Färre färger för fejset

Jag har nog den minsta sminkväskan bland alla mina vänner. Både fysiskt liten och till själva innehållet. På sätt och vis gillar jag att sminka mig och göra mig fin, men jag är inte alls särskilt duktig på det, så därför gör jag det enkelt för mig och håller mig till ett fåtal säkra kort. Kanske beror okunskapen på att jag var pojkflicka väldigt länge och aldrig riktig fick tillfälle eller vågade experimentera med allt som sminkavdelningen har att erbjuda.

Nåväl, det är såväl tidseffektivt som minimalistiskt att inte vara någon fena på smink. Till vardags använder jag bara mascara och concealer, när jag vill känna mig finare blir det även lite eyeliner och läppbalsam med färg.

Kikar du ner i min sminkväska ser det ut så här:

Sminkväska

Och i sminkväskan hittar du mer i detalj följande:

Smink

Svart Mascara från ekologiska märket Une. Jag tycker denna är väldigt bra, klumpar sig inte och är lättapplicerad.

Eyeliner från Make up Store. Jag har provat många olika eyeliners eftersom det är en av få sminkprodukter jag använder, denna tycker jag är bäst hittills av de jag provat. Den är hård/fast och används tillsammans med en blöt pensel.

Pensel till eyeliner. En tunn pensel som även den är från Make up Store.

Concealer från Maybelline. Jag hittade tyvärr ingen länk till den jag har, tänk om den har slutat tillverkas (!). Hemska tanke, du vet säkert hur svårt det är att hitta en perfekt match med färg och konsistens som gillas av din hud. :) Denna är fast i konsistensen. Jag har provat olika ekologiska concealer men ännu inte hittat någon jag varit nöjd med.

Läppbalsam, ett naturellt från Burt’s Bees och ett med färg från Naked Lips gjort av ekologiska ingredienser.

Något jag inte har eller använder i dagsläget, men som jag letat efter är en riktigt bra BB cream som jämnar ut hudtonen, gärna en ekologisk sådan. Kanske är det någon av er läsare som har något bra tips?

Utöver ovanstående produkter förvarar jag en pincett och en nagelklippare i sminkväskan, ibland åker även nagelfilen i glas ner.

Vad är ditt bästa minimalistiska eller ekologiska tips när det gäller smink?

45 tankar kring ”Färre färger för fejset

 1. Helena

  Haha, jag använder smink så sällan att de få grejer jag har, en liten låda i badrumsskåpet, är nog egentligen gammalt för längesen :-P
  Just hittat hit till er blogg och det var för en vecka sedan som jag började kolla på klipp på youtube om minimalism. Hittade där en 30-dagars utmaning, att rensa bort 10 saker varje dag i 30 dagar. Det inspirerade mig och har nu rensat bort 160 saker på en vecka, om mer blir det. Riktigt känner hur energierna frigörs och jag känner mig lättare och gladare. Hur blir det ännu bättre än så? Trots att jag tycker jag rensat mycket förr också och aldrig handlat speciellt mycket.
  Tack för er!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du hittat hit! Du kan nog hitta mycket matnyttigt i bloggen som kan inspirera dig i din rensning, dels generellt men också när du ska rensa på specifika områden. Kika gärna i vårt arkiv för att hitta intressanta rubriker som lockar:
   http://minimalisterna.se/arkiv/

 2. Sara

  Jag använder Maria Åkerbergs cover stick som jag tycker är bra. En bra ekologisk BB-creme skulle jag också vilja ha tips på.

  Annars finns det någon slags underlagscreme, en cover stick, en rouge, en ögonskugga, en kajalpenna, en mascara, en rougeborste, en ögonbrynsborste, en ögonskuggsborste i min sminkväska. Tycker jag skalat ner den rätt bra ändå.

  Fick mig en tankeställare nu att sminket kanske inte behöver ta så stor plats i mitt badrumsskåp som det gör idag. Jag har som sorterat upp det i tre små lådor, underlag, ögon, verktyg. Men är kanske lättare att bara ha det i en liten necessär jag tar fram. Eller bara använda en av de små lådorna att ha allt i då de ändå är så få grejer så det är lätt att få en överblick. Tål att tänkas på! ;-)

  Svara
  1. Sara

   Nu kom jag ju på att det blir ju mycket smartare att ha det i en liten necessär i badrumsskåpet istället. På så vis plastbantar jag lite och det bästa av allt, jag slipper packa i och ur när vi ska resa bort, är bara att ta necessären och packa ner som den är! Toppen, tack för idén :-)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, det var så lite så. Det är ju så olika hur badrumsskåp och förvaringslådor i badrummet ser ut att man får förvara på det sätt som är lämpligast. Men att ha allt i en och samma lilla necessär eller låda har sina fördelar.

