Kasta glas i glashus

Vattenglas, ölglas, rödvinsglas, vitvinsglas, shotsglas, champagneglas, whiskeyglas, drinkglas, martiniglas, snapsglas, dessertvinsglas, glögglas och barnglas. Många svenska hem tenderar att husera en stor del av glasen ovan och naturligtvis inte enbart lika många som man är personer i hushållet utan oftast någonstans mellan åtta och tjugofyra identiska glas av varje sort. Men måste det vara så?

Det första du bör fråga dig är ifall vissa av glasen kanske kan användas för flera olika typer av drycker? Hur smakar till exempel det vita vinet om vi måste dricka det ur ett något mindre rödvinsglas och hur skulle middagsgästerna reagera om champagnen serverades ur ett vinglas?

Det andra du bör fråga dig är ifall alla dessa glas fyller ett frekvent och konkret behov eller om du primärt införskaffat många av dem för att du förväntar dig att omgivningen i sin tur förväntar sig att du ska ha dem? Kan det vara så att vissa av glasen i praktiken inte använts på flera år eller till och med aldrig kommit till användning?

Det tredje du bör fråga dig är ifall du verkligen behöver en fullt så stor uppsättning av de glastyper du frekvent använder? Hur många är ni i hushållet, hur ofta har ni någon form av bjudning och hur många är ni oftast vid de tillfällena?

Det sista du bör fråga dig är om din glasuppsättning skulle se annorlunda ut om du hade möjligheten att hyra in glas vid de få tillfällen då dina behov växer utöver det vanliga? Hur många glas skulle du i så fall behöva äga för vardagsbruk?

Den sista frågan låter kanske hypotetisk men i de flesta större städer går det idag att hyra olika typer av glas för 3-4 kronor styck. Det gör inköpet av de 24 champagneglasen, som görs för säkerhets skull, för att man bör ha dem i sin glasuppsättning, helt onödigt. 

Så hur ser det ut hemma hos oss? Jo, även vi har samlat på oss en hel del glas över tiden även om vi även här redan rensat rätt friskt sista året, framför allt i samband med att vi blev sambos:

 • Vattenglas 10
 • Vinglas 12
 • Champagneglas 12
 • Whiskeyglas 4
 • Snapsglas 20
 • Glögglas 6

Idag har vi alltså 32 glas per person i hushållet!

För vår del har vi sakta med säkert och relativt omedvetet samlat på oss de mängder av glas vi har idag. Några har köpts för att användas dagligen, några har vi fått i gåva och andra har vi köpt för ett speciellt tillfälle. Några av glasen används frekvent medan andra står oanvända år ut och år in och väntar på beröring, vilket förmodligen kommer att ske först om eller då vi flyttar till nytt boende, om vi inte hinner rensa ut dem innan dess vill säga.

Att vi har ett stort antal snapsglas beror på att jag (Fru Minimalist) tidigare köpte och samlade på snapsglas som souvenirer vid resor. Ett snapsglas per land eller stad som besöktes. Med nya minimalistiska glasögon på ser det dock ut som att denna typ av glas snart kommer lämna vårt hem.

Vi skulle förmodligen få diska glas för hand om vi hade färre vattenglas och kanske skulle det uppstå något tillfälle då vi blir tvungna att dricka någon dryck ur ett otypiskt glas då och då, om vi bortser från hyralternativt, men det skulle garanterat inte gå någon nöd på oss om vi gjorde oss av med några sorters glas och minskade på antalet. 

Hur många glas har ni per person i hushållet? Och vilken typ av glas kan du tänka dig att göra dig av med om du måste välja minst en glastyp?

35 tankar kring ”Kasta glas i glashus

 1. Anonym

  Min sambo och jag är eniga om minimalism i hemmet så när vi flyttade ihop rensade vi och bestämde att vi endast behöver en sorts glas till ALLT. Kaffe, te, vin, öl, vatten, mjölk, juice etc.
  Tjugofyra glas har vi totalt. Vi har ofta gäster hemma men sällan fler än sex-sju åt gången och då räcker glasen så att alla får två var till vin och kaffe t.ex.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag skulle så här i efterhand gärna införskaffat glas som fungerade till såväl varma som kalla drycker. De vattenglas vi har nu är för tunna för att tåla kaffe och te, dock får de fungera som såväl öl-, vatten-, mjölk- och juiceglas. Dock vill jag gärna ha ”riktiga” vinglas, även om jag inte kräver olika varianter för rött och vitt vin.

