En av varje räcker

Reklammakarna vill få oss att tro att vi behöver mer och bättre saker än vi redan äger och har. Även om vi redan har en, så behöver vi en till, kanske en större, mindre, snyggare, tystare, miljövänligare eller bara i en annan färg. För att stilla ett behov vi själva inte ens visste om att vi hade. Bara för att du idag kan köpa 6 glas på Ikea för 29 kronor, innebär det inte att du behöver så många glas.

Under de år vi rensat i hemmet, har vi upptäckt flera ställen där vi haft dubbletter av saker. Vissa saker, som uppsättningar av lakan och handdukar, kan det underlätta att ha flera av. Men på många andra ställen är dubbletter eller tripletter ofta helt överflödigt, tar upp onödigt förvaringsutrymme och tillför ingenting extra som saken inte klarar av att uppfylla ensam. Det är lätt att tänka ”Om en sådan här är bra att äga, så måste det vara ändå bättre att ha två, eller ändå fler”.

På mitt jobb innan föräldraledigheten hade jag bara en penna, en klassisk blå kulspetspenna. När den tog slut köpte jag helt enkelt en ny, en in, en ut. Jag fick vara noga med att ingen tog med sig min penna från möten, vid besök vid mitt skrivbord etc. En fördel med att bara ha en penna var att jag omedelbart lade märke till om den var borta.

Det finns flera fördelar med att inte ha dubbletter utan bara äga en av varje:

 • Du har större möjlighet att bara äga kvalitativa saker.
 • Du tar bättre hand om saken.
 • Du har bara din absoluta favorit av varje sak.
 • Du har färre saker att hålla reda på, plocka undan, organisera etc.
 • Du använder ändå vanligtvis bara den du gillar bäst.
 • Du sparar pengar.

Vi är inte i närheten av buddismens munkar som bara har en skål ur vilken de äter alla dagens måltider. Men här är några saker i hemmet som vi enbart äger en av, där många familjer i vår omgivning har två eller flera:

 • Dator
 • TV
 • Kamera
 • Köksredskap (en stekspade, en soppslev, en visp…)
 • Linjal
 • Svart klänning

Storlek på familj, intressen och bostad spelar naturligtvis in på vad som är praktiskt möjligt att enbart ha en av. Minimalism ska underlätta din vardag och ditt liv, inte försvåra det.

Vad äger du bara en av som många i din närhet har dubbletter eller ändå fler av?

38 tankar kring ”En av varje räcker

 1. Michel Larsson

  Hej där! Gillar den här sorten av inlägg, får en att reflektera över vad man har för mycket av. Man ställs lite mot väggen! Redan nu kan jag sätta fingret på vad jag har trippla uppsättningar av.
  Bl.a. har jag:
  1. Tre gitarrer (en håller jag på att sälja, då har jag alltså en elgitarr och en akustisk kvar)
  2. Tre datorer (två håller jag på att sälja, varav en är en Mac Mini)
  3. Tre stekpannor (en Cerafit Fusion keramik, en Jamie Oliver stekpanna och en grillpanna. Den i keramik är jag supernöjd med)

  Min stora utmaning är helt klart att skära ner på stekpannor! Det svåra är att göra sig av med stekpannor som är av god kvalité. Jag skyller lite på att jag fått två av dessa i födelsedagspresent! :) Har ni några tips när det kommer till saker med god egenskap??

  Nu var ju frågan vad man har EN uppsättning av….
  1. TV
  2. Bordslampa (60-70-tals)
  3. Bord
  4. Systemkamera (mina vänner har flera för olika sammanhang)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Gällande saker som du gillar med bra egenskaper men ändå har för många av, så gäller det nog att tänka behovsstyrt. Lite som att kunna rensa ut kläder som du egentligen tycker är snygga, men som du ändå inte använder av olika anledningar. Använder du alla tre stekpannor lika mycket kanske du har ett stort matlagningsintresse och/eller gillar den typen av mat som lagas i just stekpannor så att det motiverar att ha tre stycken. Minimalism ska ju underlätta din vardag, inte krångla till den. ;)

  2. Michel Larsson

   Så, idag fick jag en gitarr såld. Känns väldigt bra då den inte har använts på ett tag! :)

   Jag tror bara att det är en slags nyförälskelse när det kommer till den nyaste stekpannan (cerafit fusion), så de andra har använts mindre.
   Det som krånglar till det är att de andra tar upp en massa plats. ;)
   Jag får låta tiden gå helt enkelt :)