 3. Karin

  Efter utrensning av oekologiska nagellack och läppstift har jag nöjt mig med att ersätta dessa med ett enda läppstift, ett ofärgat nagellack och ett färgat nagellack. Parfymerna åkte också ut. Två olika mineralpuder finns i skåpet, men används mycket sällan. Undrar om mineralsmink håller längre än vanligt smink? Nån som vet?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Gällande hållbarhet för mineralsmink så är den väldigt lång vad jag förstått, det blir aldrig dåligt om det inte innehåller ingredienser som kan bli dåliga och om den skyddas från solljus och kontakt med vatten. Oftast står det hållbarhet på köpt mineralsmink då kosmetikmärkning numera kräver att det ska finnas information om hållbarhet.

   Jag har inte använt nagellack på något år. Måste kolla om de står kvar längst ner i kommoden :) Tycker att det är fint men nu med barn så är tiden än mer knapp och det är rätt skönt att slippa fixa ytterligare en grej eftersom jag upplever att det behöver underhållas varje vecka, även då jag bara använt ofärgat nagellack de senaste åren.

 4. Mona

  Jag använder ganska mycket smink men är noga med att det ska vara naturligt/eko. Handlar det mesta från en sajt som heter pureproducts.se. Finns ett superbra concealer från RMS Beauty där som jag älskar!

  Svara
 5. camilla

  Smink? Din sminkväska innehåller åtta saker mer än min sminkväska + väskan så det blir nio saker mer. Jag har inte sminkat mig sedan 20-årsåldern och knappt då heller.

  Svara
 6. K.A.L

  Jag växte också upp som pojkflicka, som mellanbarn mellan mina två bröder, och en mor som fixade sig till fest på fem minuter. Jag tror hon faktiskt använde mascara och läppstift en gång i tiden men när jag var i tonåren gick hennes bror bort (förtida i en olycka) vilket hon tog väldigt hårt. Gick klädd i helsvart i flera år och slutade med allt vad smink heter. Numera klär hon sig normalt men sminket kom aldrig fram igen.

  Så, tja, konsekvenserna för min del är att jag aldrig begripit mig på smink, men märkligt nog börjat bli intresserad såhär på äldre dar (jag är 35) Visst tar det emot att ställa nybörjarfrågor i min ålder… Men hur ska jag annars förstå (BB creme? Vad är det egentligen? En lättare slags foundation? Varför då? Vad är vitsen? Och vad är då BB creme concealer? Och vad står BB för? Herregud, varför finns ens alla dessa produkter??)

  Eftersom allt måste vara ekologiskt har jag testat Nvey ecos och UNEs produkter (båda finns på Åhlens city i Stockholm) som jag tycker om. Nu låter det som att jag skaffat mig en gigantisk sminkväska, men riktikt så långt har det inte gått. Jag varken äger eller använder mascara pga mina ögonfransar är naturligt mörka, istället använder jag bara en fransböjare. Men jag har en flytande eyliner för tillfällen då jag vill ha en 60-talslook (vilket i och för sig sker väldigt sällan). Fem ögonskuggor (en brun, en pistagegrön, en blå, en turkos och en glittergrön). Ett läppstift i mörkare röd (som jag mest bara duttar lätt blandat med läppbalsam för att få en lite fräsch, icke likblek, hälsosam look), läppbalsam, en rouge, och så lite för många concealers än jag skulle önska, eftersom jag inte lyckats hitta den perfekta och blandar lite (det skiljer ju sig beroende på årstid dessutom, hudtonen alltså).

  Sen har jag i och för sig frossat i UNEs nagellack på sistonde, har rätt många av deras lack :) men misstänker att det är en fas och att jag i längden inte kommer orka måla varje vecka! Slutar nog med att jag bara använder deras nr 01, som är en neutral/nästan genomskinlig men med svag rosaton. Två lager av den ger en sofistikerad neutral manikyrlook. Plus deras fast-dry topplack som faktikskt torkar snabbt.

