Ekoträngsel i badrumsskåpet

I många badrum är det trångt i badrumsskåpet samt i eventuell kommod eller badrumsskåp. Det är inte bara produkter som är i bruk som trängs, även extra förpackningar som köpts när något är på väg att ta slut eller för att det var en bra deal i butiken konkurrerar om utrymmet. För att inte tala om alla dessa produkter som använts någon gång tidigare i livet, men som av olika anledningar inte längre nyttjas.

Produkterna som trängs i det begränsade utrymmet är inte sällan fyllda med diverse olika kemikalier som parabener, sulfater, mikroplaster, parfymer med mera. Kemikalier som kan vara såväl hormonstörande som cancerframkallande. Många är även giftiga för vattenlevande organismer och åker via avloppsvattnet ut i vår natur.

Vissa väljer hudvårdsprodukter mer utifrån vad som passar deras hy än att fundera över dess innehåll. Jag har själv haft problemhy sedan tidiga tonåren och har full förståelse för om man håller fast vid produkter som äntligen funkar. Boken Badskumt som vi skrivit om tidigare, fick oss att vakna och bli medvetna konsumenter även när det gäller badrumsprodukter. Det första vi bytte ut då var flytande handtvål mot fast ekologisk tvål från Urtekram.

Samma bok öppnade ett intresse för ekologiska hudvårdsprodukter för mig. Jag hade visserligen efter flera års letande äntligen hittat en hudvårdsserie som passade min hy, och som inte heller var särskilt dyr, vilket de ofta tenderar att vara. Efter att ha läst produkternas innehållsförteckning med min nyvunna kunskap blev jag dock mer skeptisk och efter mycket letande och research valde jag att testa Maria Åkerbergs produkter. Till min förvåning reagerade min hy inte alls på bytet av hudvårdsprodukter och numera är produkterna på bilden de jag använder i min dagliga ansiktsvård, två rengöringsprodukter som tar bort smink och orenheter och två återfuktande produkter för mig som har väldigt torr och känslig hy.

Vi har valt att enbart ha de produkter vi använder dagligen ståendes i badrumsskåpet. De tidigare produkterna som inte längre används är sedan länge utrensade, vilket du kan läsa om i inläggen Ansiktslyftning i badrummet, respektive Utrensning av giftiga kemikalier i badrummet.

Maria Åkerberg

Min ekologiska hudvårdsserie är dyrare än min tidigare kemikaliestinna dito, men känns betydligt bättre på många andra sätt. Ekonom som jag är har jag letat efter de bästa priserna på Maria Åkerbergs produkter och hittat dessa på nätbutiken Babyface.

Har du överflödiga produkter som tar upp plats i ditt badrumsskåp?
Eller har du någon ekologisk hudvårdsprodukt som du gärna tipsar om?

44 tankar kring ”Ekoträngsel i badrumsskåpet

 1. ninja

  Jag har använt Maria Åkerbergs produkter i många år i omgångar och tycker dom är mycket bra över lag, inte bara nån enstaka produkt.
  Ett märke som jag använder sedan två år tillbaka är Suki, jättebra rengöring och ansiktsskrubb.
  Dyrare än MÅ, men otroligt drygt. Hade aldrig köpt en så dyr produkt om jag inte fått prover medskickade med en annan beställning.

  Men ja visst har jag produkter som dräller hemma, deo är den sista produkten som inte är eko hemma. Har provat ett antal eko varianter, samt att jag har två vanliga kemikaliedeos kvar.
  Tycker inte ekovarianterna funkar :( samtidigt så tycker jag att kemikaliedeo stinker, ja just kemikalier. Vet inte hur jag ska göra när jag börjar jobba igen!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har heller inte hittat någon eko-deo som fungerar, men så svettar jag ganska mycket i vardagen också. Jag kör en som är fri från Vichy som är fri från alkohol och parabener åtminstone.

