Eko i badrummet

Sedan jag läste boken Badskumt har jag blivit allt mer uppmärksam på kemikalier, och steg för steg arbetat med att byta ut och rensa bland badrumsprodukterna. Dels för att bespara miljön och dels för att inte utsätta min kropp för konstigheter.

Att hitta bra produkter för hår och hud är dock inte det lättaste. De produkter en vän rekommenderar eller som vinner veckotidningens bäst-i-test, passar kanske inte alls din hudtyp eller ditt hår. Detta gjorde att det hos mig fanns ett visst motstånd till att byta min fungerande och prisvärda hudvårdsserie mot en ekologisk och mer miljövänlig sådan.

Det första jag vågade mig på att byta ut var min mascara. Jag och min tidigare mascara hade inte haft någon långvarig relation utan jag har varit den relativt otrogen genom åren. Steget var därför inte särskilt långt till att våga prova något nytt och det fick bli en mascara från Une som jag känner mig nöjd med. Det är inte den bästa mascara jag testat men den fyller sin funktion och det räcker gott för mig. Den klarar tyvärr inte en promenad i regn utan paraply eller en tårfylld film, men det kan jag leva med.

För en dryg månad sedan tog jag även steget att byta ut alla mina hudvårdsprodukter för ansiktet genom att köpa ett kit från Maria Åkerberg, och jag måste säga att jag är otroligt nöjd. Jag var beredd på en liknande upplevelse som när jag provade balsammetoden, det vill säga att det skulle kännas lite sämre under de första veckorna, men huden behövde ingen invänjningsperiod. Detta kan naturligtvis variera från person till person och det kan vara bra att förbereda sig på att huden behöver ett par veckor på sig att vänja sig vid mer naturliga produkter med helt annat innehåll än den är van vid.

De senaste åren har pråliga tuber från Victoria’s Secret och färgglada burkar från The Body Shop varit min huds bästa vän. Eller det är i alla fall vad jag har trott tills jag blev mer påläst och fick en annan bild av vad som egentligen är bra. Numera använder jag vanligt kokosolja från Kung Markatta som hudkräm och tycker det fungerar jättebra. Jag låter den torka in ordentligt innan jag sätter på mig kläder eller sätter mig i soffan. Under mer stressiga morgnar när huden känns torr använder jag en body lotion från Maria Åkerberg istället.

Istället för duschkräm använder jag Weledas Birch Body Scrub och upplever min hud som mindre torr mot när jag använde duschtvål eller schampo för att tvätta kroppen.

En annan produkt jag bytt ut under våren är mitt läppglans som numera ersatts med ett från Naked Lips. Jag har även köpt några av deras vanliga läppbalsam och gillar den med smak av kokos allra bäst.

Tidigare använde jag mina hudkrämer även som handkräm, men sedan jag började smörja in kroppen mer med kokosolja har jag känt ett behov av en handkräm som torkar in snabbt. En vän rekommenderade Weledas Skin Food som även sägs vara en favorit hos Julia Roberts. Den används även av Victoria Beckham, Adele, Demi Moore och Rhianna, och nu kan alltså även Fru Minimalist läggas till på listan över nöjda användare. :-)

Har du någon favorit bland ekologiska hudvårdsprodukter som du vill tipsa om?

14 tankar kring ”Eko i badrummet

 1. johanna

  Jag använder arganolja istället för ansiktskräm och ögonkräm på kvällarna. Den blir väldigt dryg i och med att det går åt bara en droppe ungefär. Jag har bytt mitt puder till ett ecocert från Avril. Hade ett parabenspäckat från Isadora förut. Just nu har jag en ecocert märkt deo från Biotherm, men den luktar precis som myggmedel. Nästa gång ska jag försöka få tag i nån som är parfymfri istället. Jag håller på att succesivt byta ut mina sämre produkter allteftersom mina tar slut till bättre grejer.

  Ett annat tips är att det finns ett Kemikalieuppror, startat av två forskare vid Karlstad universitet, som man kan skriva på. Det syftar just till att försöka få igång en debatt så att vi får en skarpare kemikalielagstiftning. Det ska inte behöva finnas farliga saker på marknaden som konsumenten själv aktivt måste välja bort. Skriv gärna på! http://www.skrivunder.com/kemikalieupproret

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Som synes på bilden använder jag också en ekologisk olja i ansiktet. Det är en variant av kallpressad Jojobaolja för ansiktet, även den från Maria Åkerberg. Jag håller med dig om att oljan fungerar jättebra och att den är dryg.

