Den onda badankan

Vi försöker äta ekologiskt, leva allmänt hälsosamt och vi bor inte bland innerstans avgaser. Trots detta kommer vår bebis ha omkring 200 främmande ämnen i sin späda lilla kropp när hon föds. Om vi sedan använder en skumgummimadrass i barnsängen, kör runt henne i en ny barnvagn, rengör rumpan med våtservetter och låter henne leka med ärvda leksaker av plast, så vågar jag inte ens tänka på hur många främmande ämnen den lilla kroppen skulle innehålla efter bara ett par månader i livet. Trots att många av nämnda saker är helt normala för många nyblivna föräldrar.

Detta kan jag konstatera efter att ha läst boken ”Den onda badankan – Ditt barn och de osynliga gifterna” av Katarina Johansson. Samma författare som skrivit boken ”Badskumt – Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg”, vilken jag recenserat i ett tidigare blogginlägg.

”Den onda badankan” handlar till stor del om leksaker, barnmat och barnkläder, men lika mycket om vardagens kemikaliestinna möbler, byggnadsmaterial, elektronik och rengöringsprodukter. Det är många som vill förringa problemen med kemikalier i vår vardag, som tittar snett på mammor som försöker få gehör för att byta ut plastprodukterna i förskolan, eller som har barn med märkliga nappar i munnen och nappflaskor av glas. Jag märker att kollegor blir upprörda och provocerade när jag börjar prata om att vi kommer försöka undvika plastleksaker till vårt barn, köpa ekologiska mjukisdjur och textilier. Kommentarer som ”det är överdrivet” och ”vi har ju överlevt” yttras. Samtidigt känner i princip alla någon som drabbats av cancer, inte sällan i unga år, par som har svårt att få barn eller personer som plötsligt drabbats av märkliga sjukdomar eller allergier.

Jag har redan tidigare läst diverse bloggar och tidningsartiklar kring hormonstörande ämnen och kemikalier i hemmet. Denna bok känns dock mer heltäckande och allt är samlat på ett strukturerat sätt, rum för rum, leksak för leksak, ämne för ämne. Som blivande småbarnsföräldrar har vi nu redan från början möjlighet att göra medvetna val vad gäller allt från nappflaska och kläder, till leksaker och blöjprodukter. Självklart får man sortera och välja vilken nivå man lägger sig på för att inte bli galen, för gifterna finns trots allt överallt: På golv och madrasser, i kläder och leksaker, i elektronik och konservburkar. Hela hemmet och förskolan är två stora krigszoner av olika kemikalier.

Man kan välja att se boken som en bok med pekpinnar som skapar ångest och en tyngd på redan skuldtyngda småbarnsföräldrars axlar. Eller så kan man läsa den med nyfikenhet, en vilja att bli en mer påläst och medveten förälder och konsument. Själv vill jag ha så mycket information som möjligt för att kunna göra medvetna val, skydda mitt barn mot ämnen som är hormonstörande, minskar fertiliteten och skadar nervsystemet. I likhet med många miljörelaterade frågor handlar det i stort om att bli medveten, minska konsumtionen och göra bra materialval.

Jag kan verkligen rekommendera boken för att bli en mer medveten och upplyst konsument, oavsett om du har barn eller inte. Vi har sedan tidigare rensat ut en del plast i köket, liksom teflonpannan. Badrummet har fått sig en rejäl kemikaliedetox, men i samband med att vi snart får en ny liten familjemedlem kommer vi vidta ytterligare åtgärder främst gentemot bebisen, vissa som vi hade koll på innan och vissa som jag tagit till mig från boken:

  • Tvätta alla textilier med parfymfritt tvättmedel ett par gånger innan användning.
  • Undvika kläder med plasttryck.
  • Köp inte begagnade leksaker som luktar plast eller är tillverkade i Kina.
  • Undvika all mat i konservburkar av metall.
  • Försöka undvika våtservetter.
  • Bli noggrannare med att städa bort dammråttor där stor andel kemikalier samlas.

Flera av punkterna togs även upp av Kemikaliepappan på hans föreläsning här om veckan. Nu har jag fått mycket fakta, inspiration och handfasta råd gällande förändringar för att minska kemikalierna i hemmet!

Vad gör du för att minska kemikalierna i ditt hem?

