Ett år utan shopping

Vi har tidigare skrivit om populära minimalistiska utmaningar som förekommer då och då runt om i världen. Även om vi inte är några direkta förespråkare för denna typ av minimalism, utan ser minimalism som en livsstil snarare än något tillfälligt uppsatt mål du ska nå, så kan utmaningar helt klart fungera som en trigger till att komma igång eller hitta ett minimalistiskt fokus under en period.

I samband med att jag researchade för dessa utmaningar snubblade jag över en grupp som kallar sig The Compact. Gruppen bestod från början av ett tiotal miljöintresserade vänner i San Francisco som gick från tanke till handling vad gäller konsumtion och en hållbar livsstil. För dem var återvinning och kompostering inte tillräckligt, de ville något betydligt mer, eller kanske snarare något mycket mindre. De satte upp ramar och mål för gruppen, bland annat att de under ett års tid inte skulle köpa några nya saker, utöver det mest livsnödvändiga som mat, medicin och hygienartiklar. Behövde de något annat köptes det secondhand, lånades eller skapades själv.

De hade även som mål att minska antalet onödiga prylar i hemmet, stödja lokala företag och jordbruk, samt generellt försöka förenkla sitt liv och leverne.

I likhet med att många blir provocerade av en minimalistiskt livsstil, blev många provocerade av The Compact. De anklagades för att vara oamerikanska och antikapitalistiska, liksom som ett hot mot den västerländska livsstilen om de fick med sig allt för många på samma tåg. I en artikel i Washington Post berättar en av medlemmarna:

Jag tror att folk blir upprörda för att de tror att vi på något sätt dömer dem. Men vi är ju bara ute efter att bära hem färre saker till våra egna hem.

En annan medlem påpekar i samma artikel att gruppen består av några miljöintresserade medelklassinvånare som hade en diskussion kring konsumtion, och plötsligt bestämde sig för att inte köpa några nya saker under ett år. Och detta blir en världsnyhet. Det om något säger väl något om hur vi ser på konsumtion och hur världen är uppbyggd idag?

Gruppens intention var inte att rädda världen utan att förbättra sin egen livskvalitet. Deras lärdomar från året utan konsumtion var att de redan har betydligt fler saker än de själva trodde, samt att de klarar sig med betydligt färre saker än de kunnat föreställa sig.

Minimalism ser jag som ett sätt att förenkla livet, känna frihet och lättare kunna prioritera och fokusera på det som är viktigt för just mig och min familj. Ett helt år utan att köpa något nytt över huvud taget skulle visserligen tvinga mig till ett nytt tankesätt och förhållningssätt, men det skulle också kännas betydligt mer begränsande och hämmande, snarare än roligt och inspirerande. Jag vill kunna köpa en utvald, kvalitativ sak om jag har identifierat ett konkret behov, och det finns inte alltid på begagnatmarknaden.

Skulle du i likhet med medlemmarna i The Compact klara ett år utan att köpa något nytt till dig själv eller din familj?

16 tankar kring ”Ett år utan shopping

 1. Maria

  Jag vet inte om jag skulle klara det men känner heller inget behov att testa. Tror visserligen det första året är enklast, har man redan kläder, skor, prylar som är hyfsat nya och inga större förändringar sker i livet (flytt, nytt jobb med andra klädbehov, viktförändringar, nya intressen, barn) så bör det mesta man ha hålla ett år, tror den stora utmaningen kommer om man väljer att hålla på i flera år.
  Har i två perioder jobbat i Asien i 3 månader med en högst begränsad garderob och det var inte heller så lätt att komplettera (no madame, we don’t have that big size), det går men är rätt tråkigt efter ett tag.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det svåra är kanske just som du nämner förändringar och som den aktiva person jag är, är förändringar en naturlig del av mitt liv och då skulle det kännas väldigt tråkigt och begränsande att ha ett helt år utan konsumtion. Visserligen kan man ju hitta mycket snyggt begagnat nu för tiden, det har vi blivit varse inte minst nu när vi väntar barn.

   Gällande din historia om Asien och stora storlekar så var min pappa i Kina och försökte få dem att förstå att han behövde en t-shirt i XL, inte L. Det slutade med att de kom ut från lagret med en t-shirt där de hade handskrivit X framför L. :)

  2. Maria

   Riktigt så kreativa var de inte i de affärerna jag besökte. Hade jag stannar längre hade jag handlat på nätet eller åkt till landets huvudstad där det fanns Zara bland annat.

 2. folkmun.se

  Svårt att kombinera med att plastbanta!

  Till exempel så är jag ute efter en ny vattenkokare utan plast, dvs rostfritt och glas. (Den gamla får flytta till sommarstugan.) Har Minimalisterna och deras läsare något bra tips?

  En kollega berättade om vattenkokare i rostfritt som blev kokhet även på utsidan. Metall leder ju såklart bättre än plast, om det inte finns något isolerande lager. Men finns det kanske isolerade vattenkokare?