  Tips för ekosminkmärke är annars även Benecos, som bla finns på jordklok.se Det är ett väldigt prisvärt (och rätt bra) märke, bla gillar jag deras nagellack. Har även testat ögonskugga och puder från dem som jag var nöjd med. Jordklok har även märket Avril som är än mer prisvärt men jag måste erkänna att jag var mkt missnöjd med deras nagellack. Trögflytande, tjockt och kladdigt. Och nagellacksremovern doftar/stinker så kraftigt att man nästan svimmar. Har inte testat något annat från dem.

  Jane Iralde och Dr Hauschka är ju ett par klassiker (finns ofta i hälsokostbutiker). Gällande borstar/verktyg är favvismärket Ecco tools (sååååå mjuuuuka borst!). Finns på många ställen, både online och i fysiska butiker. Mina favoritsminkmärken är nog ändå trots allt UNE och Nvey eco. Sistnämnda är lite dyr, men har man få saker kan man kanske kosta på sig?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för din långa och på många sätt läsvärda kommentar!

   Det jag är ute efter i en BB cream (Blemish Balm) är att den ska göra min hudton mer jämn och samtidigt få ett solskydd. Har läst att en bra BB cream ska ersätta fuktkräm, primer, foundation och solkräm, en allt-i-ett-produkt. Jag tycker en foundation är för mycket och tror att BB cream är tunnare så ansiktet inte känns så ”kakigt”.

   Bra tips och kul att du delar med dig om vad du tycker om de olika ekomärkena. Det är positivt att det numera finns ett par att välja bland i alla fall! :)

  2. K.A.L

   Åh tack för utförligt svar om BB creme! Personalen jag frågade på Kicks kunde inte svara på den så jag trodde ingen riktigt visste utan att det mest var en trendgrej alla ”skulle ha” utan att riktigt veta varför ;) Haha så väl insatt är jag i sminkens mystiska värld!

 7. Helena

  Jo, har ni nåt tips eller vet ni om det finns någon facebook grupp för minimalister i Sverige? Den jag hittade är i Usa, den gruppen gick jag med i men språket gör det lite svårt för mig :-P
  Tack!

  Svara
 8. Patricia

  Jag märkte i ett tidigare inlägg inom samma ämne att du använder sminkborttagningsmedel. Om jag använder produkter speciellt för sminkborttagning får jag problem med torr och irriterande hud direkt.Istället använder jag själv alltid oparfymerad hudkräm frå apoteket för sminkborttagning. Applicerar en klick på en vaddtuss och torkar rent, sköljer ansiktet efteråt. Det fungerar alldeles bra på vattenlöslig eyeliner, mascara och bb-kräm.

  Svara
  1. K.A.L

   Ett annat och mkt naturligt och billigt alternativ till sminkborttagning är även olja. Olivolja, mandelolja eller vad man nu föredrar. Dutta lite olja på en fuktad bomullsrondel och torka bort sminket (ögonsmink, läppstift, foundation, osv. Tar bort allt). Använd sen din vanliga ansiktsrengöring.

   Fungerar verkligen superbra, mkt bättre än produkter avsedda för sminkborttagning. Även jättebra för den med känslig hy. Mandelolja (hittas i hälsokostbutiker) är speciellt att rekommendera då. Men olivolja är kanske mest minimalistiskt eftersom de flesta har det i sitt kök :)

  2. Amandla

   Precis, olja är jättebra och särskilt för ögonmakeup. Jag använder kokosolja. När burken i köket brukar sina tar jag in den i badrummet och skrapar rent några veckor med tvättbara bomullsrondeller ;)

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jasså, ännu ett användningsområde för kokosoljan, vad bra! Jag använder det som hudlotion då och då, men nu ska jag börja använda det som ögon make-up-remover också, tack så mycket för tipset! :)

 9. Dorothea

  Jag hade en extrem nagelperiod, oj vad roligt det var med alla färger och typer av lack! Annars har jag aldrig riktigt lyckats lära mig… har nog inte tålamod helt enkelt. Varken med eyeliner, ögonskuggor, läppstift eller komplicerade håruppsättningar, trots ”goda” intentioner, det finns så mycket annat roligt att lägga tiden på! Lite som att jag brukade tro att det var viktigt att lära sig gå i höga klackar… det är fasen så mycket roligare att ha bekväma skor så man kan njuta av vad det nu är istället för att bara tänka på sina stackars värkande fötter ;)

  Sedan jag började titta på ingredienserna har det blivit enklare att inte ha dåligt samvete över det hela, och jag är på jakt efter okej ersättare till de fyra produkter jag fortfarande använder (mineralfoundation, mascara, bronzer/rouge, brynpenna).