   Du fick ett tips nedan på deodoranter från Flowers, kanske kan det vara något nästa gång? Jag har ej testat dem själv dock utan kör på en från Vichy.

   Tack för tipset om Kemikalieupproret, det ska jag kolla upp! :)

 2. S.F.

  Deodoranterna från Flowers är mitt bästa tips. Min erfarenhet var tidigare att man med eko-deodoranter får höja toleransen för både lukt och när det gäller att vara blöt under armarna. Men de här fungerar! Faktiskt lika bra som den ”vanliga” deon jag brukade köpa i livsmedelsaffären.

  Svara
 3. camilla

  Burt’s Bees har färgade läppglans och ofärgat läppbalsam som jag gillar. De har en mild men tydlig mintsmak, vilket är förvånande till en början, men jag uppskattar det nu. Säljs på nätet, men även på Kick’s. Använder deras färgade läppglans oftare än läppstift, faktiskt.

  Salviderm Naturligtvis har en ansiktskräm som funkar bra på min blandhud. Även deras hand- och bodylotion är bra grejer. Det är ett ”budgetmärke” av samma tillverkare som säljer märket ”Luxsit” som har vansinnigt bra grejer, men tyvärr utanför min budget.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har också använt Burt’s Bees i flera år, dock bara de ofärgade läppbalsamen. Jag har dock fortfarande lite svårt för mintsmaken och uppskattade därför Naked Lips smaker.

   Naturligtvis är ett jättebra budgetalternativ och finns, eller fanns åtminstone tidigare, att få tag på i vissa Ica Maxi-butiker.

 4. Linda

  Min spontana tanke var att det var väldigt många produkter nämnda här. Även om de är miljövänliga så är det ju både mer minimalistiskt och mer miljövänligt att använda så få som möjligt. Själv använder jag bara tvål under armarna nu för tiden. Någon sällsynt gång när jag vill piffa till det så peelar jag med pärlsocker eller grovsalt. Har även hört att kaffesump ska vara bra till detta men dricker inte kaffe längre. Smörjer in med kokosolja någon gång ibland, men det behövs sällan eftersom jag inte har torkat ut huden med produkter innan. Jag använder inget smink heller, så behovet av att tvätta ansiktet har nu reducerats till lite kallvattens-splash i ansiktet på morgonen. Mvh fräsch läsare

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Oj, vad lustigt att du tyckte jag använder mycket produkter när jag verkligen tycker jag använder få! :) Inte lika få som du men som vi även tagit upp i tidigare inlägg så tror jag vi använder betydligt färre produkter än många andra. Eller det vet jag för mångas sminkväska brukar vara lika stor som hela min necessär på resor etc :)

   För mig Fru Minimalist ser mitt badrumskit ut så här:
   I duschen: Bodyscrub och balsam (ingen tvål, inget schampot)
   Ansiktet: Rengöring, ansiktsvatten, olja, och ansiktskräm
   Smink: Mascara, eyeliner och ibland concealer (äger inget puder, ingen foundation, ingen ögonskugga)
   Övrigt: Deo, kokosolja till kroppen och tandkräm till tänderna

   Herr Minimalist är dock nöjd med fem produkter: Deodorant, tandkräm, schampo, rakgel och hårvax.

 5. Rust

  Har inte utvärderat innehållet i de produkter som finns i mitt badrum, men efter senaste översyn fanns följande: Deoderant, Linsvätska (japp använder linser), Tandkräm, Duschkräm, Schampo.. That’s it :)

  Istf. rakgel använder jag rakapparat och skäggtrimmer :)

  Svara
  1. Rust

   Tror du vann den här ronden..glömde nämligen helt bort två saker: Tvål och hårspray =)

 6. ekomammaistan

  Jag har några favoriter som jag kan nämna här: Weledas duschkräm med citron, Madaras balsam och Soapwallas deo. Sedan blev jag också väldigt förtjust i Aleppotvål som jag använde både som schampo, duschkräm/tvål och som ansiktstvätt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tipsen! Just nu använder jag Weledas Body Scrub istället för duschkräm, men om jag tröttnar på scrubfunktionen ska jag ha den du nämner i minne som lämplig ersättare.

   Jag har hört både positivt och negativt om den magiska Aleppotvålen :) men kul att höra att du är en av dem som är positiva till den!

 7. Caroline Jakobsson

  Jag tvättar ansiktet med honung och det tar bort även smink. Ekologisk mascara är det enda jag använder i just sminkväg. Ekologiskt schampo och lypsyl. Sen vanlig deodorant och tandkräm, dock med bambuborste. Ha det!

  Svara

Lämna ett svar