Syskon mer minimalistiska än första barnet

Som minimalist kan det ibland vara lite jobbigt att införskaffa alla nya bebissaker som behövs när det ska komma en ny liten familjemedlem. Att köpa begagnat är ofta ett ekonomiskt bra alternativ även om det till första barnet är lätt att rättfärdiga nya köp i större utsträckning eftersom kommande syskon kan ärva sakerna. :)

Inför andra barnet är det betydligt färre saker som behöver införskaffas. Kläder och leksaker finns redan, de minsta tygblöjorna är framplockade liksom babynestet, och babygymmet väntar i förrådet. Några nya och begagnade saker har vi dock fått komplettera hemmet med även till Lillebror Minimalist, inte minst för att vi får barnen så pass tätt (16-17 månader mellan). Nedan är fem saker vi nyligen införskaffat inför Lillebror Minimalists ankomst, tre av fem saker är köpta begagnat vilket känns positivt.

Spjälsäng. Storasyster Minimalist sover fortfarande i sin spjälsäng. Tanken var från början att köpa en riktig säng till henne en tid innan lillebrors ankomst, tillräckligt bred för att även någon av oss vuxna skulle kunna sova där med henne, istället för att trängas fyra personer i vår 160-säng. Dock insåg vi att vårt sovrum är för litet för att få in en fullång säng, så hon for fortsätta sova i spjälsängen tills vi bor större. På Blocket fyndade vi en likadan spjälsäng som Storasyster Minimalist har, en Hensvik från Ikea som du ser på bild nedan.

Bovetemadrass. Till Storasyster Minimalist införskaffade vi en bovetemadrass från Bovete att sova på i spjälsängen. Vi har varit otroligt nöjda med den och upplever att hon sover bra även under riktigt varma sommarnätter. Därför valde vi att införskaffa en likadan till Lillebror Minimalist. Bovetemadrassen släpper igenom luft, transporterar bort fukt, orsakar inte kvalsterallergi, har lång hållbarhet och är gjord av naturmaterial. Vill du läsa mer om den bovetemadrass vi har så har vi skrivit mer ingående om den här.

Bovetemadrass innan madrassöverdraget är på.

Bovetemadrass innan madrassöverdraget är på.

Bovetemadrass med madrassöverdrag.

Bovetemadrass med madrassöverdrag.

Bärsele. Vi har en Ergobaby Performance som vi fortfarande använder regelbundet till Storasyster Minimalist. Framför allt vid tågresor, husvisningar och utflykter där barnvagn inte är lämpligt. Vi skaffade denna förra sommaren när hon närmade sig 6 månader och vi skulle fjällvandra och valde därför att inte skaffa något tillhörande spädbarnsinlägg. I år har Ergobaby kommit med en ny bärsele som heter Ergobaby Adapt som kan användas ända från födseln utan spädbarnsinlägg. Eftersom vi fortfarande använder Ergobaby Performance till Storasyster Minimalist, valde vi att skaffa en Ergobaby Adapt till lillebror så han alltid kan vara nära även när en vild 17-månaders behöver rastas i lekparken, lekas med i hemmet eller mat lagas till etc. :) Vi velade mellan sjal eller bärsele, men eftersom bärselen kan användas från födseln, går att amma i och samtidigt kan användas upp till 20 kg, föll valet på denna.

Dubbelvagn. Med två små barn kändes en dubbelvagn nödvändig. Den mest minimalistiska på marknaden är enligt oss Bugaboo Donkey Duo. Detta då den enkelt går att göra om från syskonvagn till enkelvagn när det större syskonet exempelvis är på förskolan, eller när syskonet blir så pass stort att det ofta åker ståbräda. Vi köpte en drygt ett år gammal Bugaboo Donkey Duo på Blocket. Vissa tycker att den vagnen är otroligt dyr, men utifrån vad vi sett tycks de ha hyfsat bra andrahands- och tredjehandsvärde så länge skicket är fint. Samtidigt passade vi på att göra oss av med vår barnvagn Kronan City som vi varit otroligt nöjda med till Storasyster Minimalist. Det var lite sorg att göra sig av med den då vi har många unika minnen ihop. Ibland får även vi minimalister påminna oss om att minnena ju inte behöver sitta i den fysiska prylen. :)

