Vitrinskåpet som försvann

En gång i tiden ägde jag ett vitrinskåp som stod i vardagsrummet och innehöll prydnadsglas, snapsglas och fina skålar. Det var helt i glas och såg ut som bilden till detta blogginlägg. På hyllplanet längst ner i skåpet förvarades diverse flaskor med alkohol. I samband med att jag och Herr Minimalist flyttade ihop för ca 3 år sedan fick jag dock göra mig av med skåpet, eftersom det enbart innehöll ”onödiga prylar som inte behöver visas upp”. Det var Herr Minimalist som bestämde var skåpet skulle stå, om man säger så. :)

Så här står det i beskrivningen av bland annat vitrinskåpet på bilden på Ikeas hemsida:

Med ett vitrinskåp kan du både visa upp och skydda dina glas eller din favoritsamling.

Att samlingar är farliga, det har vi skrivit om tidigare. Men är det inte lite lustigt att vi köper hela möbler bara för att förvara överflödiga prylar som vi väldigt sällan använder och skulle klara oss lika bra, kanske till och med bättre, utan? Det kan liknas vid finrummet som numera försvunnit från majoriteten av alla moderna hem.

Efter att jag gjort mig av med vitrinskåpet fanns det heller inget behov av att ha kvar prydnadsglasen. Även några av de fina skålarna rensades ut, och senare även majoriteten av snapsglasen. Idag ett par år senare saknar jag varken vitrinskåpet eller dess innehåll.

Äger du ett vitrinskåp och vad förvarar du i så all där i?

26 tankar kring ”Vitrinskåpet som försvann

 1. Ansi

  Jag har ägt ett vitrinskåp som stått i köket i många år, men i takt med att jag rensat har det blivit mindre saker i skåpet och för några veckor sedan insåg jag att de få saker som var kvar mycket väl fick plats i de vanliga köksskåpen som numera gapade ganska tomma. I vitrinskåpet hade jag bla vinglas och karaffer. Några fler glas kan säkert rensas ut för jag behöver inte så många vinglas. Tidigare hade jag glas både för rött vin, vitt vin, likör, snaps osv och jag som dricker alkohol så sällan behövde ju inte det då de är sålda sedan länge. När vitrinskåpet försvann blev köket så mycket luftigare och känns mycket större. Däremot har jag gärna vitrindörrar på något köksskåp, vilket jag tycker bryter den kompakta raden av köksöverskåp

  Svara
 2. Tuula S

  Tyvärr har jag en stor vitrinskåp i vårt vardagsrum, och en annan stor skåp, både innehåller fina eller inte-så-fina prydnadssaker, skål, glas, tallrikar, kaffekoppar etc. som min man har ärvt från sin mor som samlade dessa saker. En del hade hans mor fått av sin mor och andra släktingar; dessa saker är också viktiga barndomsminnen för min man. Min man har inga syskon, så han ärvde allt (vi skänkte nog några saker till hans kusiner etc.). Vi har 51 kaffekoppar (några av dem är över 100 år gamla), och vi behöver dom mycket sällan…! Vad kan jag göra…?? (ursäkta min haltande svenska, jag är finskspråkig).

  Svara
  1. Christina

   Spar endast de kaffekoppar som har ett riktigt affektionsvärde, dvs. att din man verkligen minns sin mamma pga kaffekoppar, t.ex. en kopp hon verkligen älskade och använde. Sälj resten och gör något kul tillsammans, eller ordna ett gammaldags kaffekalas och låt gästerna ta med en kopp hem som minne.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Gällande kaffekopparna tycker jag antingen att ni kan ha dem på något sätt så att de syns och blir som prydnadssaker i hemmet, om kaffekopparna på något sätt gör er glada etc. Annars tycker jag ni ska höra er för om de har ett värde och går att sälja, och sedan göra något speciellt och minnesvärt för pengarna. Jag sålde nyligen en servis som jag ärvde från min mormor när hon gick bort för två år sedan, du kan se bild på servisen här: http://minimalisterna.se/bouppteckning-och-prylar-in/
   De hundralappar jag fick för servisen förde jag över till vår dotters sparkonto så blev det som en gåva från gammelmormor vilket gjorde att det kändes mycket bättre.

 3. Christina Olsson

  Ha, vitrinskåpet står nedmonterat på vinden! Funderat på att skänka bort, men sparar ett tag ifall jag flyttar till en tvåa. Men det mesta som stod i vitrinskåpet har jag inte kvar…

  Svara
 4. Marie

  Jag är inredningsintresserad, och vill omge mig med fina saker. Så mitt hem kommer aldrig bli helt avskalat och minimalistiskt. Men jag tänker att det finns olika nivåer. För mig är miljö oerhört viktigt, att konsumera mindre, göra bra val och rensa ut prylar känns självklart. Har tillexempel flyttat till ett mindre hus för vårt förra kändes onödigt stort, att bo mindre är mer miljövänligt. Men vårt vitrinskåp är en inredningsdetalj som vardagsrummet skulle kännas tomt utan. Därför kan jag med gott samvete spara mitt ärvda porslin som står där i, helt enkelt för att det ser snyggt ut.

