Utrensning av giftiga kemikalier i badrummet

I somras rekommenderade vi dig att läsa boken Badskumt – Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg, av författaren och miljöjournalisten Katarina Johansson. För mig blev boken en ögonöppnare och gav mig en rejäl tankeställaren för vad produkterna vi vanemässigt använder dagligdags egentligen kan innehålla och göra med våra kroppar. Det var som att plötsligt se badrumsprodukternas svar på den oftast hemska kött- och djurindustrin.

Sedan dess har jag läst på ytterligare, letat efter alternativa produkter och allt eftersom produkterna tagit slut har vi bytt ut dem mot miljövänligare alternativ. På bilden nedan ser ni några av de produkter som på grund av dess innehåll rensades ut ganska omgående efter att ha läst boken.

badrumsprodukter

Det var dock inte bara rensningen av badrumsprodukter som tog fart, jag och Herr Minimalist började mer och mer ifrågasätta och fundera över hur många olika badrumsprodukter vi egentligen behöver. Herr Minimalist kom fram till att allt han behöver är:

 • Deodorant, tandkräm, schampo, rakgel och hårvax.

Jag (Fru Minimalist) behöver:

 • Deodorant, tandkräm, schampo, balsam, sminkborttagning, ansiktsrengöring, ansiktsvatten, ansiktskräm, hudkräm, mascara och gärna en body scrub.

Dessa produkter har under hösten försökts bytas ut mot miljövänliga varianter. Exempelvis köpte vi deon Dove Pure till oss båda som varken innehåller parabener, alkohol, färgämnen eller parfym. Den passar Herr Minimalist perfekt medan jag gav upp efter ett par månader då jag blev irriterad över att den inte höll mig fräsch en hel dag på jobbet. Jag köpte då en deo från Vichy utan alkohol och parabener och denna fungerar betydligt bättre för mig.

Bodyscruben använder jag istället för tvål i duschen och här har Weleda fått ersätta den tidigare kemikaliefyllda duschtvålen. Head & Schoulders schampo har åkt ut till förmån för ett schampo från märket American Crew. Solkrämen rensades även den ut till förmån för en med färre kemikalier. Mascaran har bytts ut mot en från UNE natural beauty. Sakta men säkert kommer nya, ur kemikalie- och miljösynvinkel, bättre produkter in i vårt badrum. När den sista hudkrämsburken är slut planerar jag att ersätta den med naturlig kokosolja.

Visst kan det vara jobbigt att inse att ens favoritprodukt inte är bra för dig eller för miljön, men samtidigt får du chansen att upptäcka andra bra märken och produkter. Jag har haft hudkrämer från Victoria Secret som favorit länge men nyligen insett att innehållet inte är särskilt bra för varken min hud eller naturen. I likhet med att du bryr dig om vad du stoppar i dig i form av mat känns det även viktigt att fundera över vad du får i dig via huden.

Om du tycker ämnet badrum, kemikalier och miljö är intressant rekommenderar jag för övrigt Ekomorsans blogginlägg här.

Har du några miljövänliga favoritprodukter att tipsa om? Eller är det snarare aktuellt med en utrensning av gamla eller omiljövänliga produkter?

57 tankar kring ”Utrensning av giftiga kemikalier i badrummet

 1. Anne

  Jag använder Urtekrams Nordic Birch Schampo och Balsam. Rosenseriens Deo, den är dock fasligt dyr, typ 240 kr! När det gäller tandborstar och tandkräm har jag provat bambu-tandborstar och eko-tandkräm, fick dock ont i munnen av denna typ av borste så är tillbaka på plast =(
  Love and Toast har en del bra eko-hudkrämer.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad använder du för eko-tandkräm?
   Vi använder Sensodyne Pro-Emalj sedan en längre tid tillbaka, min sambos tandläkare rekommenderade den till oss och jag inbillar mig att den är lite bättre med tanke på det dyrare priset ;) även om jag innerst inne vet att dyrare inte alls behöver vara = bättre.

