När du trodde du rensat klart

Om du använder dig av säsongslåda för kläder som inte är i säsong, är det viktigt att se upp så du inte använder den för att prokrastinera jobbiga och slutgiltiga beslut, där plaggen egentligen skulle säljas, skänkas eller slängas. Det är nämligen lätt att glömma bort säsongslådan som utrensningsobjekt eftersom den ofta står gömd på en vind, i en källare eller något annat otillgängligt utrymme.

Efter ett par omgångar med capsule wardrobe börjar jag, Fru Minimalist, känna att garderobens storlek närmar sig slutstadium. Jag börjar bli nöjd med garderobens antal och typer av plagg. Nu i helgen gick jag igenom säsongslådan i samband med att det var dags att lägga undan sommarkläder som shorts och tunna linnen. För nu är väl hösten här för att stanna, eller? :)

I säsongslådan hade jag ”gömt” några plagg sedan någon av capsule wardrobe omgångarna och även kläder som plockats bort i samband med graviditeter och amningsperioder. Dessa skulle nu antingen hängas tillbaka i garderoben eller rensas ut. Även om vågen visar detsamma så kan det hända saker med kroppsformen efter två graviditeter. Därför började jag med att prova plaggen. Jag ställde även mig själv de kontrollfrågor vi tidigare skrivit om:

 • Känner jag mig riktigt snygg/smart/duktig/stark och som den bästa versionen av mig själv när jag bär plagget?
 • Skulle jag köpa samma plagg idag om jag såg det i en butik?
 • Om plagget gick sönder, skulle jag då ta mig tid att laga det eller kosta på att få det lagat av en skräddare?

Efter att ha svarat på frågorna och provat plaggen kunde jag utan något större motstånd rensa ut följande elva klädesplagg:

 • Kostymbyxor
 • Skjorta
 • Tröja
Tröja, kostymbyxor och skjorta. Några av plaggen på ut-listan denna månad.

Tröja, kostymbyxor och skjorta. Några av plaggen på ut-listan denna månad.

Fru Minimalists en skoltröja från utlandsstudier i USA rensades ut. Hög nostalgisk ränta på den! :)

Fru Minimalists en skoltröja från utlandsstudier i USA rensades ut. Hög nostalgisk ränta på den! :)

De plagg som är av bra kvalitet och av kända märken väljer vi att sälja med hjälp av Sellpy, men majoriteten lämnar vi till välgörenhetsorganisationer.

Har du någon ”klädgömma” som du kan gå igenom för att rensa ut plagg som bara förvaras och tar upp plats istället för att användas? :)

28 tankar kring ”När du trodde du rensat klart

 1. Händelsevis

  Jepp, jag har absolut plagg i min kista (för jag har just omorganiserat så det ligger i en kista istället, kanske onödigt stor men den blev ledig när vi flyttade om lakan och handdukar. Här kan man läsa om det om man vill: https://handelsevis.wordpress.com/2016/09/17/familjegarderob/) som jag bara undvikit att rensa ut pga nostalgi eller obeslutsamhet. Tycker dock inte att det är något problem eftersom jag kollar igenom nästan allt inför varje kapsel och därför får många tillfällen att rensa förrådet under året. Varje gång är det några fler plagg som åker ut. Men det händer också att ett gammalt plagg får nytt liv när jag kommer på en ny matchning till det eller ett nytt sätt att använda det.
  Dessutom passar det mig rätt bra att ha mycket att byta med men ändå inte ha mycket i garderoben. Det blir som att shoppa hemma (billigt och bekvämt) och jag inbillar mig att jag slipper skaffa så mycket nytt och ändå varierar mig.
  Kanske är detta den perfekta medelvägen för mig. Slipper hård-rensa och har ändå plats i garderoben :-)
  Hur ska du göra nu i höst? Blir det mer kapsel (och därmed en låda som inte är med i kapseln för tillfället) eller har ju hittat det perfekta setet och behöver inte ens lägga undan något mer än shorts och linnen?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kommer nog inte lägga upp någon kapselgarderob under hösten, mycket för att jag ammar och använder väldigt begränsat med kläder nu och kommande månader. Mitt långsiktiga mål har varit att ha en grundgarderob och sedan kunna växla ett par plagg utifrån säsong, det känns som jag är där nu, men det visar sig mer tydligt i vår när jag börjar jobba igen. Då siktar jag på att visa upp min kapselgarderob för våren och sommaren (och tidig höst) 2017.

