Att ta ett sista farväl av en trasig strumpa

När du fyller garderoben med torra nytvättade kläder upptäcker du med största sannolikhet av och till en strumpa som fått ett hål, ett par trosor vars söm börjar gå upp eller kanske ett linne med fläckar som inte gick bort den här tvätten heller. Slänger du i så fall omedelbart dessa eller använder du dem en sista gång?

Fru Minimalist anser att de rentvättade kläderna, som ju oftast är funktionella trots den lilla defekten, bör användas en sista gång och därefter slängas när de återigen blivit ”smutsiga”? Enligt henne fungerar det utmärkt att köra ett träningspass i trosorna med trasig söm, likaså att gå hemma och slappa en söndag med en strumpa med ett hål i eller linnet med en fläck på. Samvetet känns med andra ord bättre då plagget går från kroppen till papperskorgen, istället för den alternativa vägen, garderoben till papperskorgen.

Herr Minimalist förstår inte resonemanget alls utan föredrar att slänga något så fort han anser att plagget inte är funktionellt längre. Är Fru Minimalist knäpp eller finns det någon mer där ute som känner igen sig och förstår och beter sig på ett liknande sätt? :-)

28 tankar kring ”Att ta ett sista farväl av en trasig strumpa

 1. Johan

  Jag känner absolut igen mig i Fru Minimalists åsikt här. Det tar emot att slänga en strumpa/ett plagg som är nytvättat. Men ibland tänker jag efter och inser att med mitt dåliga minne lär jag ändå inte komma ihåg att slänga strumpan när jag använt den, och slänger den i sopkorgen direkt fastän den är nytvättad. Det beror nog mest på dagsformen. :)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Det är precis vad jag också insett. Slänger jag inte plagget direkt så kommer det bara gå otaliga onödiga varv mellan tvättmaskinen och garderoben trots att det egentligen är passé. :)

 2. Rebecka

  Jag håller med Fru Minimalist. Min sambo kan dock gå runt med strumpor med enorma hål i länge innan han kastar dem, så där kan det hända att jag gör en insats även om de är nytvättade… Några gånger när jag bodde hemma så hittade jag min gamla pyjamas eller sängkläder i garaget, då hade min pappa tagit dem för att putsa bilarna med. Nu senast när vi hade stora revor nertill på ett påslakan och höll på att snubbla på dem så tog jag faktiskt hem det till mina föräldrar. Vi har ju ingen bil. Jag tror jag läste på någon blogg (ekomorsan?) att man kan ha de trasiga kläderna till att putsa fönster med. Åhh vad bra det vore med textilinsamlingar för återvinning, ska/har inte HM börja med det??

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jo, det stämmer att H&M har börjat med ett projekt som heter Garment Collecting där man kan lämna in kläder för återvinning i utvalda butiker. Handdukar och lakan som gått sönder eller inte längre blir rena i tvätten, fungerar perfekt att torka fönstren med, det gör vi även hemma hos Herr och Fru Minimalist :)

 3. I

  Jag använder rena, trasiga kläder, även sockar och underkläder, som disktrasor innan jag slänger dem. Det gör mina föräldrar ocksâ.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag har inte ens tänkt på användningsområdet disktrasor förkläder, det kanske fungerar lika bra som de disktrasor man köper i butik? Har aldrig hört någon som använder det så eller sett en strumpa hänga vid vattenkranen :) Bra tips!

  2. I

   Hur bra det fungerar beror pâ vilken sorts tyg det är. Däremot luktar det aldrig lika illa som t ex blöta wettextrasor som jag själv inte gärna tar i, jag tycker att även bord man torkar och händerna kan börja lukta.

 4. Liten

  Om plagget, trots defekter, fortfarande är bekvämt att använda så kan det användas igen. Linnen tex använder jag trots fläckar men de kan tom sparas eftersom jag oftast har linnen under andra tröjor så då spelar fläckarna ingen roll.

  Trasiga strumpor/underkläder slängs direkt.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Visst fungerar linnen med fläckar så länge de används under en tröja som behålls på, i likhet med att det går att använda en strumpa med hål i så länge man behåller skorna på :)

 5. Eva

  Fru Minimalist verkar inte det minsta knäpp, utan smart! :)

  Själv har jag inspirerats av Camilla Thulin som har en sund inställning till kläd- och skovård. Hon återanvänder håliga strumpor som skoputsdukar. Dessutom har jag totalt ändrat mina klädtvättvanor efter att ha läst hennes tips. En tvättoman har omvänts. Vädring och borstning är underskattat! Ullkläder behöver sällan tvättas om de inte ligger mot huden.

