Varning för permanenta att-göra-saker

Det finns många sätt att påminna sig själv om saker man borde göra. Du kan använda dig av en analog eller digital att-göra-lista, knyta en rosett kring fingret, sätta upp en post-it-lapp eller bara lägga fram saken som kräver handling på lämpligt ställe där du kan vara säker på att se eller snubbla över den varje gång du rör dig i hemmet.

Den sista metoden, som vi valt att kalla att-göra-saker, använder vi (Herr och Fru Minimalist) oss båda av då och då i hemmet. Den är utmärkt när den fungerar, till exempel kan du ställa fram ett glas vatten på köksbordet på kvällen för att komma ihåg att dricka detta det första du gör morgonen därpå, ställa datorväskan i hallen så att du får med den till jobbet eller varför inte klassikern att ställa soppåsen vid dörren så att nästa person som lämnar hemmet tar hand om den.

Problem med att-göra-saker uppstår då det finns en obalans mellan ambition och ork alternativt då en att-göra-sak helt enkelt inte är prioriterad. Då riskerar denna att bli en permanent installation i hemmet vilken stjäl din uppmärksamhet de första 50 gångerna du går förbi den för att därefter bli osynlig och riskera att bli kvar under oöverskådlig tid.

Typiska exempel i vårt hem är saker som är på väg ut ur hemmet med en välgörenhetsorganisation som slutdestination. Eftersom välgörenhetsorganisationer inte är något vi normalt passerar i vardagen kan gåvorna bli kvar i hallen på tok för länge. Samma gäller högar av tidningar som vi planerar att läsa men som ofta blir liggande.

De lösningar vi själva har funnit som fungerar bäst för oss är att planera in tid för åtgärd i kalendern alternativt gömma undan alla att-göra-saker på ett diskretare ställe men se till att batch-behandla dessa. Detta kräver dock oftast att vi planera in åtgärden som en aktivitet i kalendern alternativt i digitala att-göra-listan.

Har du några intressanta eller roliga exempel på permanenta att-göra-saker i ditt hem som legat alldeles för länge? Vad har du för tips för att undvika långvariga att-göra-saker?

6 tankar kring ”Varning för permanenta att-göra-saker

 1. Anna

  Hejsan!
  Jag känner igen problemet. Hos oss brukar vi lägga saker som vi lånat (cyckelpump, bakformar o.s.v) på hatthyllan i hallen. Varje gång någon hälsar på och skall gå hem slänger jag/vi ett öga på hatthyllan för att se om någonting tillhör personen som skall gå. Även när vi skall hälsa på hos någon kollar vi hatthyllan och detta brukar funka med lånade saker. Saker som skall lämna vårat hem ställs i garaget eller i förrådet under trappan, sedan gör vi ett storröj då och då. Hos oss funkar det inte att alltid vara duktiga och köra iväg med sådana saker direkt, vi håller städat på ”vardagsytorna” och gör ett rensryck i garaget och under trappan då och då. Tidningar/böcker/läxpapper o.s.v. finns i ett skåp där varje familjemedlem har ett hyllplan. Det är lätt att hitta sina papper/tidningar osv och även lätt att städa eftersom det bara är att lägga ”det där som jag inte vet om familjemedlemmen vill spara eller slänga” på dennes hyllplan. Dessa system funkar hos oss som tycker att det är kul med ”rensrycken” då och då.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Själv har jag en ”tagg” i min todo-lista (Remember The Milk) som heter ”lånat” och så brukar jag även tagga upp uppgiften att lämna tillbaka något med ägarens namn. Till exempel:

   Lämna tillbaka cykelpump till Anna! #lånat #anna

   Det innebär att så fort jag ska besöka ”dig” nästa gång så kan jag göra en snabb sökning på ”tag:anna and tag:lånat” och se vad jag borde lämna alternativt hämta tillbaka hos dig. :)

   Söker jag bara på lånat får jag en komplett lista med allt som är ut- och inlånat. Väldigt smidigt! :)

 2. Anna

  Hejsan!
  Förut hade vi var sin hylla i ett köksskåp men eftersom mycket av ”post som skulle sparas”, läxpapper, ”tidningar jag ska läsa sedan” hamnade och blev kvar på köksbänken nedanför skåpet så röjde vi ur en billyhylla i ett sovrum som används som Tvrum, datorrum, pianorum o.s.v. Vi köpte också dörrar till skåpet för att inte behöva se ”röran”.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Smart! Jag har nästan precis samma ”setup” dvs en hylla överst i den nedre delen av i en Billy-bokhylla (med dörrar) där jag lägger allt som är på väg någonstans tex sånt du listar ovan men även min plånbok, mobil, nycklar etc. De bor helt enkelt där och resten av lägenheten är ren och avplockad. :)

 3. Anna

  Alla tidningar av typen månadsmagasin hamnar i tidningshållare – på toa. Där blir de garanterat lästa, sen slänger jag dem.

  Svara

Lämna ett svar