Minimalisternas frågestund

Vi försöker svara på eller skriva inlägg kring det mesta ni ställer frågor om i kommentarsfältet. Vi har dessutom gästbloggare med intressanta infallsvinklar med jämna mellanrum, men något vi aldrig testat tidigare är att ha en frågestund. Det tänkte vi därför prova nu! :)

Vill du veta något om oss som skriver, vårt boende, våra drömmar eller vår syn på ekonomi? Eller kanske är det något du tycker att vi ännu inte skrivit om på bloggen som du går runt och funderar över? Passa på att få svar på just dina frågor och funderingar om oss och minimalism.

Vi svarar i ett senare blogginlägg på allt som inte är av alltför privat karaktär. :)

Edit: Svaren kan du läsa här; del 1, del 2 och del 3.

Trevlig helg!

Vitsippor

54 tankar kring ”Minimalisternas frågestund

 1. Matilda

  Jag skulle vilja se mer hur och var ni förvarar alla era kläder, prylar, husgeråd, säsongskläder, handdukar etc etc. ☺

  Svara
 2. Tina

  Hej! Jag är nyfiken på hur ni resonerar kring mat och matinköp. Tack för en jättebra blogg!

  Svara
 3. Karin

  En del som bloggar om minimalism verkar ha som långsiktig plan att genom sin minimalistiska livsstil kunna sluta lönearbeta och äga sin egen tid. Har ni också en sådan önskan och plan, eller trivs ni med era jobb och vill arbeta fram till 65-årsåldern?

  Svara
 4. Fredrik

  Jag skulle vilja veta om ni har funderat på att göra som många andra amerikanska minimalister har gjort, att åka runt och förespråka minimalismen via diverse events och medier? Eller vill ni fortsätta hålla er identitet privat?

  Svara
 5. Fredrik

  Jag är även lite nyfiken på att få reda på hur ni kom in på den minimalistiska banan? Var ni båda två lika engagerade till en början eller var det den ena av er som drog med sig den andra?

  Svara
 6. Matilda

  Har ni någonsin rensat bort något som ni inser ett tag senare att ni behöver igen och tvingats köpa? Hur tänker ni och känner runt sån konsumtion i så fall?

  Svara
 7. Elizabeth

  Ah, så skoj med frågestund! Jag skulle vilja veta på vilka butiker ni handlar era kläder? Händer det nån gång att ni handlar på butiker som säljer kläder som kanske inte håller 50-60 tvättar år ut och år in. Alltså budgetkläder med en sämre kvalitet.

  Svara
  1. Eva

   Elizabeth: Det verkar som du håller inne info om var sådana extremt kvalitativa plagg går att köpa. 50-60 tvättar per år i flera år! Det är enstaka underkläder och strumpor från Twilfit i bra bomull som klarat det men i övrigt?

 8. Matilda

  Hur tänker ni kring material när ni köper nytt? Till exempel kläder till er och barnet, köket, möbler osv. Ekologiskt, öko-tex, naturmaterial osv? Eller går ni mer efter att det ska vara långsiktigt hållbart och passa olika funktioner, mer det miljötänkandet? Plastbantar ni?

  Svara
 9. ida

  Hej! Vi har liksom ni sedan några år tillbaka en minimalistisk intention, vilket vi har kommit en bra bit på väg när det gäller oss själva. Vårt problem är allt materiellt som rör våra barn (har tre barn i åldrarna 1 – 5). Jag vet inte om vi har en ovanligt köpsugen omgivning, men barnsaker fullkomligt dräller in från alla möjliga håll, vid födelsedagar och storhelger inte minst, men också vid helt vanliga besök. Detta trots att vi ett otal gånger har tydliggjort att barnen har mer än de behöver. Vi bor dessutom väldigt trångt på 93 kvadrat, så det handlar också om att vi helt enkelt inte har fysisk plats för allt. Och med de två äldre går de knappast att ta ifrån eller gömma undan saker de fått. Detta resulterar i en enda röra som tar oerhörd tid och kraft i anspråk som vi hellre skulle vilja lägga på att umgås med våra barn. Ert barn är ju fortfarande så litet att detta problem kanske ligger lite framåt i tiden, men har ni några tips på hur ni hanterar eller kommer att hantera en eventuell liknande problematik är jag er evigt tacksam. Varje gång jag tar upp detta med släkten som egentligen är det främsta problemet här, så säger de att de förstår och att de ska tänka på det, men värderingen att mer är bättre och att det är klart att man ska unna barn leksaker verkar vara så djupt rotad så när födelsedagen kommer, dyker de ändå upp med 15 paket…*suck* Som jag gråtande inombords dessutom känner att jag måste tacka för för att inte vara otrevlig. Det är ju trots allt av välvilja de ger saker och jag vill ogärna göra mig osams med dem då vi har en bra relation i övrigt och de faktiskt betyder mycket för våra barn.

