Vanliga ansamlingsplatser i hemmet

Vi är duktiga på att hålla hemmet minimalistiskt avplockat eftersom det skapar ett lugn i hemmet och därmed ett lugn hos oss. Vi försöker lägga tillbaka saker där de hör hemma genom att låta alla saker ha en bestämd plats. Liksom skapar vanor som underlättar detta. Två konkreta exempel är vår återsamlingsplats för dagliga prylar där mobiler, nycklar, plånbok etc läggs när vi kommer hem. Samt Bebis Minimalists två leksakslådor där vi på två minuter kan plocka ner lekfilt och alla leksaker som ligger utspridda över vardagsrumsgolvet.

Det finns ett par ställen i hemmet där vi då och då misslyckas och det skapas en hög eller oreda som växer sig allt större. När vi sedan plockar undan, lägger saker på dess rätta plats etc, skapas ett lugn igen. Här nedan är några exempel på platser där det ibland samlas papper, saker och kläder i hemmet:

 • Kylskåpsdörren. Det är sällan vi sätter upp något på kylskåpsdörren, men då och då händer det och kommer det upp en lapp suger magneten på något outgrundligt vis dit fler. En finare inbjudan, ett tackkort, en rabattkupong eller påminnelse. När vi sedan gör ett ryck och tar bort allt från kylskåpsdörren uppstår ett härligt lugn i hela köket.
 • Klädstolen i sovrummet. Vi har en stol bredvid spjälsängen som är bra när Bebis Minimalist ska somna samt vaknar om nätterna. Dock har denna stol en tendens att bli en så kallad chairdrobe som vi skrev om på instagram här om veckan. Här är framför allt Herr Minimalist boven som lägger diverse kläder på stolen i väntan på att de ska telepatera sig till tvättkorgen, in i garderoben eller byrålådan.
 • Doordrobe. Fru Minimalist har snarare en doordrobe, som Herr Minimalist valt att kalla det, det vill säga kläder som hänger utanpå garderoben. När ett klädesplagg använts under arbetsdagen hängs det upp för vädring på en galge på garderobsdörren i sovrummet. Och ibland hängs ett plagg fram som ska användas kommande dag. Efter ett par dagar kan det hänga 4-5 klädesplagg utanpå garderoben. Det är inte varje vecka, men då och då.
 • Utrensade saker. Saker som rensats ut men ännu inte tagit det sista steget ut ur hemmet. De ska kanske ner i vår källare, till Stadsmissionen eller återvinningsbilen som kommer en gång i veckan, eller skänkas bort till någon. Ofta är det tid och energi som ska samverka för att få tummen ur att flytta saken från hallen till dess rätta slutdestination.
 • Vi prenumerera inte på några tidningar längre, men en del medlemstidningar dimper ändå ner i brevlådan. I inlägget tidningshögarna hopar sig har vi skrivit om högarna med tidningar som har en tendens att växa sig allt större. Hos oss är detta inget större problem då vi helt enkelt prioriterat bort stor del av tidningsläsningen och lägger dem snarast i återvinningen, men vi ser fenomenet hos såväl familj som vänner. :)

Två andra vanliga ställen där vi ser att folk lämnar saker synliga framme vardagsrumsbordet samt köksbänken. Kanske är det en fördel att ha en bebis som börjar stå här hemma så att inget blir liggandes på vardagsrumsbordet, liksom att köket är så pass litet att vi behöver köksbänken till matlagning och dylikt snarare än som förvaringsplats.

De ovannämnda ansamlingsplatserna i hemmet har vi identifierat utifrån våra erfarenheter och tankar. Hur ser det ur hemma hos dig, vilket är de vanligaste ansamlingsplatserna av saker där i ditt hem?

23 tankar kring ”Vanliga ansamlingsplatser i hemmet

 1. Maja

  Vilket träffande inlägg, har nyligen rensat kylen och frysen och bara njuter av att köket känns så mycket mer välstädat…

  Vi kämpar mycket med att var sak har sin plats men vanligaste stökhögarna här är på möbler vi ofta passerar. Där lämnar vi whatever vi höll på med för att ett barn skrek eller något vi måste fixa sen när middagen är avklarad, saker att laga, sånt vi inte får glömma osv.

  Fyller sin funktion, irriterande att se för då vill en bli av med högen. Och vid besök rafsar jag ner allt i en låda ;) Annars är väl chairdrobe en klassiker i varje hem, kul benämning!

