Alla saker har en bestämd plats

Tänk om allting du äger har en och endast en bestämd plats där de hör hemma. Så fort du inte använder saken ifråga lägger du tillbaka den och så fort du behöver den igen vet du exakt var den ligger. Precis som i en segelbåt där all utrustnings existensberättigande och placering bör vara genomtänkt och optimerad.

Precis så har jag och Fru Minimalist valt att hantera våra saker, allt från prylar till kläder, och vi tycker att det är så fantastiskt bra och effektivt att vi vill dela med oss av våra insikter och erfarenheter kring detta. Några av fördelarna vi ser med att var sak har en bestämd plats är följande:

 • Du hittar dina saker. När alltid har en naturlig plats, antingen i hemmet, i en väska eller i en specifik ficka så tenderar färre saker att slarvas bort, förläggas, glömmas kvar, försvinna eller bara vara svåra att hitta.
 • Alla hittar gemensamma saker. Bor du till exempel i ett hushåll med flera personer så tenderar saker att försvinna eller byta plats med jämna mellanrum, men om alla vet exakt var en sak hör hemma och följer detta så slipper ni det problemet och eventuella irritationsmoment som lätt uppstår när saker flyttas runt.
 • Du sparar tid. När du i samma ögonblick som du behöver något vet var du hittar detta så slipper du slösa tid och energi på att leta efter var du lagt exempelvis bilnyckeln, fakturan som ska betalas eller tidningen med receptet du tidigare sparat.
 • Du slipper stressa upp dig. Det kan vara oerhört stressande att inte hitta något, speciellt om det av en eller annan anledning börjar bli ont om tid. Till exempel när du inte hittar din plånbok på väg till jobbet.
 • Du slipper köpa något i onödan. Då dina prylar har ett naturligt och logiskt hem blir det mycket tydligare om du redan äger något du funderar på att införskaffa. Allt från dammsugarpåsar till sportutrustning.
 • Det du har kommer till användning. Då dina saker har ett naturligt och logiskt hem ökar din överblick av vad du äger med följden att det troligen kommer till frekventare användning.
 • Ditt hem upplevs som rent och avplockat. Eftersom rätt plats för något ytterst sällan är på hallbordet, soffbordet, skrivbordet, matbordet eller golvet så tenderar ytor att hållas renare och hemmiljön lugnare.
 • Det blir lättare att städa undan. När varje sak har ett naturligt hem tar det mindre mental energi att städa undan hemma eftersom besluten om var saker ska ta vägen redan är tagna. En bonus är att städningen med största sannolikhet blir mindre tidskrävande och sker frekventare.
 • Du får en skön känsla av kontroll. Nu är inte alla i lika stort behov av kontroll men de flesta mår trots allt bäst av att ha allt från ekonomi, arbets- och privatliv under någorlunda ordning och kontroll.

En undersökning från juni 2013 visar att svenska hushåll i genomsnitt skulle spara 34 timmar per år, det vill säga nästan en hel arbetsvecka, på att ha bättre ordning hemma. Det som anges vara vanligast att inte hitta är nycklar till bilen, hemmet eller cykeln, samt vantar och mössor till sig själv eller barnen. Hushållen tror enligt undersökningen att mest tid går att spara genom att ha bättre ordning i garderoben, en avsedd plats för småsaker i hallen eller ett välorganiserat hemmakontor.

Nackdelen jag ser är att du kan upplevas som lite av ett kontrollfreak av din omgivning. Framför allt av de som inte har viljan eller det mentala fokuset att följa rådet ovan, men vi brukar trösta oss med att det bara handlar om avundsjuka de få gånger vi får kritik. ;)

Vet du var du kan hitta något så fort behov uppstår eller är ditt liv fyllt av ett ständigt letande och vad letar du i så fall oftast efter?

16 tankar kring ”Alla saker har en bestämd plats

 1. sussi

  Supersmart. Min mamma har lärt mig det sen jag var liten att speciellt nycklar, mobil och plånbok har sin plats. Sen är ju mina föräldrar riktiga seglare så dom har väl tagit principen därifrån. :)

  Svara
 2. Rebecka

  Jag brukar leta efter mina glasögon, jag vet dock ungefär var jag ska leta så jag brukar oftast hitta dem i fönsterkarmen vid köksbordet alt i bokhyllan (!). :) Jag har en liten necessär i min jobbväska, i den har jag passerkort, sjuksköterskeklocka, namnbricka etc. Necessären ska alltid vara i jobbväskan, som alltid ska vara på samma ställe i hallen. Med tanke på hur sent jag brukar komma iväg till jobbet så måste jag veta var de grejerna är. Stödstrumpor som jag har på mig på jobbet ligger i lådan med trosor för att inte de ska kunna blandas ihop med vanliga strumpor. Det finns dock många andra saker i det här hemmet som skulle kunna vara lite mer välorganiserade… ;) Nu var det visst dags att sticka till jobbet igen, väskan är packad med matlåda och står vid dörren, cykelhjälmen ligger bredvid, det enda som saknas är stödstrumporna! :) Ha en fin dag, kära minimalister!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tackar, hoppas din dag var fin den med! :)