  Svara
  1. Matilda

   Ja det där är jättesvårt! Vi har löst det litegrann genom att använda presentlistan.com. Där gör vi önskelista med det barnet verkligen behöver, gärna lite dyrare saker så det blir färre eller upplevelsepresenter såsom presentkort på bio, lekland, café och då gärna i sällskap med den som ger det så det ger värdefull tid med släktingen. Vi får fortfarande för mkt, men detta har hjälpt oerhört mkt.

   Ska bli intressant att höra Minimalisterna syn och tankar på det. För som sagt var det en helt annan femma när de var små. Dels fick man inte lika mkt leksaker och barnet själv kunde inte önska/kräva en massa leksaker och man kunde Rensa bort massor utan att barnet ens märkte det. Så stor skillnad sen när de blir äldre och ser man kompisar har och vad som finns på förskola och affärer etc.

   Och hur Minimalisterna tänker kring förvaring av leksaker osv.

  2. Ninni

   Vi är långt ifrån lika minimalistiska som Minimalisterna, men har ändå satt en gräns för presenter, julklappar osv. 2 julklappar/barn från respektive familj (morföräldrar, farföräldrar osv). Samma sak med födelsedagspresenter. I övrigt får de bara ta emot sånt som de behöver, typ nya ytterkläder för att de gamla är för små.

   Vi har ingen utrymmesbrist men jag blev fullkomligt galen på alla dessa små onödiga plastleksaker och annat trams som folk kom dragandes med. Det tog flera år och ett antal diskussioner/gräl innan omgivningen accepterade vår inställning, men nu verkar det ha sjunkit in hos de flesta.

   Ett argument som vi använde var att om de köper bara en enda sak så kan den vara mycket dyrare och av bättre kvalitet. De kan t ex spara ihop till en ny cykel i stället för allt krafs som bara blir liggande i ett hörn. Eller sätta in pengar på barnens sparkonto så har de en bra buffert när de flyttar hemifrån.

  3. Veronica

   Fler med samma problem ser jag! Jag löste vårt ”berg” av presenter genom att öppna ett konto var åt barnen, där kan man istället sätta in pengar till födelsedagar, som barnen sedan kan använda till att flytta hemifrån, ta körkort plugga utan höga lån osv. Funkar klockrent! Annars få de gärna ge barnen en upplevelse tex dag i badhuset m glass, bio, djurparksbesök m lunch eller åka traktor…. Ett tips bara.

   Veronica

 10. Michel Larsson

  Hej! Hoppas allt är bra med er, keep going med det ni gör :)

  Fråga 1: För nästan ett år sedan (har jag för mig), så skrev ni ett inlägg om fördelarna att göra er av med tv:n Hur blev det med det till slut, är tv:n kvar? Ge motivering till att den är kvar/borta. :)
  Jag har tänkt på samma sak på senaste gällande min tv, det skulle frigöra både utrymme och ge mer flexibilitet kring möbleringen om den försvann. När jag har lyssnat på olika inredare så har många inrett så att tv:n inte har stått i fokus, t.ex. Genom att inreda så att soffan inte är det första man lägger märke till när man kliver in i v-rummet. Detta är något som jag har tagit till mig.