  2. ninja

   Ska kolla upp den, den låter som en ok kompromiss när jobbet börjar, om jag inte snubblar över en fungerande ekodeo! :)

  3. ett ritstift i din rumpa

   Jag har sporadiskt under flera år använt en kristalldeo, som fungerar väldigt bra. Är dock lite rädd att jag (som har väldigt väldigt torr hy) kommer att torka ut under armarna om jag använder den för länge i taget, men det återstår att se…

  4. Laura

   Hej! Jag använder en alkoholfri deodorant från Sebamed i kombination med The Guv’ner från Lush. Det fungerar prima – och jag svettas ganska ordentligt! Dessutom är ingen av dem djurtestade och de är båda veganska, vilket är ett måste för mig. Jag har provat ett antal andra ekovarianter och de fungerade inte på mig, tyvärr.

 2. Malin

  På vilket sätt har du haft problemhy? Jag har själv haft acne i varierande grad sedan jag var tonåring och hittade för ett par år sedan produker med aha-syra om hjälpt bra. Nu är jag dock gravid och det bästa, serumet, får jag inte använda. Det + alla extra hormoner har gjort att jag nu har massa nya finnar. Tänker att det är ett bra tillfälle att byta ut hudvården till ett bättre alternativ för jag gissar att mina produkter innehåller en hel del som egentligen inte är bra för någon…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har haft acne i princip hela livet och även en del nu i vuxen ålder (30+). När jag blev gravid fick jag även jag ökad mängd finnar men även mycket andra utslag i ansiktet, främst kring mun och näsa. Jag hade en väldigt bra graviditet på många sätt, men just de röda utslagen i ansiktet som inte gav med sig trots speciella serum, mat mm var psykiskt jobbigt. Det där gravidglowet såg jag inte ett sken av. ;)

 3. Kristin

  Det är himlans tomt i mitt badrumsskåp för det mesta jag behöver finns i köket. Billigt blir det också!

  Jag använder olivolja och tvättlapp av gamla frottébitar för att tvätta bort eventuellt smink och om jag har behov att smörja in mig. Ev. använder jag rapsolja, kokosolja eller jojobaolja för insmörjningen. De reagerar lite olika med huden. Överflödig olja som inte sjunker in torkar jag bort med en handduk.

  I duschen har jag honung och ibland citron till kroppen och bikarbonat/äppelcidervinäger till håret om det är mycket smutsigt eller fett, annars bara vatten. Om jag inte hinner duscha kan lite olja på en tvättlapp duga och några drag med svinhårsborsten, ev. lite ”torrschampo”. Havremjöl funkar bra i mitt hår.

  Förutom jojobaoljan står en burk med deo i badrumsskåpet, en blandning av lika delar bikarbonat, kokosolja och majsstärkelse.

  ”No poo” is the shit! :-)

  Svara
 4. Zachan

  Kan tipsa om Devaz.se, en svenskt småskaligt no poo-märke. Jag håller precis på att testa deras produkter och har bytt ut duschtvål, ansiktstvätt och body scrub mot en av deras salttvålar (minimalistiskt med en allt-i-ett-lösning). Har också börjat tvätta håret med deras schampo/balsamtvål.

  Svara
 5. Jeanette Sandelin

  Det blir allt färre flaskor i badrummet. Lypsyl = kokosolja. Tvål från urtekram, likaså deo, schampo och balsam.
  Har helt slutat med smink så mao finns inga rengöringsprodukter heller. Ingen färg i håret.
  Befrielse.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har aldrig färgat eller tonat håret mer än någon enstaka gång gjort ljusa slingor i tonåren. Sedan jag blev mer intresserad av att använda eko-produkter har det gjort mig väldigt glad att jag inte har vanan (eller kanske ovanan? ;) ), att vilja eller behöva färga håret.

 6. K.A.L

  Jag har också torr och känslig hy. Använder Weledas ansikts-serie framtagen för känslig hy (Almond). Var bara observant på skillnaden mellan ansiktslotion/kräm – lotionen är för de med blandhy och krämen för torr hy.

  http://www.weleda.se/hudvard/ansiktsvard/almond-facial-care/

  Priserna är ungefär som MÅ el något lägre. Beror på var du handlar dem också antar jag. De finns att köpa på Kicks, Åhlens, hälsokostbutiker mm. Men bäst pris har jag hittat på Bodystore.se och Apotea.se

  Weleda har också finfina produkter för baby som är många vänners favoriter.