 2. Anna

  Vi har konstaterat att konjakskupor äe väldigt användbara till konjak, whisky, drinkar, öl, m.m. Har man oömma drickaglas och konjakdkupor så räcker det till mycket!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   De whiskeyglas vi har liknar låga konjakskupor väldigt mycket. De rymmer dock inte så många cl så vi använder dem främst till whiskey, konjak och likör, men också till färskpressad juice vid frukost eller brunch.

 3. hallar84

  Vi har 12 IKEA glas och 6 vinglas tror jag. Dock har vi endel muggar också. Eftersom jag är nykterist är detta inget som har prioriterats.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har också en del muggar eftersom vi dricker stora mängder te och våra vattenglas är för tunna för att tåla varma drycker, samt ett fåtal kaffekoppar även om vi själva aldrig använder dessa ;)

 4. Camilla

  Jag har ca 10 vanliga glas, dock är de 4 olika sorter! (2 har jag fått i present, 4 st är lika och var 6 från början, 2 är en gammal sort jag fått ärva när jag var student-de var 4 från början och 2 lika som är de senaste och snyggaste. De som jag eg vill ha.) Tanken är att det till sist ska bli en och samma sort och då kanske 6 st totalt. Men är ju inte högprioriterat att köpa glas. Vinglas har jag precis rensat bort 5 st Ikea-glas. Har nu 12 kvar som är en finare sort från Orrefors. Tror att de från Ikea tog jag från mamma nån gång för att ha vid fest. Men sen har jag kommit på att det är onödigt. Min andra vinglas är visserligen dyrare men på inget sätt ovärderliga. Går ju alltid att köpa nya om ett går sönder! Eftersom jag har så många så kan flera stycken gå sönder innan jag behöver köpa ett nytt! Bättre då att bara använda dom. Sen har jag ett martiniglas i plast som köptes som en rolig grej. Har också ett champagneglas från studenten som det står student och året på. Det har jag funderat på att göra mig av med. Det var alla glas. (Har funderat på att köpa champangeglas men i så fall 2-4 st bara.)
  Sen har jag en massa muggar och koppar däremot trots rensning!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi är för perfektionistiska för att kunna ha glas i olika sorter så här är till och med vattenglasen i samma serie som vinglasen :) Även om jag vet att väldigt många tycker att olika sorters glas är oerhört charmigt.

   Det som är positivt med att köpa glas i någon serie som funnits länge är ju att det går att ha färre antal och komplettera om något glas skulle gå sönder. Är det ett välkänt märke finns de ju ofta kvar såväl i butiker som på andrahandsmarknaden under överskådlig framtid.

 5. ninja

  Jag har 6 st stora glas från ikea, (tänk caféglas som man serverar latte i). Dom valde jag ut just eftersom jag vill ha stora glas till vatten, kall o´boy och smoothie. Kaffe eller te dricker jag inte men får jag besök kan man servera detta i glasen eftersom dom tål värme, så slipper jag onödiga kaffekoppar. Har även köpt långa teskedar som passar till glasen, innehar inga ”korta” teskedar. Har tyvärr två st coca cola-glas som ”reserv” men dom har knappt använts på ett år så dom riskerar snart att åka ut. Skulle jag behöva glas flera för enstaka tillfällen så kan jag alltid kila över till grannen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om vi någon gång kommer byta ut våra glas och/eller våra koppar så är jag övertygad om att även vi kommer köpa kombinerade glas som tål såväl varma som kalla drycker. Nu har vi dock både och jag gillar verkligen våra stora tekoppar som är en de av den tioåriga samlingen min släkt och familj gjort till mig, som så här i efterhand är ganska onödig ut många aspekter. Jag berättar mer om den i inlägget nedan:

   http://minimalisterna.se/tio-ars-sparande-till-vilken-nytta/

 6. Förenklaren

  Champagneglasen ja … vi har två uppsättningar, varav vi bara använder den ena. Men den andra är en gåva. Och sådana är ibland svåra att göra sig av med.

  Vi har även cocktailglas.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har märkt att vi ytterst sällan använder champagneglasen vi äger. Ibland bjuder vi på champagne som fördrink när vi har gäster på middag men då används aldrig mer än 4-6 stycken. Och annars har vi firat något på egen hand, som ett nytt jobb eller en födelsedag med att skåla i två av champagneglasen. Inte ens på min 30-års fest kom det till användning eftersom vi då var i hyrd lokal med porslin och glas tillgängligt (samt att de ändå skulle varit för få till antalet).