  Fråga 2: Har ni mycket saker som porslin eller annat som ni fått ärva och förvarat någonstans som ni inte riktigt kan göra er av med?
  Jag har det dilemmat och undrar om ni har kommit på en bra lösning på detta.

  Ser fram emot ert nästa inlägg! Ha det så bra!

  Svara
 11. Anna

  Hej! Tack för en jättebra blogg! Jag undrar hur ni tänker kring barnens kreativa alster? Leksaker är dom ok med att ge bort eller sälja men det kryllar av barnens allehanda produktioner som dom med all rätt är stolta över och vill spara. Allt gör sig inte bra på foton heller.

  Svara
 12. Veronica

  Jag skulle vilja se hur ni löst det rent praktiskt hemma med de få saker ni faktiskt behöver förvara. Gärna fotografier som illustrerar. Finns det något område i hemmet som är ett ”svart får” där ni har svårt att minska på antalet? Mitt ena område är barnböcker, har mängder m böcker från mig, min mamma, moster och mormor som åker upp och ner på vinden. Mitt andra är barnkläder och leksaker. I och med att vi är familjehem och haft barn till och från de senaste tio åren känns det bra att inte köpa nytt hela tiden, just nu har vi en tio åring och en bebis som är på ingång. Det gör att vinden ofta är full med saker som är för smått eller för stort…. Dock endast saker av god kvalitet!

  Svara
 13. Elizabeth

  Eva: Jag tvättar ca en gång i veckan och detta borde bli ca 50 tvättar per år. Jag har enstaka såna plagg från sent 90-tal som håller än. Fruit of the Loom är det märke som för mig hållit sen 1998 då jag köpte några såna tröjor. De ser fortfarande fräscha ut!!! I övrigt har jag svårt att hitta kläder som håller samma mått. Jag tycker att de flesta, även dyrare plagg, ser nötta ut efter en fyra-fem tvättar. Använder jag kanske plaggen för ofta och tvättar med för mycket och fel tvättmedel?

  Svara
 14. Linda

  Vad arbetar ni med? Arbetar ni hel/deltid och i så fall hur mycket procent? Har ni flextid på jobbet eller fasta tider? Det är ett stort dilemma för mig tycker jag. Jag vill helst styra min egna tid, eftersom jag inte alltid mår så bra. Vissa dagar fungerar det bättre att jobba på morgonen och andra på kvällen… Men på mitt jobb idag, 75 % tjänst, så har jag fasta arbetstider då jag ska vara där… Suck….

  Svara
 15. Matilda

  Hur gör ni för att stå emot all input från omvärlden i form av reklam, tv-program mm där dom gör om hem och inreder med massa nytt och onödigt? Det är ju lätt att blir sugen liksom. Man får lust att kasta ut allt man har än fast det är helt, fungerande och ser okej ut och istället köpa nytt och genomtänk och få en viss stil i sitt hem. Jag får inte heller reklam hemskickad men ändå så når den ju fram på ett eller annat sätt och suget sätter in.

  Svara
 16. Händelsevis

  Åh vad kul med frågestund!
  Jag undrar hur ni ska göra med föräldraledigheten? Hur länge ska ni vara hemma och hur delar ni? Sparar ni på dagarna för att få mer tid med bebisen under hela uppväxten eller ska ni ta ut allt med en gång?
  Kanske inte en så minimalistisk fråga men jag undrar ändå :-)

  Sen undrar jag hur det ser ut i er hall? Vår år lite svår att hitta i just nu och jag funderar på hur vi ska göra för att det ska bli bättre. Hur gör ni? Hur många par skor och jackor har ni framme och var har ni alla vantar, mössor, halsdukar, solglasögon, skohorn, cykelhjälmar och reflexer?

  Har ni någon plan för hur mycket mat ni har hemma? Vårt skafferi svämmar över med alla roliga ingredienser jag skulle vilja använda, snart… Gissar att ni är mer minimalistiska än mig där…

  Tack för en intressant blogg!

  Svara
 17. Natalie

  Jag är nyfiken på två saker, 1. Hur stor del av er inkomst sparar ni ungefär per månad? 2. Hur gör ni med ekonomin, har ni delad, gemensam eller procentuell?

