Ökat shoppingsug vid trötthet

Att vi tar sämre beslut när vi är trötta kan vi både förstå och har förmodligen alla upplevt vid flera tillfällen i livet. Något jag som föräldraledig märkt är att jag dessutom lättare faller för frestelsen att shoppa när jag är trött. Jag får verkligen kämpa för att stå emot shoppingsuget eller till och med lämna tillbaka plagg jag ”råkat” köpa i ett svagt ögonblick, men insett att jag inte behöver i ett mer nyktert tillstånd.

Lillebror har trots sina snart 8 månader aldrig sovit mer än 2 timmar i sträck. Han tycks inte ha läst den delen i bebismanualen där det står att bebisar ska sova många timmar per dygn, flera timmar i sträck nattetid, och inte behöver äta på natten efter 6 månaders ålder. Här väcks gärna hela familjen, som ju sover i samma rum, en gång i timmen. Natt ut och natt in. Gäsp.

Jag gissar att mitt sug efter att shoppa egentligen bara är ett desperat försök att få upp energinivån och känna mig gladare. Innerst inne vet och förstår jag att konsumtion aldrig kan vara lösningen på sömnbrist, och fenomenet har fått mig till reflektion kring mitt beteende.

Enligt Handelstrender shoppar kvinnor och män på olika sätt. Kvinnor handlar mer på impuls medan män gör mer research innan och vet därför vad de är ute efter, och kan ta snabba beslut när de väl hittar det. Detta konsumtionsmönster borde missgynna trötta mammor som då spontanshoppar mer. Jag ser inte mig själv som någon impulsshoppande kvinna i grunden, men just nu är jag nog i riskzonen för att hamna där.

Här om dagen upptäckte jag att vissa butiker har provrum där man får ta in barnvagnen. Det är som gjort för trötta föräldralediga människor att shoppa loss. Dessutom måste man ju skynda sig med en otålig bebis i vagnen så risken att ta dåliga shoppingbeslut ökar med stressnivån. Likaså alla webbutiker som numera båda har snabb leverans och fri frakt, det är som gjort för att shoppa loss när bebisen väl somnar till och man får några minuter av lugn och frid. Eller när man sitter hålögd på kvällen och knappt orkar tänka, men är i stort behov av uppmuntran.

Tradera och liknande sajter kan också vara en dyr trötthetsfälla. Här är det dessutom lättare att rättfärdiga köp, både till sig själv och barnen. För det är ändå second hand och känns på en gång miljövänligare. Trots att det fortfarande handlar om onödiga köp om det inte är något du eller barnen egentligen har behov av.

Än så länge har jag kommit hem med en tröja och en kjol som jag tror att jag behöver och som kompletterar garderoben väl. Antalet återlämnade plagg till såväl fysiska butiker som webb-utiker uppgår till det dubbla. Om det är bra eller dåligt orkar jag knappt reflektera över. :)

Känner du igen dig från ovanstående, antingen från att du själv varit föräldraledig eller när du varit väldigt trött av andra skäl?

15 tankar kring ”Ökat shoppingsug vid trötthet

 1. Lisa

  Jag har en bit till stan, så det blir aldrig spontanshopping i fysiska butiker. Däremot har jag gjort en del ogenomtänkta köp via nätet, men har faktiskt skickat det mesta i retur, efter att ha ångrat mig ganska så snabbt.

  Tror det handlar om längtan efter flärd, för min del. Jag saknar att få ”klä upp mig”- som föräldraledig är det praktiska kläder för hela slanten. Och jag är hyfsat intresserad av mode och stil, inte att hoppa på trender, men att bygga upp en bra, genomtänkt garderob. Har rensat ut en del kläder under föräldraledigheten, och upptäckt att vissa måste-plagg ”saknas” och då har jag plötsligt en ”anledning” att shoppa.

  För övrigt upplever jag att min känsla för vad som är min stil och vad som är snyggt vändes helt upp och ner under amningen. Jag dunkade in flera felköp som jag nu sålt av. Vore intressant att höra om någon annan känner igen sig… :-)

  Svara
  1. Siiri

   Känner igen mig så i vad du skriver! Framförallt det där om att längta efter lite flärd bland alla mjölkfläckar. Köpte ett par superpraktiska plagg för amning som jag sålde vidare efter ett par veckor när jag insåg att jag inte ville använda dem. Har också rensat mycket i garderoben, men upplever precis som du att det synliggjorde ”luckor”. Känner mig lite osäker på om de faktiskt är behov eller mer ”skulle-vilja-ha”, men jag antar att det visar sig om behovskänslan stannar kvar en längre tid.

   Upplever också att jag bytt stil, inte helt och hållet men att det blivit viktigare med en enkel enhetlig garderob som är lätt att hantera i morgonpaniken. I grunden bra men det gör också att jag lätt hamnar i shoppingsituationer där jag vill köpa saker för att jag tycker att de representerar min nya stil.

 2. Lotten

  Jag känner igen mig i allt du skriver. Spontanköp när bebisen lunchvilar, när barnen somnat på kvällen, att stressa i provrummet och komma hem med plagg som varken passar eller kompletterar garderoben.