  Svara
  1. K.A.L

   Förresten, bästa färdiga, icke-DIY eko-deon jag hittat (har testat hur många som helst) är från svenska märket Eilas. Den finns i ett par olika doftsättningar men min favorit är den doftfria som heter Naturell. http://www.bodystore.com/deodorant-naturell-60-ml

   Har för övrigt börjat intressera mig mer och mer för Eilas övriga produkter på sistone. Skickade efter prover (det kan man göra på Eilas egen hemsida/webshop) på hudkrämer och shampon och gillade dem skarpt. Ska köpa dem i normalstorlek när mina nuvarande tar slut.

  2. Elizabeth

   Den krämen vill jag också verkligen tipsa om! Jag jobbar med bland andra Weleda och många andra hudvårdsmärken. Mandelkrämen är min absoluta favorit. Kostar i alla fall hos oss 182:- och den brukar räcka heeela vintern för mig. På sommaren använder jag lotionen när jag inte behöver en lika fet kräm.

 7. Ett fattigt landskap

  Just ekologiskt i det här sammanhanget är vansinnigt svårt tycker jag. Det är visserligen bra att köra på ”naturligt”, men när jag kollar innehållsförteckningen till det barnschampo som vi har från Urtekram så är endast 16 % från ekologiskt jordbruk. Jag har själv använt schampo och balsam från Björn Axen med texten certified organic. Produkterna var bra (men dyra förstås) men när jag läste det finstilta så var det samma sak där – 12,4 % av ingredienserna var ekologiska. Som sagt – sedna kanske det räcker långt med att ingredienserna är helt naturliga. Men jag tycker ändå att det känns lite lurigt.
  Vad menar ni alla med ekologiskt i det här sammanhanget? Naturliga ingredienser eller faktiskt ekologiska ingredienser? Tack! /Anna

  Svara
  1. K.A.L

   Gällande de märken jag nämnde så: Weledas produkter är både ekologiska och naturliga (dessutom biodynamiska – lång förklaring, sök gärna på det) medan Eilas har lite varierande – allt är naturligt men ekologiska ingredienser varierar lite mella olika produkter.

   Jag föredrar såklart så hög grad av naturligt och ekologiskt som det går men det kan ibland bli lite kostsamt. Det bästa tipset jag fick om det var att försöka satsa på högst kvalitet på sådant som man smörjer in och lämnar kvar på kroppen (eftersom det sugs upp av huden). Det man sköljer bort, tex schampo/tvål, hinner inte tas upp direkt så där kan man spara in lite.

   Så jag kommer personligen aldrig ge upp mina ansikts- och ögonkrämer från Weleda (så rent & bra det kan bli) men svanenmärkt eller ”bara” naturligt kan räcka gott för schampon och tvålar.

  2. Esther

   Vatten går ju exempelvis inte att ange som ekologiskt, så om produkten innehåller mycket vatten så kan den totala procenten ekologiskt innehåll se låg ut fastän det är en bra produkt!

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant kommentar K.A.L och märkligt att det inte behöver vara mer ekologiska produkter i för att få kallas ”ekologisk”, ”organic” etc. Lite vilseledande. Men bra poäng också av Esther för de flesta hudprodukter innehåller ju faktiskt vatten. I Urtekrams balsam som jag har hemma står exempelvis vatten som första ingrediens och jag antar att det är likadant som i mataffären att mängden av innehållet står i fallande ordning.

 8. Ekot

  Till läppar är ekologiskt sheasmör bra, ex det här, finns i liten plåtburk här, lätt att ha med sig.
  http://www.softskin.se/produkt/Organic-Essence-Pure-Shea-Butter
  Till nästan all hudvård, sminkborttagning och även hårtoppar funkar ekologisk kallpressad jojobaolja super, bra pris här:
  http://www.softskin.se/produkt/Crearome-Ekologisk-Jojobaolja-kallpressad-100-ml
  vill man snåla lite, köp mandelolja på apoteket till de användningsområdena.
  Olivoljetvål är superbra även till ansiktet, finns ekologisk på många ställen.
  Svårt att få reklampåverkade tonåringar med på tåget ibland.