  2. Anne

   Använde Weledas. Har dock gått tillbaka till flourtandkräm då jag har relativt lätt för att få små kariesangrepp. Men skippar floursköljningen! =)

 2. Disa

  Hej!
  Vilken sminkborttagningsprodukt kommer du att ha kvar i badrumsskåpet? Jag är på jakt efter ny, helst utan parabener och med så få konstiga ämnen som möjligt. Finns det någon som håller måttet?

  Tack för en trevlig blogg! : )

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag skulle gärna använda någon från Estelle & Thild eller Weleda, se exempel på länkarna nedan, har dock inte provat dem själv ännu men tycker dessa märken brukar ha bra produkter. Jag är inte lika ”rädd” för parabener i produkter som sköljs av kroppen som i sådana som är kvar och lätt tas upp av kroppen som alla former av hudkrämer, smink, tandkräm etc.

   Se även tips längre ner bland kommentarerna gällande helt naturlig sminkborttagning hämtad från skafferiet :)

   http://www.estellethild.com/sv/product/cleansing-milk-rose-otto-2
   http://www.weleda.se/hudvard/ansiktsvard/almond-facial-care/almond-soothing-cleansing-lotion/

   Tipsar om bloggen Naturligt Snygg där du säkert kan hitta bra tips på produkter:
   http://www.naturligtsnygg.se/

  2. Sofi Säger

   Ett riktigt bra eko-altenativ är att använda jojobaolja. Oljan är lik hudens egna fetter så man får en underbar hud av att använda den som sminkborttagningsmedel. Enda sminket som inte riktigt går bort är vattenfast mascara.

 3. Eva

  Är mina tankar avlyssnade? ;) Tänkte igår på när Minimalisterna ska ta upp detta med badrumsprodukter lite mer ingående. På denna punkt har jag, liksom ni, börjat ifrågasätta mycket, både innehålllet och behovet. Har också funderat över hur mycket pengar jag är beredd att lägga på förbrukningsvaror. Fysisk skönhet och fräschhet kommer av god mental och fysisk hälsa, motion och bra mat. Skönhet skapas inte i första hand av produkter man tillför kroppens yta och ännu mindre om de tränger genom huden och långsiktigt skadar den.

  Har bytt ut duschkräm och flytande tvål mot fasta ekologiska tvålar; olivtvål och lavendeltvål. Det blir färre förpackningar, billigare och naturligare.

  Sedan nästan alla ansiktsprodukter (Clinique) tagit slut tvättar jag ansiktet med havregryn blandat med vatten eller med ytterst lite tvål. Använder Kerstin Florians ansiktskräm tills den tar slut. Måste dock kolla närmare på den då jag undvikit det då den var så dyr.

  Och håret sen…där har jag varit drastisk. Hela okt-dec tvättade jag enbart med rågmjölsvatten (1dl rågmjöl skakat med 3dl vatten i glasburk och silat) tre dagar i veckan. Fungerade oväntat bra. Fick fylligare hår, klar skillnad och det blev inte fett lika snabbt. Mellan blöttvättarna använde jag det utmärkta torrschampot Kisby (110 kr på Åhléns). Fick nyligen veta att potatismjöl går lika bra vilket är sant. Alltså inga dyra kronor mer på torrschampot som snabbt tog slut. Håller på att tömma sista schampoflaskan nu sedan jag tröttnat på den lite bökiga rågmjölsproceduren ett tag. Naturlig hårtvätt förutsätter också noll användning av stylingprodukter.

  Tandkrämen och deon har jag ej bytt ut. Deo används sparsamt, aldrig de dagar jag vet att jag inte kommer vara nära folk. Finns bra förslag på bra men giftfri tandkräm? Knepigt att lägga av med flour då det bevisligen hjälper mot karies. Men det är ju ett gift utan kända långsiktiga konsekvenser…

  Ska kolla närmare nu på era tips i inlägget, tack! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, vad komiskt! Good minds think alike :-)

   Vi slutade också använda duschkräm och flytande tvål för något år sedan och att tvätta händerna med fast tvål är verkligen bara en vanesak.

   Spännande med hemgjorda produkter för ansikte och hår. Dit har vi inte kommit ännu men så är vi inte så fanatiska heller utan bara något mer medvetna konsumenter än medelsvensson :)

   Jag tror att både Urtekram och Dr Hauschka har ekologiska tandkrämer som ska vara bra, jag har dock inte testat själv utan vi använder Sensodyne Pro-Emalj som förhoppningsvis är något bättre än de ”billigare” tandkrämerna i butikerna.

