Förvaring i minimalisternas vardagsrum

I samband med vår frågestund i våras fick vi en hel del frågor om hur det ser ut i vårt hem i allmänhet och hur vi gjort och tänker kring förvaring i synnerhet. Vi tänkte därför under ett par veckor gå igenom rum för rum hur vi har det här hemma, hur vi förvarar olika saker, men också generellt vad vi tycker du kan tänka på när det gäller förvaring i respektive rum.

Förra veckan visade vi lägenhetens första ”rum” nämligen hallen, denna vecka förflyttar vi oss in i vardagsrummet. I badrummet badar man och i sovrummet sover man, men vad gör man egentligen i vardagsrummet? :) Det säger sig självt: vardagsrummet är var dags rum. Men hur gör du det både varmt och välkomnande och funktionellt utan att ge känslan av att rummet är en enda stor förvaringsplats av böcker, dvd-filmer, prydnadssaker, tidningar, elektroniska prylar och leksaker?

Vårt vardagsrum är stort, ca 35 kvm av våra totalt 60 kvm boyta. Här finns dels plats för en stor soffa och tv-hörna som du ser nedan. Men också för ett rymligt skrivbord, två bokhyllor och lekutrymme för Bebis Minimalist, utan att det på något sätt känns trångt.

vardagsrum

De flesta vardagsrum har en soffa som utgör den största möbeln i rummet, därför är placeringen av denna viktig. En tumregel är att placera soffan så den välkomnar dig när du kommer in i rummet, alltså inte med ryggen mot gästerna.

I vardagsrummet gjorde vi om en del inför Bebis Minimalist ankomst. Vi har en hörnsoffa med divan/schäslong och hade tidigare ett vitt vardagsrumsbord som var väldigt instabilt. När vi letade nytt hade vi som krav att det skulle vara stabilt för att inte välta, runt för att undvika vassa hörn, samt möjligt att slipa om bordsytan om den skulle slitas med barn i hemmet. Bordet har en undervåning där vi förvarat fjärrkontroller och glasunderlägg, men med klåfingriga barn i hemmet får dessa tas bort. Bord med förvaring i låda under bordsskivan är smarta, men risken är att det hamnar fler saker än önskat i sådana lådor. :)

Tyvärr har divanen/schäslongen ingen förvaring i sig, vilket annars hade varit smidigt. Dock kan vi byta sida på divanen/schäslongen vilket gör soffan flexibel om vi flyttar eller möblerar om.

Även gällande tv-bänk och klädförvaring fick vi tänka om inför att vi skulle få barn. I sovrummet hade vi tidigare en byrå men där skulle nu spjälsängen stå. Förvaringen som byrån gav behövde vi dock ha kvar, inte minst eftersom Bebis Minimalist också har kläder som behöver förvaras någonstans i hemmet. Lösningen blev att ta bort vår tv-bänk och ersätta den med två Ikea-byråer med en glasskiva ovanpå. Således blev vi även tvungna att rensa ut en hel del saker som tidigare förvarades i tv-bänken, vilket mestadels var diverse sladdar och annan småelektronik. Dessa förvaras numera i förvaringsmöbeln som sitter på väggen ovanför vår soffa, som du ser i första fotot högre upp. Än så länge har vi behållt tv:n som ni ser nedan. :)

Byråer som tv-bänk

I byrån förvarar vi bland annat våra underkläder i förvaringslådor från Ikea som syns på bilden nedan, samt Bebis Minimalist kläder som också förvaras i likadana förvaringslådor.

byrå med underkläder

Ytterligare förvaring i vardagsrummet finns i de två bokhyllorna, där vi förutom böcker, har vår återsamlingsplats för dagliga prylar, men också pärmar med diverse papper och dokument.

bokhyllan

bokhyllan_nedre_delen

Vi har ett skrivbord där vi mestadels sitter och författar våra blogginlägg. :) Skrivbordet har en skrivbordslåda där vi förvarar skrivbordsrelaterade prylar som häftapparat, pennor, bankdosor, skrivblock med mera.

Utöver ovanstående har vi två röda ”puffar” som även används som extra sittplatser i vardagsrummet om vi har många gäster, se bild nedan. I den ena förvaras våra sällskapsspel, i den andra har vi diverse skrymmande saker som inte används dagligen som täcke, fårskinn, barnfilt med mera. Dessa röda puffar kommer vi göra oss av med, antingen vid en framtida flytt, eller tidigare om vi finner någon lämplig möbel att ha barnböcker och lite leksaker i.

 

röd puff

Om du bor så att vardagsrummet blir en lekplats för barn är det klokt att skaffa någon form av snygg men enkel förvaring där leksakerna snabbt kan stuvas undan inför kvällen. Många sjunker ner i soffan eller fåtöljen under den tid som är kvar efter att barnen lagt sig, då är det skönt att slippa se utspridda leksaker som omedvetet stressar, tar fokus och energi.

Vad är ditt bästa förvaringstips i vardagsrummet?