  Svara
 9. Freja

  Massa matnyttigt här, både inlägget och kommentarer! Jag har har bara lagt av med vissa grejer och reformerat andra. Tipps: gillar man skrubb som jag, använd en frotehandduk som ovan nämn, i duschen. Funkar fint! Löst relaterat Såpa! Is the Shit. Mycket snällare än andra starka rengöringsmedel men det blir faktiskt rent. En enda produkt som fixar det mesta. Även köket. Och man ska inte slicka på spolknappen endå ;)

  Svara
  1. Freja

   Såpa innehåller dessutom bara en sak. Om man inte köper den med citrondoft. En enda fettlösande tensid. Inte så snällt mot huden men vettigare att städa med! Mindre mysko ingredienser att fundera över.

  2. Siri i Stavanger

   Jag brukar skrubba med kaffesump! Ekologiskt ofc, kvicknar till av lukten och huden får en liten tint och blir helt galet mjuk efteråt. Tänker att det hade ju slängts iallafall så kul att det kan komma till användning en gång till

 10. Hanna

  Kokosolja till kroppen, händerna och ansiktet. Som torrschampoo vetemjöl. Vill man ha lite strävigt hår. Blanda lite socker och ev salt i kokande vatten och häll i sprayflaska.

  Svara
 11. Linda

  Tack fru M för inlägget!! Jag har börjat med MÅ (schampoo och balsam) och älskar det. Ska verkligen gå vidare med de produkter du rekommenderar!! TACK för inspiration!

  Svara
 12. Dorothea

  Malin i Ratans fasta hårtvål, aleppotvål med 1% lagerbärsolja, ekologisk olivolja och sheasmör, Urtekrams flytande kristalldeo (just nu med Eukalyptus), samt en yttepyttebit rasullera de gånger ansiktet behöver lite extra skrubb (~2 ggr/mån) är allt som är kvar i mitt badrumsskåp förutom tandkräm :) Rekommenderar starkt att testa att minska antalet ingredienser så mycket det bara går och se vad som händer! Min hud och mitt hår har aldrig mått bättre än de gör nu, men det har tagit över ett år att komma fram till de produkter jag använder nu :)

  Svara
 13. bobohanna

  Vilket bra inlägg! Och helt fantastiska kommentarer!! Så många bra tips!

  Någon som provat Maria Åkerbergs makeup produkter?

  Första snälla märke jag sett som har något för fet hy. Vill verkligen prova detta!

  Urtekrams deo gillar jag och min man, och han svettas! Det ända som vi märkt är att efter ett tag så kan själva deon börjat lukta svett. Men det brukar så fall vara när den nästan är slut. Kan vara om man inte varit helt ren och bakterier kommit in rullat i den. Detta lät ju inte som en bra recension men den är faktiskt bra. Kanske att den är dyrare än vanliga deodoranter men helt klart värt det!

  Letar efter något bra att tvätta håret med som är snällt. Har lyckats få ner hårtvättarna till en gång i veckan, Skitglad för detta!!!!

  Svara
  1. Elizabeth

   Är 99% säker på att jag sett den varianten i en spraydeo också nånstans på nätet. Men har inte sett den i butikerna. Tänkte på det där om man inte vill att bakterier kommer in i deon.

 14. Josefin

  Jag har alla mina produkter från MÅ och jag älskar det!! Är dessutom så snygga förpackningar :)
  Testa papaya-peelingen för ansiktet, den är fantastisk, och den lilla tuben räcker länge. Perfekt också att allt finns i mini-reseförpackningar.

