Så tvättar Minimalisterna

Vi har i flera omgångar fått frågor om hur vi tvättar våra textilier och andra tvättrelaterade frågor, så nu tänkte vi klargöra detta för er läsare som är nyfikna på tvätt och minimalism. :)

På bilden till inlägget syns vårt badrum där vi har en tvättpelare. Om du en gång vant dig vid en bostad med tvättmaskin tror jag det är svårt att flytta till en bostad utan tvättmaskin. :)

Vi kan inleda med att berätta att du förmodligen inte behöver tvätta dina kläder så ofta som du gör, utan skulle kunna vädra dem ”rena” istället. Testa att hänga ut använda plagg i friska luften ett par timmar och se om de inte blir fräscha igen. Likaså plagg som legat i en säsongslåda, byrålåda eller garderob en längre tid. Nu över till själva tvättningen.

Frekvens. Vi försöker bara tvätta fulla maskiner. När vi hade ett barn tvättade vi varannan helg. En färgad 40 gradig tvätt med kläder, en 60 gradig med sängkläder, och en med handdukar mm. Ungefär var tredje vecka tvättade vi en ljus/vit 40 gradig tvätt. I perioder när vi använt tygblöjor tvättades dessa efter ett par dagars användning, oftast tillsammans med tvättrasor /torktrasor. Nu med två barn i familjen tvättar vi en till två färgad 40 gradig tvätt i veckan, och en ljus 40 gradig tvätt ca varannan vecka. Under den värsta pollensäsongen samt i förkylnings-tider byter och tvättar vi sängkläder och handdukar varje vecka, men vanligtvis varannan vecka.

Temperatur. Generellt kör vi alla kläder i 40 grader. Om det inte anges att det ska vara 30 grader, handtvätt eller kemtvätt, men vi har ytterst få sådana plagg numera. Sängkläder, handdukar, torktrasor och tygblöjor tvättar vi i 60 grader. Ibland åker strumpor, barnkläder eller underkläder med tvätten av handdukar eller sängkläder.

Färger. Jag är uppväxt i en familj där vi tvättade en maskin med röda/rosa kläder, en med gula/orange, en med svarta/mörkblå, en med ljusa, en med helt vita etc. Någonstans längs vägen lärde jag mig att kläder nuförtiden i princip aldrig färgar av sig. Själva delar vi endast upp kläderna i färgad tvätt och ljus tvätt.

tvatt_hanga

Tvättmedel. Vi tvättar i princip all tvätt med flytande tvättmedel för färgad tvätt då vi sällan fyller en hel tvättmaskin med enbart vita plagg. Ofta är kläder i ljusa nyanser med i den ljusa/vita tvätten vilket gör att vi föredrar tvättmedel för färgade kläder. Vi väljer alltid miljömärkta tvättmedel men val av märke varierar. Hör du till de 80 procent av hushållen i Sverige som har mjukt vatten? Då löddrar tvättmedlet lättare och mindre tvättmedel behövs för att göra tvätten ren. Information om mängd brukar finnas på förpackningen. Tvättnötter är något vi aldrig kommit oss för att testa.

Sköljmedel. I sköljmedel döljer sig ofta hormonstörande ftalater. Även om du själv vänjer dig vid doften av sköljmedel så finns ftalaterna där, släpper från kläderna och förstör våra vattendrag. Jag minns inte själv när jag slutade med sköljmedel eller exakt varför, men det var under högskoletiden när jag flyttat hemifrån för drygt 10 år sedan. Kanske hade jag läst om hur dåligt det var för miljön, eller också var det ett rent ekonomiskt val, som jag inte upplevde påverkade textilierna negativt. Hur som helst så har jag inte saknat sköljmedlet.

