Ordning och reda i linneskåpet

Hur många olika uppsättningar och set med sängkläder, handdukar, filtar och gardiner har du och hur många behöver du egentligen? De tre hyllorna på bilden till blogginlägget utgör vårt linneskåp. Det är en del av en garderob i hallen som agerar linneskåp i brist på bättre plats. I resten av garderoben har vi en varsin låda med träningskläder samt en hylla med väskor vi använder till vardags.

Åter till linneskåpsdelen. Här förvarar vi gardiner, barnfiltar, sängkläder till oss och barnen, samt handdukar inklusive kökshanddukar. Det är tur vi inte har så många överflödiga uppsättningar och set med tanke på det begränsade utrymmet. Nedan går vi igenom respektive typ av textil som vi förvarar i vårt linneskåp.

Sängkläder och lakan. Dessa finns med på vår lista över 10 saker du kan göra dig av med idag. Här finns rensningspotential hemma hos de flesta. Gamla, slitna och omatchande sängkläder kan du med gott samvete göra dig av med genom att skänka till kvinnojourer, härbergen, katthem eller liknande. Vi har tre uppsättningar sängkläder som vi varierar mellan till vår dubbelsäng. När ett går sönder nästa gång får vi se om det ersätts eller ej, vi klarar oss ju egentligen med två set. Utöver det har vi ett set sängkläder till en gästsäng (enkelsäng).

Handdukar och badlakan. Urblekta och slitna handdukar och badlakan som bara ligger på hög i ett skåp kan du i likhet med sängkläder och lakan skänka till välgörenhet. När vi fick barn gjorde vi tvättlappar/torktrasor av vissa gamla handdukar. Vi har två set med handdukar till badrummet innehållandes två badlakan och två handdukar samt en mindre gästhandduk. Här kommer vi behöva komplettera när barnen blir större. När vi beger oss till stranden har vi två mindre badlakan (vita/gråa längst ner till vänster i bilden ovan på linneskåpet) men vi vuxna har även två resehanddukar som tar minimalt med plats, även om de oftast bara packas vid längre semesterresor.

Före detta handdukar som numera utgör tvättlappar/torktrasor till barnen.

Före detta handdukar som numera utgör tvättlappar/torktrasor till barnen.

Filtar. Vi har en filt som ligger på soffan under det kallare halvåret och i linneskåpet resten av året. En klassik present till nyblivna föräldrar är barnfilt, vi har totalt fyra stycken och just nu gör Lillebror Minimalist anspråk på tre av dessa till vardags. En som lakan och skydd i babynestet, en i barnvagnens liggdel och en som lekfilt på golv och som täcke i vagnen. Den fjärde har Storasyster Minimalist på förskolan som täcke under sovstunden.

Gardiner. Vi har gardiner i vårt kök och sovrum men byter bara gardiner i köket. Här har vi hela tre uppsättningar. Två som kan användas året om och en julgardin som dock förvaras i lådan med juldekorationer istället för i linneskåpet. Så i själva verket är det bara en uppsättning gardiner som förvaras i linneskåpet vid varje enskilt tillfälle.

Vi avslutar som vi började inlägget: Hur många olika uppsättningar och set med sängkläder, handdukar, filtar och gardiner har du och hur många behöver du egentligen? :)

21 tankar kring ”Ordning och reda i linneskåpet

 1. Hanna

  Bor i ett kollektiv men då en vet att det inte är för alltid så har ju varje person sin uppsättning av textil. Men vi har även pratat på att rensa ut lite ändå. Den största nackdelen m kollektiv är att saker blir ”kollektivets” när ngn flyttar ut o dessa ska gås igenom.

  Samt att sängar har uppgraderats till lite större o då behövs inte lika många 90lakan

  Svara
 2. Maria

  Just sängkläder är något jag upplevt som en bristvara senaste åren, och blev således väldigt glad att hitta några set när jag rensade. Jag bryr mig inte om att de ska matcha. Det räcker så bra att de är hela. Gör inget att det finns några extra påslakan, då många är på väg att gå sönder och då rensas ut eftersom.

  Underlakan har jag dock bytt ut mot kuvertlakan och resorlakan som ligger kvar på madrassen, även för såna som mig och sonen, som snurrar runt rätt bra när vi sover. Äger två st till dubbelsängen, och ett till sonens 120-säng. Det räcker gott!

