Det stora valet

Skön att köra, swivelhjul fram, hjul som går att låsa, lufthjul, vändbar sits, justerbart handtag, säker i test, helst fotbroms, lämplig för vinterväglag, minimalistiskt enkel och snygg i designen.

Efter att ha pratat med barnfamiljer i vår närhet samt läst på nätforum, butiker och bloggar hade vi tillslut många krav på vår lista inför det stora barnvagnsköpet. För vissa är detta bara ett köp bland alla andra inför det första barnet, men som många dyrare köp för oss minimalister var det ett stort köp som krävde noggrann research, en hel del googlande samt klämmande, kännande och provkörande i barnvagnsbutiker.

Efter att ha gått igenom Emmaljungas och Brios sortiment utan att någon omedelbar kärlek uppstod, så stod det tillslut mellan två barnvagnar som kändes helt rätt för oss utifrån våra krav – Kronan Duo S och Kronan City.

Skillnaden dem emellan är väldigt liten. Duo S har kraftigare mönstrade däck som lämpar sig för terräng liksom 12 tums däck där bak, medan City har enklare mönstrade däck samt 10 tums däck både bak och fram. Duo S är en halv decimeter bredare än City och även något tyngre. City-modellen är dock något dyrare än Duo S.

Med tanke på att vi bor hyfsat centralt, visserligen tycker om att vistas ute i naturen men inte räknar med att köra vagnen i skog eller terräng mer än på breda löparstigar, samt bor relativt litet och måste ha vagnen i hallen, så föll valet tillslut på Kronan City.

Eftersom vi inte äger någon bil hade vi inte några specifika krav på storlek i hopfällt läge, men vi har givetvis kontrollerat att vagnen känns enkel för oss att fälla ihop och inte blir allt för stor när den är i minimerat läge.

Jag satte en bevakning på barnvagnsmodellen på Blocket och efter 1-2 veckor hade vi hittat en vagn som endast använts under ett halvår och var i så gott som nyskick. Priset blir ju därefter, men ett par tusenlappar sparade vi, samt att det kändes bra ur miljö- och kemikaliehänseende.

Det ingick ingen liggdel i den begagnade vagnen, utan enbart chassi och sittdel, så vi ställdes även inför valet om vi skulle köpa en ny liggdel eller ny mjuklift. Vi satsade på en liggdel, bland annat eftersom vi har en stor hiss och ändå behöver ta upp vagnen i lägenheten. Förhoppningsvis kan vi ha liggdelen en längre period då dessa brukar vara något större än mjukliften.

Efter att ha läst boken ”Den onda badankan” så har jag förstått vikten av att vädra nya saker som bebisen ska använda. Det känns därför skönt att redan nu ha hela barnvagnen på plats och att vi kan se till att den vädras innan den börjar användas på riktigt.

Det är verkligen en djungel vad gäller barnvagnar och jag tror inte det finns någon enskild barnvagnsmodell som passar alla föräldrar. Det är bara att kika på alla olika barnvagnar som rullar på stan eller prata med folk i bekantskapskretsen så talar majoriteten sig varm om just sin barnvagnsmodell. Och som det känns nu kommer vi prata oss varma om vår Kronan City. :)

Vad var viktigast för dig när du valde barnvagn?

34 tankar kring ”Det stora valet

 1. Händelsevis

  Viktigast för oss var vändbar sittdel, fyra fasta hjul med luftdäck, tillräckligt hög för lång pappa och begagnad. Det hittade vi ju utan problem! Nu har vi sålt den vidare utan att vänta på syskon. Blir det aktuellt köper vi en till begagnad. Skönt att slippa förvara den under tiden. Hoppas ni blir nöjda med er!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det tycks vara många som säljer sin vagn utan att vänta på eventuellt syskon. Jag tänker att vi får se hur mycket vagnen används efter något år och hur tätt det blir mellan eventuella syskon. Blir det långt emellan kanske man väljer att sälja vagnen, blir det tätt kanske man å andra sidan behöver en dubbelvagn. Eller både och, otroligt ominimalistiskt :)

