En in, en ut

I veckan gjorde jag en minimalistisk klassiker, nämligen en så kallad ”en in, en ut”. Det innebär att du köper något nytt som ersätter något annat som är på väg ut. Oftast något identiskt med det du gör dig av med eller iallafall av samma sort och som uppfyller samma behov.

I mitt fall rörde det sig om en av mina total fyra långärmade skjortor, närmare bestämt den ljusblåa, som börjat bli för sliten kring manschetterna och därmed behövde bytas ut. Eftersom jag redan efter noggranna ”empiriska studier” vet att Stenströmsskjortor i modellen Slimline och storlek 39 sitter perfekt på mig, så var det baggis att på lunchen besöka en återförsäljare och be om en ersättare.

När jag promenerade därifrån kändes det otroligt privilegierat att redan ha en genomtänkt färgmatchad garderob, en noga utvald och för mig perfekt skjortmodell och att enbart shoppa när behov uppstår. Ibland är livet som minimalist härligt enkelt!

När gjorde du en ”en in, en ut” senast och vad gällde det för saker?

16 tankar kring ”En in, en ut

 1. Jenny

  Tack för en himla bra blogg! Vi börjar komma till stadiet att det mesta är ”en in en ut” och det är verkligen skönt. Senast igår, då mina favoritsneakers gjort sitt efter många, många års trogen tjänst och ersattes med ett par nya. Det känns liksom okej att lägga en del pengar på ”ersättarna” också när man har det tänket. Jag vet att jag kommer använda dessa sneakers mycket och i vilka sammanhang, och då får de kosta så mycket de gör, liksom.

  I övrigt har jag börjat komma i mål med min garderob, och det känns som du säger verkligen som ett privilegium. Beställde två dyra koftor idag, som jag unnar mig för att de verkligen kommer användas och komplettera min garderob perfekt. Och dessutom ersätter de typ fem-sex koftor som bara var ”rätt okej” tidigare. Gillar känslan av att ”det här plagget/de här skorna kommer jag leva med länge”.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för det fina omdömet! :)

   Japp, det är en härlig känsla att enbart leva med det man behöver och dessutom i bra kvalitet och snygg design. :)

 2. bobohanna

  Är i obalans där. Snarare att jag gör av med massor och inte tar in nytt. Ibland köper jag inte det jag behöver med anledningen att jag inte vill konsumera och börjar helt ta ansvar för att jorden börjar gå under. Helt galet! Så jag jobbar på balansen :) köpte faktiskt en bikini som passar igår så då får dom andra som är för stora åka ut. Dom får fortsätta sin resa mot en mer storbystad badare!!!
  Tack för påminnelsen, hamstern i mig tänkte nog spara dom till jag gick upp i vikt och storlek a la amningsboobs!!

  Svara
 3. Carro

  Just nu är det enligt devisen”en in, en ut”, dock bara av samma saker (ett skohorn mot ett skohorn ex.). Och jag har också mycket mer i vågskålen med ut men att det enbart känns bra. Jag hade en ganska lång lista i mobilen med saker jag vill byta ut med annat men så en dag raderade jag nästan allt utom skohorn, toaborste och sopset i naturmaterial istället för plast. Det där med att ha det optimala hemmet med saker, även om de är väldigt få, kan vara så tröttsamt. Och istället bara ha det man har och sen vara nöjd! Men att byta ut en trasig sak mot en annan är ju ett bra sätt att begränsa sin konsumtion och är det ju behovsstyrt dessutom:).

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med, optimering får inte gå över styr eller leda till ytterligare onödig konsumtion men det verkar som att du har läget under kontroll. :)

 4. Energikruset

  Min mc-hjälm hade en del år på nacken och skavde (har adrig varit utan skav) och mitt ryggskydd var lite för långt, störande. Sa till mig själv att om jag får dem sålda? Får jag köpa nya. Hade länge tittat och provat ut ett skönt ryggskydd och en fin hjälm. Blev nästan förvånad när jag knappt en månad senare sålt och ersatt med nytt, känns skönt att inte ha något gammalt avlagt som samlar damm i garderoben.
  Kommer fortsätta att praktisera, sälj först innan köpa nytt.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter vettigt men det måste väl finnas tillfällen när det är bättre att först köpa och därefter sälja. Det vore ju tex inte superbra om du plötsligt stod utan hjälm? :)

 5. Samara

  Här är det snarare en in , 200 ut ;) jag rensar och rensar, det tar aldrig slut känns det som.
  Du kan klicka på länken till min blogg och se vad jag rensat ut i januari och februari, snart är det dags att sammanställa mars och april.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Har spanat in din in/ut-lista nu och är verkligen imponerad över hur bra du kommit igång med rensningen. Jag blir extra glad över att underhållning kommer i digital form numera, när jag såg dina 248 kassettband på utlistan. :)

 6. Samara

  Ja det är enormt vad allt tar plats, jag började ju med Rensa i röran med Feng shui, 2003, för att 2010 haka på Fly lady och nu i år nåt nytt som heter Konmari, en Mari Kondo från Japan som har bra idéer och självklart blir jag väldigt inspirerad av den här bloggen också.
  NU först håller vi på att börja se skillnad och känna att det blir mer utrymme här och att det är lättare att hitta saker.
  För hmm visst har vi köpt saker sen vi började rensa också ;) men inte nu längre, i år har vi köpt 3 filmer och 2 skivor bara, inte digitala, jag är så gammaldags att jag vill äga min film. om den är bra, är den inte bra så byter jag bort den mot nåt kul, men numera köper vi inte filmer som verkar bra, utan bara såna vi vet är bra.

  Svara
 7. Jonas

  Jag har köpt samma modell och storlek av jeans i flera års tid eftersom jag gillar modellen och passformen. Så fort det gamla paret är utslitet så köper jag ett nytt par av samma storlek och modell (eventuellt med annan färg/tvätt) samtidigt som det gamla paret slängs. Senast köpte jag det nya paret på nätet vilket sparade både tid och pengar.

  Svara

Lämna ett svar