Så var de bara fyra

Nu är hela snapsen slut slut slut
Flera snapsglas rensas ut ut ut
Har man ganska mycket kvar
Men den som spar han har
Inte särskilt roligt
(Melodi: Nu är glada julen slut)

Vissa kategorier av saker rensar du ut helt från hemmet i ett svep. Majoriteten av utrensningar sker dock pö om pö, allt eftersom du märker att du inte använder saker och kan minska ner antalet ytterligare. Några exempel från våra egna utrensningar är:

 • Kläder där Fru Minimalist gått från stor garderob till capsule wardrobe.
 • Böcker där vi tycks kunna rensa ut några varje gång vi gör ett försök.
 • Porslin där vi började med att rensa ut 8 flata tallrikar för att vi hade onödigt många, till att senare göra oss av med alla kaffekoppar.

Så till området som rubriken anspelar på nämligen våra snapsglas. I blogginlägget ”Kasta glas i glashus” från år 2014 visade vi upp vår samling på 20 snapsglas. Strax efter det blogginlägget rensade vi ut 12 snapsglas. Samlingen har från början uppstått genom souvenirer som köpts vid besök på olika resmål. Det rättfärdigades till en början som en användbar souvenir men så har visat sig inte vara fallet då vi ytterst sällan (läs aldrig) dricker snaps. Tänk vad dåligt man känner sig själv ibland, eller försöker rättfärdiga köp genom någon form av romantiserad bild. :)

Så här såg samlingen av snapsglas ut för ett par år sedan.

Så här såg samlingen av snapsglas ut för ett par år sedan.

Av de kvarvarande 8 snapsglasen har nu ytterligare 4 rensats ut. Tills vidare sparas 4 snapsglas som ger extra fina reseminnen. Snapsglasen användes senast i våras när Storasyster Minimalist övade på att dricka ur glas, då var de lagom storlek för hennes små händer. Kanske rensas även kvarvarande snapsglas ut en vacker dag, men än så länge har de en liten plats i köksskåpet.

Kommer dina snapsglas till användning? Samlar du på något från resmål du besöker?

Kvarvarande snapsglas har tagit plats bredvid whiskeyglasen i köksskåpet.

Kvarvarande snapsglas har tagit plats bredvid whiskeyglasen i köksskåpet.

10 tankar kring ”Så var de bara fyra

 1. Distansare

  Jag tänker på ert sätt att rensa bland snapsglasen.

  Det är som en process ibland, att man måste verkligen mogna i att rensa ut en viss sak, att det därför någonting kan bli kvar först men senare rensas ut.

  Svara
 2. Camilla

  Jag har 4 små duralexsnapsglas..jag har små tabletter och spatlar att ta hudkräm med osv i dom, så har hittat mer användning än att dricka ur dom!

  Svara
 3. Maria

  Jag har snapsglassamlingen kvar :-) Kanske 25 st. Köper enbart en modell (den med guldkant näst längst till höger i första bilden) för att det ska se enhetligt ut. Men så är jag inte minimalist heller men petig med vad som kommer in i mitt hem.

  Svara
  1. Maria

   Kan även tillägga att jag inte ens dricker alkohol så glasen står i en prylhylla.

 4. Fru Jansson

  Visst är det så. Ganska direkt efter att jag blev av med de tre säckar kläder jag rensat ut, och kände den där lättnadskänslan, så kunde jag flytta över ganska många fler plagg till välgörenhetslådan. Så nog sker det stegvis, och det är nog bra. Känslorna ska ju hänga med!

  Snapsglas har jag bara tre stycken. Nån billigbillig sort, helt utan sentimentslvärde. Men de används åtminstone. Kanske inte helt ändamålsenligt, men jag tycker de är ganska lagom stora till whiskey, eller hemmagjord likör.

  Svara
 5. K

  Håller med om att utrensningen sker i omgångar, varit så för mig med i alla fall. Inte med snapsglas, men med mycket annat. Tror mig vara ”klar” med ett område men när jag går över igen lyckas jag hitta mer än förra gången. Är väl som ni nämnt tidigare som en muskel man övar upp. Eller som en blomsterrabatt som är övervuxen av ogräs. I början är ogräsen så mkt att man knappt ser blommorna. Svårt att få bort att på en gång, plus man kanske inte ser så noga vilket som är blomma eller ogräs. Allt eftersom man rensar börjar blommorna träda fram & man upptäcker mer & mer ogräs som kan rensas bort. Gillar att tänka mig mitt hem som en välkomponerad blomsterrabatt – som bara innehåller vackra ting som glädjer mig – snarare än att det ska vara så få saker som möjligt, för en rabatt med enbart två blommor är ju lite väl steril. Men, välkomponerad är ordet, det ska vara balans/harmoni, inte bara ett myller av hopslängda blommor som trängs. Så jag fortsätter gräva fingrarna i myllan & gallrar ut lite mer för varje gång :)

  Svara
 6. Poddkollen

  Haha inga snapsglas kvar hos mig. Skänktes för några år sedan tillsammans med fula drinkglas med typ grön kant. Eftersom alla i princip är så fula och dessutom inte används var det ett lätt val. Hade de varit vackra hade jag fått svårare :)

  Svara

Kommentera