 2. Anne

  Viktigast för mig var INTE luftdäck, hade en sådan vagn tidigare och pangar ett däck under promenad kan det bli lite knepigt. Hittade av en slump en Brio-vagn för 10 000 kr ordinarie pris inkl. ligg och sittdel, som under typ två dagar var nedsatt till halva halva priset pga utgående färg (röd) så det blev att slå till direkt!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har faktiskt aldrig hört någon som fått punktering på sina luftdäck men jag bävar lite för att det faktiskt kan hända. Jag var så duktig på att få punktering på mina cykeldäck när jag studerade att jag tillslut blev tvungen att lära mig byta däck själv för det blev så dyrt som student att lämna in cykeln på reparation var och varannan vecka ;)
   Det låter som du gjorde ett riktigt kap på en väldigt fin färg! (Vår Kronan-vagn är ju också röd). :)

 3. camilla

  Viktigast för oss var fyra fasta hjul, handtag som passar både mig som kortare och barnafadern som betydligt längre, terränggående, vändbart handtag. Det blev en Crescent Classic.Vi har precis oxå köpt en resevagn (Quinny Zapp Xtra), som är smidig att ta med både i bil och på allmänna kommunikationer. Den skulle vara vändbar/bakåtvänd, lätt att vika ihop och ta liten plats. Begagnat var skall-krav båda gångerna, likaså vändbarheten, så att man kan använda den länge.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag ville ha swivelhjul då dessa känts så otroligt mycket smidigare att köra när jag provkört i butik etc. Men samtidigt hade vi krav på att de enkelt skulle de gå att göra till fasta hjul eftersom det annars lär bli hopplöst om det blir en snörik vinter.
   Hur länge dröjde det innan ni skaffade en resevagn?

  2. camilla

   Svar till Fru Minimalist (men jag kan inte kommentera under den kommentaren…)
   Vi köpte resevagnen förra veckan (sonen är sex månader). Crescenten har varit med på tre långresor med bil och med takbox på bilen har det funkat fint. Nu ska jag plus son ut och åka fjärrtåg och sedan flyga och framförallt på tåget vill jag ha en vagn som inte tar någon plats. Vi avser även långresa kollektivt mer hela familjen och då vill jag ha smidig vagn.

   Jag åker utan problem buss och går på stan med Crescenten, men Quinnyn är onekligen smidigare esom mindre. Vi får se vilken som används mest i vardagen, jag gissar på Crescenten för den känns lite mer ombonad.

 4. Jenny / Ekomamma i stan

  Vi har haft ett flertal vagnar då vi haft olika behov för första barnet, sedan två barn ganska tätt (=dubbelvagn) och nu ett syskon som står på ståbräda. Vi har valt att köpa och sälja vagnar istället för att spara dem i förrådet till samma behov skulle uppstå igen för att slippa förvaringen och sedan vet man ju aldrig om behovet är exakt detsamma, plus att det är lättare att sälja en hyfsat ny vagn än ett som har stått i ett förråd i tre år.

  Det vi hela tiden varit ute efter är att vi gillar swivelhjul, vändbar sits, justerbart handtag då vi är olika långa, stor varukorg eftersom vi ofta storhandlar med vagnen. När vi köpte vår första vagn var också viktigt att den skulle vara lätt eftersom vi hade trappor för att komma in i porten, nu senast vi köpte vagn var det viktiga att den hade en rymlig sittdel där en 2-åring inte behövde selas fast, samt att den funkade bra med ståbräda. Vi har i stort sett hållt oss till märkena Bugaboo och Brio, vilka det finns en stor begagnatmarknad för.