  Svara
 5. Michel Larsson

  Som jag har nämnt tidigare så känns det väldigt kul när ni tar upp något som man själv har tänkt på eller redan åtgärdat :) Mitt Ikea vitrinskåp försvann i höstas. Visst var det snyggt, man visar upp och lyfter fram det vackra som speglar ens tycke och smak.
  Jag förvarade allt från snapsglas, Lars Åberg glas, konst och souvenirprylar.
  Det kändes tomt till en början, samtidigt befriande att ta fram de fina glasen vid speciella tillfällen. Jag har en tendens att tröttna på något om jag ser det framför mig varje dag. Detta gäller också mina bilder som jag har tagit. Jag tror att jag har gjort mig en tjänst att få lite distans till det vackra.
  Det enda jag kan sakna är att visa upp mina souvenirer på ett snyggt sätt. Har ni eller någon något inredningstips? I september flyttar jag dessutom till en större lägenhet med öppen planlösning *Ser fram emot*

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Gällande din fråga att visa upp dina souvenirer så beror det lite på vad det är för typ av souvenirer. Om det är större saker och inte så många går det att ställa i en bokhylla som vi gjort med några prydnadssaker som gör oss glada. Du ser bild på detta i blogginlägget:
   http://minimalisterna.se/9-kg-lattare-med-feng-shui/

   Om souvenirerna utgörs av många småsaker som du vill ska synas, tycker jag du ska göra någon snygg inredningsdetalj av dem, exempelvis som du ser på bilden till den här hyllan:
   http://www.solheminredning.se/art/hylla-med-10-fack-gra-hubsch.php
   Vissa tycker att det blir ominimalistiskt och rörigt med något liknande, men det går också att se det som en tavla, eller som i fallet med bilden, tre tavlor. Och är du sparsam i övrigt med prylar i hyllornas närhet så kan det bli snyggt.

 6. Linda

  Jag har ett jättefint vitrinskåp som min pappa har målat om! Jag skulle aldrig i mitt liv kunna tänka mig att jag någonsin kommer att göra mig av med det… Men däremot fyller det faktiskt en funktion, mer än att visa upp prydnadssaker. I nedre delen är två små lådor och där förvaras alla foton och spel. 3/4 av skåpet är täckt med glasdörrar, och i de två nedre glasrutorna har jag satt för mönstrat papper. På den hyllan står alla våra fula pärmar så det är ju inget att visa upp direkt. Och alla våra böcker, vilka jag tycker ger ett stökigt intryck om de visas upp. Så de får också ”gömmas” där. Sedan har vi bibeln på en hylla och några fina kaffekoppar som vi använder till vardags. Så helt onödigt tycker jag inte att skåpet är! :) Men att fylla det med enbart prydnadssaker hade ju varit onödigt… Allt (det mesta i alla fall!) i hemmet tycker jag ska fylla en funktion annars!

  Svara
 7. Ninni

  Jag gör tvärtom: ser till att använda finglasen, skålarna och tårtfatet så ofta som möjligt. Vissa saker i vitrinskåpet används dagligen eller åtminstone flera gånger i veckan.

  Jag äger däremot inga prydnadsglas, och rätt få saker överlag som är enbart dekorativa. Satsar hellre på snygga bruksföremål som gärna får synas när de inte används.

  Svara
 8. Olof

  Äger två vitrinskåp.
  Det ena, arvegods från farmor och farfar, står i källaren och innehåller just nu ingenting, men innehöll fram tills nyligen pyssel- och sysaker. Det andra, som mitt ex hade då vi flyttade ihop, står i garaget och huserar ett gäng färgburkar.

  Så visst fyller vitrinskåp en funktion. :)

  /TE

  Svara
 9. Eva

  Haha, alltid lika kul att läsa er blogg! Något vitrinskåp har jag aldrig ägt då jag aldrig haft så mycket finglas och dyl. Även om jag haft det så hade det känts konstigt att visa upp dem i ett skåp så där nästan utstuderat. Det är nog bara en gammaldags grej det där med att visa sådant som förr var mer eftertraktat och som kanske gick i arv sedan. Dagens vitrinskåp är nog helt andra skyltningar med sina dyrgripar; foton på upplevelser på spännande platser osv. Inte blir jag imponerad av 100 kg finglas i någons skåp i alla fall. ;) Folk var mer bofasta förr, förvärvade materiell egendom osv. Nu är rikedom något helt annat, betydligt lättare att flytta, byta ut och förändra. Bättre? Tja, mer valmöjlighet onekligen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   ”Inte blir jag imponerad av 100 kg finglas i någons skåp i alla fall.” Haha, väldigt roligt skrivet! :)
   Visst är rikedom något helt annat nu, som exempelvis tid som väl är vår största ”bristvara” nuförtiden.