 2. Matilda

  Jättebra inlägg! Och något jag verkligen börjat reflektera över senaste året. Just nu har jag bara ett par vår-och och höstvantar. Ett par som min mamma stickat. Dessa tre jag hand om, glömmer inte någonstans som jag alltid varit strulig med tidigare dp jag har haft många billiga trollerivantar. Så jag är väldigt för att ha färre, gärna en sak, så tar man mkt bättre hand om den. Jag har ett par ”utebyxor”, ett par Lundhags med stretch på knän och rumpa som står emot väta. Dessa använder jag året runt och när jag går promenader på gator eller är i skogen eller är ute hemma och leker med dottern. Samma sak med en tunn skaljacka jag har. Den får vara med året runt i alla väder och alla möjliga aktiviteter och byggas upp med lager på lager om det är kallt. Köpte även ett par Kavat-kängor som jag sköter om väldigt bra nu bara för att jag verkligen satsat på dom, valt dom med omsorg med inställningen att de ska vara livet ut. Förut har jag varit väldigt inne på att fynda mkt saker på rea. Älskade rea. Men ingenting var genomtänkt. Nu har jag börjat satsa mkt mer på dyrare men färre kvalitetssaker. Och helt en av varje produkt. Toppen!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du gillade inlägget. :)
   Jag har också en liknande skaljacka som du beskriver, den ersatte både min tidigare skidjacka, vindjacka och regnjacka. Håller på att skriva mer om mina jackor i ett annat inlägg då jag ”bara” äger tre stycken jackor totalt.

   Låter klokt att satsa på dyrare och färre kvalitativa saker, då behövs det vanligtvis bara en av varje av de flesta saker/prylar eftersom du då bara har saker du verkligen älskar. :)

 3. Camilla

  Bara en dator skulle inte fungera hos oss. Här har vi en var! Däremot har vi bara en bil i en familj som numera har fyra körkort. Många dagar står bilen ändå hemma.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kan tänka mig att det är svårare med en dator med barn i dator-ålder i familjen. Vi kommer nog till ett liknande läge en vacker dag också, men än så länge kan jag och Herr Minimalist samsas om vår Mac Book Pro som vi båda älskar. ;)

 4. ekologiskafamiljen

  Vilken svår fråga, här är det nog så att vi har dubletter av många saker som vi skulle klara oss med en av. Vi har tex massor av köksredskap, räknade faktiskt till fem olika stekspadar. Dags att rensa i köket!

  Svara
 5. Linda

  Jag har ändå hängt med här ett tag nu och själv storrensat i flera månader. Ändå blir jag nu helt nollställd och lite förvånad över svaret på er fråga. Jag kommer nämligen inte på EN enda sak som jag inte har dubletter av… Vilket jag tycker att jag naturligtvis borde göra eftersom jag har rensat så intensivt varje dag nu sedan februari… Hm, tänkte först skriva tandborste, men med närmare eftertanke har jag tre… (en el, en vanlig, en miljövänlig i bambu). Usch, nu måste jag nog kliva ur den sköna sängen igen och rensa ut något så att jag kan komma med ett vettigt svar på er fråga……… Men frågan är vad det skulle kunna vara för något….

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, tack för din härliga kommentar! :)
   Du kommer nog på något. Alternativt kanske du kan rensa i helgen så att du tillslut har en av ett par saker åtminstone. ;)

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hur motiverar du ägandet av tre kompasser? Är ni ofta ute på orienteringrundor hela familjen på varsitt håll? :)

   Jag imponeras alltid över er som klarar er utan tv, just för att vi själva varit inne på samma spår men än så länge har tv:n fått vara kvar. Trots att vi sällan tittar på den.
   http://minimalisterna.se/kan-vi-leva-utan-tv/

 6. Jenny

  Intressant att reflektera kring! Just nu kommer jag inte på någonting där vi har dubbletter utan att också använda dem samtidigt, så att säga. Två skärbrädor, men det är för att barnen ska kunna hjälpa till i köket. Två av de flesta köksredskapen, men det är för att vi lagar allergimat parallellt med vanlig mat. Men rent logiskt borde det ju finnas en utrensningspotential här, tycker jag. :)

  Sådant vi har en av, men många runt omkring oss flera, är väl TV och iPad, men också när det gäller ytterkläder/skalkläder till familjen. Barnen har inga regnkläder, utan varsin uppsättning skalbyxa och skaljacka som funkar i alla väder. Detsamma gäller oss. Fördelen är ju att det inte blir något slit och släng, vi håller reda på sakerna och vårdar dem. Det märks direkt om någon jacka är borta och blir lättare att spåra var den kan vara någonstans. Och sen kan det såklart vara lite trist om jackan lämnades på föris för att solen sken vid hämtning, och det sedan spöregnar vid lämningen morgonen efter… :)

  Svara
  1. B

   Åh, spännande med ytterkläderna till barnen!
   Hur funkar det på dagis/skola? Här vill de gärna att barnen har både regnkläder och skalkläder/vanlig jacka. Och helt även fodrade regnkläder när det är kallt ute.
   Vad säger er barnomsorg om att barnen ”bara” har en uppsättning?