13 tankar kring ”Förvaring i minimalisternas vardagsrum

 1. ninja

  Vi gjorde samma sak med vårat soffbord, som tidigare bestod av en gammal fin patenterad resekoffert (som även funkat som förvaring om behovet funnits) . Vassa kanter och plåtdetaljer har ersatts av ett ovalt bord med rundade ben. Även mattan åkte ut, jag dammsuger och torkar golvet så ofta nu så det blev för jobbigt med mattan, den får hitta tillbaka senare igen :) Tidigare hade jag en laddstation (hemma byggd) där laddare till dator och mobiler doldes. Inuti hade jag en grenkontakt men på/av-knapp. Vågar dock inte använda den när lilleman kommer börja krypa, annars tycker jag det är en bra och stilrent sätt att ladda prylarna.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Förstår att mattan åkte ut. Enda nackdelen med vår matta som vi gillar mycket är att det kan gömmas allt möjligt i de långa ”håren”. Det kan rassla härligt när den dammsugs efter att vi haft gäster och fikat eller haft snacks på bordet. :)

   Vi kommer skriva mer om laddningsstationer och hur vi dolt kontakter, laddare mm i hemmet i närtid. Håll utkik på bloggen! :)

 2. JS

  Intressant läsning. Bor i ett litet hus på 58kvad och söker tips för framtida renoveringar. Man vill göra boendet så smart o funktionellt som möjligt=)

  Svara
 3. Sofia

  Jag och min man har under de senaste året rensat ut ungefär 75% av allt vi hade. Med två små barn, skiftarbeten och eget företag blev det plötsligt uppenbart att vi hade för många fokus och störningsmoment. Nycklar, scheman, räkningar, leksaker- allt försvann och det var ett evigt letande. I vardagsrummet rensade vi bort flera stora möbler, bl a ett enormt vitrinskåp fyllt till bredden med böcker,porslin, tyger m.m. Nu har vi bara soffa, soffbord utan hylla under, fotpall med förvaring (fast den är tom), Bord med fyra stolar, TV på väggen och ett lite mindre allmogeskåp med symaskin och lite pysselmaterial. Inte fyllt till hälften ens. Och lite krukväxter och några väl valda prydnadsföremål. Så skönt! Mitt bästa tips är att undvika alla former av prylfällor, typ stora skålar på borden och den klassiska stökhyllan under soffbordet. Vi satsar gärna på öppen förvaring – det har tvingat oss att välja saker med större omsorg. Tack för en trevlig blogg. Ser fram emot nästa inlägg!

  Svara
 4. Karin

  Roligt att se hur ni har ordnat det. Jag har ett bord med skiva under, men ingen förvaringsmöbel för övrigt i vardagsrummet, så det samlas lätt saker där. För att få det att se mer städat ut har jag skaffat ett par förvaringaskar som ser ut som stora böcker. Där kan man ha många småsaker som man vill ha nära, och slipper ett alltför ett rörigt intryck.

  Svara
 5. ekomammaistan

  Kul att se hur ni har det!

  Vi har valt att inte ha någon förvaring för leksaker i vardagsrummet även om barnen ofta leker där, istället ser vi till att stuva undan deras leksaker i deras rum innan läggdags. Eftersom vi har en ”var sak på sin plats-ordning” även i barnens rum så brukar det inte ta särskilt lång tid att få ordning. Innan vi hade tre rum hade vi dock korgar i bokhyllan för barnens leksaker.

  Bra tänkt med soffbordet! Vi hade/har ett teakbord från 50/60-talet som var fint innan vi fick barn men nu är repigt, fläckigt, faneren är av på ett ställe och det är superrangligt efter att barnen ryckt av alla hyllpinnar som skapade stablitet. Jag är sugen på att köpa nytt men maken vill vänta tills barnen blivit större.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Det påminner mig om en av mina bästa vänner som ärvt ett väldigt fint soffbord i teak som han var så otrolig rädd om innan han blev pappa. Numera stämmer din beskrivning ovan in rätt bra även på hans bord. :)

 6. Veronica

  Jag fick en brudkista i 15års present av min mormor och morfar. Den har tjänat som både sängbord, soffbord och sittmöbel i hallen genom de senaste 26åren. Nu när vi har småbarn igen har brudkistan uppgraderats från pant och returpappersförvaring/sittbänk i groventren till soffbord igen. Perfekt att kasta ner alla leksaker i efter att lillan gått och lagt sig.

  Svara
 7. Marie

  Jag har funderat på att skaffa dörrar precis som jag ser att ni har till mina bokhyllor. Dels för att få förvaring där sakerna inte syns (också farligt, risk för sämre ordning) men kanske framförallt för att minska damm och katthår i bokhyllan för att underlätta städningen. Är ni nöjda mer era förvaringslösningar?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi är nöjda med de flesta av våra förvaringslösningar i vardagsrummet. Gällande dörrarna på bokhyllan så gör de att bokhyllan ger ett betydligt lugnare intryck, även om vi har vitrindörrar/dörrar med glas högst upp där vi har böcker och lite prydnadssaker.

Lämna ett svar