26 tankar kring ”Den onda badankan

  1. bella

    Jag blev nyfiken på teflonpannan och konservburkarna av metall??? Kan du förklara varför? Jag tvättar alla nya kläder med parfymfritt, köper mycket eko (om än kedjornas), undviker tryck, har plastbantat, kemikaliedetoxat… städar mer noggrant bort dammet men konservburkar (köper dock endast tomater på burk) och jag älskar min teflonpanna???
    Blöjor/våtservetter är min största synd, skönt att jag snart inte har ett blöjbarn längre…

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Som Johan skrev nedan så handlar det i konservburksfallet om att majoriteten av dessa innehåller bisfenol på insidan. Detta ämne är ju exempelvis förbjudet i locket på barnmatsburkar (eller på alla barnmatsförpackningar) men tillåtet på konserver. Som att inte barn får i sig mat från konserver… eller att bisfenol enbart skulle vara skadligt för små barn…

      Det finns flera anledningar att inte använda teflonpanna enligt mig:
      1. När teflon tillverkas används PFOA, ett cancerframkallande, toxiskt ämne som inte är biologiskt nedbrytbart. Teflon bryts i princip aldrig ner av naturen och är därmed väldigt omiljövänligt.
      2. När teflonet blir för varmt, om du exempelvis glömmer stekpannan på en lite för varm spisplatta lite för länge, avges en giftig gas som kan ge teflonförgiftning (googla om du vill veta mer om det ;) ).
      3. Teflon är inte lika hållbart som exempelvis gjutjärn vilket gör att du kommer göra av med x antal teflonstekpannor under en livstid. Medan gjutjärn, om den sköts, kan hålla en hel livstid.

      Vi tyckte också om våra teflonstekpannor men nu när vi bytt till gjutjärn gillar vi den ändå mer och sköter om den varsamt! :)

      Tack för din kommentar och dina frågor!

  2. Johan

    Bella, i konservbukar används bisfenol, det är därför man bör undvika dem. När det gäller stekpannor antar jag att de alla släpper ifrån sig material i maten som man lagar. Så en gjutjärnspanna som släpper ifrån sig järn är mycket bättre än en teflonpanna som släpper ifrån sig farliga kemikalier.

    Svara
  3. Samara

    Jag har inte haft tid att läsa er blogg på några månader pga jobb, men nu har det börjat lugna ner sig här.
    GRATTIS till den kommande babyn :)
    Om jag kommenterar på gamla inlägg, ser ni det då, eller kollar ni inte om ni får kommentarer på inlägg sen förra veckan och äldre ?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi ser och läser alla kommentarer, även de på äldre inlägg. Vi har en inställning som gör att vi ser de senaste kommentarerna oavsett vilket inlägg kommentaren hör hemma. Så du kan lugnt kommentera på vilket inlägg i vårt Arkiv som helst, vi svarar även på dessa.

      Och tack för grattishälsningen! :)

  4. Anna

    Vi använder mestadels stekpanna av järn och värmer aldrig mat i plastkärl i mikrovågsugnen. Smörknivarna i plast har vi kastat i återvinningen och byter successivt ut slevar och stekpincetter i plast mot trä/rostfritt stål.

    Våtservetter har vi enbart i skötväskan, de används nästan aldrig. Byter lakan till sonen en gång i veckan eftersom damm lätt landar i spjälsängen. Köper bara kvalitetsleksaker från BRIO osv och undviker i möjligaste mån leksaker av plast. Köper heller inga kläder med plastryck. Tvättar med oparfymerat svanenmärkt tvättmedel/sköljmedel.

    Vi har sedan ganska nyligen börjat anlita städhjälp, faktiskt känns det som en investering för hälsan eftersom städfirman städar mycket grundligare, vi har inte alls lika mycket damm på golven längre.

    Sen har vi även en fredskalla i varje rum, och i sovrummet även en ampellilja och ett paradisträd. Dessa växter fungerar som luftrenare och binder upp farliga ämnen. Särskilt fredskallan som binder upp bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak. Med andra ord en riktigt bra krukväxt!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det låter som ni lever och tänker som oss i stor utsträckning :) Har du/ni fått några intressanta eller märkliga reaktioner från omgivningen?