  2. Jenny

   Svar till B:
   Det funkar faktiskt bra med förskolan – numera. De har nu förstått att kläderna som vi har är bra nog för att klara alla väder – både passform och vattentäthet är bättre än galonkläder, så där finns inget att klaga på. Vi har fått vara tydliga med att det gör ingenting att kläderna blir smutsiga, för i början saknade de t ex att kunna sätta på galonisar över overallen när det var smutsigt ute. Ibland kommer det någon kommentar eller fråga, men när vi gräver mer i hur de menar, vad de egentligen saknar, så landar det alltid i att ”man brukar ju ha det och det”. Men i slutändan tycker de att det fungerar bra – riktigt bra till och med. Men vi har fått stå på oss i början.

   Men visst, sen gäller det ju att vi ser till att kläderna finns på plats, för det finns ju inget i reserv att ta av. Och jag ser det ju egentligen som att det underlättar för personalen, och numera tycks även de anse det. :)

 7. josefin

  Tänkvärt inlägg!

  Vi har bara en av..
  -vispbunke
  -visp
  -stekpanna

  Just nu rensar vi i badrumsskåpet, försöker hitta krämer mm med flera användningsområden. Tex har jag nu hittat en jättebra duschtvål som även funkar när man rakar benen och som schampoo! Tre flaskor bort och en in -dessutom ekologisk och närproducerad (från Maria åkerberg). :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har också många av Maria Åkerbergs produkter, de har verkligen blivit en favorit och min hy tycks också gilla dem.

 8. Karin

  Jag har en enda visp i köket. När jag plastbantade bort två spiralvispar byttes de ut mot en ballongvisp av rostfritt stål. Andra saker i köket har jag fortfarande flera av. Det finns t.ex fyra tesilar, så jag skulle kunna rensa mer.

  Numera har jag bara ett läppstift. De jag känner har flera.

  Svara
 9. Ninni

  Nu är jag kanske lite petig, men dator, tv, kamera, ipad/surfplatta och mobiltelefon är väl i nån mån samma sak. Flera av sakerna fyller samma funktion, helt eller delvis. Så är man verkligen ute efter att minimera så skulle jag slänga ut tvn och använda datorn i stället, och göra mig av med kameran och fota med mobilen.

  Jag har rätt många klänningar men inga av dem är samma färg. Får jag säga att jag bara har 1 av varje då? Samma sak med skor, jackor, mössor, vantar…

  Vi har flera av rätt många saker (4 soffor t ex) men det blir lätt så när man bor i ett stort hus.

  Jag äger därmot inga löparstrumpor och tycker att fru Minimalists 10 par är i mesta laget :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Visst kan man använda vissa av prylarna för likartade ändamål, de lappar helt klart över varandra, men jag tycker ändå det rör sig om skilda saker. Vi äger bara en iPad men jag valde att inte ta med den på listan för den kändes för närliggande med datorn, och listan utgör bara ett par exempel från vårt hem. Våra kameror i mobilerna (som vi för övrigt har flera av, en vardera och Herr Minimalist har även en jobbmobil) kommer inte i närheten av de fina foton som vår systemkamera kan ta, trots att mobiltelefonerna är av nyare modeller. Innan vi fick barn var det kanske inte så noga, men nu vill vi kunna ta mer fina foton.

   Att jag tog med just en svart klänning var med tanke på ”the little black dress” som många tenderar att ha flera av i sin garderob.

   Haha, gällande löparstrumpor så har du helt klart en poäng även om det såklart beror på hur mycket man springer. :) Nu springer jag ju betydligt mindre mot innan vi fick barn, så antalet löparstrumpor kommer garanterat minska i takt med att de slits ut och inte ersätts.

 10. Rebecka

  Vi har tyvärr flera av väldigt många saker. Till viss del är det dock saker som jag faktiskt tycker det är bra att ha fler utav som tex saxar för olika ändamål eller skärbrädor (vi är ofta fler som jobbar i köket samtidigt). Men visst finns det stor rensningspotential hemma hos oss. Saker som många tycks ha fler av men vi klarar oss utmärkt med bara en av är tex surfplatta, tv, skohorn, tändare, mascara och kortlek. Annat jag tror att vi har ovanligt få av är handdukar (har bara två matchande set + ett par med barnmotiv till kidsen), lakan (har tre uppsättningar till mitt dubbeltäcke, ett par var till barnen och ett gästset, kastruller (har tre i olika storlek, en stekgryta, en plättlagg och en stekpanna). Här skulle vi såklart kunna rensa ytterligare men det känns som att vi har det optimala antalet just nu.