 4. Natalia

  Smink tas bort lätt med hjälp av lite vegitabilisk olja, typ mandel, oliv, jojobaolja eller dylikt. Man måste egentligen inte köpa en massa krämer och grejer. Kommer långt med det som finns i skafferiet…

  Svara
 5. e

  Vad gäller deodorant rekommenderar jag verkligen ren bikarbonat alternativt 50/50 bikarbonat/doftlös kokosolja. Bättre deo går inte att hitta. Rosenserien – som jag innan älskat! – är ingenting i jämförelse! Testa!

  För övrig ekologisk hud- och hårvård, kolla in fantastiska Turkos.se!

  Svara
 6. Yvonne

  Någon som vet någon bra herrdeo utan alla dessa gifter som dessutom fungerar. Min son behöver definitivt byta ut sin Axe men till vad? Tandkräm utan fluor = gift finns på hälsokosten – heter Kingfisher. Den är bra tycker jag. Kokosfett är också bra till mycket, allt från handkräm, kroppen + i maten

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Herr Minimalist använder som vi skrev i inlägget Dove Pure som är utan parabener, alkohol, färgämnen och parfym. Den funkade dock inte för mig som svettas lätt och mer, men den funkar utmärkt för honom så kanske värt att prova då den inte kostar så mycket heller. Dock kommer sonen kanske sakna doften/parfymen som Axe ger då Dove Pure inte luktar något alls i princip.

  2. TJ

   Testa bikarbonat, fungerar fantastiskt. Bara att dutta på under armarna, räcker en hel dag.

 7. Helgledigt

  Har använt kokosolja som sminkborttagning, lotion, dagkräm och nattkräm i kanske ett år nu. Har väl inte märkt något mirakel som man ofta läser om men den gör vad den ska och är dessutom dryg och billig. Sen när skulle man kunna få 500ml av nämnda för en hundring?
  Allra bäst tycker jag att den är på fuktig hud faktiskt, då blir den lite mindre oljig.

  Har du testat balsammetoden? Har kört med den ungefär lika länge som kokosoljan och älskart.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att du pratar så gott om kokosolja!
   Vilket märke på kokosolja använder du?

   Nej, har inte testat balsammetoden men har läst om det tidigare och varit nyfiken att testa! Jag måste bara köpa ett riktigt bra balsam först och känna mig motiverad att stå ut med lite fett hår ett par dagar/veckor eller hur lång tid det kan ta för håret att vänja sig ;)

  2. Helgledigt

   Använder cocosa, finns både med och utan lukt, brukar köra utan då jag har lite svårt för ”charterdoften” ;)

   Ja kan vara lite svårt att hitta rätt balsam överlag faktiskt. Brukar använda willys parfymfria ekologiska. Vad som är bra är att håret blir friskt oavsett vad man använder för balsam i princip. Sen brukar jag varva med torrschampo så att jag kan vänta ännu mer mellan tvättarna och få lite mer volym. Beror lite på dagsformen men håret är ju inte lika poröst när det är friskt.

   Jag hoppas att du och flera tar er tid att prova iaf. Hårprodukter är ju verkligen ett typexempel på där företag skapat ett problem och säljer lösningen.

  3. Helgledigt

   såg nu att det ej var eko men svanen och miljömärkt. Finns ju dock rätt mycket på marknaden om man ser bortom SUPER REPAIR, mirakelgrejer som typ vindruvsskalsextrakt eller olivmjölk (vad det nu är) samt rosa glitter………..

 8. Joakim

  Själv går jag kanske lite tvärtemot då jag börjat använda fler badrumsprodukter, schampo har jag redan massor av, så jobbar mig igenom drösen där, men har skaffat ansiktsvatten (alkoholfri), ansiktskräm, parfymfri deo, absolut torr, o.sv. Skämmer bort mig själv och jag tycker det ger resultat på huden, synd bara på gifterna.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Har vi inte alla gått den lång vägen? Det vill säga sakta men säkert börjat använda fler och fler badrumsprodukter, för att sedan börja fundera kring gifterna i produkterna och därefter både skära ner på antalet produkter och se över innehållet i de vi använder.
   Du kommer nog dit du också om ett tag :)

   Jag tror många, framför allt tjejer, blir intresserade och medvetna i samband med att de får barn som ju är väldigt känsliga mot gifter i badrumsprodukter de första åren.