      Det där med att använda blommor som luftrenare tycker jag var väldigt intressant. Det stod lite kort om det i ”Den onda badankan” också, men jag har ännu inte kollat upp exakt hur dessa växter ser ut och trivs. Vi är inga stora blomsterfantaster varken jag eller Herr Minimalist, men ett par gröna krukväxter har vi i fönstren, men inte ens dessa vet jag vad de heter ;)

    2. Anna

      Tror faktiskt inte vi diskuterat så mycket med andra angående utrensningen av plast osv. :-) Har dock en kollega som är inne på samma spår, vi fick barn ungefär samtidigt och jag tror det är vanligt att man börjar fundera mer över gifter/kemikalier då.

      Tänkte nämligen först att sonen skulle få många av mina gamla leksaker då mina föräldrar sparat det mesta, men började sedan fundera över och undersöka hur det egentligen förhåller sig med gamla leksaker; för de testades givetvis inte alls på samma vis för 30 år sedan. Till exempel kan färgen på vissa gamla BRIO-leksaker innehålla bly (!), så se upp med sådana. Gamla böcker är väl (förhoppningsvis) en annan femma…

      Länktips angående växter: http://obesprutat.com/2014/02/08/de-sju-vaxterna-som-bast-rensar-ditt-hem-pa-kemikalier/

      Just luftrenande växter tycker jag är ett jättebra och enkelt sätt att ”detoxa” sitt hem, behöver inte alls bli dyrt heller och glömmer man lätt bort att vattna är ett paradisträd extremt tåligt :-)

  5. K.A.L

    Jag började vår plastbantning krig 2009, och förutom att kasta ut teflonpannorna som ersattes med gjutjärn eller rostfritt stål så åkte successivt all plast ut. Vispskålar i plast mot dito i stål, köksmåtten (dl,msk osv) detsamma, liksom stekspadar, smörknivar mm. Allt! Vattenflaskorna byttes mot dösnygga rostfritt stål av ekomärket Clean kanteen (finns i div ekoshoppar men även sportbutiker som naturkompaniet mm). Finns för övrigt numera även stekpannor med keramisk beläggning. Obh nordica har en serie de skyltar med ska vara ekosnäll men även Clas ohlsson har jag sett har numera också en serie för en lite billigare peng :)

    Även matlådorna byttes ut. Mot gamla hederliga i stål från Clas ohlson eller i glas från Ikea! De har jättefina i glas numera, men då för ngr år sedan fanns de inte utan jag köpte in syltburkar – ni vet de med snäpplås man använder för konservering mm. Om man inte har ngt emot formen (rund) är de annars toppenbra, håller vätskor (tex soppor) jättebra och maten blir inte torr och trist som den annars lätt blir i plastlåda! Man får såklart tänka på att inte köra dem i micron bara pga metallspännena, med jag tycker det ändå är mkt trevligare att hälla upp på tallrik som man sen äter på.

    Jag har nyligen även sett att Coop har en matlåda i ett lätt och plastlikt material. Minns inte vad den heter men det står något i stil med ”i’m not plastic!”. Nu har vi redan galet många syltburkar så kommer inte köpa dem själv men tänker det kan va nåt för dem som tycker glasburkar låter tungt.

    Annars kan jag även rekommendera att spara och använda glasburkarna från sylten, honungen, tomatpurén mm istället för att slänga i glasåtervinningen. De är inte fy skam de burkarna!

    Sammanfattningsvis kör vi enbart med rostfritt stål, glas, porslin, trä och gjutjärn i köket. På ALLT. Snyggast dessutom :)

    Kan förresten rekommendera Lappland ecostore – webbutik – som har massa fina saker till både hemmet och bebisen. Där har jag tex köpt fina bakformar i bleckplåt (och kastat ut de i plastig nonstickbeläggning). De har även en slickepott i bambu som jag är jättesugen på att skaffa! :) Tänk just slickepott trodde jag bara gick att göra i plast!

    Vattenkokare i rostfritt… Blenderkanna i glas (kitchen aid – men finns äv av andra märken) och stavmixer helt i stål.

    Så det är helt och fullt möjligt att plastbanta i köket/hemmet! Hoppas jag lyckats tipsa lite! Förresten, detta är förändringar jag genomfört under fem års tid :) så ingen panik, men alltid bra att börja i någon ände. Lycka till! /K.A.L

    Svara
    1. K.A.L

      Hej! Vattenkokaren är en OBH Nordica, tyvärr minns jag inte vad modellnamnet är, och det var en 4-5 år sedan nu så vet inte om den finns att köpa i vilket fall. Men jag måste erkänna att då när det begav sig fick jag leta väldigt länge innan jag hittade en modell som både var helt i stål och som jag tyckte var snygg så jag har faktiskt ingen aning om den är helt igenom bra (men den känns bra, och funkar fortfarande bra). Man kan säkert ställa tillverkarna frågor om plaster och kemikalier, men det gjorde jag inte. Nu för tiden kanske det är fler som ställer frågor och krav, så förhoppningsvis finns fler modeller att välja från?