  Handdukar och badlakan är slitna och fula. Hade vi bara duschat hemma hade vi inte behövt så många. Men med en tolvåring som har skolgympa och fotbollsträning, och dessutom en förmåga att glömma att hänga upp fuktiga handdukar så behövs det en del. Jag föredrar att duscha på gymmet när jag har möjlighet, och mannen är lastbilschaufför och tar med sig en uppsättning för compact-living i bilen varje vecka. Visst hade det varit trevligt med en uppsättning snygga badlakan, men de är inte så billiga i inköp, och slits hårt, så de används tills de bokstavligen faller i bitar…

  Svara
  1. Maria

   Det har nog att göra med att en del uppenbarligen blivit undanstuvat i flytten för fem år sedan, och flera av de som var ”i användning” slitits ut. Som någon annan skrev är ju sängkläder som skönast när de börjar bli lite slitna. Min erfarenhet är att med barn i huset så blir sköna, slitna sängkläder väldigt snabbt trasiga sängkläder… Ett tag kändes det som att jag bäddade rent med hela lakan i sonens säng, och tog bort trasiga, varje gång! Så just påslakan var riktigt trevligt att hitta fram när jag började rensa i röran. Nu slipper jag köpa nytt för att kompensera allt som gått sönder!

 3. Jenni

  I dag med två barn har vi fått utöka linneskåpet rejält. När hela familjen blev magsjuk för första gången i vintras stod vi helt handfallna med bara ett extraset per säng. Och inga extratäcken. Nu har vi allt. Madrasskydd, flera extratäcken och påslakanset inhandlades och kom tyvärr till användning redan någon månad senare när vi drabbades igen. Vi hoppas kunna minska ner förrådet igen när barnen blir lite större. Jag tycker två set per säng är lagom annars – om man har tvättmaskin. Sängkläder är dessutom bäst när de är välanvända. Då blir tyget så mjukt och skönt mot huden.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det kan jag helt klart hålla med om! Idag skulle vi inte köpa någon, men då jag fått den av mina föräldrar för flera år sedan har den fått hänga med. :) Det skulle kunna motiveras med att vi inte har så många julprydnader i hemmet i övrigt och en röd julgardin gör då hemmet väldigt mysigt och skapar snabbt och enkelt julstämning.

 4. Josefin

  Vi har två uppsättningar till varje säng, så har vi haft torktumlare, så hade det vart magsjukekris hade vi ändå löst det. Nu har vi små barn och ingen tumlare så då kanske vi får tänka om. Sedan har vi varsin dusch-handduk, varsin badhus/strandhandduk (som även kan användas hemma om det krisar) samt 4 hand-handdukar.

  Svara
 5. cl

  3 set/ person i vår 4-personers familj. Skulle klara oss med 2 set var, faktiskt… Få se om jag gör något åt det.

  Svara
 6. Rebecka

  Har lite för många. Fler än vi behöver. Har dubbeltäcke i min säng och där har jag tre uppsättningar. Barnen har två var vilket funkar bra men så har jag fem set till enkelsäng varav några brukar få följa med till fjällstugan/vandrarhem etc. Här skulle det ju räcka gott och väl med tre set (vi är ju tre i familjen) men eftersom jag verkligen gillar alla påslakanset så har jag inte kommit mig för att rensa ut. Blev lite för många när jag fick mitt dubbeltäcke för ett antal år sedan och slutade att använda enkelpåslakan i min säng. Dilemmat är ju att de används för lite för att slitas ut :-). Ska nog ta mig i kragen och ” kill my darlings”. Sedan har jag också några vitbroderade lakan som var min gammelmormors bröllopslakan på 20-talet! De används ju såklart inte och är helt onödiga men har ju en hel del sentimentalt värde…

  Svara
 7. Natalie

  Sängkläder: 6 set (3 set har varit oönskade gåvor)

  Handdukar: 3 set till ”handfatet” och 6 dusch-handdukar

  Gardiner: Använder enbart 1 i vardagsrummet och 1 i sovrummet – men har en kasse (gåvor) ståendes i linne-skåpet. Vågar inte räkna och vet att jag behöver rensa ut.. Någon dag när jag prokrastinerar examensarbetet! ?

