Rensa kökshanddukar steg för steg

Här om helgen när det var dags att byta handdukar fick vi för oss att rensa bland våra kökshanddukar. Vissa förvarar sina kökshanddukar i en låda i köket, andra i linneskåpet och vissa har dem utspridda lite här och var i hemmet. Vi har våra i linneskåpet som du ser på bilden ovan till inlägget. Förutom de som är med julmotiv som förvaras i jullådan.

Våra kökshanddukar hänger på en krok i köket och används främst för att torka disk när vi diskat något för hand. Tidigare hängde de på ugnsluckan men det slutade fungera i samma stund som Storasyster Minimalist lärde sig att stå. :)

Utrensning av kökshanddukar pågår.

För att rensa effektivt bland kökshanddukarna kan du gå tillväga så här:

1. Ta fram alla. Ja, även de kökshanddukar du förvarar i förrådet, i lådan med julpynt eller påskpynt etc. Genom att ta fram och samla alla inom den kategori som ska rensas får du en bra överblick.

2. Gör en behovsanalys. Hur ofta byter du kökshanddukar? Vad används de till? Hur ofta tvättar du den typen av tvätt? Dessa frågor bör ge ledtrådar om hur många du faktiskt behöver.

3. Rensa ut. Utifrån vad du kom fram till ovan kan du nu rensa ut de som är slitna, de som du inte gillar, liksom de som av andra anledningar inte kommer till användning. Behåll dina favorithanddukar som gör dig glad.

4. Skapa ordning. Lägg tillbaka de kökshanddukar du bestämt dig för att ha kvar på lämpligt ställe. Har du dem utspridda i hemmet bör du fundera över var de lämpligast kan förvaras tillsammans. Har du specifika handdukar som bara tas fram vid jul, eller vid påsk, så kan dessa förvaras i lådorna för julpynt respektive påskpynt. istället för att ta upp plats i ett utrymme du använder varje vecka där vanliga kökshanddukar förvaras.

Ärvda kökshanddukar och två bakdukar.

Vi sparade samtliga kökshanddukar ärvts av Herr Minimalists mormor vilket uppgick till sex stycken. Dessa är likadana och har handsytt sigill med hennes initialer. Vissa av dem börjar bli slitna då de har många år på nacken, men vi låter de vara kvar tills de börjar gå sönder eller får allt för många permanenta fläckar. Utöver dessa sparades två rödrutiga handdukar som vi använder vid bakning av bröd, samt två kökshanddukar med julmotiv.

Hur många av dina kökshanddukar kan du rensa ut i helgen? :)

23 tankar kring ”Rensa kökshanddukar steg för steg

 1. Maria Hägglund

  Lätt som en plätt ;) Jag har inga kökshanddukar. Diskar allt i diskmaskinen. Använder endast en vanlig handduk i köket för att torka av händerna. Jag tycker att det känns onödigt att ha kökshanddukar endast för köket.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Aha, smart! Vi handdiskar större grejer som stekpanna, durkslag och kastruller men just nu med småbarn även teskedar då de går åt i ett nafs! :) Ibland får det plats i diskstället men inte alltid.

 2. Marina

  Och vi har många… byter minst varje dag ibland ännu oftare. Använder dem till allt möjligt. De finns alltid till hands. Torka händerna, torka disk, putsa ljusstakar…(i mässing), torka barnmunnar, kräk alltså bebiskräk.. använder till blöta kattassar, torkar spegel i badrummet.. har dukar med bra kvalité som inte luddar och fäller. Tja. Det var nog allt vi använder våra kökshanddukar till…

  Svara
 3. Anna

  Har ca 5 stycken kökshandukar som snart är 20 år gamla, de är tunna och flera har det gått hål i. Har tanken om att använda upp dem ordentligt för att inte slösa med resurserna på planeten. Har ingen diskmaskin så det används för att torka disk. Ser framemot när jag kan kassera dem helt och de inte alls håller ihop längre. Fick 2 rejäla kökshanddukar med julmotiv på i present för kanske 3 år sedan – dem gillar jag och tänker att jag klarar mig fint med dem två när de andra har gjort sitt.
  Sedan har jag en fin linnehandduk på ugnsluckan för händerna, det också en gåva. Den vill jag behålla.
  Så just nu har jag ingen att sortera ut, väntar på de där 5 ska ta slut på riktigt.