  För min del handlar det nog till stor del om att ”odla mitt jag”. Jag är dock medveten om detta sedan några månader tillbaka och handlar därför mer och mer sällan. Tur nog, börjar jag arbeta igen efter sommaren. Jag längtar!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du känner igen dig och vad bra att du blivit medveten om ditt beteende, det brukar vara en förutsättning för att göra korrigeringar.
   Se upp inför jobbstarten så du inte känner att du behöver köpa flera nya plagg inför den. :)

 3. Lena

  Vill bara säga att jag känner med dig/er. Nu är vår yngsta snart tre år och vi får sova betyligt bättre än tidigare men jag har inte glömt den vidriga sömnbristen. Hoppas det vänder för er snart och att ni tills dess kan hitta tillfällen att sova ikapp lite. Tack för en inspirerande blogg!

  Svara
 4. Olivia

  Har en 4-månaders hemma och känner väl igen tröttheten. Ser fram emot att hon skall bli äldre och sova bättre, men får väl se hur det går…
  Känns som att shopping har blivit den moderna tidens sätt att ”pigga till sig”. Man åstadkommer något och får en ny sak på köpet. Har dock klarat mig hyfsat undan köphysteri, bor en bit från de roliga affärerna vilket jag tycker är väldigt skönt. Ser dock fram emot att shoppa loss kläder inför jobbstarten när den kommer ?

  Svara
 5. Maria

  Känner igen mig idet du skriver. Saker och ting kunde också kännas galet akut, som en ny köksmatta kommer jag ihåg att jag fick vansinnigt brottom att klicka hem, trots att jag inte alls är intresserad av inredning.
  Inlägget om att sälja racern var det också stor igenkänningsfaktor på. Jag var införstådd med att det var väldigt dumt att bara låta den stå och tappa i värde, ändå var det jobbigt. Tror att det hängde ihop med att det var något som jag och min man gjorde mycket tillsammans innan vi fick barn, och det egentligen var det jag saknade mer än själva cyklingen. Saknar den aldrig nu två år senare, men kommer förmodligen köpa en ny i sinom tid.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du också kände igen dig gällande racercykeln. Det är ju en sport och träningsform som tar väldigt mycket tid om det ska ”ge något”, till skillnad från en joggingrunda som kan vara avklarad på 30 minuter. :) Det går ju att köpa en ny/begagnad om eller när intresset och tiden finns där igen i framtiden. För mig kändes det nu i småbarnstiden som det dock ligger 8-10 år framåt i tiden, och då var det helt klart värt att sälja cykeln, men det betyder inte att beslutet var lätt. :)

 6. Marina

  Visst är det så. Galet. Och allt man vill göra i hemmet. Lägger märke till allt. Vill möblera om, måla, byta soffa osv osv. Kommer inte att hända under föräldraledigheten som tur är. Det har man varken tid eller pengar till.

  Svara
 7. Lisa

  Jag har också blivit sugen på att köpa heminredning nu under föräldraledigheten, eftersom jag är hemma så mycket. Är inte så intresserad i vanliga fall men har redan beställt lite nya lampor, håller med om att tröttheten leder till mindre genomtänkta inköp.

  Svara
 8. Anna

  Träffade en kompis ikväll som berättade att hon hade fått någon katalog hem med kläder i och att hon beställt kläder för 2 500 kr varav 90% var till henne och resten till hennes man. Jag frågade om hon behövde kläderna. Glatt svarade hon att Nej, det gjorde hon inte. Hon handlade för att det gjorde henne glad. Sen handlade hon sällan dyra kvalitetskläder utan billigt och därför fick hon så mycket kläder! Berättade om en kollega som handlat ett snyggt klädesplagg på lunchen och samtidigt som hon visade den så berättade hon att hon inte behövde den egentligen. Jag ställde någon fråga och nämnde nog ”köpstopp” också tror jag…. Min kollega sa att hon nog egentligen hade tillräckligt med kläder hemma för att hon skulle klara sig med dem resten av livet. Min promenadkompis sa då när jag berättade det att – Ja, det har jag också.

  Själv är shopping av kläder eller heminredning inte min svaga sida – men det verkar som att det oftast används för att muntra upp sig.
  Själv har jag inga barn och kan inte relatera till det.
  Tack för en bra blogg!

  Svara
 9. Carro

  När vi var i mesta föräldradimman besökte vi en möbelaffär och tittade på en bokhylla. Så mkt minns jag. Efter några veckor fick vi meddelande om att bår bokhylla hade kommit.”ehh – har vi köpt ngt”. Ingen av oss minns att vi la ngn beställning? Hyllan hittade sin plats iaf och vi har kvar den fortfarande!

  Svara
 10. Ekomorsan

  När jag var hemma med första barnet var det mer så, då var jag en riktig ”lattemorsa” och det var klart man passade på att ta en sväng i butikerna, man var ju ändå där liksom… och alltid var det något jag tyckte jag behövde. Dock lämnade jag ofta tillbaka en eller ett par grejer nästa gång jag var på stan. Känns skönt att jag kommit ur slentrianhandlandet och kan stolt säga att jag numer mer ”konsumerar som en man”

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha! :) Ja, jag konsumerar också som en man när inte är väldigt trött som nu. Eller nu får jag snarare jobba betydligt hårdare för att göra det, eller lämna tillbaka som du är inne på. ;)

Kommentera