  /Rebecka

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Skönt att ni kommit fram till det optimala antalet! :) I vissa fall är det ju motiverat att ha flera av samma, som för att kunna samarbeta i köket utan att behöva vänta in varandra, exempelvis.

   Vi har ungefär likadant som er vad gäller lakan och handdukar där vi har 3 uppsättningar. Om något av dessa skulle bli väldigt slitet eller börja gå sönder skulle vi inte ersätta det utan klara oss på de två kvarvarande. Vi har skrivit kring antalet lakan och handdukar i detta inlägg.
   http://minimalisterna.se/10-saker-du-kan-gora-dig-av-med-idag/

 11. ekomammaistan

  Vi har flera saker av en hel del, t ex köksredskap. Men faktiskt så använder vi ofta flera bunkar då jag kanske satt en matbrödsdeg när maken ska laga en paj, och vi lagar gärna mat ihop. En period hade vi bara en skalare och då märkte vi att det blev problem då storasyster gärna ville hjälpa till att skala. Att turas om med den vi hade förlängde matlagningstiden till oändlighet… så där blev det ett köp av en till.

  Saker vi bara har en av är som flera nämnt tv, surfplatta (barnen får lära sig att samsas och titta tillsammans), kamera. Dator däremot har jag och maken varsin men vi använder dessa så pass mycket att det skulle vara jobbigt att dela.

  Vi har också bara en uppsättning ytterkläder per säsong för barnen. Vi har tur att förskolan är ute på förmiddagarna så vi lämnar i de ytterkläder de ska ha under dagen. Skönt att slippa ha extra stövlar, regnkläder mm stående på förskolan. Och skönt att bara behöva förvara en uppsättning av allt i växalådan till lillebror (den är överfull ändå)

  En annan sak som jag kan tänka mig är lite udda är att jag bara har en handväska. Det är såklart den ultimata som funkar till allt. :-)

  Svara
  1. Händelsevis

   Klart imponerad över att du bara har en handväska! Ska nog se över min samling en gång till imorgon… Någon borde jag kunna rensa ut.

  2. Händelsevis

   Även, kan man få ett blogginlägg om denna handväska? Och bild? Måste hitta den optimala för mig eftersom min favorit snart är helt slut. Eller kanske jag inte ska tillåta mig att köpa en ny förrän jag inte har något förråd alls… Åh suck. Nu blev det svårt igen.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bunkar håller jag med om att det skulle vara mer irriterande att bara ha en av, än vad det skulle underlätta. Även om vi nog inte har någon som är i samma storlek.

   Skalare har även vi två stycken, men det är mer för att vi har helt olika händer jag och Herr Minimalist, så den som han gillar kan jag knappt använda, och vice versa. ;)

   Smidigt att bara ha en uppsättning ytterkläder för barnen.

   Imponerande med bara en handväska! Jag har två handväskor och en ”festväska”, men även en hemmasydd jeansväska/påse som jag ofta har med mig när jag handlar för plånbok, nycklar, mobil etc. Har skrivit om mina väskor i inlägget nedan i början av september 2013, och det är samma väskor jag har kvar nu snart två år senare:
   http://minimalisterna.se/hur-manga-vaskor-behover-du/

  4. ekomammaistan

   Jag tänkte nog att det var handväskan om något som skulle väcka kommentarer!

   Jag är nog inte riktigt en ”handväskperson”, under vinterhalvåret t ex har jag aldrig handväska eftersom jackan har så bra fickor, och vet jag att jag ska handla på vägen hem t ex så tar jag ryggsäck.

   Kul att du vill läsa mer om väskan. Jag har nog medvetet undvikit att skriva om just väskor eftersom jag fått en del tråkiga kommentarer. Det är nämligen en ganska dyr märkesväska jag har och det är ju många som har åsikter om det… Men jag har hellre EN dyr väska som är helt rätt än massa olika billigare. Den här väskan är dessutom tillverkad i England och även om den inte är i ekoläder så känns det som en ganska kontrollerad produktion.

 12. Händelsevis

  Åh nej! Jag som just hade kommit fram till att vi skulle införskaffa ett par dubbletter till köket för att förenkla lite i matlagningen (skalare, sax, provsticka, slickepot, visp verkar alltid vara i diskmaskinen) Nu kanske jag måste tänka om ändå. Jag trodde att vi kommit fram till att vi behöver dessa dubbletter eftersom vi saknat dem ett helt år men kanske lurar jag mig själv ändå.