  Är det någon som vet hur det är med hållbarheten på eko/naturligt smink, och specifikt UNE? Utan konserveringsmedel borde den ju vara kortare än den evighet som gäller för ”vanligt” smink?

  Din concealer ser ut att vara Maybellines Cover Stick, finns fortfarande på Kicks vad jag kan se: http://www.kicks.se/maybelline-b709/cover-stick-p6219 :)

  Svara
  1. K.A.L

   Mina Nvey eco-produkter (rouge och ögonskuggor) håller jättefint än, köpte dem 2009. Har för mig bäst-före datum fanns på deras ytterpaket (som jag ej sparat) men jag tänker använda dem så länge de känns bra.

   Kan tänka mig att ju fetare en produkt är (kräm/läppstift) desto kortare hållbarhet?

   Hade ett Dr. Hauschka-läppstift som också var från 2009, rensade nyligen ut den eftersom jag hade ett liknande från UNE, och Dr.Hs såg lite ”svettig” ut, men gjorde väl egentligen fortfarande jobbet. Rensade mest ut den för att UNEs var nyare och jag inte ville ha två liknande. UNE-läppstiftet skaffade jag kanske 2012, och det ser fortfarande fräscht ut och blir fint på.

   Så personligen tror jag inte du behöver oroa dig för hållbarheten. Tror det är ungefär som vanlig ”kemisk” kosmetik.

   Exakt hur längre i förhållande till vanligt vet jag inte. Är ju bara min egen uppfattning utifrån vad jag själv har. Men även vanligt har ju bäst-före-datum egentligen.

 10. Emma

  Kan varmt rekommendera mineralpuder ifrån Tikei. Gå in och läs om dem! Har själv alltid kunnat ha vilken foundation som helst innan – när jag sedan efter ett tag testade så fick jag utslag. Huden känns mer lugn och inte irriterad, och det bästa är hur jämnt resultatet blir. + att det räcker länge!

  Svara
  1. K.A.L

   Vet någon av er om Tikeis mineral-primer/veil funkar över all slags smink eller bara över mineralsmink? Kan man tex. använda det över en flytande foundation? Jag är på jakt efter en bra primer att avsluta med, så att foundation mm inte flyter iväg efter en halvtimma. Ska på en väns bröllop om några veckor och vore trevligt om man kunde se fin ut hela kvällen.

 11. Camilla

  Jag har börjat märka hur hur mycket plats min necessär tar när jag reser..jag är en flickflickflicka men har iaf rensat mycket av det som inte används! Jag kommer nog rensa mer och mer och bli säkrare på vad jag använder!

  Svara
 12. K.A.L

  Och förresten, UNEs nagellack är underbara! Håller bra mkt bättre än finare ”kemiska” lack som tex Essie. Lättare att använda (bättre borste) och bättre konsisten (inget kladd/penselränder). Och sitter sen jättebra. Jag blöter ner mina händer och använder dem oömt väldigt mkt dagligen och lacket sitter ändå kvar :) Tycker helt enkelt det är galet mkt bättre än ”vanliga” lack. Benecos lack står sig rätt bra de med. Är åtminstånde i nivå med Essie.

  De eko-nagellack jag testat som var vatten-baserade och 100% naturliga, håller dock inte så bra. De är lite krångliga och måste härda i 8 tim innan man får blöta ner dem, vilket aldrig funkade för mig. Märket jag testade hette Suncoat. Det skiftade och grumlade sig också efter ngt år tyvärr.

  Men ska ni satsa minimalistiskt på ett/två eco- lack så kan jag varmt rekommendera UNEs (alt lite mer prisvärda Benecos). Finns såklart fler märken som jag inte testat men det är i alla fall mina best-i-test (även jämfört med vanliga alltså).

  Svara
 13. hanna

  Ur en rent minimalistisk synvinkel är jag glad över att jag aldrig har intresserat mig för smink (i ärlighetens namn kan jag typ ingenting om det). Det sparar mig tid, utrymme och pengar. Sen får väl folk tycka bäst de vill att jag ser tråkig och opigg ut, men vad gör väl det om hundra år när jag är död och kremerad? :)

  Svara
 14. Hanna

  Det enda jag använder i sminkväg är puder och cerat i olika märken bla Burt´s bees. Hade en paus med naglarna i några månader. Använde inte fil eller lack bara klippte och formade med klippare. Och naglarna har inte varit i bättre form än dom är nu. Har börjat med lack och fil igen men inte alls lika mycket som innan.