  Svara
 18. Des

  Har ni några bra bloggtips om minimalism? Är ganska ny här på er blogg och är verkligen helt uppslukad och taggad. Det endast ni som inspirerar och motiverar mig till att ta orken att prioritera om och rensa ut, och ni är verkligen fantastiska! Känner dock att man ibland bara behöver lite extrainspiration, så jag undrar hur ni främst får er inspiration ifrån?

  Svara
 19. Alice

  Tack för en väldigt bra blogg! Jag har följt den länge nu och tycker fortfarande att ni kommer med nya, intressanta vinklar. Jag har en fråga till dagens frågestund som jag inte själv tycker att jag har hittat svaret på i era tidigare inlägg:

  Har ni några tips på hur man skapar ett minimalistiskt kök när det redan är väldigt litet? Jag har följt era tips att slänga ut allt jag inte behöver (onödiga köksmaskiner, teflongrejer, plaslådor, det räcker att ha en vas osv), men det känns fortfarande överbelamrat, speciellt inne i skåpen. Jag är student och har ett litet, avlångt kök, vilket gör att jag inte kan ställa dit någon extra hylla. Jag förvarar så mycket som möjligt på andra ställen än köket (tex stearinljus, ljusstake, ren kökshandduk, förkläde m.m). Jag tror att en del av röran beror på att vissa skåp är djupa, och då måste jag välja mellan att inte fylla dem (dvs inte få plats med allt) och att fylla dem och behöva rota i skåpen för att hitta det jag letar efter. Därför har jag lagt saker jag inte använder så ofta längst in, men jag använder det ändå så pass ofta att det ändå snabbt ska bli en röra längst in.
  Tack på förhand!

  Svara
  1. Maria

   Till de djupa skåpen rekommenderar jag lösa korgar/lådor som är lika djupa som skåpen och lika höga som avståndet mellan två hyllplan, märk sen lådorna så vet du vilken du ska dra ut och lyfta ner.

 20. ekologiskafamiljen

  Tack för en inspirerande blogg, jag skulle gärna vilja läsa om hur ni ska göra med barn och alla presenter som kommer in och allt som barnen önskar. Har ni någon plan för hur ni ska bemöta det i framtiden?

  Svara
 21. M

  Jag har läst hela er blogg, och om jag minns rätt så började ni delvis intressera er för minimalism när ni flyttade ihop och hade dubbelt av mycket, stämmer det? Finns det redan ett inlägg om det som jag glömt? Annars vore det intressant att höra mer om hur ni började och hur ni kom på idén att blogga om det :)

  Svara
 22. Matilda

  Ni skriver om det perfekta setet lite nu och då vilket jag känner igen mig i. Men jag har även fastnat i den perfekta förvaringen. Tänkt en kunde tipsa om det hur man liksom organiserar den på smartaste, smidigare mest logiska sättet för de prylar man faktiskt ändå äger. Jag vill liksom komma på det ultimata stället, sättet att förvara t.ex. vinterkläder, extra sängkläder, säsongpryalr osv osv. Är ju lätt att vara lägga in dom var som helst i ett skåp där det finns plats men jag skulle liksom vilka ha ett logiskt system.där förvaringen just i den lådan, det skåpet, det rummet har liksom typ ett förvaringstema på nåt sätt. Hur tänkte ringa med orgnaiseringen av er förvaring av saker?

  Svara
 23. Ewi

  Jag är lite nyfiken på minimalism-tips kring saker jag inte själv tänkt på ännu. När jag sorterat köket, lådorna och garderoben… Sen då? Det där du sa om pennor är ju en sådan grej, liksom strumpor. Ibland går man ju förbi en massa olika ”samlingshögar” utan att tänka på att just det området blivit en samlingshög.

