Minimalistisk Shopping

Behovsstyrd minimalistisk shopping

I helgen besökte vi Stockholms innerstad och shoppade på minimalistiskt vis, vilket skiljer sig rätt rejält från hur vanlig shopping ofta går till idag. Oavsett vilken typ av shopping du ägnar dig åt så ingår två grundkomponenter. Du identifierar ett behov och besöker någon form av butik där du kan tillgodose behovet. Det intressanta är att detta går att göra på flera sätt:

Variant 1:

  1. Besöka butik/galleria/webbhandel etc
  2. Identifiera ett behov

Variant 2:

  1. Identifiera ett behov
  2. Besöka butik/galleria/webbhandel etc

För några år sedan ägnade vi oss ofta åt variant 1 med resultatet att vi ofta kom hem med saker vi egentligen inte behövde. Att shoppa var till stor del en social aktivitet, ett sätt att undvika tristess eller belöna och muntra upp oss där målet var att komma hem med något, nästan vad som helst, annars hade det varit en misslyckad shoppingtur. Vi köpte det vi spontant blev sugna på i butiken eller på webbplatsen.

Sedan ett tag tillbaka ägnar vi oss enbart åt variant 2 med resultatet att vi i stort sett aldrig kommer hem med saker vi inte behöver. Dessutom sker shoppingen mer sällan och tar mindre tid när den väl blir av. När vi kombinerar shoppingvariant 2 med inställningen att vi inte ska äga mer än vi faktiskt behöver och frekvent använder, så slutar det antingen med att vi kommer hem tomhänta eller med någonting av hög kvalitet som känns långsiktigt och riktigt rätt.

Hur gick det i helgen då? Jo, Herr Minimalist kom hem med ett par träningsshorts, det börjar bli varmt att jogga eller gymma i långbyxor nu, och Fru Minimalist kom hem tomhänt men lika glad ändå efter en trevlig dag på stan!

En tanke kring ”Behovsstyrd minimalistisk shopping

  1. Pingback: Minimalism-inspiration: bloggar |

Lämna ett svar