 7. David

  Alla vinglasen har gått sönder så just nu har vi typ bara några champagneglas och vattenglas. Sen har jag en samling med ölglas, inte mycket men en tolv-sexton stycken sådär. Men min käre hustru vill kasta bort dom. Hon är minimalist ut i fingerspetsarna. Allt som HON tycker är onödigt ska bort. Men än så länge har jag lyckats behålla dom.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det tycks gå vilt till på era fester om ni lyckats ha sönder alla vinglas ;)
   Om ölglasen används flitigt bör du kunna motivera varför de ska vara kvar i hushållet.

 8. Anne

  29 st glas kunde jag räkna ihop, vi är en familj på fyra. Dricksglas i tre storlekar, stora till te, mellan används till alla måltider och de minsta till barnen. Vinglas och martiniglas. Martiniglasen är väl dem som används minst, men några ggr per år till drinkar, känns kul att kunna variera med vinglasen. Vinglasen används också till desserter.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig om att det är kul att kunna variera sig. Är man en familj som tycker om att antingen själva dricka eller vid middag bjuda på whiskey, konjak, martini eller en drink, så känns det naturligt att ha den typen av glas hemma. I likhet med att vi som även gillar vin har särskilda vinglas. Dock är det motiverat att ta sig en funderare över hur stort antal olika glas man faktiskt behöver. Vi har i princip aldrig mer än 6-8 gäster men ändå har vi såväl 12 vinglas som champagneglas.

 9. Händelsevis

  11 vattenglas (av fem olika sorter)
  6 vinglas
  4 champangeglas
  1 cognacskupa
  6 coctailglas i silver
  5 svarta vinglas (som jag trodde var pokaler tills sambon upplyste mig)
  4 prydnadsglas i tjockare glas jag fick i studentpresent. Dessa borde vi sälja av för de står bara i skåpet och har gjort det de senaste 10 åren…

  Oj vad många det blev! Jag som trodde vi inte hade så många eftersom det alltid är slut på den sort jag gillar. Trodde även fram till nyss att vi bara hade 5 vinglas och 2 champangeglas. Inventering är nyttigt :-)

  Fru Minimalist: Kan inte du skriva ett inlägg om innehållet i din handväska? Idag hade jag 55 saker i min! Inte konstigt att jag får ont i axeln…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Prydnadsglasen gjorde jag mig av med för något år sedan. Innan jag och Herr Minimalist flyttade ihop hade jag ett vitrinskåp med fina prydnadsglas, snapsglas, någon fin skål och alkohol. Dock fick detta skåp inte vara kvar särskilt länge då det ansågs innehålla ”enbart onödiga prylar som inte behöver visas upp” :)

   Kul med ditt förslag på inlägg, självklart kan jag skriva om mitt innehåll i handväskan. Jag lär garanterat inte komma upp i lika många saker som du :) Håll utkik på bloggen framöver!

  2. Händelsevis

   Hahaha! Jag körde samma metod med min sambos prydnadsviking. Typisk onödig sak som inte behöver visas upp och definitivt inte platsar i vitrinen. Nu står den på balkongen och jag försöker få vinrankan att slingra sig runt den så den döljs i grönskan :-)

 10. Eva

  Fru Minimalist, du skrev:

  Dock fick detta skåp inte vara kvar särskilt länge då det ansågs innehålla ”enbart onödiga prylar som inte behöver visas upp” :)

  Jag ler också. :) Man får intrycket att det är Herr Minimalist som bestämmer var skåpet ska stå, till och med om det överhuvudtaget får finnas. Ni är roliga ni Minimalister! :)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Nejdu Eva, det är på sin höjd 50/50 med bestämmandet här hemma med eventuell obalans till Fru Minimalists fördel. Fru Minimalist har med andra ord en väldigt bestämd vilja men i fallet med vitrinskåpet med prydnadssaker i glas la jag in ett veto. ;)

 11. Anna

  Jag är nog sämst i klassen. Jag älskar glas och porslin. Jag har ca 14 vitvinglas, 14 rödvinglas, 12 champagneglas, 12 selterglas, 2 snapsglas, 12 vardagsglas för vatten, 12 kaffekoppar, 6 tekoppar, 12 te/kaffekoppar av diverse olika sorter (presenter och dylikt krafs) samt 8 bodegaglas. Fick en vacker kopp i keramik av hypade Åsa Lindström i helgen också, kommer dock nog använda den som pennhållare då jag inte vill ha fler av hennes alster. Sen ärvde min kille precis en till komplett serie med glas, ett dussin av varje.. (kommer med största sannolikhet att säljas)!