Torka. Vi har turen att ha en tvättställning som alltid kan stå i badrummet utan att direkt synas då den gömmer sig mellan vår tvättpelare och duschvägg. Det ryms ungefär två fulla tvättmaskiner med kläder på torkställningen. Eftersom det inte stör oss att tvätten hänger där kan det dröja flera dagar från tvättillfället till att vi viker tvätten. De plagg som behöver strykas hänger vi oftast in längst till vänster i garderoben, och styrker när tillräckligt många plagg behöver strykas eller vi vill använda ett specifikt ostrykt plagg, då mass-strycker vi kläderna. Vi använder inga klädnypor när vi hänger tvätten, det hade ju varit väldigt ominimalistiskt. :)

Klädnypor med veckodag från Make & Create.

Klädnypor med veckodag från Make & Create.

Torktumla. Vi torktumlar sängkläder, handdukar, tvättrasor/torktrasor, även vissa strumpor, underläder, barnkläder och ett fåtal av våra egna klädesplagg. I likhet med att bara tvätta fulla maskiner försöker vi att bara torktumla när vi har många plagg att torktumla.

Mangla. Manglade lakan anser många är skönt. Det har varit en självklarhet under hela min uppväxt och jag manglade alla lakan och handdukar när jag flyttade hemifrån. När jag efter studierna flyttade till Stockholm och blev inneboende frågade han jag bodde hos varför jag manglade lakan och handdukar, det tog ju sådan tid. Jag hade aldrig reflekterat över alternativet och testade att låta bli. Sedan dess har jag inte manglat ett enda lakan eller handduk och kan ärligt talat säga att jag inte känner någon skillnad. Inte ens när jag kommer hem till mina föräldrar och återigen får sova i manglade lakan och torka mig med manglade handdukar. :)

Rengöra. För fläckborttagning på kläder stryker vi oftast på lite av det flytande tvättmedlet på fläcken. Är det fettfläckar gnuggar vi med galltvål. Vi rengör tvättmaskinen någon gång om året genom att tvätta en tom tvättmaskin i 90 grader med ättiksprit i tvättmedelsfacket.

Vad är ditt bästa tips vad gäller miljövänlig tvättning?

14 tankar kring ”Så tvättar Minimalisterna

 1. Sandra

  Hej, tack för en inspirerande och välskriven blogg!

  Mitt bästa tvättips är att enbart tvätta kläderna när de verkligen är smutsiga. Många lägger använda kläder i tvättkorgen på ren rutin.

  Jag tycker man kommer långt med att vädra och att när det behövs behandla ngn särskild fläck direkt.

  Vädring har minskat vår tvättbörda.

  Trevlig kväll!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, borde kanske skrivit lite kring det. Vi använder i regel kläderna flera gånger innan de tvättas. Vardagskläder som vi har på jobbet, exempelvis skjortor, piké och toppar används 2-5 gånger, medan kläder som sitter utanpå dessa som koftor och tröjor, åtminstone används det dubbla. Men då med vädring emellan. Vi hänger inte in kläderna direkt i garderoben efter användning utan låter dem vädra utanpå garderoben eller på balkongen innan de hängs tillbaka. Får de en fläck går det ju att börja med att punkttvätta, och annars lägga i tvätten om den inte gick bort.

 2. Linda

  Håller med Sandra! Jag har upptäckt att min kära sambo förut ALLTID la ett plagg i tvättkorgen, oavsett om han använt plagget i tio timmar eller 1… Nu för tiden har han lärt sig att hänga in rena plagg igen ?

  Svara
 3. smygmaskan

  Jag använder grummes tvättmedel för färg och vit (ej flytande). Jag upplever att mycket fläckar och fettfläckar på barnens kläder inte går bort som jag önskar. Ser jag fläcken innan tvätten (vilket jag oftast inte gör ☺) brukar jag ha på galltvål, och då blir det bättre.