 9. johanna

  Jag håller också på att göra slut på det jag har och byter ut allt eftersom. Försöker gå efter ekocert-märkningen. Jag har nyss hittat webshopen jordklok.se som har mycket bra att köpa. Man kan lätt se vad grejerna innehåller och vilken märkning de har. Men allra bäst är ju så klart att minska antalet grejer överhuvudtaget, för mycket klarar man sig absolut utan.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för webshop-tipset!
   Ja otroligt mycket i badrumsskåpen klarar man sig utan, jag brukar fundera över vad jag väljer att ta med mig när jag reser, i princip klarar jag mig ju på det utan nämnvärt lidande. Sedan kanske man vill ha några fler produkter på hemmaplan av bekvämlighetsskäl och kunna lyxa till det med, men det som är med på resor är en bra grund.

 10. lev mer på mindre

  Kingfishers minttandkräm gillar jag bäst. Använder även fast tvål istället för duschkräm. Torkar inte ut det minsta. Enkelt att fixa själv om man är intresserad av det. H. Maria

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Duschkräm känns mer och mer som en produkt framtagen för att skapa ett behov. Ofta dåligt innehåll som tar slut snabbt och är sällan värt sina kronor i förhållande till vad man får.

 11. Emma

  Många intressanta tips här, jag har bokmärkt sidan för att komma tillbaka när jag kommer till denna del av min eget leva-enklare-projekt! Måste ta en sak i taget för att inte bränna ut mig helt… ;)

  Jag kan däremot tipsa om olivolja! Använder det både i ansiktet och på kropp och händer. Jag var först lite rädd att det skulle täppa till porerna men jag tycker min hud har blivit finare.

  Tack för en intressant blogg, jag har precis hittat hit! Kommer definitivt komma tillbaka.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du hittat hit – välkommen!
   Bra tips med olivolja, det ska börja prova på torra ben och armar. Använder du vanlig olivolja köpt på matbutiken eller någon finare variant?

 12. Ingrid

  Intressant inlägg! Jag är smärtsamt medveten om att jag tillhör skaran som använder en uppsjö av produkter för att hålla fasaden i styr. Rensning och rening av kropp och badrumsskåp är en långsam process, men den går framåt!

  Jag har helt bytt bort roll-on-deos mot Thai Deostift som finns att köpa hos Life-butikerna. Ingen ofräsch doft, inget kladd, och den är smidig att ha i handbagaget när man reser (stort plus i mitt liv).

  http://www.lifebutiken.se/life/produkter/Deodorant1/Deodorantstift_THAI.ecp

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Efter att ha läst på vad badrumsprodukter innehåller och vad ingredienserna kan göra med kroppen och miljön tycker jag att rensningsprocessen blev väldigt mycket lättare :)

 13. Carro

  Tycker också om Kingsfisher tandkräm, finns med och utan fluor. Det är lite debatt om just fluor nu men man får väl gå på det som känns bäst.
  Maria Åkerbergs hudvårdsserier är väldigt bra och mycket prisvärda också. Sen vet jag att många tycker att John Master Organics är det bästa du kan ha i hårvårdsprodukter men de kostar också en hel del. Är sugen på att pröva dem.
  När det gäller deo så hade jag Urtekrams ett tag men det funkade inte alls. Butte tillbaka till en ”vanlig”, köpte sedan Änglamarks och vågade mig på Urtekrams igen. Och nu funkar den hur bra som helst! Jag tror att kroppen behöver en övergångsfas från alla kemiska ämnen som hämmar kroppens naturliga processer så man får ha lite tålamod;)

  Svara
  1. Helgledigt

   Har läst att man kan få lite ”övergångsbesvär” när man byter bort antiperspirant

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror också kroppen kan reagera under en övergångsfas, vilket på sätt och vis känns hemskt, men också renande på något sätt när kroppen tydligt visar att det sker en förändring.
   Tack för tipset om Maria Åkerbergs hudvårdsserie, ska kolla in den!