  PS. Jag kommer faktiskt ett inlägg på gång om de vagnar vi har nu… :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra hur ni fått anpassat behoven efter syson etc. Jag ser fram emot att läsa blogginlägget kring era nuvarande vagnar. Vi/jag som är i början av barn-fasen suger åt mig av info, funderingar och resonerande som en svamp just nu i ämnen som tidigare var mer eller mindre ointressanta ;)

 5. Granntanten

  Lufthjul och ställbart handtag eftersom vi är över medellängd båda två. Det blev en Emmaljunga med mjuklift och det var den enda vagn vi hade till båda barnen. Sen såldes den vidare när tvåan var för stor för att sitta i vagn.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är alltid skönt när man kan sälja vidare sina prylar. Det hoppas vi göra med vår vagn så småningom också, när får tiden utvisa.

 6. brummeliza

  Vi hade inga pengar, så vi köpte vår första vagn 1994 av en arbetskamrat. En Emmaljunga liggvagn i vinröd plysch från 1983. Använd av hennes 2 och våra 4 barn.
  Nästa vagn blev en begagnad sittvagn med helt liggläge, Emmaboda Low Rider (?). Den använde vi sen med lift i till nästa barn. Den är numera saligen avsomnad, men den vinröda bor på vinden i väntan på barnbarnen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Imponerande att samma vagn har kunnat användas till så många barn! När vi frågade runt i bekantskapskretsen sa flera vänner och bekanta att vi inte skulle köpa någon begagnad vagn som använts av mer än ett barn (!). Deras erfarenhet från sina egna vagnar var att efter två barn var barnvagnarna otroligt smutsiga och ofräscha av smutsiga skor och kläder, väder och vind, trots att flera av tygdelarna ju går att tvätta.

 7. elise

  Vi köpte min sambos brors vagn. En Mountain Buggy. De hade en MB när de fick sina tvillingar och när nummer tre kom köpte de samma, men en singel då. De har alltid varit väldigt nöjda med den. Vagnen har tre hjul vilket gör att den är extremt smidig och passar oss som är frilufsare. Vi har nu använt den i fyra månader och vi är jätte nöjda. Men det finns en nackdel med vagnen och det är nu när vi ska övergå till sittdel och vår lilla skrutta kommer sitta vänt från mig, så vi får se om vi kommer köpa en tillsats, så hon ser mig.

  Gillar verkligen er blogg och jag tänker allt oftare, behöver vi verkligen den här grejen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag var också inne på att vi skulle ha en trehjulig vagn väldigt länge. När jag läste på olika forum och bloggar tycktes alla som hade en trehjulig vagn vara nöjda, medan alla som inte hade en sådan och/eller bara provkört dem i butik, var betydligt mer negativa och skeptiska till framför allt dess stabilitet på ojämnt underlag eller upp/nerför kanter etc.
   Kul att höra att du gillar bloggen! :)

 8. M

  Jag är så nyfiken på ungefär vilken månad er bebis väntas komma? Ni har berättat att det är i början av året och jag förstår att ni vill hålla det exakta datumet hemligt men jag är så nyfiken om det är närmare mars eller januari? :) för oss är det dags att sätta oss in i barnvagnsdjungeln nu. Det jag fann intressant här är hur många resonerar kring att sälja sina vagnar snabbt. Det blev något nytt för mig som hela tiden tänkt att vi ska köpa en vagn nu som sedan ska hålla för kommande syskon också, men nu kanske vi tänker om.. finns helt klart en poäng i att man inte vill att den ska stå oanvänd i väntan alltför länge.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är närmre januari än mars som bebisen kommer :)
   Och med tanke på hur snabbt vi upplever att tiden går nu mot slutet av graviditeten så inser vi att bebisen kommer vara här väldigt snart även om det är x antal veckor kvar.