  Så jag har börjat kolla runt på miljövänliga alternativ. Vilka märken tycker ni fungerar bäst?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi använder som sagt olika tvättmedel, upplever inget direkt som bättre än det andra. Dock alltid flytade. Har hört att det ska slita mindre på tvättmaskinen, vet inte hur sanningsenligt det är dock. Flytande tvättmedel gör det lätt att stryka på lite extra på fläckar iaf.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, det kan vi inte påstå. Vi har en normalstor tvättkorg i plast (tyvärr) som jag fick i samband med att jag flyttade hemifrån för snart 15 år sedan. Skulle gärna ha två stycken i tyg så man kan dela upp tvätten mer i ljus/mörk redan innan tvättdags. Det positiva är att den precis ryms under tvättställningen och bredvid tvättpelaren så vi slipper se den. :)

 4. Madeleine

  Dragkedja upp, knappar uppknäppta. Dragkedjor kan göra dom där små hålen som man ibland hittar på kläder. Knappar som är uppknäppta sliter mindre på tyget det är fäst vid. Jeans och kläder med tryck tvättas ut och in. Men mest vädrar jag eller punkttvättar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tips! Vi tvättar i princip alla byxor och tröjor för oss vuxna ut och in, samt med dragkedja upp och knappar uppknäppta. Har inte tänkt så mycket på varför i det sistnämnda fallen (dragkedja och knappar) utan bara lärt mig att det är så man gör. :)

 5. Sandra

  Två tvättkorgar är toppen, lägger mkt mindre tid på sortering av tvätt sedan vi skaffade en till.

  Ang tvätt av barnkläder är mitt största problem mängden av grus och sand som dras med in. Barnkläder för mindre barn borde göras utan fickor och extra veck/sömnarligger ju kilovis med grus där som jag jämt glömmer att tömma.. ??

  Svara
 6. Katarina

  Vilka bra tvättips, både inlägget och bland kommentarerna. Vi använder tvättnötter till och från. De är otroligt dryga jämfört med tvättmedel. En handull nötter räcker till ca fem tvättar. Jag har inte märkt någon skillnad på resultatet jämfört med annat tvättmedel. Däremot rår de inte på synliga fläckar så bra, där ska man nog förbehandla med något. Funderar på att testa galltvål.

  Vi har för övrigt vant oss av med torktumlare, då det inte fanns i huset vi köpte. Däremot har vi ett torkskåp som vi använder som torkställning, dvs dörren öppen och utan att sätta igång det. Väldigt energisnålt, och sliter inte på kläderna :)

  Svara
 7. Sara

  Tack för ett välbehövt inlägg! Jag hoppas min kommentar läses trots att det var så länge sedan inlägget gjordes. Den största stökorsaken i vårt sovrum är att jag inte vet var jag ska göra av använda kläder som inte behöver tvättas.Ni som hänger/lägger in kläderna i garderoben igen: Hur vet ni när plaggen behöver tvättas (förutom om det finns synliga fläckar?) Känns det fräscht att blanda använda och rena kläder? Någon som har en annan lösning på förvaring av använda plagg? Tack :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kommentaren syns även på gamla inlägg, så bara att kommentera på även på äldre inlägg. :)

   Jag luktar på mina plagg för att bedöma om de behöver tvättas, och ibland vet jag även att ”idag var en svettig hämtning den skjortan ska i tvätten”.
   Om man tycker det är ofräscht att blanda nya och äldre plagg så kan man ju ha en särskild plats för ”använda men ff fräscha plagg”. Antingen en så enkel grej att dessa alltid hänger längst till vänster i garderoben, eller samlas längst ner till höger, eller läggs i en specifik del av en byrålåda etc, eller om man har någon form av klädställning där plagg kan hänga och lufta sig om man inte stör sig på att de är mer synliga än i en garderob. Finns många sätt att lösa det. Jag tänker att om plagget är så fräscht att jag kan använda det igen, då är det tillräckligt fräscht för att hängas in i garderoben igen. :) Sen har jag ju inte så många plagg längre, så då håller man enklare koll på vilka som använts och inte. ;) Lycka till!

  2. Sara

   Tack snälla :), där fick jag många bra svar! Bra att veta att kommentarerna syns, eftersom jag ofta läser äldre inlägg om det inte kommit något nytt! Er bok var superbra förresten!

Lämna ett svar