  Tack för en inspirerande och underhållande blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du gillar inlägget och bloggen! :)

   Ja, barnfamiljer har kanske fler stökhögar av förklarliga anledningar. Undra om antalet olika stökhögar växer med antalet småbarn i familjen? :)

 2. M

  Köksbänken! Där posten hamnar tillsammans med någon annan lapp/katalog eller annat. Det som man inte kan sortera direkt utan behöver agera på. Vet inte hur jag ska få bukt med den. Lägger jag undan det där det inte syns så är ju risken att det blir bortglömt.

  Svara
 3. Malin

  Stolen i sovrummet, ser dock värre ut än vad det är med kläder då jag främst har stolen till att lägga kuddar och överkast, men sällan bäddar. Posten samlas oftast på hatthyllan, men har blivit bättre på att sortera ut direkt.

  Svara
 4. ekomammaistan

  Jag skulle gärna veta var ni förvarar rabattkuponger/bonuscheckar etc som tenderar att annars hamna på kylskåpsdörren. Jag försöker också att undvika att sätta upp saker på kylskåpsdörren med det är svårt. Just nu sitter där två bonuscheckar, några rabattkuponger, ett kvitto på en pryl som ska lämnas tillbaka och en fraktsedel på en grej som ska skickas iväg. Och så några fina teckningar som storasyster ritat, men där ser jag snarare kylskåpet som ett smart sätt att hålla utställning för henne än att sätta upp dem på väggen. Teckningarna har också sin givna plats med ”ram” runt så att det blir lite snyggare.

  Vi har annars följande ”samlingsplatser”:
  – Kaoslådan i hallen (som visserligen inte syns men som finns i medvetandet ändå och som jag tänker med jämna mellanrum att jag måste rensa)
  – En hylla i bokhyllan som började med att vi lade upp saker som barnen inte skulle kunna nå, men som sedan blivit samlingsplats för allehanda saker som ska lagas, eller ställas tillbaka någonstans

  Vi har ganska nyligen jobbat bort två samlingsplatser som jag hoppas att vi ska kunna hålla rena:
  – Skrivbordet som haft en tendens att samla på sig pappershögar, men nu när det är tomt hoppas jag att vi ska kunna flytta dessa till sitt rätta ställa direkt.
  – Byrån i hallen som ska fungera som samlingsplats för dagliga prylar (mobil, plånbok etc) men som samlat så mycket mer. Inte längre dock!

  Svara
  1. Tina

   Rabattkuponger lägger jag i handväskan så är dom med till affären direkt. Dvs om jag tänker använda dom inom närmaste tiden, annars slänger jag dom.

  2. Sara

   Förut ville jag inte ha nåt på kylskåpet, men sen kom jag på att det är en fantastisk sambandscentral där alla i familjen går förbi och ser flera ggr om dagen, så nu sitter alla pågående papper där, bilbesiktningar, kalas, räkningar och andra att göra. Jättesmidigt, läst massor för oss.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   På sätt och vis smidigt, men kan också bli rörigt. Vi skulle hellre ha en snygg familjekalender för den typen av aktiviteter, gärna en större tavla som du skriver på och sen suddar ut. På en visning vi var på hade de målat med griffeltavlefärg på väggen och på så vis skapat sin kalender, blev som en stor tavla på väggen. Särskilt när man blir fler i familjen som har träningar, tandläkartider och utflykter att komma ihåg, då blir det även tydligt när de infaller.

  4. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   När de inte sitter på kylskåpet så förvarar vi dem i ett av köksskåpen där vi även har vitaminer och kokböcker. Är det något jag ska använda närmsta veckorna lägger jag den i plånboken istället, och vet jag att jag ska ut och shoppa, går jag igenom rabattkupongerna i skåpet innan jag lämnar hemmet.