  Svara
 4. Gunilla

  Vi har många kökshanddukar som byts flera gånger i veckan. De används tills de går sönder, sedan blir de städtrasor. När de inte ens duger till städning, så lämnas de till textilåtervinning. Flera av de stora klädkedjorna (HM exv) tar emot textil i detta syfte. Har för mig att man gör bl a bilklädslar av detta… Som tack får man en rabattkupong.

  Svara
 5. Mikaela

  Bra initiativ! Blir till att röja i linneskåpet( där har vi också våra kökshanddukar) gillar inte att visaa handdukar börja lukta apa efter ett tag, oavsett tvätt och diverse huskurer. Blir tyvärr till att slänga. Dem som har fått hänga med längst är också ärva kökshanddukar med inbroderat sigill, är ju sååå fint! Tack för en grym blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, sigill är både fint och gör handdukarna mer personliga, även om det inte är någons som jag inte ens träffat (Herr Minimalists mormor som gick bort strax innan vi träffades).
   Kul att höra att du gillar bloggen! :)

 6. C

  Jag tror jag har 13 kökshanddukar, 1 har jag fått i julklapp av nån nåt år och resterande är 6 lika av en sort och 6 lika av en annan sort som jag fått av morfar. Riktiga gammeldags hemvävda saker som han köpt på auktion/loppis. Helt oanvända när jag fick dem. Så jag har onödigt många men känns dumt att göra sig av med fina handdukar. Så jag har gjort så att jag har valt ut 4 som jag använder regelbundet och resten ligger i en hög bakom dessa. De ligger på en plats i ett köksskåp som jag aldrig skulle använda till något annat. Så jag varken ser eller tänker på dem till vardags och därför känns det ok. När dessa 4 blir alltför fläckiga/trasiga så får de gå till städ/kastning och då tar jag fram några nya. Men känns som om jag aldrig kommer behöva köpa en kökshandduk i mitt liv med tanke på hur många jag har.

  Svara
 7. Sara

  Jag rensade ut bland våra för några veckor sedan. Min mamma har en vana att köpa kökshanddukar till mig i present lite då och då (hon slutade dock efter en hint om att jag hade väääldigt många efter ett tag) nu tog jag tag i att rensa ut alla som jag inte gillar – använder Konmari metoden. Kvar blev ca en tredjedel av vad vi hade från början. Alla som är kvar är vackra handvävda av lin i fin kvalitet, både dekorativa och praktiska. Det var Dock lite svårt med var de utrensade (som var hela) skulle bli av. Maken bille ha dem till garagetrasor (något som han annars köper per kilo pga går åt mycket) jag tyckte de var i för fint skick för att bli trasor och ville hellre skänka dem till lokala loppisen. Vi enades till slut om Att de fick bli trasor för att det skulle spara oss lite pengar. Men det gav mig en tankeställare om vad som är mest miljövänligt osv

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, ibland är det inte helt lätt att avgöra vad som är bästa slutstation eller nästa anhalt för saker som rensas ut.

 8. Ani

  Jag har ganska många (10-12) kökshanddukar eftersom de används istället för hushållspapper. När handdukarna är för tråkiga/fläckiga för badrummet hamnar de i köksskåpet som kökshanddukar. När de blivit för tråkiga för detta blir de ”handdukar-till-att-torka-äckliga-saker-med” som kan slängas direkt efter. Utöver dessa handdukar har jag 2 fina (linne- med vävda motiv) som ligger på diskbänken istället för diskställ. Det som behöver fyllas på ganska snart är handdukar till badrummet….

