fundera och kolla upp det. :)

  Svara

Lämna ett svar