Förvaring i minimalisternas hall

I samband med vår frågestund i våras fick vi en hel del frågor om hur det ser ut i vårt hem i allmänhet och hur vi gjort och tänker kring förvaring i synnerhet. Vi tänkte därför under ett par veckor gå igenom rum för rum hur vi har det här hemma, hur vi förvarar olika saker, men också generellt vad vi tycker du kan tänka på när det gäller förvaring i respektive rum.

Det känns naturligt att börja med det första rum du och dina gäster möts av på väg in i ditt hem, nämligen hallen. Drömmen är att det ska kännas ljust och välkomnande att öppna dörren och kliva in, men eftersom hallen är en sluss mellan ute och inne och samtidigt en förvaringsstation för ytterkläder är det ibland lättare sagt än gjort.

När du kliver in i vår hall har du en hatt- och skohylla till vänster som följs av två garderober. Direkt till höger är badrummet och efter det, mitt emot garderoberna, en hallbänk med canvastavlor ovanför. Bilden nedan visar vyn du ser när du står i hallen, dörröppningen till höger innan tv:n leder in i köket, dörren bortanför tv:n in i sovrummet. Rakt fram är balkongen.

vy från hallen

Hallen gjorde vi om en del inför Bebis Minimalist ankomst, bland annat utökade vi förvaringen med hallbänken, som du ser nedan. Inte minst uppskattad av en då höggravid Fru Minimalist samt mor- och farföräldrar som nu kan sitta ner och ta på sig skorna. En hallbänk som denna ger dessutom lite extra förvaring.

hallbänk

Innan vi skaffade hallbänken hade vi vägghyllor/boxarna nedan på väggen där tavlorna nu sitter. De var snygga men tog mer utrymme i anspråk än det ser ut att göra. Hallen blev ljusare och upplevs större sedan vägghyllorna försvann. Att ha vägghyllor eller en byrå i hallen, gör det lätt att lägga ifrån sig post, nycklar, plånbok, mobil etc när du kliver innanför ytterdörren. Det finns risk att byrån blir en plats för permanenta att-göra-saker eller prylar som egentligen hör hemma på en återsamlingsplats för dagliga prylar.

Vägghyllor hallen

På hatthyllan har vi en varsin tygklädd låda från Ikea där vi förvarar vantar, halsdukar, mössor och andra ytterplagg. Ett tips är att ha någon form av förvaring att lägga denna typ av saker i. En garderob, byrå, hallbänk eller korgar som dessa. Då ger det inte samma röriga intryck som det annars kan göra med många, ofta färgglada, mössor, vantar och halsdukar som sprider ut sig.

hatthylla

Har man barn som kan klä på och av sig själva är det bra om det finns krokar på lagom nivå som inbjuder till att hänga av sig ytterkläder på egen hand. I dagsläget lägger vi Bebis Minimalist överdragskläder i hennes låda på hatthyllan.

Sedan Bebis Minimalist ankomst förvarar vi även barnvagnen i hallen då vi inte har något barnvagnsförråd i föreningen och den på grund av brandrisk inte får stå i trapphuset. Den tar dock inte särskilt stor plats så det är inget som stör till vardags, mer än möjligtvis när det kommer gäster som också har barnvagn… :)

barnvagn hall

I garderoben till höger om hatthyllan förvaras jackor och skor som för tillfället inte är i bruk, som skaljacka, regnkläder och höst-/vårskor, vandringsskor med mera. I likhet med att försöka dölja vantar, mössor och halsdukar, skapas det ett lugn ju färre kläder som hänger synligt i hallen. I vårt fall brukar det hänga en jacka vardera framme, väntar vi ett större antal gäster tar vi fram fler galgar specifikt för det tillfället.

Vissa reagerar på att vi inte har någon spegel i hallen. Man vill ju se att kläderna sitter bra och att det inte sticker fram en snorkråka ur näsan, innan man lämnar hemmet. Vi har dock bara gömt spegeln på insidan av den vänstra garderoben. Där gömmer sig en helkroppsspegel.

De skor som används varje vecka brukar stå på skohyllan, vanligtvis 2-3 par vardera, varav ett par joggingskor. Övriga skor förvaras i vänstra garderoben ovan, där även vårt babyskydd och regnskydd till barnvagnen förvaras. Skorna förvarar vi i skolådor från Ikea som de nedan som gör det enkelt att hitta och stapla dem på varandra.

Förvaringslådor skor

Ett tips för hallen är att hitta en förvaringslösning som döljer ytterkläder och skor som inte används flera gånger i veckan. Det finns ingen anledning att ha dessa hängandes framme.

I den andra garderoben, den till höger i bilden med barnvagnen, förvaras både Herr och Fru Minimalists väskor samt träningskläder, liksom alla våra lakan, handdukar och gardiner. Har du inte så mycket av allt så ryms det i en och samma garderob/linneskåp. :)

Vad är ditt bästa förvaringstips för hallen?