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Eftersom vi har barn har vi många torktrasor som är vanliga gamla frottéhanddukar vi klippt i mindre bitar och använder för att torka kladdiga barn, köksbordet och allmänt spill vid måltider med. Om du tycker kökshanddukarna är för stora för ändamålet så kan det vara ett tips att göra klippa handdukarna i mindre bitar, då blir de mer i storlek av en bit hushållspapper. :)

 9. ANNA

  Jag har mååånga, alla gamla vackra i linne eller bomull. Det finns alltid tre upphängda i köket, två vid vasken å då är en till händer och en till disk och en som hänger på spisen. Jag byter ganska ofta då jag ofta torkar bänkar etc med dem också. När en handduk varit för händer ett gäng dagar så torkar jag av skåp och/eller diskbänk med dem innan jag lägger dem i tvätten. Utöver de tre som har plats å alltid hänger framme går det åt extra om jag bakar, behöver extra underlägg etc. Jag har rensat ut alla nya fåniga färgglada fådda , i rätt kass kvalitet så de vi har kvar stannar.

  Svara
 10. ANNA

  Japp :) Ibland tar jag en med mej å går varvet runt här hemma, sprayar fönsterkarmar, bordsytor etc med ett milt utspätt rengöringsmedel å så torkar jag av med kökshandduken å när jag är klar åker den i tvätten.

  Samma med den handduk vi har hängande vid handfatet i badrummet. Jag byter varje fredag och innan den använda åker i tvätten torkar jag av badrumsskåp, badkar och handfat med den å det där utspädda rengöringsmedlet. (sen har jag lite papper å gör samma sak med med toastolen för där vill jag inte använda handdukar.

  Svara
 11. Sandra

  Hej! Jag ska få mitt första barn i sommar och försöker leva så minimalistiskt som möjligt även i dessa tider även om boandet gör att jag vill frossa i alla gulliga babysaker :) funderar lite på hur ni tänkte kring skötväskan? Behöver man verkligen en speciell väska, kan man inte ha skötsakerna i en väska man redan har hemma? :) hur gjorde ni? Tack för en otroligt inspirerande blogg och instagram!

  Svara
  1. Anette

   Jag hade personligen först en ”skötväska”men betade snart den mot en vanlig stor handväska. Kändes mer som jag…
   Man hade lika gärna haft en plastpåse, lite svårare kanske med ordningen bara

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi hade en skötväska till första barnet men inte till andra barnet eller nu när vi har två barn. :) Här kan du läsa mer om den skötväska vi hade och vad vi förvarade i den:
   http://minimalisterna.se/en-behovsorienterad-skotvaska/

   Nu använder vi istället barnens små ryggsäckar som de fått i dopgåva. Oftast är det bara lillebrors som är med (och allra oftast inte ens den om det inte är en längre utflykt, haha ;) ) eftersom storasyster går på förskola. Ryggsäcken har bara ett fack stort fack, till skillnad mot skötväskor som är uppdelad i många små inuti för att lättare skapa ordning, men tycker det funkar bra ändå. Om du vill se bild på ryggsäcken finns den med här:
   http://minimalisterna.se/minimalistiska-presenter-vid-dop/
   http://minimalisterna.se/dop-och-nya-prylar-in/

  3. Kreativaminimalisten

   Självklart behövs ingen skötväska! Tänk efter hur du tror att du/ni kommer förflytta er med bebisen! Dvs blir det mycket vagn kan en väska som passar i korgen vara bra, kommer ni bära bebisen utan vagn/babyskydd kan en ryggsäck vara bra osv! Ta sen valfri väska ni har hemma som kan passa bra , själv har vi haft väskor som passat och där man har haft händerna fria till bebisen. Är det tex en ryggsäck med enbart ett stort fack? Köp/sy packpåsar för att enklare ha koll på sakerna! Sällan behövs såååå mycket saker i väskan…. även om man ibland kan behöva mycket av något (tex har vi en bebis som kräks mycket så många ombyten behövs).

Lämna ett svar