Gästminimalister berättar: Anna

I serien gästminimalister berättar ger vi våra läsare och bloggrannar möjlighet att med sina egna ord beskriva och inspirera med sin minimalistiska resa.

Nedan hittar du Annas inspirerande resa om hur hon systematiskt börjar rensa i hemmet och gjort noteringar kring allt hon rensat ut och införskaffar under ett drygt år. Här är Annas berättelse om ett år med ut och in. :)

I maj 2015 bestämde jag mig för att det var dags att mer medvetet och systematiskt titta djupare på vad jag redan ägde, samt på mitt konsumtionsmönster i införskaffande av nya kläder och saker. Även om jag alltid varit bra på att rensa och organisera mina tillhörigheter så har jag själv känt under flera år att jag har mer saker än jag behöver och använder.

Intressant att något som inte syns ändå ”känns”, tycker de som är lite förbryllade över min rensningsiver. Men för mig är det fullständigt logiskt. Alla ägodelar, särskilt de som du egentligen inte vill ha i ditt hem, tar energi. Och den energin vill jag hellre använda till annat.

Jag hade en bild av att jag inte var någon större konsument av varken kläder, skor eller prylar. Men alldeles uppenbarligen så har jag konsumerat mer än jag tror. Känslan är att mycket av framför allt mina kläder blivit införskaffade för att tidigare plagg varit av för dålig kvalitet, vilket resulterat i att jag ofta behövt köpa nytt. Tyvärr har jag ersatt det med ungefär samma dåliga kvalitet.

Jag bestämde mig helt enkelt för att det kommande året rensa ut så mycket som möjligt och samtidigt köpa så lite som möjligt och då bara sådant som var absolut nödvändigt. Jag började föra enkla anteckningar för hand i en anteckningsbok. I ena änden av boken hade jag en ut-lista där jag skrev ner allt jag rensade ut, och i andra änden av boken en motsvarande in-lista. Jag antecknade allt, det fanns aldrig någon tanke om att ”värdera” sakerna, varken inkommande eller utgående. Energimässigt spelar alla saker roll.

För varje sak skrev jag också kort inom parentes orsaken till att det kom in eller ut ur mitt liv eftersom jag ville kunna analysera det hela i efterhand för att skönja mönster och nå insikter gällande hur jag konsumerar och varför. Jag skrev också ett datum för när den införskaffades eller rensades ut. På in-listan valde jag också att notera vad jag hade betalat för plagget/saken eftersom det är intressant att i efterhand se hur mycket jag spenderat. Så här kunde in- och ut-listan se ut:

in_och_ut_listanJag rensade enligt de fyra S:en, det vill säga fördelade saker i högarna spara, skänka, sälja, slänga. Väldigt lite av det jag har tagit fram och gått igenom under året hamnade i spara-högen. De flesta av kläderna jag har rensat ut har jag skänkt, men en del kläder och skor har jag sålt via Sellpy (efter tips hos Minimalisterna) och någon second hand-butik.

Rensningen resulterade i att 600 tillhörigheter lämnade hemmet. 600! Det både känns och låter som en hisnande siffra tycker jag. Jag fick inte alls ihop siffran med mig som person eller hur mitt hem hade sett ut. Det var lite chockartat, men energimässigt är det en stor skillnad.

Det var främst gällande kläder och skor som jag var nyfiken på att borra i orsaker till utrensning och mitt konsumtionsmönster. Den vanligaste orsaken att kläder och skor rensades ut var att de var utslitna, trasiga eller blivit missfärgade. Det känns väldigt bra att det mesta hade använts tills det blev uttjänt. Näst vanligaste orsaken till att kläder och skor fick lämna hemmet var att de aldrig använts eller inte använts på väldigt länge. 

Jag har fått många tankeställare och lärdomar under det här året. Det står fullständigt glasklart för mig att det är följande punkter som i fortsättningen ska styra när jag införskaffar något nytt, oavsett vad det är:

 • Finns det ett verkligt konkret behov?
 • Kvalitet före pris. Alltid!
 • Vid kläder och skor, känner jag mig fantastisk i det och passar det med allt i garderoben?

Det här är mina intentioner avseende ägodelar:

 • Jag vill äga så lite som möjligt.
 • Jag vill älska allt jag äger.
 • Jag vill inte köpa en enda sak/plagg som jag inte behöver och som inte lyfter min energi.
 • Jag vill bara köpa i material som är hållbara och producerat djur-, miljö- och människovänligt.

Nu är det höst och den tiden på året som mest känns som nyår för mig. Att inleda den med en genomgång av mina ägodelar för att se ytterligare rensningspotential ska bli riktigt kul! :)

Om du är intresserad av att medverka som gästminimalist på bloggen så hittar du all information om hur du går till väga här.

11 tankar kring ”Gästminimalister berättar: Anna

 1. Maria

  Kul med gästminimalister! Alla är ju olika, och har olika perspektiv på saker, så det finns alltid nåt man kan ta till sig! Hur tänkte du när du drog igång? Satte du en dag som du skylld börja, eftersom du skrivit upp allt?

  Mitt intryck är att många tycks ha det gemensamt att de varit bra på att hålla ordning och haft ett intresse av det sen barnsben. Jag är tvärt om. Jag behöver bara gå in i ett rum så stökar det till sig, och så har det alltid varit. Dessutom har jag ett miljötänk, att allt ska användas och jag inte vill kasta saker som skulle kunna användas. Det har gjort att saker gärna ackumuleras i mitt hem, trots att jag aldrig varit särskilt intresserad av att shoppa. Saker jag fått när andra rensat, och som ger dåligt samvete för att de borde användas. Samt då frustrationen när man får leta en halvtimme efter rätt skruvmejsel. Tillslut blev det bara nog!

