Konsumtionspsykologen

Idag finns det många olika områden, metoder och skolor inom psykologin, till exempel psykoanalys, socialpsykologi, kognitiv psykologi med mera. Utövare inom dessa skolor hjälper andra människor inom alla möjliga olika områden, till exempel ätstörningar, äktenskapsrådgivning, depressioner med mera.

Syftet är oftast att hjälpa människor att må fysiskt och psykiskt bättre samt se till så de inte skadar sig själva eller sin omgivning. Men tänk om det finns ett område som fortfarande inte adresserats över huvud taget trots ett skriande behov med snudd på pandemiska proportioner? Tänk om det människorna och världen verkligen behöver allra mest just nu är en konsumtionspsykolog?

För om jag ska vara ärligt så verkar större delen av världen hamnat i en och samma psykos. Vårt sjuka beteende fortsätter att vara kutym som sällan om någonsin ifrågasätts, trots att de flesta undermedvetet är införstådda med att det är destruktivt inte bara för en själv utan för hela planeten.

Istället ses västvärldens konsumtionsmönster inte bara som socialt accepterat utan till och med önskvärt eller direkt nödvändigt. Konsumtion används för att bota och åtgärda det mesta. Allt från små enkla problem i vardagen som vi löser med redundanta specialprylar till att shoppa sig ur nedstämdhet och tristess eller något så fundamentalt som socialt glidmedel när vänner umgås. Och shoppingen hjälper inte bara mot sociala och psykologiska utmaningar, det får även hela världsekonomin att gå runt. Fantastiskt helt enkelt!

Den enda nackdelen är att alla positiva effekter beskrivna ovan bara är ytterst temporära. Kicken från konsumtion går snabbt över och ersätts istället av ångest över den ekonomiska skuld många sätter sig i för att nå dessa korta kickar. En annan nackdel värd att nämna är att vi totalt håller på att förstöra vår planet i ett raskt eskalerande tempo. Media får det dock att låta som att världen skulle gå under om konsumtion och tillväxt gick ner, när det i själva verket är precis tvärtom.

Om vi sammanfattar ovan så låter det nästan lite sjukt, psykiskt sjukt. Vi ägnar oss åt ett beteende som inte bara är kortsiktigt utan även förstör vår privata ekonomi och tvingar oss att stressa mer samt jobba hårdare, bara för att kunna fortsätta som vi gör och i slutänden förstöra hela grunden för vår existens, det vill säga vår planet. Därför tror jag att den terapi människor runt om i västvärlden är i störst behov av just nu är just den vi kan få från konsumtionspsykologen.

Om du hade en alldeles egen konsumtionspsykolog sittandes hemma i din soffa, vad tror du då att hen och du skulle diskutera?

14 tankar kring ”Konsumtionspsykologen

 1. Eva

  Först skulle vi nog hamna i samtal kring fenomenet konsumtion generellt då det är typiskt mig. Jag vill kunna distansera mig och villa bort min samtalspartner att hålla snacket på en nivå som inte blir det minsta känsligt och håller mina eventuella förbättringsområden utom synhåll… ;)

  Sedan kanske konsumtionspsykologen piggnar till av mitt goda kaffe och det söta från semlan att hon (det bör väl vara en hon va?) kommer på att vara professionell och börjar syna mig i sömmarna och ställa frågor som ärliga jag inte kan svara annat än sanningsenligt på. Det kryper fram att jag samlar på strumpor och baskläder och inte skulle behöva tvätta på väääldigt länge och trots det automatiskt dras till dessa saker i en affär och därtill går in där spontant fastän jag hade andra planer och inte tänkte köpa något. Det skulle bli till att bli analyserad kring varför jag fortfarande så ofta överväger att köpa mer baskläder och vad det är för ett behov jag försöker fylla med att vara så välförsedd.