   Just nu gillar jag vår vagn så pass mycket att jag tänker att jag vill ha den även till ett eventuellt kommande syskon, men råkar det bli tätt mellan barnen så kommer vi ju istället behöva en dubbelvagn under en period, och blir det istället långt mellan barnen så kanske vi inte vill förvara den så länge. Vi får helt enkelt se hur det blir. Det finns ju en poäng med att sälja av vagnen medan dess andrahandsvärde är hyfsat högt, som vi själva skrivit om i detta inlägg:
   http://minimalisterna.se/salj-inaktuella-saker-direkt/

 9. ninja

  Har inte köpt vagn än, men det lutar åt en brio go, för att den är lättstyrd med ändå sägs funka ok i terräng. SIttdelen är vändbar och så är den lätt att fälla ihop och gick precis in i bilen. Men som ni skrev, det blev en hel del research :)

  Svara
 10. Josefin

  Grattis! Ni har helt klart valt en toppenvagn. Jag har testar mååånga olika och denna är en favorit!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad kul att höra! :) Vi har bara hört gott om vagnen från vänner och bekanta som också haft den eller liknande modeller från Kronan. Men å andra sidan tycks många vara nöjda med och prata varmt om sina egna vagnar och modeller som jag nämnde i slutet av blogginlägget :)

 11. Angelica

  Jag gillar de gamla färgglada retrovagnarna! Förhoppningsvis giftfria, bra gung och alltid folk som kommer fram på varje promenad och blir nostalgiska ;) Så nu har jag tre olika från olika årtionden för alltsomallt 1000 riksdaler! Kan man byta färg efter humör!

  Svara
 12. spartankar.com

  Det som vi märkte är att första barnvagn kan vara en gammal vagn då barnen bara ligger i. Det är viktigaste att ha en bra barnvagn när barnen är större. Men samtidigt med första barn är första vagn en symbol och man vill det bästa.
  Vi har haft en vagn Brio Combi Happy tror jag. Efter har vi haft en paraplyvagn som har använt mest vid en ryggsäckresa. Vi har slutat med barnvagn strax efter 1,5 år. vi har sporadisk använt paraplyvagn (det billigaste som fanns då vi skulle resa och båtlyfta när han var ett år).
  Ett råd är att försöka få barnen att gå så mycket som möjligt. Det är inte barnen som är bromsen. Det är oftast en stressad föräldrar som tycker att det är bekväm att ha en barnvagn.

  Svara
  1. Händelsevis

   Håller med! Vår 1,5-åring åker bara vagnen när vi ska åka tåg nu för tiden. Annars går han själv eller sitter på axlarna. Cykel är ju det bästa transportmedlet här i Malmö annars och då behövs inte någon vagn. Skönt att slippa den nu tycker jag även om jag var tacksam för den varje dag under mammaledigheten.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det vore helt klart det mest minimalistiska, åtminstone ur utrymmes synvinkel. Dock känns det inte optimalt rent ergonomiskt att gå långa bärsjalspromenader varken för bebis eller föräldrar. :) Vi har i alla fall fått ärva en babybjörn-sele som vi hoppas kunna använda när vi exempelvis gör kortare fjällvandringsturer, går kortare promenader eller går och handlar etc.

  2. Linda Kraigher

   Mitt svar är tänkt till Fru Minimalists replik: Med en bra bärsjal/sele är det absolut inga problem med långa promenader. Vår niomånaders flicka har aldrig åkt vagn, och våra ryggar håller än! Jag tycker det är jobbigare att skjuta en vagn framför mig ( vilket jag gjorde en del med storebror), i vart fall i uppförsbackar. Vagnen väger ju en del i sig. (Sedan är inte BB kända för att vara ergonomiska, så om det är ert enda bärdon är nog vagnen att föredra ändå.)

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att ni fått bärsjal att fungera så bra!
   Jag har sedan jag var yngre problem med min rygg så jag tror båda bärsjal och BB bara kommer fungera vid kortare tillfällen för min del, framför allt i takt med en allt tyngre bebis. Förhoppningsvis ger barnvagnen inte samma belastning, men den kanske ger nya muskler eller krämpor å andra sidan ;)

 13. ulla

  Vet inte om jag törs skriva. Men vårt först barn kom 1991. Då blev det en begagnad BRIO liggvagn för 500 kronor. 2-4 barn hade haft den innan. Alla andra hade dess stora kombivagnar. Våra båda barn hade den. Men sedan var det enkel resa till skroten. Vår andra vagn blev en Emmaljunga sittvagn som gick att fälla ned i fullt liggläge. Den var väldigt bra då den var liten och smidig på bussar mm. På slutet stod den endast på dagis då yngsta sonen sov middag i den. Hur han rymdes i den sista halvåret förstår jag inte. Men efter det var den också helt utsliten.
  Min åsikt är i alla fall att första liggvagnen skall man absolut köpa begagnad då inget barn hinner slita ut den.

