Laddningsstation för elektronik

För prylar vi använder i princip dagligen, som nycklar, plånbok och hörlurar etc, har vi skapat varsin hylla i vår bokhylla där dessa prylar förvaras. På så vis slipper vi se prylarna när vi inte använder dem men har fortfarande stenkoll på var de är då vi behöver dem eller till exempel ska lämna hemmet. Vi kallar detta ställe för en återsamlingsplats för dagliga prylar (bild finns på länken till inlägget för den nyfikne).

En lika frekvent använd plats i hemmet är vår laddningsstation. Detta är ett ställe vid ett av fönstren i vårt vardagsrum nära vårt skrivbord, där vi samlat alla våra vanligast förekommande laddningssladdar. I vårt fall sladdar till två olika modeller av Iphone, en Ipad, Kindle samt hörlurar. Du ser hur laddningsstationen kan se ut på bilden till inlägget.

Genom att ha en gemensam laddningsstation behöver vi aldrig fundera över var någon laddare befinner sig eftersom vi alltid låter dem sitta kvar i uttaget. Fönsterbläcket vid laddningsstationen blir också ett naturligt ställe att lägga mobilerna på under dagen när de används mer eller mindre frekvent, och därav inte ligger på återsamlingsplatsen. Det är även här som mobilerna förvaras under natten då de vanligtvis ligger på laddning, och eftersom vi inte vill ha den typen av elektronik i sovrummet.

Laddningsstationen har flera fördelar som liknar återsamlingsplatsens:

 • Du hittar enkelt dina saker.
 • Du sparar tid.
 • Du får en skön känsla av kontroll.
 • Du och din familj hittar sina olika laddare.

Vi har redan börjat klura på hur vi ska lösa laddningsstationen när bebis minimalist börjar krypa och vill stoppa fingrarna i alla hål och dra i alla lösa sladdar. Kanske får vi ha den bakom skrivbordet istället. Tips mottages gärna! :)

Har du någon plats i hemmet där du samlar din och familjens laddare eller annan elektronik?

12 tankar kring ”Laddningsstation för elektronik

 1. Kristin

  Hej! Jag reagerade på det där att alltid låta laddaren sitta kvar i uttaget. Har ni något som bryter strömmen? Jag har fått lära mig (& försökt att dubbelkolla innan jag skriver det här) att laddare drar ström även när mobilen inte laddas om man låter de sitta kvar. Även om det inte är så mycket ström som det handlar om så känns det onödigt plus att det är en elsäkerhetsfråga (brandrisk).

  Tack för all inspirerande läsning!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om du tittar noga på bilden ser du en strömbrytare som lyser i eluttaget/förgreningsdosan vid golvet :) Tack för klok synpunkt!

 2. Rebecka

  Vi har våra laddare uppepå micron, de är bara i uttaget när de används, likaså sladden till micron. :) Likaså har vi en liten låda på en byrå i hallen, där finns diverse nycklar som inte används dagligen. De vanliga nycklarna har jag i jackfickan, även plånboken är där. Det är bara mobilen som kan hamna lite överallt i lägenheten. :)

  Svara
 3. Bo

  Hej och tack för ytterligare en välskriven artikel.
  Tips för telefonladdare och plattor med barn i omgivningen är ovanpå bokhyllan. Man ser dem om man tittar just dit men prylarna är helt ur sikte annars, samt någorlunda lätt att nå. Med en enkel klämma (läs häftpistol) i bakstycket så man skonar toppytan hålls kablen på plats, därmed slipper man problem med kablel som gömmer sig bakom bokhyllan när prylen inte används.
  Alternativ för telefoner som kräver lite slöjd: I kök brukar det finns elurtag över bänkarna. En smal hylla ca 20 mm fästs med list och 3 mm playwood under överskåpen, telefonen blir omöjlig att nå för små barn och praktiskt taget osynlig.

  Svara
 4. Patricia

  Hej jag laddar min mobil och dator på köksbänken (längst bort från vasken), vanligen på natten och lägger undan laddarna i kökslådan när de inte används. Med få köksprylar så är detta inget problem och har skapat den goda vanan att alltid hålla köket rent då datorn ofta befinner sig där :)
  Fördelen är också att inga sladdar befinner sig på golvet.

  Svara
  1. Emanuel

   Ett tips är att använda en variant på spistimer, då stängs strömmen automatiskt av efter 2 eller 4 h (på min finns dessa två lägen).

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har våra mobiler som väckarklockor, men de ligger i vardagsrummet om natten. Så när ens väckarklocka ringer är det bara att resa sig upp ur sängen och gå till laddningsstationen i vardagsrummet som angränsar till sovrummet (inte helt unikt i en 2a ;) ). Det positiva är att du hinner vakna till liv när du måste resa dig upp och gå ca 20 steg, risken för att snooza och lägga sig i sängen igen minskar något. :)
   Jag har inte reflekterat över att detta skulle vara något märkligt, att behöva gå upp ur sängen för att stänga av väckarklockan. Det är bara en vana sedan länge. ;)

  2. jkr

   Det låter effektivt mot snoozningar :). När jag och min fru går upp på olika tider vill vi gärna stänga väckarklockorna så snabbt som möjligt för att den andre inte ska väckas. Då blir det besvärligare att ha telefonen i ett annat rum. En lösning är att båda går upp supertidigt och får en skön start på dagen.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, lite så har ju vi det nu när jag är föräldraledig och Herr Minimalist ska upp till jobbet. Jag vill ogärna väckas när jag äntligen sover. ;) Men vi har nog båda lätt för att somna om den tiden på dygnet vilket gör att det fungerar även när vi ska upp olika tider.

Lämna ett svar