  Jag tror att vi hade klarat oss på 1-2 set sängkläder. För det mesta tvättar jag, torktumlar och slänger sedan på samma set igen för att slippa vika in i skåpet. Det finns grader av lathet ;)

  Svara
 8. Gunilla

  Jag kör tre set av det mesta (ett rent, ett i tvätten och ett används). Men just badlakan har vi inget bestämt antal. Experimenterar lite nu för att se hur många som går åt sen vi började använda 2 duschrum, i stället för 1. Under sommaren har vi vid flera tillfällen haft 7-8 barn som lekt vattenkrig och då går det helt plötsligt åt ett stort gäng med badlakan, så jag får inte rensa för hårt :-).

  Svara
 9. Mattias Björklund

  Hej, Mattias här, frilansskribent. Skulle vilja intervjua någon av er, helst idag. Håller på med en artikel för ett magasin med ca 90000 läsare. Vore fint om vi kunde få kontakt, verkligen kul om just ngn av er kan medverka i texten, då den handlar om just minimalism.Finns på 0737275398, tack på förhand, mvh Mattias Björklund

  Svara
 10. Mattias Björklund

  Mattias här igen, förstår att ni vill vara anonyma. Jag finns på mattias@pergite.eu – kan mejla frågor och så kan vi kanske ha en konversation på det sättet. Hoppas vi kan höras, är själv minimalistiskt lagd, mvh / Mattias

  Svara
 11. fruminimera

  Vet inte exakt men slängde ut en hel säck förra sommaren. Det var skönt! Ofattbart att en kan samla på sig så. Förstår ändå inte riktigt varför folk ska ha särskilda sängkläder till barnen, det är verkligen onödigt jobb att hålla på med. Till spädbarn är det ju logiskt eftersom det inte känns bra att lägga ett vuxentäcke i spjälsängen av säkerhetsskäl, men sen… njae.

  Svara
 12. Linda

  Sängkläder: har 3 set (2 till vår säng och ett gästset) men gästsetet ska rensas ut på något sätt. Gäster kan ju lika gärna använda vårt ena set.

  Handdukar: Noll koll faktiskt! Inte köpt några på flera år men då vi bor grannar med flera släktingar cirkulerar handdukarna och många andra saker runt mellan husen. (Positivt i de flesta fall, vi kan låna det mesta av varandra istället för att köpa. Tex har tre hushåll likadana tallrikar, så det är perfekt att bara äga några få sen låna vid större tillställningar).

  Gardiner: de som sitter uppe + några extra spetsgardiner från Ikea som vi använder till allt möjligt. De får bla agera gardiner, duk, flugskydd. Smidigt.

  Svara
 13. Sylla

  Står å stryker, (har ingen mangel) med svärmors ångstrykjärn från 1990 talet. Stryker ärvda, handvävda, försedda med 5cm höga monogram, vita med röd rand, linnehanddukar för ansiktet då maken älskar känslan av tyg i stället för frotte. Handdukarna är från början av 1900 talet då E K gifte sig. Handdukarna har använts av flera generationer, och fått vila några år (en generation) då det blev modernt med lättskött frotte. Torkar disken med andra ärvda handdukar, vita med blå rutor, från mitten av 1900 talet. Alla har en underbar uppsugningsförmåga efter alla år och tvättar.
  Det känns inte minimalistiskt, antalet 3×6, handdukar kräver förvaring och tidskrävande vård. Men tänker på kvinnorna som vävt, broderat och använt handdukarna före mig. Fylls av glädje och kärlek och njuter.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Måste man stryka handdukar bara för att man inte har mangel? :)
   Jag jobbade som au pair utomlands när jag var 19 och fick stryka alla familjens sängkläder för hand med ett vanligt strykjärn och strykbräda. De bytte lakan en gång i veckan minst, oftare om något av barnen kissade i sängen. Fast dubbelsängens underlakan var ändå jobbigast att stryka för hand. Jag har fortfarande brännmärken kvar på handleder och händer som minnen från den tiden, haha :) Här kan du läsa mer om det här med att stryka eller mangla lakan och handdukar:
   http://minimalisterna.se/sa-tvattar-minimalisterna/

   Låter annars fint med de gamla textilierna och om int annat väldigt miljövänligt! Vilket ju är en aspekt och fördel med minimalism.

Lämna ett svar