  Svara
  1. K.A.L

   Åh, wow! Tack för tipset Karin! :) Jag har ett gäng saker i källaren som jag rensat ut men som ligger och tar plats i väntan på att jag ska orka sälja dem (saker av lite sälj-värde), men den orken alltså, den verkar inte vilja infinna sig.

   Härligt att Simplet är verksamma i hela landet! Vad jag förstått så är Sellpy bara verksamma inom Stockholm, och eftersom jag inte bor där har jag inte kunnat anlita dem.

   Jag har rensat och rensat i två år och känner mig nu äntligen (nästan) klar med minimaliserandet (i synnerhet efter att ha kört Marie Kondos utrensningsmetod från hennes bok ”The Life Changing Magic of Tyding up”). Bara nästan klar pga sakerna i källaren som ska säljas. Men nu kan jag ju skicka rubbet till Simplet! Jag kommer definitivt anlita dem. 65-60% eller vad som blir kvar efter deras provision är bra mycket mer än de 0% som jag får nu genom källarförvaringen ;) Och så kan jag äntligen få känna mig helt, helt klar :)

 15. Elisabeth

  Någon bra bb cream letar jag också efter. Använder för tillfället Bare minerals foundation i pulverform och älskar den. Den är ju inte ekologisk men ville tipsa ändå just för att det känns som att inte ha något smink alls samtidigt som den ändå ger tillräcklig täckning. Är mycket imponerad och lite avis på dig som lyckats krympa sminkväskan till den storleken. Har förresten märk att en bra eyeliner och mascara ofta kan fungera som en bra ersättare till annat smink. Har man markerade ögon klarar man sig ofta bra utan foundation, puder, rouge och whatever annat.

  Svara
 16. Angelica

  Mineralpuder från Back To Earth har jag och är supernöjd, gjort i Sverige och rena produkter!

  Svara
 17. ekomammaistan

  Egentligen kan jag ingenting om smink eftersom jag inte sminkar mig alls, men har hört många lovprisa Luxsits BB-cream. Har testat andra produkter från dem som jag gillat mycket så jag för vidare tipset hur som helst. Läser ni Naturligt Snyggs blogg? Kan tänka mig att ni kan läsa recensioner på flera olika BB-cremer där.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tipset, den ska jag kika närmre på!
   Jag har följt Naturligt Snyggt-bloggen i perioder och nu lade jag till henne på Instagram. :)

 18. Minimalistjavisst

  Jag har också använt mycket smink från UNE, men tycker utbudet av färger är lite trist. Jag ska nog köpa ngt från IDUN nästa gång, bra grejer som jag tror är ganska ”rena”. Har haft en ögonskugga från IDUN som hade bra hållbarhet. Jag läste att Estelle och Thild skulle komma ut med en färgad dagkräm snart, den funderar jag själv på att testa.

  Svara
 19. Johanna L

  Till K.A.L:
  Otroligt trist att ingen i den Kicksbutik du besökte kunde förklara vad en BB cream är! Jag jobbar på Kicks själv och visst har man inte alltid svaret på en kunds fråga, men just BB har varit i ropet så pass många år att din upplevelse förvånar mig.

  BB står från början för Blemish Balm. Exakt vad en BB gör skiljer lite från sort till sort. Men generellt är det en färgad kräm som ger lätt fukt, lyster, innehåller solkydd och jämnar ut hudtonen. För den som vill ha ett lättare alternativ till en foundation, så brukar en BB cream vara en bra produkt. Tyvärr har jag inte hunnit prova så många ekologiska sådana. Men jag har testat Estelle & Thilds variant. Jag gillar den jättemycket! Tycker att min hud såg förfinad, men naturlig ut med den på. Den finns dock bara i två nyanser. Säljs bland annat på Kicks, även vissa apotek.

  Jag vill också passa på att tipsa om mineralfoundation(löst pulver) från Une. Från superlätt täckning till mediumtäckande. Jättefin tycker jag! Tror den finns i 6 färger(semester nu, så inte stenkoll). Tycker däremot att deras borste till är för hård och rivig, så satsa på någon annan sådan.

  Hoppas detta hjälpte lite i skönhetsdjungeln. :)

  Svara

Lämna ett svar