19 tankar kring ”Förvaring i minimalisternas hall

 1. Camilla

  Att hålla ordning i en hall med två vuxna (och en bebis) är lätt. Vänta tills det ska dit vinterkläder och skolväskor för tre barn också ;)
  Eftersom vi har en källare så är mitt bästa tips att plocka undan kläder och skor som inte hör till säsongen och bära ner dem i källaren, bort från hallen. Som du skriver så är det ju lättare att hålla ordning ju färre saker det är.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, jag anar att det måste till fler smarta lösningar i en större familj samt att det ändå kommer bli stökigt, oavsett hur kreativa och smarta förvaringslösningar man kommit på. :)

 2. Angelica

  Mitt bästa tips är att köpa en duschstång man spänner upp framför språnget till hatthyllan, sen upp med två fina gardiner så slipper man se jackorna, även om man har få framme. Det ger ett lugnare intryck tycker jag.

  Svara
 3. Yvonne

  Vad kul att ni vill dela med er av hur det ser ut hemma hos er. Ser väldigt fint ut. Många bra tips. Då vi varit/är storfamilj, nu är vi bara 5, så ser det av förklarliga skäl inte riktigt ut så hos oss. Men jag jobbar på de förutsättningar jag har och försöker göra det bästa genom att rensa och inte ha för mycket saker.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack så mycket. :)
   Att inte ha för mycket saker är en nyckel till att möjliggöra ordning och reda. Vad som är ”mycket” eller ”lite” är ju dock väldigt olika från person till person och familj till familj beroende på många olika parametrar.

 4. Karin

  Roligt att få se hur ni har det i hallen. Det blev klart bättre men bänken och tavlorna! Gissar att fotona är från era resor? Mycket fina! Trevligt att ha så fina bilder i hallen.

  Svara
 5. ekomammaistan

  Nu blev jag inspirerad att fixa i ordning i hallen. Jag har två ”problemområden”. Det ena är hatthyllan som är fylld med en hel massa annat än just hattar/mössor (det har vi en väggfast korg för) – cykelhjälmar, paraplyer, sandleksaker och handlingspåsar t ex.
  Det andra är skorna. Det känns som att det snabbt blir fullt. Vi har 3-4 skor framme per person (för barnen är det just nu sandaler, gympaskor och gummistövlar) och det blir ju 12-16 skor vilket är himla mycket!

  Mitt bästa tips är de magnetiska krokar vi har fästa i barnhöjd på säkerhetsdörren. Det blir inte lika rörigt som om vi fäst krokar nedanför vuxenkrokarna och vi spar en vägg på andra sidan där vi nu har tidningsåtervinningen, men där jag skulle vilja ha en hallbänk likt eran.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Smart med magnetiska krokar, det ska jag komma ihåg inför framtiden! :)
   Vi är väldigt nöjd med vår hallbänk och den används varje dag när vi sätter på oss skorna etc, även om vi överlevt utan den i flera år, så den är ju inget ”måste”, men rymmer en del saker som är sköna att få undan.
   Det låter som ni skulle behöva någon form av smidigt skoskåp i hallen, då kanske inte alla skor behöver stå synliga hela tiden utan ändå finnas lättillgängliga att ta fram snabbt.

 6. Fia

  Åh ett sånt inspirerande inlägg, mer sånt!
  Vi är också två vuxna med bebis och har en långsmal hall med 9 (!) garderober. På ytan ser det minimalistiskt ut med hatthylla, spegel, pall och skoskåp men inne i garderoberna finns allt vi ännu inte rensat. Å ena sidan ger stort förvaringsutrymme möjlighet till ”lugnt och städat på ytan” men det är tyvärr också ett sätt för att slippa ta ansvar för sina prylar!

  Svara
 7. Sofie

  Vilket roligt och inspirerande inlägg! Ni har det verkligen luftigt, fint och undanplockat.

  Svara
 8. Malin

  Bra med inspiration! Vi är bara två och har just nu 14 väskor och lika många par skor synligt framme i hallen….

  Svara
 9. cl

  Har en innerdörr i hallen som öppnas utåt och bildar en sned vinkel. Där har vi ställt ett hörnskåp som rymmer våra väskor, cykelhjälmar, skohorn, plattång, fön och även medicinlåda. Allt detta på ett utrymme som verkar omöjlig att göra något åt!

  Svara
 10. Jenny

  Roligt att se hur det ser ut hos er! Mitt bästa tips till hallen är en ombyggd garderob. Vi har en ganska liten hall, och har tre barn med tillhörande ytterkläder, skolväskor och hjälmar, och jag grubblade mycket på hur vi skulle få till förvaringen när vi flyttade in. Det slutade med att vi köpte en grund dubbelgarderob från IKEA. Överst har vi två hyllor där familjens cykelhjälmar och min handväska förvaras. På/under nedersta hyllplanet har vi skruvat fast tre rader med ankarkrokar och där hänger vi alla ytterkläder (förutom min och makens ”jobbjackor” som får hänga framme). Familjens och barnens kompisars alla skalkläder och övriga jackor får plats fint där inne och när dörrarna stängs syns de inte alls. Nederst står en trådback där skolväskor och datorväskor ställs in efter skoldagens/jobbdagens slut. Det blev en jättebra lösning för oss och vår hall!

  Vi har även ett skoskåp med två stora lådor där barnen har en låda och vi vuxna en. Även med en minimalistisk syn på ytterkläder blir det en hel del skor och kläder med tre barn och en familj med många intressen och aktiviteter…

  Svara

Lämna ett svar