  Min rensning handlar om att göra tillvaron hanterbar igen. Inte nödvändigtvis den avskalade typen av estetisk minimalism, utan mer om att hitta ett koncept där det inte blir övermäktigt trots att vi är tre stycken kaosmagneter i familjen. Så tack för inspirationen! Tillslut kanske även jag hittar min väg…

  Svara
 2. Poddkollen

  Inspirerande!! Jag är faktiskt inne i en rens/sälj-period men det tar onekligen tid.

  Kolla gärna in min blogg Poddkollen, där jag tipsar och kommenterar olika poddar :)

  Svara
 3. flipp87

  Jag har också börjat med en lista/bok för in- och utsaker. Från början markerade jag vad som var presenter (mest till bebis) och nu har jag även börjat markera vad som köps begagnat och ekologiskt och så klart till vem i familjen. Tänker att det blir lättare att få en uppfattning om jag faktiskt lyckas med min målbild, att köpa färre saker, färre nya saker och färre ej eko-saker. Längtar efter oktober nu när jag kan landa i att jag känner att jag har allt jag behvöer och inga födelsedagar eller annat så att det kanske kan bli en väldigt lugn månad på in-listan :)

  Jag läser även Johanssons kemikalieböcker efter era tips – det hjälper ju till att aldrig vilja köpa något mer i resten av livet!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vad kul att du också börjat föra bok! Jag håller med dig gällande markeringar om vad som ärvs, köps begagnat etc. Det kan jag ångra lite att vi inte gjort, vi har tagit in ALLT bara i våra in- och utlistor men det är ju faktiskt väldigt lite vi köpt nytt, framför allt när det gäller barnrelaterade saker.
   Haha, kul att kunna tipsa och inspirera! :)

 4. karpihros

  Jag har rensat mycket i mina dar, det tar aldrig slut känns det som! Men sen i somras har jag börjat skriva en ut-lista och det ska bli intressant att utvärdera denna rensning när jag är klar. Blir man förresten någonsin det?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Nej, man blir aldrig klar. Minimalism är på så vis mer av en livsstil och som vi brukar säga ”som att skala en lök lager för lager”. Efter varje rensning hittar du ganska raskt ytterligare onödiga prylar att göra dig av med som du tidigare trodde var oumbärliga, för varje bortprioriterat onödigt fokus inser du att det finns ytterligare distraktioner som kan skalas bort till fördel för det som verkligen betyder något och bakom varje ny insikt gömmer sig en ytterligare och ofta djupare nivå av insikter kring dina egentliga behov och prioriteringar. Man blir aldrig klar och det är precis det som är minimalismens kärna; att det är resan och inte målet som räknas. För det kommer på ett eller annat sätt alltid in nya prylar i ens liv, och det dyker ständigt upp nya frestelser i form av onödig konsumtion som aspirerar på ens pengar, och nya distraktioner som stjäl ens ytterst begränsade tid och fokus.

   http://minimalisterna.se/att-leva-minimalistiskt-ar-som-att-skala-en-lok/

 5. LottaJ

  Inspirerande inlägg, jag har också börjat rensa, har som ”mål” att slänga/sälja eller skänka 2 saker per dag (haft i ett halvår kanske). Vissa dagar blir det inget, sedan kommer ett helt sjok, som förra veckan när vi körde en sväng till åvc… Krukor, ett par gamla skridskor, en gammal cykel, ute-lyktor, marschallhållare, en skottkärra, en stor tunna osv, osv… Jösses, det var skönt att rensa ut. Men det hade ju varit roligt att bokföra… Får se om jag ska börja.
  På in-sidan har det också blivit mycket färre och väl avvägda prylar som kommer in. Speciellt kläder.
  Ny månad snart, kanske ska jag då börja bokföra in och ut…?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Varför inte testa att bokföra in och ut en månad och se hur det känns? :) Vi tycker det är motiverande både att verkligen får tänka sig för innan man köper något för det ska ju offentliggöras på in-listan ;) och att det är motiverande med att få rensa ut och redovisa detta på ut-listan. Men alla fungerar ju olika. Helt klart värt att testa!

   Sen kan vi känna att det hade varit ändå roligare om vi på ett eller annat sätt redovisat in och ut mer från början, exempelvis när vi flyttade ihop och blev sambos då det rensades otroligt mycket från båda håll, menmen.

 6. LottaJ

  Jag gjorde in- och ut för september, det jag kom ihåg, det blev 47 ut och 10 in. Lite mycket in, men var på shoppingrunda med min syster, köpte ändå väl avvägda och planerade saker, förutom 2 reflextofsar från Designtorget som man fäster i sin handväska. Snyggt och praktiskt.
  Fortsätter med listan för Oktober, kört ett race idag och är redan uppe i 36 saker (!??!!!!??!) men jösses vad skönt det känns!
  Jag bokför dock inte barnens grejer (de är 10 och 11), det kommer inte in så himla mycket och kläder rensas ut med jämna mellanrum, så det är mest gemensamma och mina egna grejer.
  Får se hur länge jag orkar föra listan, men det är ju ändå lite motiverande!

  Svara

Lämna ett svar