  Min egen grej, knappast unik, är att alltid spara (tvättade!) trasiga klädesplagg klippta i olika stora bitar och förvara i hink under diskbänken. De är praktiska till lister, ovanpå dörrar, kattens spyor på golvet, element och andra extra smutsiga lättglömda ställen när man vill slänga trasan direkt efteråt.

  Men som disktrasa vill jag ha vanlig trasa, Wettex eller liknande. Minifrottéhandduk är också bra. Den duktiga återanvändaren kan klippta gamla frottéhanddukar. Alla disktrasor tvättas förstås i hög värme eller kokas i ”traskastrull”. Oj vad superpräktig man låter… ;)

  Svara
  1. Anna

   Präktig? Inte alls! Lärde mig en hel del nytt från ditt inlägg så hejaheja!

   Ett PS och ett heja till herr och fru minimalist när jag ändå kommenterar för en gångs skull: på väg att äntligen bo i en lägenhet utan att dela med andra, blir så sjukt inspirerad av bloggen att inte samla på mig skräp, har tänkt över varenda pinal som ska flyttas en två kanske sju gånger. Era tips och blogg är guld värda. Bästa bloggen!

  2. Fru Minimalist

   Vad roligt att höra att du gillar bloggen och blir inspirerad! Bloggens syfte är ju, förutom att dokumentera och se våra egna framsteg, att inspirera och påverka andra till medvetna minimalistsika val. Hoppas du kommer trivas bra i din lägenhet!

  3. Fru Minimalist

   Vilken bra idé att klippa trasiga klädesplagg i olika stora bitar för extra smutsiga ställen! Jag använder delar av handdukar och lakan som gått sönder eller fått fläckar som inte går bort till fönsterputsning. Runt fönsterkarmar och på fönsterblecket brukar det kunna vara riktigt smutsigt. Vi brukar lägga vår disktrasa i diskmaskinen någon gång i veckan och tycker då den håller sig fräsch länge.

 6. Julia

  Fru minimalist har mest rätt :-). För min egen del åter använder jag allt tyg. Jag syr nytt av dem och småbitar gör jag lapptäcken av. Men sen är jag en supernörd när det gäller tyg och att sy nytt av gammalt.

  Svara
 7. Elisabeth

  Jag förstår ärligt talat inte vad som talar emot att helt enkelt LAGA strumpor med hål i? Det brukar jag göra – jag ser verkligen ingen anledning att kasta en strumpa som bara har ett hål i hälen men som annars är helt OK! Det tycker jag är resursslöseri!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag brukar faktiskt laga en strumpa om det bara är ett litet hål framme vid tårna. Dock är jag ingen hejare på att sy så om det blir hål på hälen har det blivit som en ”klump” där jag sytt ihop hålet viket blir oskönt att gå på i längden. Tro mig, jag har testat :)

 8. jstenling

  Jag är på Fru Minimalists sida i denna fråga. Slängde en svettig träningströja direkt i skräpet så sent som i lördags…

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Samma sak här, en träningströja som helt tappat allt vad form heter fick i helgen göra sitt sista träningspass innan den åkte direkt i soporna – så skönt! :)

 9. Granntanten

  Jag gjorde som fru M förut – men det fick till följd att jag glömde av att de var trasiga när jag tog av mig plaggen och slängde dem i tvättnedkastet, inte såg det förrän de var rena igen och gjorde om samma sak. Igen och igen. Nu slänger jag direkt, rent eller skitigt.

  Svara
 10. Samara

  Jag sparar dem i en särskild låda och använder på semestern, och så kastar jag dem när de är använda, istället för att komma hem efter en vecka med 7 smutsiga trosor, så kastar jag dem när de är använda, samma med kläder som har fläckar som inte går bort, osv, inte bryr sig nån om en turist har en tröja med en fläck på, men själv slipper jag släpa hem massa tvätt :)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Det här tycker jag var ett jättebra tips! Jag har ibland passat på att ta med mig slitna trosor och linnen på resor, men sällan sparat plagg proaktivt inför kommande resor. Det är skönt både mentalt och fysiskt att komma hem med mindre kläder.

 11. elinoredsson481

  En trasig strumpa brukar jag klippa av skaftet på o sen använda som mudd vid tillverkning av barnkläder.På så sätt får man både bekväma o unika muddar på barnets byxor eller tröjor.Roligt återbruk.En trasig barnstrumpas skaft funkar super som mudd till ett par vantar i barnstorlek :)

  Svara
 12. karpihros

  Jag brukar spara trasiga strumpor eller strumpor utan maka och använda när persiennerna ska rengöras.

  Svara

Lämna ett svar