  Svara
 24. Sarah

  Roligt med frågestund! Jag funderar också på det här med inköp av mat – hur tänker ni där? Tycker att det lätt blir en samling av olika buteljer och burkar som man inte använder varje dag (soja, sweet chili sås, ketchup, senap, oliver, olika mjölsorter, pesto, tacosåser…) och plötsligt är det mögligt och gammalt och måste slängas, eller så står det och samlar damm på hyllorna vecka efter vecka. Måste man välja en stil eller en sorts mat för att undvika sånt här? Även om man inte köper storpack är alla burkar/flaskor/påsar ändå ganska stora och frågar är hur litet/stort man ska köpa. Skulle vara roligt att höra hur ni tänker runt det här!

  Svara
 25. Sarah

  På tal om mat, skulle också vara intressant att se hur ni tänker kring hämtmat eller att äta ute, då åtminstone vi upplever att portionerna ofta är stora eller har liksom fel proportioner (massor av pasta och lite sås, lite kött och massor av pommes frites etc) vilket lätt ger att när man ätit färdigt finns det mycket kvar på tallriken som bara får gå i soporna (man får väl förutsätta att resturanger inte återanvänder pommes frites och dyl). Samma med hämtmat, man får ofta med såser och grejer som man inte begärt eller vill ha, dessutom ofta i många små miljöovänliga plastförpackingar – hur tänker ni kring detta?

  Svara
  1. Hanna

   Zero waste. Eller på svenska avfallsfritt. Det är väldigt svårt med all plast och kartonger som finns överallt. Hade vart kul med tankar om det.

 26. Hanna

  Använder ni multifunktionsprodukter? Tex schampo och tvål i ett.
  Har börjat använda Dr Bronner, men den fungerar tydligen inte så bra till håret. Sen är det ju det här med balsam också… Ultimata vore ju en flaska till allting, hygien städning mm.

  Svara
  1. Matilda

   Jag använder Hälsingesåpa till duschcreme, handtvål, till tvättmaskinen och till städning. Dock inte till håret. Det närmaste allti-allo-produkt jag hittat

  2. Bo

   Prova Malin i Ratan (googla) egentillverkade någorlunda ekologisk tvål. Säljs dessutom via Lapland Ecostore. Jag använder den neutrala versionen som tvål och raktvål. Behov av balsam eller hudsmörja försvann plötsligt p g a att glycerinet är kvar i tvålen och utan konserveringsmedel eller parfymer försvann irritationsmoment modell hud eller frasigt hår. Funkar dessutom utmärkt ör handtvätt och mindre städning. En kloss ersätter därmed minst sju flaskor i skåpet.

  3. Dorothea

   Malin i Ratans Nässla & Björk är helt fantastisk till håret (med liiite olivolja efter, noll balsam). Använder bara den, olivolja och en fast olivtvål till all hud- och hårvård numera (ekonomiska skäl till två olika tvålar, behövs egentligen inte). Grummediskmedlet får hänga med till disk och städning än så länge, och deras tvättsåpa till tvätt (noll sköljmedel).

 27. Josefin

  Hej.
  Jag skulle vilka höra lite om hur ni tänker kring tv/facebook/bloggar mm. Om ni har några tips kring o banta ner tiden där kanske? Vet inte om det hör till minimalism egentligen men skulle gärna höra era tankar o tips

  Svara
  1. Matilda

   Ja skulle vara intressant att höra mer ingående kring. Jag till exempel säljer mkt av det jag rensar ut via lokal köp- och säljsida på facebook. Detta tar ju dock lite tid att lägga ut, hålla koll på eventuella köpare, skicka info, komma överens om dag att hämta osv. Hur ser ni på sånt internetanvändande?

 28. Matilda

  Jag har så många frågor och funderingar

  Kan ni någonsin känna er stressade och pressade av att hela tiden tänka Rensa, vad behöver jag, vad är onödigt? Och att hela tiden vända och vrida och efterforska massor innan man köper något nytt? Det kan jag verkligen bli. Ibland önskade man att man inte skulle bry sig utan bara köpa första bästa och ha fulla skåpen. För ibland känns det som den här rensningen och minimaliserimgen av ens saker inte ger en det där lugnet som man egentligen antagligen är ute efter ytan det blir vara hela tiden en aktiv jakt på nåt vis..

