Återsamlingsplats för dagliga prylar

Vi har tidigare skrivit om fördelen med att låta alla saker ha en bestämd plats. Istället för att låta saker och ting flyta runt i hemmet så återställer du dem till dess rätta plats så fort du är klar med användandet. Några av de uppenbara fördelarna är till exempel att:

 • Du hittar enkelt dina saker.
 • Du sparar tid.
 • Du slipper stressa upp dig.
 • Du slipper köpa dublett i onödan.
 • Du får en skön känsla av kontroll.
 • Det du har kommer till användning.
 • Det blir lättare att städa.
 • Ditt hem upplevs som rent och avplockat.
 • Din familj hittar gemensamma saker.

Detta fungerar enligt mig otroligt bra för i stort sett alla prylar men för vissa av dessa är detta extra viktigt, nämligen de saker du använder i stort sett dagligen och i vissa fall inte kan lämna hemmet utan. Till exempel mobiltelefon, nycklar, glasögon och plånbok.

Därför har både jag och Fru Minimalist frigjort varsin hylla i två Billybokhyllor med dörrar (se bild) som vi skämtsamt kallar för ”återsamlingsplats för dagliga prylar”. Så fort vi kommer innanför ytterdörren efter en dag på jobbet, en löptur eller något ärende, så lägger vi tillbaka plånbok, nycklar, mobiltelefon, hörlurar, passerkort och liknande prylar på dess rätta plats.

Utöver fördelarna listade ovan slipper vi se prylarna när vi inte använder dem men har fortfarande stenkoll på var de är då vi behöver dem eller till exempel ska lämna hemmet.

För Fru Minimalist som har olika väskor till jobbet beroende på väder, behov och humör, så underlättar återsamlingsplatsen enormt.  Viktiga prylar glöms numera aldrig kvar i gårdagens väska eller i något skrymsle i hemmet.

Har du någon uppsamlingsplats för de prylar du använder dagligen?

12 tankar kring ”Återsamlingsplats för dagliga prylar

 1. ninja

  Japp, återsamlingsplats för nycklar, mobil, solbrillor, plånbok och läppbalsam, tidigare på änden på köksbänken. Tycker inte om att ha dessa sakerna så nära där man lagar mat, så nu försöker jag vänja mig vid att lägga allt på en vägghängd hylla. Det enda jag inte hittat någon bra plats för är laptopen+laddaren, känns som den är igång ofta, på olika ställen. Kanske läge att stänga av den ibland :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Laptopen stoppar vi in i Billy-bokhyllan (som du kan se på bilden) och laddaren får ligga kvar gömd bakom skrivbordet. Det är ganska skönt att även gömma undan datorn när den inte används så att man inte hamnar framför den så lätt. Out of sight, out of mind. ;)

 2. Anonym

  Vilken bra idé och så snyggt och renstädat det ser ut när det är så organiserat!
  Jag vill tro att jag har koll på mina saker, och för det mesta fungerar det bra, men ibland händer det att jag får vända upp och ner på hela lägenheten för att hitta det jag ska. En återsamlingsplats och bestämd plats för allt hade verkligen underlättat min vardag. Ska ta till mig av ert knep med bokhyllan (så snyggt!) – tack!!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vad roligt att kunna inspirera!

   Det tar några dagar att etablera återsamlingsplatsen men därefter går det på rutin. :)

 3. Liza

  Tack! Denna blogg gav mig en kick som heter duga! Idag blir det rensning av husvagnen då den skall storstädas inför en liten utflykt till veckan! :)

  Svara
 4. Jonas

  Håller med Liza. Lever minimalistiskt sedan flera år tillbaka och har följt denna blogg med stort intresse och får bekräftelse på att de är fler där ute som fattat grejen. Tack!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du gillar bloggen Jonas!

   Det som förvånar mig ibland är att det är så pass få ändå som fattat grejen. Minimalism går nog mot människans ryggradsmässiga överlevnadsinstinkt och kräver att man kommer över någon form av tröskel eller vändpunkt innan polletten trillar ned. :)

   Du skulle inte vilja gästblogga på vår blogg om hur du tänker kring minimalism?

   http://minimalisterna.se/dags-for-gastminimalister/

 5. Martina

  Jag är inne en del på apartmenttherapy.com, de kallar det för en landing strip. Någonstans att lägga av nycklar, plånbok etc när en kommer hem. De har en del tips/”regler” för att hålla ordning, som att posten ska sorteras direkt. Finns en hel del inspiration för att organisera sig där!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, det gäller att hitta sina system då att man får kontroll och kan koppla av. :)

   Kul att du gillar och inspireras av vår blogg! :)

Lämna ett svar