  Var det förresten ett sponsrat inlägg?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har papaya-peelingen och använder den någon gång i månaden. Att jag inte nämnde den i blogginlägget var för att det mer fokuserade på mina dagliga hudvårdsprodukter. Håller med om att den räcker väldigt länge! :)
   Tyvärr är vi inte sponsrade av MÅ, men det hade inte varit helt fel eftersom jag gillar deras produkter. :)

 15. Elizabeth

  Jag har använt naturlig hudvård i säkert snart tio år och skulle aldrig betala ens tio kr för en syntetisk produkt längre. Det känns bara inte värt det pga innehållet. Naturisimo.com är mitt favoritställe för inköp av det mesta jag behöver. Det finns en ansiktsrengöring där som heter Lavera basis 2 in 1 cleansing milk. Den är helt underbar och kostar lite under hundralappen. Jag gör av med ca tre per år. Det skulle många gånger vara mycket billigare med ”vanlig” hudvård men jag upplever att jag förbrukar mindre av de naturliga produkterna och därför sparar pengar på det viset. Kan ju bara vara en känsla jag har eller så är de drygare. Dock snålar jag inte på dem trots att de är dyrare. Jag klickar hem allt det jag behöver på en gång och det gör också att jag inte jämt är på jakt efter någon ny produkt i butikerna. Det finns så mycket från den sidan jag skulle rekommendera men får jag bara välja en så blir det just den ovan nämnda rengöringen. Där finns också Lily Lolo mineralpuder som jag vill minnas att jag tipsat om förut :-)

  Svara
 16. Anna

  Jag älskar MÅs produkter, de är underbara. Men precis som någon annan skrev så har jag inte hittat något vettigt deoalternativ. Jag har en kemikaliestinn värsting de dagar som jag tror den kan behövas och en från urtekram de andra dagarna. Vi har provat saltsten också men upplevde att den luktade illa efter ett tag, troligen gjorde vi något fel.
  Jag har provat MÅs underlagskröm, galet dryg. Nu sminkar jag mig så sällan att det inte behövs så mycket, det går åt en droppe i lite ansiktslotion.
  Sprayprodukter typ torrschampo använder vi inte sedan min man läste en artikel i ny teknik (Heter den så?). Det kan bildas aerosoler av produkten och man får den i lungorna istället, det känns inte så bra, hur naturlig den än är.
  Om jag ska änvända mjöl som torrschampo hur gör jag? Det känns som en omständig procedur? Vi har försökt att minska på duschandet här istället, det är inte hela världen att vara lite lortig, det ska ganska mycket till innan man börjar lukta…

  Svara
 17. Carro

  Tvättar håret med rågmjöl och den sköljer det med äppelcidervinäger och vatten. Har en hemgjord deo med bakpulver istället för bikarbonat eftersom jag fick eksemliknande utslag av det. Och som fukt till ansiktet så har jag gjort ett body butter av mandelolja, sheasmör, kakaosmör och kokosolja. Nu ska jag börja experimentera med att göra de ytterst få sminkprodukterna jag vill använda:)

  Svara
 18. ekomammaistan

  Vi har ett minimalistiskt badrumsskåp skulle jag vilja säga. Det enda är väl att jag har linsgrejer där, trots att jag liksom inte kommer igång med att använda linser utan det blir bara då och då. Vi har annars endast det vi använder dagligen i badrumsskåpet. Eftersom jag beställer ekohudvård på nätet så bunkrar jag ofta upp med tandkräm, duschkräm etc om det är erbjudanden, men dessa har vi en korg i samma skåp där vi förvarar blöjor, toalettpapper mm.

  Kul att höra att du är nöjd med Maria Åkerbergs produkter. Har de på min ”att testa”-lista.

  Jag har nog skrivit om alla mina bästa hudvårdstips på bloggen: https://ekomammaistan.wordpress.com/category/skonhet-och-hygien/
  Bland annat har jag tipsar om mina bästa deosar (såg att du inte hittat någon som funkat)

  Svara
 19. Siri i Stavanger

  Åh vad kul det är att se att ni har så många kommentarer på era inlägg numera! Tar det som ett tecken på att fler blir medvetna och söker information :)

  Jag är så kluven angående badrumsskåpet, när jag bodde i Sverige rensade jag ur allt och ersatte med ekologiska produkter, sen flyttade jag till Norge och fick typ börja om från början då det ekologiska utbudet här både gällande mat och hudvård är väldigt litet och väldigt dyrt och jag har nyss insett att massor av sämre saker smugit sig in i mitt badrumsskåp igen, saker som jag knappt använder som en ögonskugga här o ett läppglans där när jag är en mascara-only-tjej för det mesta.