   Härligt att ni lyckats rensa bort två samlingsplatser! Medvetande är ju det första steget mot förändring. ;)

 5. Mary Sane

  Älskar min chairdrobe! NOT… Men den är en stor del av mitt liv eftersom jag inte vet var jag ska göra av plagg som är för använda för att det ska kännas fräscht att hänga in dem i garderoben, men för lite använda för att lägga dem i tvättkorgen. Ni vet, en kofta som man kan använda en gång till innan den måste tvättas. Tycker att det känns superäckligt att hänga in använda plagg i garderoben (eller inte om det är typ kjolar eller byxor som är använda en gång och helfräscha). Vädring doesn’t do it for me! Jag vill ha en liten böjd metallstång som kan sitta mellan två väggar i ett hörn (tänk duschdraperistång så förstår ni hur jag menar – fast mindre och tåligare så klart) där jag kan hänga upp halvanvända plagg. Då blir de inte skrynkliga och det är lättare att se vad man ”behöver använda upp”. Kommer att se mycket fräschare och prydligare ut än min nuvarande chairdrobe. Har tyvärr inte utrymme för en sån stång där jag bor nu, men det är på min framtida bucket list…

  Svara
  1. Ninni

   Jag vill, precis som Mary Sane, inte heller hänga tillbaka allting i garderoben. Jag skruvade upp några krokar på väggen. Där hänger nu allt sånt som går att använda igen, men som jag inte vill ha i garderoben med de helt rena kläderna. Det finns plats för galgar på krokarna, perfekt om man vill kunna använda en skjorta mer än en gång t ex. Kläderna är inte ”osynliga”, men det ser prydligare ut än en chairdrobe.

  2. M

   Till de här kläderna använder vi en sån hängare som man hänger över dörren som har flera krokar, vet du vad jag menar? Är bra om man inte vill göra hål i väggen. Vi har en som hamnar på dörren till insidan av klädkammaren för dessa kläder, och en i sovrummet för morgonrock och nånting sånt. Den i sovrummet som man ser mer vill man förstås automatiskt hålla mer avplockad..

  3. Mary Sane

   M: Ja såna är skitbra! Dessvärre är det skjutdörrar till våran garderob och på sovrumsdörren har jag en sån kroklist där några väskor redan hänger, så där ryms inga kläder. Skulle väl iofs kunna se om jag kan hitta någon annan plats till just väskorna, men de är speciellt utvalda till att hänga där eftersom de är så himla fina. (Praktiskt och konstverk i ett) Ahja, får grunna på detta! :)

  4. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har inga problem att hänga in plagg som går att använda igen i garderoben, är de inte tillräckligt fräscha för att använda igen håller jag dock med om att de inte har något i en garderob att göra.

   En metallstång lät som en bra idé, eller en snygg betjänt, om man inte gillar doordrobe konceptet som jag kör ibland då. ;)

  5. Hilda

   Jag har en separat hylla i garderoben där jag lägger kläder som känns för ofräscha för att ligga/hänga bland de rena, men för fräscha för att tvättas. På så vis riskerar de inte att kontaminera de rena kläderna, men jag slipper ha dem framme. Ofta låter jag dem hänga och ”vädra” på skrivbordsstolen över natten, och sedan lägger jag in dem dagen därpå, om de inte ska användas igen.

 6. Linnea

  Ena delen av mitt köksbord blir lätt en plats för post, reklam, rabattkuponger, kvitton, tidningar mm. Köksbordet rensas en gång i veckan ungefär.
  Jag har en liten stol där jag lägger kläder, men det stör mig inte eftersom det är kläder jag använt o tänker använda nästa dag. Annars åker de i tvättkorgen direkt. Hänger tillbaka i garderoben om det fortfarande är fräscha kläder.
  Annars kan jag inte komma på nåt ställe där det samlas saker.

  Svara
 7. Anna

  Vi har tre lådor, en i köket, en i vardagsrummet och en i sovrummet. Den i köket rensas regelbundet eftersom vi förvarar räkningarna där. Lådan i sovrummet är min, den kom till eftersom jag behövde en plats för min bok och min cd jag har när jag leder barngympa på Friskis, behöver jag säga att rätt mycket små saker åker ner där…
  Lådan i vardagsrummet kom till när vi planerade bröllop i våras, det behövdes en återsamlingsplats för all den information och planering vi gjorde. Nu är vi gifta och lådan fylls på med annat. Kläder är jag däremot riktigt duktig på, jag lägger tillbaka det som jag har använt i garderoben igen. Hemmakläder har vi en gemensam byrålåda till, det fungerar bra.
  Främst är det papperslappar vi behöver ett system för inser jag nu…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är nog lätt hänt att något som en gång fyllde ett konkret behov, blir kvar och fyller plötsligt betydligt mindre konkreta behov men blir bekvämt och plötsligt en del inredningen som man knappt tänker på.

Lämna ett svar