  6. Fru Minimalist Inläggsförfattare

    Tack för din långa, informativa och inspirerande kommentar! Jag tar mig friheten att kommentera vad jag tycker om delar av det du skrivit och där jag känner igen mig mycket utifrån hur vi lever och tänker.

    Vi har bytt ut de enkla köksredskapen mot stål eller trä dito. Klean Kanteen är storfavoriter även hos oss och vi har två stycken som vi använder när vi fjällvandrar och två andra som vi använder när vi tränar (de har lite olika funktion/storlek/utseende). Intressant med slickepotten i bambu, jag har också tänkt hur jag ska lösa bytet av just det lilla finurliga köksredskapet :) Jag gillar också Lappland Ecostore bland många andra utmärkta eko-webb-butiker.

    Matlådor har vi inte kommit oss för att byta ut ännu men vi är i startskottet. Vi lägger dock aldrig i varm mat i matlådorna utan låter maten svalna först, samt värmer aldrig mat i dem. På mitt nuvarande jobb är det i princip ingen som äter ur sin matlåda utan alla häller upp sin mat på tallrikar som värms i mikron.
    Bra tips angående syltburkar, även om många vanliga butiker numera säljer glas- och stålmatlådor. Det går även att hitta på Tradera och loppis.

    Det har ju skrivits mycket bara de senaste veckorna kring stavmixar som ger ifrån sig giftiga ämnen när de används, inte bara till varmmat utan generellt när de används. Vi har redan sedan tidigare funderat på att byta ut vår stavmixer som är i hårdplast mot en blender i glas som jag tycker skulle fylla samma funktion som stavmixern fast vara kraftfullare och kunna göra mer. Det lutar åt att vi köper en Kitchen Aid även om de är dyrast på marknaden så tycks de också få bäst betyg i många test.

    Precis som med minimalism så blir plastbantningen bäst om den sker successivt. Visst kan du köra ett race och byta ut alla köksredskap på en gång, men sen är det ju mycket annat som du vid en första anblick kanske inte reflekterar över som kan behöva bytas ut…vattenkokaren, barnglasen, stavmixern, bakformarna etc. Det tog förmodligen flera år att samla på sig plasten, låt det ta iaf några månader att göra sig av med den också så du hinner hitta kvalitativa och riktigt bra ersättare.

    Svara
    1. Johan

      Klean Kanteen har också runda matlådor/burkar i rostfritt stål. Jag har 2 stycken, och de är riktigt bra. Nackdelen är dels att de inte kan frysas, och dels att de är runda till formen och därför inte passar för all typ av mat (pizza t.ex.). Men de är perfekta för att ta med lunchmat som värms på en tallrik.

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, jag har sett dem. En till nackdel skulle väl kunna vara priset :) De är ju inte billigast i klassen om man säger så, men å andra sidan har de livstidsgaranti.
      Jag skulle föredra en plattare och rektangulär utformning som går att stapla i varandra när de är tomma.

    3. K.A.L

      Ursäkta om det blev en hel del butiksnamn i mitt långa inlägg (det kanske ni inte vill strö ut över er blogg!) men vill man bli konkret och tipsa att hitta produkter så hjälper det så mycket att veta vart man kan vända sig :) Jo, har också sett Kleen kanteens runda matlådor, och håller med om att man ibland saknar den rektangulära formen, och det där om priset. Några lådor som har den rektangulära formen, men i samma prisklass som Kleen kanteen, är Lunchbots, som finns i lite olika storlekar och utföranden. Den modell jag tänker på har BPA-fritt plastlock med silikonkant, som alltså håller tätt. De går att stapla också. Jag har själv unnat mig ett tvåpack och tycker de är bra men pga priset och att vi redan har så många lådor i glas blir det inga fler inköp, annars hade jag gärna haft fler: http://www.adisgladis.se/lunchbots-matlåda-mattermos/lunchbots-clicks-large-2-pack
      Men som jag nämnde förut och som fler nämnt i inlägg nedan finns ju även lådor (rektangulära) i glas med plastlock på ikea, netto, biltema mm. Nackdelen med glas är kanske att de är lite tunga, men fördelen att man faktiskt kan värma lådan i både micro och i vanlig ugn (om man tar av plastlocket först förstås). Stållådorna är lättare men går såklart inte att värma i micron. I vilket fall är det kul att det finns mycket att välja på numera!