  Svara
 29. Ingrid

  Jag undrar om ni har läst boken Rensa i röran av Karen Kingston? För mig var den väldigt inspirerande, en del grejer är ju rätt flummiga men det finns mycket bra praktiska tips/tips på hur man kan tänka kring rensande.

  Svara
 30. Hanna

  Hade ni samma värderingar om ekologiskt, miljöval och liknande innan ni hittade minimalismen eller har det kommit på vägen? Precis som några andra skriver så undrar jag hur ni hittade minimalismen och anledningen till varför ni satsade på det?

  Svara
 31. Camilla

  Jag skulle vilja se bilder från ert hem, samt andra minimalistiska hem som inspirerar er och varför.

  Svara
 32. Jasmine

  Har ni några tips på bloggar eller appar av samma karaktär som er?
  Minimalistiskt/organiserat

  Svara
 33. Camilla A

  Hur gjorde ni från början? En stor rensning eller har ni rensat allt eftersom? Läste Marie Kondos tips att rensa per kategori, ganska bra. När man ställer fram alla sina vaser och inser att man har femtioelva stycken och gillar tre, då är det enkelt att rensa :)

  Svara
 34. bobohanna

  Hejsan!

  Jag undrar hur ni tänker angående ”gåbort-presenter”, födelsedagspresenter till andra och födelsedagspresenter till er själva.

  För mig är födelsedagspresenter jätteviktigt, om det är för att jag är ett förväxt barn eller för att det är min chans att få det jag verkligen vill ha, vet inte…. Ligger på en låg månadspeng och köper sällan till mig själv. Vi sparar mer.

  Jag avskyr att få något jag inte har användning för. Därför har jag familjen i ett järngrepp och gud nåde den som avviker från önskelistan.
  Min man älskar att driva mig till vansinne och brukar alltid ha någon överraskning för att det ska bli lite roligare. Det kan vara konsertbiljetter eller något annat som faktiskt är bra ändå! Fast det är överraskning :D

  Spännande att höra era svar!

  Ha det gott!

  Hanna

  Svara
 35. snosen

  Hei! Jeg lurer på hva dere tenker om minimalisme og gjestfrihet. Endel amerikanske minimalister ser ut til å ha så lite kjøkkenutstyr, mat og møbler at det er vanskelig å ha besøk, og langt mindre overnattingsbesøk.
  Jeg ville selv syntes det var ukoselig å komme på besøk til noen som ikke har nok til flere enn seg selv.
  Har dere utstyr til overnattingsgjester?
  Har dere porselen og utstyr til middag for 12 personer?

  Svara
 36. Matilda

  Hur gör ni rent praktiskt med övergången mellan säsongslådorna? Ibland är det ju för tidigt att ta fram sommarkläder när vinterkläder ska bort, men ni tar fram dom ändå för att få lådan fri eller? När säsongssakerna används vars förvaras dom då? Vars förvaras sommarsakerna ifrån lådan när dom använda och vars förvaras vintersakerna ifrån lådan när de används?

  Svara
 37. Matilda

  Känner ni att ert minimalistiska liv blivit testat på något vis sen ni fick barn (än om det är nyligt)? Känner ni att prioriteringarna vad som är viktigt att äga/göra/prioritera har ändrats sen barnet kom?

  Svara
 38. Matilda

  Var förvarar ni saker som är på väg ut, som ska skänkas, säljas eller slängas (återvinnas på Tippen?) innan ni har tid/möjlighet att göra det?

  Tycker ofta de ligger och tar plats och skräpar då jag ofta kan rensa mkt åt gången och sälja en del som ska vänta på hämtning osv

  Svara
 39. Matilda

  Vilka dokument, utskick, bankpapper, försäkringspapper, pensionspapper etc sparar ni en längre tid? Och hur? Och var? När slänger ni dom?

  Svara
 40. Matilda

  Ungefär hur många timmar per vecka ägnar ni åt bloggen? Gör ni det när andan faller på eller vid en viss dag och tidpunkt eller?

  Svara

Lämna ett svar