Briospis. Vi tyckte Storasyster Minimalist också skulle ha något ”nytt” inför Lillebror Minimalists ankomst. Då vi inte har något barnrum och bor ganska trångt (60 kvm) har vi valt att låta bli att skaffa större leksaker som dockvagn, barnmöbler etc. Vi insåg dock att vi skulle få plats med en liten leksaksspis om vi flyttade vår subwoofer och ställde den under skrivbordet. Efter att ha haft bevakning på Blocket ett par veckor hittade vi en lämplig Brio leksaksspis till rimligt pris. Med tanke på hur mycket Storasyster Minimalist ”leker” med vår vanliga spis, har denna leksaksvariant stor potential att bli en favorit. :)

Blocketfyndad leksaksspis från Brio till Storasyster Minimalist.

Blocketfyndad leksaksspis från Brio till Storasyster Minimalist.

Vi drabbades som så många andra av det vanligt förekommande ”andra-barnet-syndromet”. När det var en vecka kvar till beräknat förlossningsdatum (bf) hade vi inte införskaffat något av ovanstående. Och då har vi ändå syskon och nära vänner som fått sina barn både 4 och 6 veckor innan bf. Nåväl Lillebror Minimalist tycks ta det säkra före det osäkra och har valt att vänta med sin ankomst tills samtliga dessa saker nu är på plats i minimalisthemmet. :)

Vad införskaffade du när det var dags för syskon? Var det något annat du drog lärdom av och ändrade på från första till andra/tredje barnet? :)

15 tankar kring ”Syskon mer minimalistiska än första barnet

 1. Händelsevis

  Vi hade redan sålt många saker pga längre mellan barnen (3,5 år) och ingen lust att förvara så vi får finna oss i att skaffa en del. Babyskydd och vagn är prioriteterna. Sen har vi ju även lärt oss vad som funkar och vad vi gillar så lite grejer till blir det. Som fler kläder i små storlekar.
  Några saker behövs dubbelt med i två barn, som klädförvaring och nappflaska. Det kommer vi också köpa.
  Men det mesta har vi såklart kvar! Så skönt att slippa köpa allt inför denna bebis!
  Kul att läsa om era inköp! Hur planerar ni att lösa klädförvaringen?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Än så länge har vi väldigt liten plats för barnens kläder. Storasyster Minimalists kläder får plats i en byrålåda, då förvaras alla plagg utom ytterkläder där, även pyjamas, sockiplast etc. Lillebror får än så länge dela byrålåda med mig där jag har mina linnen och amningstoppar etc. Han kommer ju inte behöva så mycket kläder, vi har en dryg handfull plagg i 50/56, något par byxor etc. Det klarade vi oss med när vi fick ett januari-barn, så det bör räcka även för ett sommarbarn. En filt och mössa skyddar ju också bra i vagn eller ute vid kyligare väder.

 2. Elin-kristen feminist

  Jag har en månad till BF och vi har mest köpt kläder. Jag hade gjort mig av med en del från förra gången och då jag inte är minimalist så kunde jag också få unna mig att köpa lite kläder även till andra barnet bara för att de var söta. Än så länge har jag ersatt två tappade filtar med en ny filt, vi har några andra kvar men jag ville gärna ha minst en filt som var lite stretchig och båda jag tappade var just från den kategorin. Jag har även köpt nya nappar till den nappflaska vi använde (mycket begränsat) till dottern ifall vi vill använda den nu.

  Det jag behöver köpa är ett nytt babyskydd eftersom det förra gick sönder (sprack i frigoliten) och jag vill gärna ha en sorts åkpåse jag gillar som skulle vara ett bra komplement till den vi har. Det sistnämnda är dock inte helt säkert jag köper.