 2. Maria

  Efter min första lyckade (hoppas jag) riktiga rensning har tre stora säckar kläder gått till välgörenhet. Förvisso mest barnkläder, men mitt klädkaos har ändå förvandlats till något rätt så överskådligt. Jag skaffade en ”reservlåda”, som i nuläget innehåller både sånt som är helt rimligt att ha i reserv, som extra mjukisbyxor, jeans och tröjor. Dvs sånt jag tycker om, och kommer att använda men inte behöver ha framme flera uppsättningar av. Men även en del som jag nog mest känt mig osäker på. Och häromdagen fick några plagg flytta in i en ”ge bort-låda”, för att jag insåg att jag nog inte riktigt gillar dem tillräckligt, och nån tröja som var lite trasig fick hamna i en återvinningssäck.

  Det känns som att det nog är ett ganska vettigt tillvägagångssätt för just mig. Jag behöver nog tiden att kunna känna att just det där plagget tycker jag inte tillräckligt mycket om för att ha kvar. Det gick lättare att släppa taget när det legat i reservlådan ett tag, även om det bara var ett par veckor. Och jag kan när som helst flytta något från reservlådan till ge bortlådan. Att det kanske blir många rensningar innan det blir helt optimalt gör inte så mycket, utan känns faktiskt rätt bra!

  Svara
 3. Therese

  Jag har två lådor fulla med kläder som är för små, jag har gett mig själv till juni 2017 att komma i dem. Allt som jag inte kan ha då ska skänkas bort, utan undantag. Dottern kommer då vara 1 år och 9 månader så jag känner att om jag inte gått ner kilona då och kommit tilllbaka i samma form så får jag ge upp den drömmen. Men jag kämpar på ?????

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter klokt att sätta en tidsbegränsning för att plaggen inte ska riskera att bli liggandes alldeles för länge. Lycka till! :)

 4. flipp87

  Jag gjorde som ni tipsade om och la in en påminnelse 1 sep om att plocka undan sommargarderoben och ta fram höst men det var ju fortfarande sommar då :) Nu blev det en uppdatering däremot och visst försvinner det lite, en klänning som var superkort (tycker jag nu), har jag verkligen gått runt med den?? Och en blus som hade fått fläckar som inte går bort. + andra kläder som numera är mentalt urvuxna. Det var himla bra att ha en paus från kläderna tror jag, då var det lättare att vara realistisk. + vilka kläder vill jag ska ta plats i säsongslådan? Vi hade en gigantisk garderob tidigare som försvann när vi renoverade och fick därmed varsin betydligt mindre – så skönt! Får ju dock erkänna att arbetskläderna, ridkläderna och träningskläderna inte får plats där…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, jag känner verkligen igen det där med längden, eller snarare kortheten, i vissa klänningar och kjolar jag själv använt. :)

   Ibland får man revidera datumet för sin capsule wardrobe och ”flytta” och ”fuska” lite med datumen. Som jag varit inne på tidigare kanske det bästa är att bara växla kläder två gånger per år istället för fyra som det klassiska capsule wardrobe-konceptet förespråkar. Mitt mål är att ha så pass lite men bra kläder att detta är möjligt och kanske följer det våra svenska årstider bättre.

 5. Anni

  Jag har en fråga om lakan. Ni har ju skrivit att ni bara har två uppsättningar. Vi har alldeles för många så de ryms knappt i hyllan men problemet är att nästan alla är köpta ungefär samtidigt så inga av dem är så slitna att man borde slänga dem, men samtidigt så pass urtvättade att jag inte tycker att de hör hemma hos någon välgörenhetsorganisation. Jag hade en period då jag tokshoppade på Hemtex, därav detta problem. Hur skulle ni göra?

  Svara
  1. Maria

   Om man tycker att ens lakan är för slitna för att ge bort så duger de säkert till mattrasor. Det är faktiskt inte helt billigt att köpa färdiga, så folk som väver kan säkert bli glada för dina gamla lakan! Själv ser jag numera lakan som förbrukningsvaror. De slits helt galet fort hos mig, och stannar definitivt kvar tills de är trasiga.

  2. Lovisa

   Vet att kvinnojourer och katthem ofta har behov av lakan, handdukar etc. Kanske har du något i din närhet?