 10. Liie

  Japp, precis ett sånt där har vi. Jag vill göra mig av med det eftersom vi inte har nån bra plats för det, just nu står det himla bökigt till att man måste göra sig så smal som möjligt för att komma förbi, men sambon ”behöver” ha det kvar. Trots att det står tomt. Himla process det kan vara att försöka få in någon annan på färre-grejer-spåret :p

  Svara
 11. Laura

  Nope, inget vitrinskåp i det här hemmet :) däremot massa bokhyllor med böcker som jag absolut inte vill göra mig av med…

  Svara
 12. ekologiskafamiljen

  Vi har inget vitrinskåp men istället har vi en jättestor bokhylla där lite av det mesta hamnar. Jag funderar allvarligt på att göra mig av med bokhyllan eftersom den är en samlingsplats för allt från böcker till prydnadssaker. Jag tror att om bokhyllan inte fanns så skulle fler saker försvinna från vårt hem!

  Svara
 13. Läsare

  Hej!
  jag känner mig väldigt inspirerad till att röja när jag läser eran blogg och försöker göra mig av med överflödiga prylar, jättekul! MEN jag har ett stort ”problem”, min sambo.. han har jättesvårt för att göra sig av med sina saker, som han har i överflöd. När jag föreslår att han ska göra sig av med något får han nästan ”panik”’. Han trivs med mycket prylar och känner sig trygg med dessa ”bra att ha saker”, som han eventuellt möjligtvis kommer att få användning av i framtiden.. Hjälp! Ska jag ge upp drömmen om att få leva i ett luftigare hem? Går det att ändra på någon som är på detta vis? Har ni några tips? Börjar misströsta och bli rätt ledsen över situationen.
  Mvh en desperat läsare

  Svara
  1. Elin- kristen feminist

   Jag har en sådan sambo jag också, jag säger bara 4 datorer, 3 par skyddsskor och två systemkameror och har jag inte ens börjat med hans miljoner skruvar, spikar och muttrar som förvaras i ett arkivsystem i förrådet bestående av ica-kassar som han visserligen kan hitta rätt bra i men som är omöjligt för mig att förstå mig på…

   Det jag brukar föreslå är att vi ställer undan något han inte använder på en besvärlig plats och sätter en lapp på den när vi ställde undan den. När han använder den nästa gång tar han bort lappen. Om han sedan inte har använt något på en väldigt lång tid så har du ett förhandlingsutrymme. Du får nog helt enkelt räkna med att det kommer ta tid tills han börjar känna sig mer fri att göra sig av med saker.

 14. Ewi

  Jag har ett vitrinskåp i köket med diverse alkoholinriktade glas i olika form(flera antika eller handmålade), barnens dopsilver, mina finaste priser från elitsporten, några gåvor med stort affektionsvärde och några minnessaker. Det blev tidigt ”viktiga skåpet” eftersom jag alltmer känner att det finns få platser kvar i hemmet för mina saker från en svunnen tid i livet. Vi dricker inte ens alkohol så glasen används till annat, men då alla är gåvor i någon form vill jag inte rensa där. Jag har få vänner o släktingar, och en del lever inte längre o då blir saker man fått av dem viktiga.

  Nostalgivitrinskåp istället för nostalgilåda?? ;) Rensar på många andra ställen istället!

  Svara
 15. Elin- kristen feminist

  Jag har faktiskt aldrig haft ett vitrinskåp. Jag är ingen minimalist inredningsmässigt men just prydnadssaker är inte riktigt min grej. De jag har är minnen från resor, från farmor, mamma och pappa plus att jag har en del kort på familjemedlemmar som jag antar man kan räkna som prynadssaker då de är i ramar som inte är hängda utan ställda. Nästan alla prynader är mer än något dekorativt och därför känns de fina. Det är mammas gamla kaffeburk och kaffekvarn, mammas änglar, farmors gong-gong, målat ägg och docka från Ryssland, min gamla träskallra och ett par skaller (samiska skor) jag fick som barn, en korg jag fick av en släkting till mamma, en träräv som en av mina farbröder eller pappa gjort i slöjden och några grejer till. Med växter, tavlor och mina rätt få prynader får mitt hem den där ombonade inbodda känslan som jag vill åt utan att översållas av prylar. Jag har själv mer problem med saker som kläder och min mans teknikprylar och verktyg som orsakar stök än prydnadssaker.

  Svara
 16. Vivianne

  Vi har ett mindre vitrinskåp i köket med vpr dotters fina alster, dvs de finaste prylarna vi vet. Jag kan rensa mycket, men inte detta.

  Svara

Kommentera