 14. Linda

  Väldigt intressant inlägg! Jag har precis börjat badrumsrensningen och har kommit en liten bit på vägen. I helgen när jag sökte mer info hittade jag den här sidan: http://deolicious.se/butik/ Jag har inte provat själv, men tänkte att jag ska ge det ett försök.
  Tack för alla tips!

  Svara
 15. Narcissa

  Kokosfett (kallpressad, ekologisk) har jag som min alltiallo produkt. Jag använder den som sminkborttagning, ansiktskräm, bodylotion och som leave in i hårtopparna. Om man smälter lite i mikron och sen lägger i strösocker så har man trollat fram en riktig bra bodyscrub, man slipper dessutom smörja in sig efteråt.. Tänkte skriva ett inlägg om detta på bloggen men ni får förhandstips, som tack för bra blogg! ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Oj, vilken multiprodukt! Låter nästan för bra för att vara sant, och hade det varit en avancerat framtagen produkt hade det förmodligen också varit det, men vanligt hederligt kokosfett känns naturligt och ”nyttigt” för kroppen. Jag måste helt klart köpa det inom kort, tack för tipsen! :)

 16. Eva

  Har just blivit kokosfrälst. Testade tips här igår kväll med deo på bikarbonat och kokosolja. Hällde i små burkar. Den fungerar verkligen. Tror jag blir kokosoljefanatiker/dogmatiker! ;) Tipsade svägerskan uppe i norr om att det kan bli ett kul pyssel/sportlovsgöra med systrar och döttrar. Scrub, deo, hudkräm, inpackning…vad kan man inte göra med denna fantastiska olja? Superpresenten till min kompis födelsedagsfika ikväll dessutom.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, perfekt gå-bort-present till en tjej/kvinna. Roligt om man samtidigt kan ge tips på vad den kan användas till om personen i fråga är novis på ämnet. Den går ju till exempel att mixa med strösocker som Narcissa skrev ovan och därigenom få en bra bodyscrub eller använda som ingrediens i hemmagjord deo.

 17. Nileas

  Lika delar kokosolja, bikarbonat och majzena kör jag som deo. Och några korn vaniljpulver ifall jag vill ha lite doft. Bästa deon jag haft, alla kategorier. Lätt att applicera, kladdfri och jag behöver inte vänta på att den ska torka.

  Svara
 18. Rebecca

  Men hörrni, dove pure innehåller ju aluminium! Inte bra! Det vill man ju inte ha i sina armhålor :/
  Urtekram har väldigt effektiva, ekologiska och billiga deodoranter! tips.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, tyvärr är den ”bara” fri från färgämnen, parabener, alkohol och parfym. Efter alla tips i tråden på hemmagjord deo får vi kanske prova oss på det framöver, lite som att laga hemgjord mat och baka eget bröd, man vet exakt vad som är i :)

 19. Camilla

  Har själv läst boken och börjat försöka rensa bort så mkt som möjligt. Vad skönt det är när man kan minska ner på antalet produkter! Härligt med alla tips. Kokosolja måste jag nog ta och testa.
  Men frågan är vad man ska göra med alla gamla hårprodukter. Jag har massa stylinggrejer jag aldrig använder. En hel del köpte jag när jag hade kort hår men rätt snabbt efter frisörbesöket slutade använda. Men känns ju dumt att slänga dom när det är så mkt kvar i dem. Men samtidigt är det väldigt onödigt att bara ha dom på hyllan också. (Kommer inte på någon jag kan ge dom till.)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om ingen i vår närhet kan använda produkterna så slänger vi dem faktiskt när miljöbilen/återvinningsbilen är i vårt område eller i soporna beroende på innehåll. När det gäller produkter med ”dåligt” innehåll känns det inte så bra att ge bort dem till en vän heller ;)

 20. Lina

  När ni slänger bort gamla produkter, var slänger ni dem då? Jag har väldigt svårt för att slänga bort produkter som fortfarande är fräscha och går att använda, det känns som slöseri. Men vissa produkter vill man ju inte ha kvar, var gör man då av dem? Upptäckte er blogg nu idag, så glad för det, den verkar jättebra!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om det är en produkt vi använder regelbundet har vi tyckt det varit mest ekonomiskt och miljövänligt att använda produkten tills den är slut och under tiden researcha efter en bra ersättare, därefter köpa en miljövänlig variant.