    4. K.A.L

      Och förresten, matlådan i länken finns såklart även i andra butiker, bla i en del fysiska frilufts/sportbutiker tror jag bestämt.

  7. Rebecka

    Jag har köpt matlådor i glas (med plastlock som jag då inte värmer) på Biltema, billigt och bra. Det finns även på Netto (!). :)

    Svara
  8. Händelsevis

    Vi har slickepotten i bambu någon pratade om, den är visserligen bra men ersätter på intet vis en i silicon. Laplandecostore har också en skrapa med fyra olika slags hörn (utan skaft) som ska göra det lättare att skrapa ur runda bunkar med olika vinkel i olika delar av bunken. Det verkar intressant men vi har inte provat än.
    Den onda badankan var verkligen en ögonöppnare för mig! Vilken informativ och bra bok, utan att skrämma slag på mig fick den mig att läsa på mer och sedan plast- och kemikaliebanta hemma. En process som aldrig verkar bli ”färdig”.
    Paradisträd är för övrigt en riktig super-växt. Jag har flera som jag haft i 15 år, de tål allt!

    Svara
  9. FrökenSpara

    Hej
    Tack för tipset!
    Boken ska läsas! :)
    Jag har tagit bort nästan all plast i köket och bytt ut det mot stål och trä. Men det finns SÅ mycket man kan göra för att kemikaliebanta sitt hem men som sagt man får ta det lite pö om pö. Vad tycker man själv är viktigast att börja med?!

    Konservburkar visste jag inte var dåligt för en, bra med all denna information som florerar på bloggarna. Tacksam över att människor vill dela med sig!

    Jag länkar till din blogg! :) Om det inte är ok så hojta!

    Svara
  10. Mårten

    Jag har skaffat dessa

    Pyrex matlådor i glas med plastlock smidigt att kunna värma i micro när man tagit av locket, gjorde en liten potatisgratäng direkt i en sån som man hade färdig till jobbet, slapp man extra disk :)

    Retap glasflaskor med silikonkork (http://shop.dennisklarin.se/) samt Kleen canteen vattenflaska i rostfritt 800ml.

    Har köpt mått i rostfritt också, småmått, 1dl, 5dl, 1L samt en 5dl i glas från Pyrex.

    Har durkslag i rostfritt med kanske från clasohlson, känns bra eftersom det som hälls där är varmt.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi gillar också Kleen Kanteen och har dessa flaskor såväl när vi tränar som när vi fjällvandrar eller bara ska ha vatten med oss vid någon utflykt. Reklma-plastflaskor var bland det första vi rensade bort bland plasten för något år sedan.

      Nu har även matlådorna, förvaringslådorna och skärbrädorna bytts ut mot glas- respektive trä-varianter, det känns bra:
      http://minimalisterna.se/step-by-step/

    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi har en som rymmer knappt 0,5 liter och en som rymmer 0,8 liter. Svårt att rekommendera vilken du ska köpa. Om du byter ut någon befintlig plastflaska kan du jämföra om du tycker den är lagom stor och rymmer lagom mycket vätska, eller om du vill ha större/mindre.

    2. Johan

      Jag har en flaska på 1,1 liter, och en på 0,8. Min åsikt är att flaskan på 1,1 liter är för stor för att använda som ”vanlig” vattenflaska. Den är för stor för det och är lite klumpig att både bära med sig och dricka ur, men den passar bra när man t.ex. vill ta med sig extra vatten i packningen på en längre tur.

      0,8 liter däremot är perfekt för ”vardagsanvändning” eller vad man kan kalla det. Jag brukar ha med den på gymmet t.ex. Har aldrig använt 0,5 liters-varianten, men för mig i alla fall tror jag den skulle vara för liten.

      Men som Fru Minimalist skriver i sin kommentar, det beror på vad var och en föredrar, det varierar så klart från person till person.

Lämna ett svar