  Hon skulle säkert ordinera köpstopp av dessa varor för resten av 2014 och förbud på att tvätta innan nästan allt var i tvättkorgen vilket skulle vara ångestfyllt. Det måste ju alltid finnas rent kvar i garderoben…

  Liknande beteende gäller för inköp av andra basvaror och förbrukningsvaror i hemmet…bra att ha på lager…ofta köpta för bra pris förstås. Tänk om det och det skulle hända..? Att vara utan det basala…har aldrig hänt! Jag har visserligen bättrat mig men… ;)

  Svara
 2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

  Det kanske är på sin plats att även jag biktar mig här. :)

  För min del skulle nog konsumtionspsykologen ta mig i örat framförallt på grund av gamla synder (framförallt konsumtion av teknik och väskor) men även på grund av alla redan planerade och nyligen genomförda internationella resor som smutsar ned planeten med flygplansbränsle etc.

  Svara
 3. Carro

  Jag skulle analysera hur psykologen analyserar mig eftersom jag har ett liknande jobb:). Hen skulle nog stanna vid varför jag tidigare har hängt upp min identitet på saker samt vilket behov min enkelhet egentligen fyller. Fast jag vet ju svaret själv redan;). Och kanske banna mig för alla sabla hobbygrejer som står på vinden!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det är alltid utvecklande att motivera behov och ställningstaganden i ord eller text, så det kanske inte vore ett så dumt förslag från konsumtionspsykologen ändå. :)

   Är det möjligen läge att sälja hobbygrejorna som inte används? Det kan finnas mycket pengar i dem om man inte väntar för länge. :)

 4. TBIT

  Konsumtionspsykologen skulle tröttna på mig efter ett tag och be att få prata med min fru istället… ;-)

  Svara
 5. Eva

  Vill tipsa om boken Tillväxt till döds av Stellan Tengroth som på ett lättläst, tydligt och faktiskt underhållande sätt tar upp detta med det överdrivna tänket kring ständig ekonomisk tillväxt. Läste den nyligen och kunde inte lägga den ifrån mig innan den tog slut. Groteskt att kalla den underhållande då den var allvarlig men författaren kan verkligen konsten att engagera i ett sådant seriöst ämne som lätt kan bli mörkt och tungt. Tror det beror på att han själv inte är ekonom och inkörd i det tänket och därför ställer frågorna med sådan intelligent, pedagogisk och provocerande tydlighet, utifrån ett perspektiv som får en som läsare att känna att man är med.

  http://www.bokus.com/bok/9789197879309/tillvaxt-till-dods/

  För övrigt så har det här blogginlägget ett väldigt viktigt innehåll. När jag läste det i förrgår så tänkte jag direkt ”det var ödmjukt skrivet”.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Den boken lät intressant, den hamnar på önskelistan i min Simplenote. Tack för tips! :)

   Kul att du uppskattade inlägget och tack för komplimangen! Det var nästan lite läskigt att posta detta eftersom att inlägget kan upplevas som kritiskt och negativt och jag vill ju inte skapa en sådan känsla hos våra läsare om vi kan undvika det. Men budskapet kändes för viktigt för att hålla tyst. ;)

 6. Fru Minimalist

  Jag tror konsumtionspsykologen skulle bli förundrad och lite nyfiken över den förändring som skett hos mig de senaste åren. Från att ha shoppat och konsumerat kläder, inredning och prylar som vem som helst, till att plötsligt börja spara, investera och göra mer medvetna val. Hen skulle nog främst vilja fördjupa sig i skeendet där förändringen skedde, vad var det som egentligen hände? :)

  Svara
 7. AltivaDagar

  Intressant! Och miljöpsykologi verkar faktiskt vara lite på gång, vilket ju tangerar detta… Psykologer skulle ha mycket att tillföra om hur vi agerar och styrs av t.ex. Marknadskrafter och drömmen om lyckan… Jag råkar ju själv vara psykolog med tilltagande intresse för dessa frågor… :)

  Svara

Lämna ett svar