Souvenirer och minimalism

De onödiga souvenirerna

En souvenir är enligt Wikipedia ett föremål som används som minne från en plats man har besökt. Ordet kommer från franskan och betyder just minnas. Men behöver du verkligen souvenirer för att minnas platsen och vad är egentligen den totala, ofta dolda, kostnaden för dessa? Från vårt minimalistiska perspektiv är klassiska souvenirer onödiga, låt oss förklara.

Om du på allvar är intresserad av att minnas och påminnas om din resa så är fotografier otroligt mycket effektivare eftersom du, efter digitalkamerans ankomst, kan ta hur många foton som helst utan extra kostnad, medan du sällan kommer hem med mer än en eller två fysiska souvenirer. Foton är samtidigt ett mycket effektivare redskap för att väcka minnen och känslor till liv. Med det sagt tycker vi att souvenirens huvudsyfte är dödförklarat, men läs vidare vi har fler argument.

Det finns en mängd kostnader med souvenirer, vissa mer uppenbara än andra. Klassiska souvenirer som muggar, statyetter, skedar, hattar, kylskåpsmagneter och nyckelringar är ofta av dålig kvalitet. De som faktiskt går att använda och inte bara står och samlar damm i någon hylla eller i en låda på vinden går ofta lätt sönder. Dessutom är att de ofta otroligt överprisade för det du faktiskt får.

En mindre uppenbar kostnad med souvenirer är det faktum att det kan ta tid att leta reda på en bra sådan. Speciellt om du är ute efter någon speciell typ av pryl till din redan existerande samling. Tid som egentligen skulle vara bättre investerad på att uppleva mer och fler intressanta delar av resmålet istället för att stressa fram på någon turistgata i jakt på den pryl som bäst representerar din resa hemma i skåpet eller på hyllan.

En annan mindre uppenbar kostnad är att alla dessa saker måste förvaras någonstans. Antingen någonstans i ditt faktiska hem eller på vinden eller i ett källarförråd. Det kan tyckas harmlöst men om du funderar över vad du betalar per kvadratmeter för din bostad och hur mycket som används till ren förvaring av saker som inte används så kan man lätt bli mörkrädd. Vi har hört flera vänner och bekanta som berättat att de trots redan väl tilltagen boyta till slut varit tvungna att köpa större bostad, inte för att de väntar tillökning eller liknande, utan enbart på grund av att de inte längre får plats med alla sina prylar.

Den sista urtypiska souveniren vi införskaffade och som fick bägaren att rinna över för vår del var ett shotglas till en redan existerande samling på runt tjugofem andra shotglas från hela världen. Dessa har sedan dess donerats till Stadsmissionen.

Avslutningsvis vill vi nämna att det även finns mindre självklara men riktigt bra typer av souvenirer. Ett typiskt exempel är något du köper under resan för att lösa ett redan identifierat och reellt behov. Till exempel kläder med en given plats i din minimalistiska garderob, givetvis av bra kvalitet.

5 tankar kring ”De onödiga souvenirerna

 1. Estela

  Ska åka iväg på en resa när jag fyller år. Eftersom jag ej önskar mig presenter så ska mina syskon följa med på resan istället. Mycket bättre tycker jag, att kuna uppleva en drömresa med familjen istället för att samla på sig saker.
  När det gäller souvenirer ska jag inte köpa nåt, kanske om det är nåt som jag vet jag behöver och kommer att ANDVÄNDA i många år.
  Men den här resan jag ska göra har jag drömt om sen jag var liten, och bara det att mina syskon också ska följa med, så kan inte jag önska mig något bättre.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som en mycket bra prioritering och en fantastiskt resa tycker jag. Prylar tröttnar man på och så kan de sönder etc. Fina minnen håller för evigt om man inte blir senil på vägen det vill säga. ;)

 2. Pingback: Shoppa på resa | Händelsevis

 3. Hanna

  Som barn hade jag ändå en viss minimalistisk tanke då jag alltid bad om att få en liten kylskåpsmagnet med mig hem ist för något större! Idag är den samlingen stor och börjar kännas överflödig. Magneterna får nog hänga med ännu men jag köper nog inte fler.

  Däremot hittade jag ett nytt sätt att minnas små platser när jag reste runt som au pair. Visst har man kameran med men ibland är det svårt att få en överblick av staden/Byn etc. Vi började köpa vykort, till oss själva! De kostar inte mycket, tar inte mycket plats och väl hemma är det mysigt att ligga att titta på korten på väggen – då slipper jag stressen över att mina egna foton inte kommit ur kameran ännu heller :))

  Tack för en bra blogg!

  Svara

Lämna ett svar