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Du kan läsa dessa både inlägg:
   http://minimalisterna.se/ordning-och-reda-i-linneskapet/
   http://minimalisterna.se/10-saker-du-kan-gora-dig-av-med-idag/
   Där tipsar vi bland annat om att lakan kan skänkas till kvinnojourer, härbergen och katthem. Om de inte utgör ett förvaringsproblem skulle vi annars spara de flesta och allt eftersom de blir väldigt tunna och slitna, göra oss av med dem. Vill du ändå bli av med ett par direkt kanske de annars kan bli mattrasor som Maria tipsar om?

  4. MD

   Ha så många uppsättningar som ni behöver framme och slit ut dem först. Lägg undan resten och slit ut dem allt eftersom.

 6. Distansare

  Säsongslådan är det som är det knepiga med kapselgarderob.

  Jag har några sopsäckar fulla med kläder, det är några kläder som jag ångrat och tagit upp ur sopsäckarna och faktiskt fortsätter använda. Först tänkte jag vara ambitiös och sälja kläderna. Men kände sedan att jag inte orkar hålla på med det, det är helt enkelt ingenting för mig. Hursomhelst, de senaste månaderna har jag hittat nya användningsområden för kläderna. Det går att skapa nya saker av dem som nödvändigtvis måste vara saker man har på sig. Utan det kan vara t.ex. en matta.

  Tröjan som Fru Minimalist rensade ut med nostalgisk värde, hade hon kunnat ta hela eller klippa ur en del och rama in. Å andra sidan kanske det redan finns foton som minnen av de utlandsstudierna, så att detta inte blir aktuellt och känns tillräckligt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hade den haft väldigt högt nostalgiskt värde hade jag helt klart kunnat ta kort på den alternativt gjort något med. Det är nog bara inte ”jag” att spara saker på det viset. Tröjan har de senaste åren använts då och då till och från gymmet, nu när jag inte tränar lika mycket på gym kände jag att den ganska lätt kunde rensas ut.

 7. Sellpy

  Vad kul att höra att du säljer med Sellpy! Hojta till om det finns något vi kan svara på eller förtydliga under din kundresa! Önskar dig en fin vecka!

  Svara
 8. CJH

  Rensa kläder är jag jättedålig på. När jag pluggade fick jag en massa kläder, mest skjortor, som farsan blivit för fet för, och tackade och tog emot. Nu ligger de bara i högar i min klädkammare och tar plats. De är nämligen av kostymgubbe-typ, och jag klär mig bara åt rocker/greaser-hållet (jeans, skinnjacka, boots, t-shirt). När kläder är riktigt utslitna använder jag dem till bilvård (om det inte är syntet som löses upp av bensin). Men eftersom de här skjortorna inte används är de hela och fina. Då vill jag inte använda dem till polertrasor (riskerar att repa lacken). Men jag har lovat mig själv att klippa sönder allihopa till oljetrasor någon dag.

  Klädmässigt skulle jag kunna gå runt på 4-5 par jeans och ett dussin T-shirts, samt arbetskläder för mina mer slitiga hobbies typ bilmekande och snickeri.

  Svara
  1. Anna

   Om skjortorna är hela och rena kanske de kanskänkas till vvälgörenhet istället? Finns säkert någon som skulle få stor glädje av dem på det viset.

  2. CJH

   Anna: Det finns ingen välgörenhet som går till något ändamål jag tycker är behjärtansvärt.

 9. axiologisivouleytwn

  Nu när ni nämner säsongslåda igen i bloggen märker jag att jag ställer mig undrande samma fråga igen – Varför det? Snälla, kan du inte förklara vad syftet med säsongslåda är förutom av platsbrist då? Eller det kanske bara är platsbristen det handlar om?
  Själv har jag alltid alla käder ”framme” oavsett säsong. En byrå med 5 lådor för handdukar/sängkläder/linne/byxor/bikini/vantar/underställ/träningskläder/trosor/strumpor och bh:ar och sedan en klädkammare där jag har kläder som hänger på galgar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag skulle säga att säsongslådans funktion är för att slippa se och plocka bland kläder som du ändå inte ”kan” använda under ett halvår eller så. Det kan dock helt klart vara ett fenomen för de trångbodda, liksom de med väldigt mycket kläder.
   Hos oss är det som tetris i hemmet nu när vi bor fyra personer på 60 kvm. Vi vuxna har en smal garderob vardera där vi kan hänga kläder samt en byrålåda vardera där det främst förvaras underkläder. Barnen har en varsin byrålåda där alla deras kläder får plats. Vissa av mina sommarlinnen skulle exempelvis kunna hänga kvar i garderoben rent platsmässigt, men jag väljer att lägga bort dem då jag ändå inte använder dem under kommande månaderna (plockar fram dem vid eventuellt utlandsresa till varmare breddgrader) och bara tycker det ser rörigt ut med mycket kläder hängandes. Då har jag hellre en luftig garderob med de plagg jag faktiskt använder. Likaså behöver inte byrålådan belamras med raggsockor, tjocka strumpbyxor och underställ under den varma delen av året.