  Svara
 14. Sofie

  Viktigast för oss: Swivelhjul, vändbär sittdel och fullt liggläge i sittdelen, vi ville heller inte ha en för bred vagn. Älskar vår lila Brio Smile!

  Svara
 15. Martina

  Jag hittade en vinröd från.. sent 70-tal om jag minns rätt. Jag tycker generellt inte om utseendet på nya vagnar, de känns plastiga och opersonliga. Dessutom lär liggdelen vara mindre, barnen växer ur vagnen fortare och hjulen tar sämre i slask och snö. Har ingen erfarenhet, bara vad jag läst. Priset var också en viktig faktor.
  Har även bärsjal, vet ju inte i förväg vad vi kommer trivas bäst med. Både sjal och vagn fyndades i en facebook-grupp, känns bra.

  Svara
 16. Martina N

  Nu är det ett tag sedan detta inlägg skrevs, men har nyligen börjat följa eran blogg och försöker successivt ta mig igenom samtliga inlägg. Dock har jag nu fokus på de bebisrelaterade inläggen då vi väntar vår första i december i år. Vi har köpt en barnvagn som räknas som helt ekologisk från märket Naturkind. Var inne på lite andra vagnar först, men kände att detta blev det rätta för oss. Försökte att hitta en begagnad, men under fyra-fem månaders tid såg jag en på blocket och den hann vi inte på.

  Det vi har tyckt varit viktigast har varit att den ska vara miljövänlig, ha svängbara framhjul, enkel att fälla ihop samt ha vändbar sittdel. Vi har valt att bara köpa en mjuklift då vi bor i lägenhet utan hiss.

  Avslutningsvis vill jag bara säga tusen tack för er underbara blogg. Den hjälper mig mycket i rensandet och bortplockandet av onödiga saker :)

  Svara
 17. Leena

  Jag har varit på seglats i cybervärlden ett tag men har nu hittat tillbaka till er fin fina blogg.

  Ett halvår efter min hjärnblödning blev jag gravid! Tänk vad kroppen klarar av mycket på kort tid. Om 10 v. är det dags och vi letar vagn för fullt. Jag blev lite full i skratt när jag såg att vi snöat in på precis samma två modeller som ni. Fast vi lutar lite mer åt city än åt duo S. Framför allt eftersom vi behöver använda bilen ofta och city då är lite smidigare. Så nu sitter jag som klistrad vid blocket.se för att hitta vår vagn. Miljöhjärtat mitt tål ju inte att jag köper en helt ny.
  Kram på er och tack för alla intressanta och inspirerande inlägg.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du hittat tillbaka! :)
   Vi har en röd Kronan City och är toppennöjda! :) Hoppas ni hittar en begagnad, vi köpte sittdelen och chassit begagnat men i väldigt fint skick, liggdelen köpte vi dock ny då vi inte fick tag på någon sådan på Blocket etc.
   Lycka till med bebisen och njut! 1 år fyllde Bebis Minimalist här om veckan och aldrig har väl ett år passerat så fort? Samtidigt har det ju hänt otroligt mycket undet det här året och aldrig har vi haft ett leende på våra läppar så många gånger per dag som sedan hon kom och kompletterade vårt liv. :)

 18. Leena

  Aha, jag fattade det som att ni var ute efter en Duo S. Härligt att ni är nöjda med city. Så underbart ert första år tillsammans låter. Det är ju precis så man tänker att det ska bli :-)

  Svara

Lämna ett svar