   Jag har lite likadana tankar kring en necessär med saker jag alltid vill ha med mig som jag enkelt kan flytta runt beroende på vilken väska jag använder. Dock tror jag att den enklaste lösningen i mitt fall är att inte bära runt på så mycket saker. :)

 3. Micke

  Kan inte annat än hålla med. Vår familj försöker också applicera detta i någon mån men är inte konsekventa hela vägen. Men för de verkligt kritiska sakerna (ex plånbok, nycklar, räkningar) fungerar det bra. Med barn i hushållet kan det ibland bli intressant vart de tycker att olika saker har sin hemvist. Fjärrkontroller i legolådan, leksaksbilar i skorna osv. Man får om inte annat tänka utanför lådan för att hitta sakerna igen.
  Detta tänk försöker jag såklart också applicera på jobbet t.ex. hitta en struktur på dokument/mail för att minimera tiden för letandet, samla alla att-göra-noteringar på ett ställe och inte i i fyra olika anteckningsblock plus i datorn osv.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det måste vara klurigt att åstadkomma detta med barn. Säkert hela vägen långt upp i tonåren. :)

   Mmm, även jag är stenhårt troende på GTD (Getting Things Done)-metodiken när det gäller att bara ha en enda att-göra-lista. Annars blir det kaos och stress. Remember The Milk är min bästa vän. ;)

 4. hallar84

  Så har jag det på kontoret. Jag kan hitta alla papper, och annat jag behöver inom 20 sekunder. Det underlättar verkligen vardagen.

  Svara
 5. Jenny / Ekomamma i stan

  Jag skulle vilja lägga till att det här synsättet också är himla praktiskt ur ett jämställdhetsperspektiv. Det är nämligen ganska klassiskt med en man som frågar sin fru var hans saker är, och som mamma (och kvinna) är det lätt hänt att makens saker också kollas av det där vakande ögat som har koll på barnens grejer. Det jag vill säga är alltså att var sak på sin plats underlättar för bägge parter att hålla kolla på grejerna och inte att någon är ansvarig hemma. OM min man skulle fråga mig (det händer allt mer sällan) var hans X-grej är, så kan jag bara svara ”på sin plats”.

  Som förälder till en treåring märker jag redan av att hon nog påverkats av hur vi har det hemma. Hon har full koll på vad saker ska vara och ser gärna till att stoppa tillbaka sakerna på rätt plats (när hon vill dvs).

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant synpunkt med jämställdheten, den gillade jag. Jag kan tänka mig att många kvinnor blir lite ”mamma” till sina män inom detta områden. Det finns garanterat även män som håller koll på kvinnors saker istället men jag kan tänka mig att övervikten ligger åt andra hållet. :)

   Kul med treåringen som lär av er då ni föregår med gott exempel. Monkey see, monkey do! ;)

 6. Carro

  Lite grejer, en liten tvåa och ett till tredjedelen fyllt vindsförråd är det enklaste knepet för att hålla koll och därmed veta vad allt finns;). Har för vana att lägga bilnyckeln, nycklar och plånbok direkt i en liten låda i hallen när jag kommer hem så det är lätt att hålla koll. Glasögon och mobil dock, suck:)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Så skulle gärna jag också göra men jag nojar över att ha så mycket värdefulla saker så nära ytterdörren. :)

   Ett tips angående din mobil är att skapa en ”laddningsstation” där du/ni har dina/era mobilladdare. Då blir det naturligt att lägga mobilen där så fort du inte använder den även om den inte behöver laddas just då.

 7. Peter

  instämmer till fullo. Men jag tror att de flesta vill ha det på det sättet. Men de har för mkt saker att hålla ordning på och för mkt saker som stör ordningen.

  Svara
 8. Håkan Wikell

  Visst. Så försöker jag också göra men ändå försvinner det ständigt saker. I samma stund jag behöver ett papper går jag till lådan där jag förvarar sådana saker. Men då har det spårlöst försvunnet. Jag tror allmänt inte på det onaturliga men i det här fallet så börjar jag undra.

  Svara
 9. Pingback: Trevlig helg / fredagslistan / demokrati – Tankebubblor

Lämna ett svar