   Om det är en produkt vi inte längre använder av någon anledning och den har för ”dåligt” innehåll för att ge bort eller vi inte har någon i vår omgivning som kommer använda den, så slänger vi den. Beroende på innehåll hamnar den i vanliga soporna eller hos återvinningsbilen/miljöbilen som kommer till vårt område en gång i veckan.

 21. Ekomorsan

  Åh tack så mycket för länkkärleken!!! <3 Det var därför jag hade så många besökare den 19:de :)

  Precis som många andra tänkte jag rekommendera kokosolja för sminkborttagning.. Om du värmer den så den smälter och blandar med råsocker kan du använda den som skrubb också :) Jag använder den även som ni redan vet som hårinpackning

  Just kokosolja kan du även steka i och ta en sked i kaffet/tet vilket minskar sötsug :D

  Svara
 22. Maria

  Bästa ansiktsrengöringen fö mig är en blandning av 2/3 ricinolja o 1/3 jojoba. Som deo är bikarbonat utmärkt, använd den som talk eller med kokos, som nämnts. Vid tunga dagar som när jag står på mässa så använder jag kristalldeo i kombination med bikarbonat. Fräsch till kvällen :-)
  Maria på Gröna Val1

  Svara
 23. Fia

  jag började använda baby wipes för att tvätta bort sminket :) funkar ganska bra då jag använder oerhört lite smink och aldrig vattenfast :)

  Svara
 24. Kim

  Skrämmande att ni rekommenderar exempelvis deo med aluminium. Ni har en stor blogg och många tänker nog att det ni skriver är okej.
  Tråkigt!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi utger oss verkligen inte för att vara några experter eller ekofantaster på samtliga områden i livet. Vi skriver bara om hur vi gör och vad vi använder, anledningen till att vi ibland skriver ut märken etc är främst för att vi annars får mejl och kommentarer kring det, då kan vi lika gärna vara ärliga och tydliga redan i blogginlägget.
   Vill man ha tips kring ekologiska och bästa valen vad gäller ekologiskt deodorant tror jag inte folk hamnar på vår blogg, utan söker sig till någon mer nischad sådan.

 25. Cim

  Nu kommenterar jag låååångt efter att detta inlägg skrevs och ni kanske har bytt produkter flera gånger sen dess! Men jag själv är väldigt, väldigt mån om vad jag stoppar i mig och på mig. Jag har hittat den produktserie jag tycker är bäst, och valt att jobba med dem just därför. De har inte eko-märkningen, men allt de gör är på ett naturligt sätt och bra för miljön, icke djurtestat, och har bra villkor för sina arbetare! Ni kanske har fått det tipset många gånger efter det här inlägget, men om inte så Forever Living Products! Aloe Veran är basen i alla produkter (med aloe science council seal of approval sin är en garantimärkning) Flourfri tandkräm, deodorant utan aliminiumklorid, mild doft som passar alla, kladdar inte och fläckar inte av sig (!!!). m.m. Vi har eg. allt ni räknade upp förutom hårvax och mascara (mascara kommer dock komma åter i vårt sortiment!) Fråga mig gärna om ni har några frågor, går bra att läsa lite om produkterna på min webbshop också http://www.myaloevera.se/cimwennstrom/sv/start/
  – Cim

  Svara
 26. Helle

  Tycker om Urtekram och Weleda men har det sällan hemma. Men från nu så ska jag endast köpa de produkterna. Vi har väldigt lite hygienprodukter. Schampo balsam tvål och tandkräm i princip. Sambon har deo jag använder det inte och har sällan gjort. När det gäller smink har jag en mascara och ett läppstift. Nada mer. Mina döttrar tvättar jag sällan håret på men den ena behöver balsam ofta pga reda ut lockarna.

  Svara

Lämna ett svar