  På ett sätt känns det så dumt att bara hiva de i soporna (omiljövänligt på ett sätt) då risken är stor att nya, liknande produkter smyger in i framtiden om jag tycker mig behöva de och på ett annat dumt att använda upp de då de ändå kommer åka ut i miljön och tar upp irriterande plats i mitt badrumsskåp – har ni några tankar om det här?
  Hoppas ni får en fin helg :)

  Svara
 20. Natalie

  Blir så lycklig när någon har intresse för ekologiska produkter, fria från parabener och skit! Jag använder kokosfett för att tvätta bort sminket, smörja in kroppen, lägga i topparna som inpackning. Arganolja som ansiktskräm, skulle gärna dränka hela kroppen i arganolja men den är lite dyrare än kokosfett och jag är trots allt student ;). Min torra, känsliga hy älskar arganolja! (Loelles köper jag om du är sugen på att testa).

  Upplever dock själv att min hy svarar mer på vad jag stoppar i den än produkter jag stoppar på den.. tyvärr. Mejeriprodukter = finnar för min del.

  Svara
 21. Laura

  Jag har redan i några år kört på att endast tvätta ansiktet med vatten. Jag använder alltså ingen rengöringscreme, eftersom det torkar ut min yttorra hy, och heller ingen fuktighetscreme, eftersom det har en tendens att täppa till hyn och orsaka acne. Jag undviker även annars att sätta någonting på min hy – så som någon annan här skrev är jag en mascara-only-tjej (och ögonbrynsgel!). Om jag får acne använder jag en lätt concealer på enskilda finnar tills det går över. Jag mår överlag bra med min hy just nu – hade länge problem med acne men situationen har lättat efter att jag ställt om min kost. (Jag äter numera en kolhydratrik, low fat, glutenfri vegansk kost. Kolla Nina and Randas Youtubevideo om hur de blev av med sin acne om du blev intresserad.) Jag har några sminkprodukter som jag använder men de går enkelt att tvätta bort med lite varmt vatten. Min favoritmascara är Beauty Without Cruelty:s Full volume mascara. Därtill använder jag Alverdes ögonbrynsgel (inhandlat i Berlin) och Laveras Natural concealer. De är dessutom inte djurtestade och helt veganska, vilket personligen är viktigt för mig. =)

  Svara
 22. Jim K

  Tack för tipset om boken Badskumt (den måste jag låna och läsa) Jag var precis inne på naturskyddsföreningens sida för att läsa om bra produkter i badrummet och de rekommenderar istället att använda sig av märkningarna Bra miljöval eller Svanen istället för ekologiskt. Detta därför att det inte finns några regler och lagar för vad som får kallas ekologiskt. De tar också upp några undantag. De skriver:

  ”Ekologisk mat och dryck är toppen! Där finns det tydliga lagar och regler för vad som får kallas ekologiskt. Men när det gäller hygien- och skönhetsprodukter finns inga sådana lagar. Jupp, du läste tyvärr rätt. Ett schampo som är ”organic” kan alltså innehålla 0,5 procent ekologiskt granatäpple, men också en massa andra ingredienser som är sunkiga för hälsan och miljön.”

  https://www.naturskyddsforeningen.se/basta-markningarna (länk till citatet)

  Däremot skriver de att det såklart inte måste vara något problem med ekologiska produkter. Missförstå mig rätt, jag är för ekologiska produkter, men jag tänker att det är bra att vara informerad när man gör valet, så att man inte stirrar sig blind på när det står att en hygienartikel är ekologisk, att det faktiskt kan vara bättre både för dig själv och miljön att välja en som är märkt med Bra miljöval eller Svanen.

  Svara

Lämna ett svar