  Har ni verkligen inga dubbletter i köket? Har ni diskmaskin?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, vi har en diskmaskin, har inte alla som är måna om sitt parförhållande det? :)

   Jo, vi har dubletter av potatisskalare kom jag på när Ekomamma i stan kommenterade ovan. Vi har så olika händer jag och Herr Minimalist att den som jag gillar bäst kan han knappt använda, och vice versa.

   Av alla övriga köksredskap har vi bara en av vad jag kan komma på. Vi har som sagt diskmaskin men vissa av köksredskapen diskar vi för hand, dels de i trä eftersom de inte ska köras i diskmaskinen, likaså alla vassa köksknivar. Även stekspaden brukar jag diska för hand om det inte är dags att köra en diskmaskin, då den används så pass ofta.

 13. Eva

  Händelsevis, jag känner igen tänket kring dubletter i köket. Nu varierar ju behoven med antal personer i hushållet men tror man ska akta sig för att utgå från att ytterligare ett ex av en pryl underlättar, även om man har diskmaskin där saker man behöver kan gömma sig odiskad. Jag är den enda i hushållet, har bänkdiskmaskin. Den går högst ett par gånger i veckan, det går oftast snabbare att diska direkt! När man bara har t ex en osthyvel så rengör man den direkt efter användning. Det tar mindre än en minut. Blev insprierad av någon youtubefilm förra året. Hon lämnade aldrig en syssla som tog under en minut utan gick på den direkt. Den metoden fungerar nästan alltid. Testa vet ja! (Fast då kanske t ex en förälder aldrig kan sitta lugnt i soffan…)

  För övrigt är jag ingen förebild, har dubletter, tripletter, sjuttiletter… En enda av något? En morgonrock, ett skohorn, en måttstock, ett paraply, en hammare, en cykel.

  Svara
  1. Matilda

   Nä det där med att göra allt som tar under en minut att göra direkt skulle aldrig ta slut här hemma med småbarn. Finns alltid någon liten grej att göra. Så än hur smidigt det låter måste man bara sätta stopp för sig själv till slut så man får en paus någon gång under dagen. :-)

 14. peter

  Kläder. Inget annat. Har ingen tv. Ingen dator. Ingen orivat tfn.
  Ett glas. En kopp osv. Jättenöjd.

  Mindre än 100 saker

  Svara
 15. freezeman

  Jag gör däremot en slow utrensning. Ser det som slöseri att göra sig av med fullt användbara saker bara för rensningens skull. Bättre för miljön att helt enkelt använda sakerna tills de är trasiga och inte skaffa nytt. 2 saker ut, en in helt enkelt!

  Svara
 16. Elin- kristen feminist

  Jag måste säga att just i köket så anser jag att nyttan av att ha flera av varje sorts verktyg är klart bättre än att bara ha 1-2 så där är jag verkligen ingen minimalist. Jag och min man är båda ganska lata på att stoppa in saker i diskmaskinen/diska för hand att det inte funkar med färre saker. Nej, färre saker gör oss inte mer intresserade av att diska, då diskar vi bara det vi behöver just för stunden istället och det är snarare värre. Det jag däremot jobbar med nu är att ersätta plast-matlådor med sådana i glas, plast och metall. Det känns rimligt då vi inte har så många i plast kvar som är fräscha nu och de som är kvar och funkar är Tupperware.

  Jag är visserligen inte minimalist men jag gillar att göra mig av med saker jag inte använder. Dock lever jag med en man som äger 4 datorer varav 3 är bärbara och trots att jag försöker övertyga honom att göra sig av med åtminstone 1 av dem så går det inte så bra. Samma med systemkameror, han har två stycken som han dessutom inte använder så ofta. Jag försöker övertala honom om att sälja en av dem, att han har en förstår jag då foto är något han är betydligt mer intresserad av än jag precis som med datorer men han behöver ju inte ha en dator för varje hand och fot att använda samtidigt. Själv har jag en dator och en väldigt enkel platta som jag delar med dottern. Hon får ha den för det mesta men om jag tex ska resa så tar jag med den istället för datorn som är rätt stor och otymplig tex om man ska flyga men bra som en allrounddator.

  Kläder har jag alldeles för mycket av men det rensar jag ofta ur. Jag har en plan över min garderob som jag jobbar mot och jag har minskat rejält de senaste åren på kläder. Min man däremot är även där en riktig råtta som sällan sorterar ut om jag inte tvingar honom.

  Svara

Lämna ett svar