  Vår äldre är 4 år så vi räknar med att klara oss med hennes gamla vagn och avvakta om vi måste köpa en ståbräda lite. I sommar funkar det nog oavsett men på vintern med alla kläder och tunga skor brukar det bli lite mer bly i de små benen. Vi gillar också att bära och jag har en manduca, en mei tai och en sjal. Mei tai hade jag klarat mig utan men jag gillar variationen. Både sjal och sele har sin plats men liksom er hade jag valt selen om jag skulle bara ha ett bärverktyg.

  Svara
 3. Angelica

  Jag sålde iväg skötbord och babygym nu efter första som är två år. Baby nummer två kommer nu om någon vecka och det enda jag har köpt till den är typ begagnade tygblöjor tills den kommer i storebrors tygisar. Och en naturgumminapp. Kläder ärvs rätt av. Blöjor kommer bytas på en filt på golvet där den även kan leka senare. Man behöver verkligen inte mycket till kidsen. Sen kommer vi samsova alla fyra så jag lurar på att köpa en 90 säng bredvid våran så vi får plats :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har ibland blivit sugen på att byta ut det vanliga skötbord vi har mot någon annan lösning närmre golvet i perioder när Storasyster Minimalist velat rulla omkring och sätta sig upp mycket. Tycker dock det är så otroligt obekvämt att byta blöja på golvet och får nog av att göra det vid besök hos vänner utan barn eller svärföräldrar etc. All cred till er som tycker det är en smidig lösning! :)

   Lycka till inför bf! :)

 4. Therese

  Vill börja med att tacka för en otroligt inspirerande blogg!

  I september så får jag och min man vårt första barn och vi är mitt uppe i inköp av diverse babyprylar. Vi vill försöka att i så stor utsträckning som möjligt köpa allt begagnat, för att vi anser att det är bäst.
  Nu är vi på jakt efter en spjälsäng och jag reagerade på bilden av er säng! Jag ser att ena långsidan är borttagen och jag funderar på ifall ni planerar att använda den som en ”bedside crib”? Har nämligen funderat på det och spanat in Ikea´s olika sängar. Dock står det tydligt i monteringsanvisningarna att man inte får ta bort långsidan när sängbotten är monterad i den högre nivån, så blir lite nojig. Om ni nu tänker som jag så undrar jag om den känns stabil att ha så? :)

  Allt gott!

  Svara
  1. Karin

   Jag kan svara åt er :) Tänkte också precis så med IKEA’s spjälsäng (alltså använda som bedside crib, hade dock missat varningtexten :) och köpte en ”Gulliver” på blocket. Men nej, det är inte stabilt! Botten vilar på skruvar som bara är instuckna en cm i ramen så det är inte alls att rekommendera. Men jag skruvade dit två stödplankor längs kortsidorna för botten att vila på så då fick jag en mycket stabil bedside crib till en billig penning. Satte även fast den ned skruvtvingar i dubbelsängen.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi använder den som det du kallar ”bedside crib”.
   Är inte varningen från Ikeas sida för att sängen i det övre läget saknar rulla-ut-skydd? Sätter man den längst ner finns en planka och bebisen är dessutom betydligt närmre golvet om olyckan skulle vara framme. Hur som helst, vi har löst det genom att ha ett babynest i spjäsängen. Precis så gjorde vi med Storasyster Minimalist. När hon blev för stor för babynestet och började rulla runt mer i sömnen, vilket var vid ca ett halvår om jag minns rätt, så var det ändå dags för oss att flytta spjälsängen från ”bedside crib” till vanlig spjälsäng med spjälsidorna uppe i annan del av sovrummet.
   Vi har aldrig upplevt spjälsängen som instabil som Karin nämnde ovan, men det kanske är olika vad man har för preferenser etc.