   Med en klädkammare kan jag tänka mig att säsongslådans funktion försvinner till viss del, även om man kanske ändå vill ha en viss hylla eller plats för just säsongskläder, även om det inte är just en fysisk låda som ställs undan.

 10. C

  Tycker också det är bra att lägga undan kläder ett tag för då blir det lite som nya igen eller så inser man att de inte alls passar. Jag hade en än kasse med saker som jag rensat ut men fortfarande var lite osäker på hur jag skulle göra med. Men sen lämnade jag iväg den till mamma för att lämnas in på ett ställe. Nästa gång jag såg kläderna så var det inte alls jobbigt och kändes helt rätt att lämna iväg dem. Fick på nåt sätt lite distans till dem.

  Tycker också det är skönt att lägga undan de kläder som är typiska sommar/vinter – kläder när det inte är säsong för dem för annars måste man ändå bläddra igenom dem när man ska ha nåt även om det finns plats. Jag vill bara se de kläder som faktiskt går att använda just nu.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   I Sverige? Eeehh, ja! ;)
   Jag blir nyfiken, hur har detta underskott uppkommit? Har du rensat för mycket? Har du bytt stil eller storlek? Har du alltid haft väldigt lite kläder? Berätta mer! :)

 11. K.A.L

  Som någon varit inne på så har jag också börjat känna att kapsel-konceptet med fyra byten per år börjat bli lite irrelevant för mig. Inte att jag vill bli maximalist igen! Utan pga jag numera har få plagg totalt sett. Och som någon annan varit inne på försöker jag ha plagg som går att använda alla/flera säsonger, med olika/skiftande tillbehör. Ja, två säsonger är nog också mer relevant för mig numera.

  Jag har även tagit hjälp/inspiration av Marie Kondos metod i utrensning & efterföljande organisering & hon anser man ska ha allt framme, ingen säsongslåda. Jag följer hennes råd på så vis att inget ligger undangömt i en låda, men jag håller ändå i säsong resp utanför säsongskläder separerade genom att ha dem i olika delar av garderoben, dvs det ena till höger resp vänster.

  På så vis, när det dyker upp en för årstiden okaraktäristisk värmebölja eller köldknäpp kan jag plocka plagg från andra garderobssidan istället för att i panik shoppa på mig ett nytt plagg som jag kanske redan har.

  Varför hålla isär dem alls då? Tja, jag tycker ändå det är skönt att veta vad jag kan hugga tag i tidigt på morgonen, & slippa svepa med handen över de där sticksigt varma tjocktröjorna mitt under sommaren eller den där svala sommarklänningen under mörkaste midvintern. Så höger = kläder jag kan hugga efter & vänster = ignorera.

  Svara
 12. Pingback: Världens jobbigaste blogg – Tänkta tankar

 13. tanktatankarblog

  Jag har inga säsongslådor och motiverar det med att allt får plats i garderoberna, men inlägget får mig ändå att både fnissa och sucka. Jaaa, det kan väl hända att jag har ”gömt” ett och annat i en och annan låda under min prylrensning i somras. Och nu drar ni fram fenomenet i ljuset. Jobbigt! :-)

  Jag gillar er blogg väldigt mycket eftersom ni skriver om något jag är oerhört dålig på, så då jag i min blogg kallar er blogg ”Världens jobbigaste blogg” är det med beundran och frustration över mig själv jag skriver.

  Svara
 14. En annan Malin

  Jag har rensat ut kläder i garderoben under året, mera sporadisk rensning året före. Utrensade kläder är i ”limbo” en tid innan det känns ok att göra sig av med dem. Nu känner jag att jag börjar bli nöjd med vad jag har även om jag har ett par saker jag försöker slita ut och inte ersätta. Det jobbiga är när säsongen byts och jag vill ha nya plagg att ersätta gamla med…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kan inte plagg som legat i ”dvala” under en säsong och plötsligt får plockas fram kännas som nya? :) (tänker på tjocktröjor, sommarklänningar, tunna linnen etc.)

Lämna ett svar