  Jag har visserligen hittat en app-styrd vattenkokare i rostfritt med ”skins” i silikon som man kan trä på som isolering, men det känns lite overkill.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   På rak arm har jag tyvärr inget tips på vattenkokare. När vi nyligen letade ny stavmixer kunde man dock på prisjakt.se filtrera på att man ville se dem i rostfritt stål etc, kanske går att sortera på rostfritt och glas vad gäller vattenkokare?
   Vi har en vattenkokare med några år på nacken i rostfritt men detaljer som plattan den står på och handtaget mm är dock i plast. Den blir varm utanpå men eftersom man håller i handtaget är det inget jag tänker på. Tar bara på den rostfria delen medvetet för att känna om Herr Minimalist nyss kokat te-vatten, typ ;)

 3. camilla- AktivaDagar

  Jag tänker att ett projekt ofta leder till nåt mer. Att det t.ex. efter ett ett-årigt projekt blivit en förändring i livsstil. Men man kan ju förändra utan att göra en sån rivstart. Men för en del kanske en sån detox-rivstart underlättar? Funderar jag… Fast totalt köpstopp verkar inte vara min grej…

  Svara
 4. Anna

  Jag har tidigare testat köpstopp i olika perioder, för att spara pengar, och det har funkat bra även om det stundtals har varit lite tråkigt. Det jag märkt att jag haft svårast att avstå från är kulturupplevelser som teater, film och livemusik – och snittblommor. Nu sätter man ju själv ribban på sina köpstopp, så jag skulle ju kunna bestämma att vissa saker ändå får räknas till ”det nödvändiga”. ;-)
  Det intressanta med att testa ett helt år utan shopping skulle ju vara att se hur kreativ jag skulle kunna bli för att ändå skaffa det jag tycker att jag behöver – till exempel byta till mig saker/kläder, låna etc. Det kanske går lättare än jag tror?
  Och vad skulle det göra med mig som person? Det är också intressant att tänka på. Påstår inte att jag är redo än, men nog lockar det lite…

  Tack för en otroligt inspirerande och välskriven blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag hade ju en månad utan shopping tidigare:
   http://minimalisterna.se/en-manad-utan-shopping/

   Under sådana relativt korta och begränsade perioder är det ju lätt att bara skjuta på shoppingen istället för att vara kreativ och hitta en alternativ lösning. Men visst skulle det vara lite småintressant att se hur både man själv och omgivningen skulle reagera efter ett tag. Och om det skulle kännas så pass begränsande som jag inbillar mig.

 5. Onkel Tom

  Intressant att reaktionerna blir så starka. Jag är inte helt med på köpstopp under långa perioder och för mig är inte minimalism det samma som miljöhänsyn eller del i en grön våg, inte heller behöver det vara ”antikonsumerism”. Jag ville egentligen inte mynta begrepp, bara säga att jag tycker det är synd om minimalism blir för svårt och extremt.

  Jag ser ofta vår förändring som fokusering. Fokusering av tid, ork och pengar. För mig är det minimalism. Köpstopp är något annat och inte riktigt min grej.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig och jag hoppas det även framgick av inlägget att vi inte förespråkar denna typ av minimalism som snarare komplicerar vardagen än underlättar den. Sen kan säkert en sådan här typ av utmaning få en att tänka till på vissa minimalistiska punkter en extra gång. Även om vi tycker att vi konsumerar utifrån behov och gör god research innan vi köper något redan idag, så kanske det finna alternativa vägar att gå som vi inte är öppna för eller ser som alternativ idag, för att shopping ligger närmre till hands som lösning.

 6. FrökenSpara

  Jag gillar faktiskt köpstoppen som människorna gör, så mycket att jag bestämde mig för att göra det också. Mitt shoppingstopp startar i feb, (på mitt sätt :)). Jag har ju olika utmaningar varje månad. Det är roligt och lite spännande faktiskt, (nu känns det så, vi får se hur det känns senare). :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hur länge ska du ha köpstopp och vilka begränsningar har du satt för dig själv? :)

   Jag hade ju en månad utan shopping som utmaning när jag fortfarande körde mina månadsutmaningar. Hur det gick efter en månad kan du läsa om här:
   http://minimalisterna.se/en-manad-utan-schampo/

   En-två månader känns dock betydligt enklare än ett år. Under den korta begränsade tiden går det att skjuta på många av de köp man skulle ”behöva” göra, men ett helt år är det svårare att skjuta på många inköp, då är ju tillfället när saken behövdes ofta förbi.

   Lycka till med shoppingstoppet!

 7. FrökenSpara

  Köpstoppet kommer att bli under 1 feb till 1 jan 2016. Jag tror precis som Camilla-att det leder till något mer. Jag vill se vad jag kommer att lära mig och se om mitt beteende kommer att förändras. Det finns ju ändå människors som lever snålt i många delar av världen.

  Jag funderar fortfarande på vad jag ska ha för begränsningar men naturligtvis kommer jag att köpa vissa saker om det verkligen krisar. Sedan är hudvårdsartiklar, medicin, mat såklart tillåtet att köpa under mitt köpstopp :) Planen är ju inte att vara sträng under flera år utan bara under denna period och förhoppningsvis lär jag mig något om mina onödiga konsumtionsvanor. :)

  Tack!

  Svara
 8. FrokenSpara

  Du får gärna läsa om hur det går på min blogg… :)
  Känns konstigt att skriva på eran blogg… ”hej, hej jo såhär går det för mig i mitt sparprojekt” (jag rodnar och ler).

  Jag får återkomma om gästinlägget. Jag vet inte men tack för förfrågan. :)

  Svara

Lämna ett svar