   Lycka till med bebisen, det finns mycket matnyttigt på bloggen du kan hitta, här är några:
   http://minimalisterna.se/alla-dessa-bebissaker/
   http://minimalisterna.se/bebisens-sovplats-ur-ekologisk-synvinkel/
   http://minimalisterna.se/bebisens-skotbord-ur-ekologisk-synvinkel/

 5. Ekomamma i stan

  Vi köpte inte mycket när vi väntade lillebror. Det var några saker som vi fått låna av snälla vänner till storasyster men som sedan lånat ut dem till andra som vi därför köpte själva istället, som bärsele (ergo).

  Är mindre än två år mellan barnen så hade några av era tankar, vi köpte t ex dubbelvagn och kompletterade med fler nappflaskor (lifefactorys glas körde vi på) då storasyster fortfarande använde dessa med drickpip.

  När det gäller säng hade vi redan flyttat över storasyster till en växasäng redan vid ettårsålder pga att hon var (och är) en klätterapa. Så vi hade spjälsängen fri till lillebror men köpte en ny madrass då vi flyttat denna till växasängen som hade samma mått. Ett misstag visade det sig eftersom lillebror samsov med oss tills han tog över växasängen och storasyster flyttade till fullstor säng.

  Kan inte komma på några fler inköp förutom att jag köpte lite begkläder som ”bara” var till lillebror. Ville t ex att han skulle få ha ett helt eget set med kläder att åka hem i från bb som sedan skulle sparas i hans minneslåda.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant att höra hur tankarna gått och som du är inne på vet man ju aldrig riktigt med barn vad som i slutändan var bra köp och kom till användning.

   Själva har vi istället tänkt att vi kör samma kläder till lillebror som storsyster hade när hon lämnade BB. :) De var bara en ganska neutral body, vit med svarta ränder, den minsta bodyn vi har och hade i storlek 50. Men så har vi ingen ”minneslåda” där vi sparar barnsaker heller.

 6. Sara

  Alltid lika roligt att läsa era inlägg.

  Jag har tio år mellan mina barn och har flyttat till en ny stad när sonen var fyra, så det allra mesta är sålt, skänkt eller utrensat. Till lilla A som nu är fyra månader har vi verkligen försökt handla så lite som möjligt.

  Spjälsäng fick vi av vänner. Vagn köpt begagnad. Babyskydd köpte vi nytt- känns säkrast. Vi har inget skötbord, bara en skötbädd på badrumsgolvet. Farmor gjorde i ordning babykorg som sambon haft när han va liten. Kläder, leksaker, speldosa har jag kvar efter hennes storebror. Köpte först en begagnad trikåsjal, men blev aldrig vän med den så efter att ha sålt den har vi nu en begagnad Ergobaby 360 som vi är väldigt nöjda med.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Förstår att man hinner sälja av saker om det kommer en flytt, framför allt längre sådan, emellan barnen, liksom några fler år.

   Kul att höra vad du införskaffat till familjens nytillskott! :)

 7. Jenny

  Med sju år mellan barn nummer två och tre fanns knappt något kvar, förutom några små favoritplagg. När bebisen dessutom bestämde sig för att födas för tidigt, så hade vi så gott som ingenting – men då inser man också hur lite man behöver. :)
  Vi hade hunnit skaffa lite kläder, en filt, ett babynest och en sjal – de två sistnämnda otroligt älskade och använda! Vi skaffade babyskydd och kopp för matning när vi skulle åka hem på permis och resten när vi saknade dem tillräckligt. Säng dröjde ett halvår, vagn ett par månader. Så minsta fick en rätt minimalistisk start. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Har förstått att det kan bli en riktigt minimalistisk start med för tidigt födda barn. Hade en liknande upplevelse inom familjen för något år sedan. :)

   Håller med om att babynest är toppenbra, vi förstår knappt hur man kan klara sig utan det. Många hävdar att det går lika bra att rulla filtar, men det går ju inte alls att flytta runt bebisen då på samma sätt. Storasyster Minimalist fick ligga i babynestet i badrummet när jag skulle duscha ensam hemma, på matbordet när hos sov och vi åt, i soffan när vi var i vardagsrummet, och i spjälsängen bredvid vår säng nattetid. :)

Lämna ett svar