  De 12 te/kaffekopparna kan sorteras ut, vilket de kommer att göras vid flytt. De två små snapsglasen ska jag smyga in i mina föräldrars sommarhus, då de är arvegods (farfarsfarfar..). En början. Samtidigt vet jag med mig att jag aldrig kommer att banta ned detta särskilt hårt, då jag älskar tunna kristallglas lika mycket som jag älskar att ha stora middagsbjudningar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vissa gillar kläder och har oerhört svårt att rensa där, andra sina väskor och du glas. Det är ok så länge de används regelbundet :) vilket de tycks göra om du gillar att ha stora middagsbjudningar.

   Kul att höra att någon hade fler glas än vi åtminstone, jag började känna mig oerhört ominimalistisk med våra antal glas i förhållande till andra som kommenterade :)

 12. Therese

  Jag har massa glas. Men jag har också jobbat i restaurang många år och har sällan köpt glasen själv. Vinglasens storlek har ju också göra med vad för slags vin det är, en champagne dricker man t ex inte i annat än ett fluite om man nu inte vill kasta alla pengarna i sjön vill säga. Muggar har jag en hel del. I stort sett så är mina köksatteraljer något jag sparat på halva livet. Har enormt svårt att skiljas från minsta grogglas! Plastartiklarna sa jag Hejdå till när vi flyttade till Thailand liksom allt annat i hushållet men de övriga köksredskapen ligger nerpackade i förråd. Vissa har jag ju ärvt från mormor, sällan jag köper nytt. Är otroligt kräsen, en bieffekt från restaurangbranschen då man vet hur riktiga redskap ska vara. Tyvärr kostar de därefter också. ;)

  Svara
 13. Adam Frank

  Kul! Har ni tips på bra val för vattenglas eller ”vardagsglas”? Någon skrev ”en sorts glas till ALLT” – vilket glas använder ni till detta? Jag tar även gärna tips på bra glas för såväl varma som kalla drycker. Ikea har Pokal som även tål varma drycker men dessa är för stora för min smak (35 cl).

  Svara
  1. Tant Sviskon

   Om jag bara skulle ha en sorts glas skulle jag välja Kartio från Iittala. Vi använder dem för det mesta, till juice, saft, vatten och rätt så ofta vin också. Som komplement har vi Timo från Designhouse Stockholm eftersom jag gillar stora, rejäla glas. De funkar även till varm dryck.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag googlade ”kaffeglas” och kikade på googles bildresultat för att hitta några intressanta förslag. Dock kommer vi inte byta ut våra vattenglas och temuggar mot kaffeglas/teglas i dagsläget, men jag ser det som en mycket intressant idé för framtiden för att minska antalet glas/koppar i hemmet.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har en hel del andra fina produkter från Eva Solo (som ju inte alls är en kvinna som man kan tro :) ) som tekanna och vattenkaraff, så kan tänka mig att de även har fina glas.

 14. Samara

  jag har mer än vi behöver, absolut, men jag hinner inte räkna nu, ska göra det sen efter tjänsteresan jag ska på, jag ska vara borta i 9 dar, så jag får då packa minimalistiskt för det blir 3 hotell.
  Min mamma erkänner att hon ” samlar ” på glas, de har enorma mängder både hemma och i stugan, men de har aldrig mer än max 4 gäster åt gången, så man kan ju undra varför man har så mycket. På tal om glas så har jag en kaffeservis för 12 personer, aldrig använd, vi dricker inte ens kaffe, så jag har försökt sälja den, men ingen vill ha, jag har sänkt priset från 600 ner till 300 nu, men den verkar inte gå att sälja, det känns ju hemskt att bara ge bort den också, den kostade ju pengar när jag köpte den som 14 åring.
  Sen undrar jag varför jag köpte den, för att den matchar matservisen, men jag drack inte kaffe då heller och hade inte tänkt börja.

  Svara
 15. ekomammaistan

  Vad intressant att ni tar upp glas. Just glas är en av de få sakerna här hemma som vi inte är helt överens om. Om jag fick bestämma skulle vi har klara oss på tre sorter och ha sex av varje: vattenglas (vanliga plus mindre ”barnglas”), vinglas och champangeglas. Maken gillar dock öl också så han vill gärna ha sådana glas, vilket känns helt ok, men han har också fått ärva en del olika drink- och snapsglas och dessa är vi som sagt inte ense om. Nu har jag i alla fall fått ok på att rensa ut 12 ölglas, men jag hoppas på att fler glas kan ryka framöver.

  Svara
 16. Anna

  Idag har vi inte så många glas och många är väldigt omaka. Men jag drömmer om det perfekta settet. Tänk att kunna duka upp till stor middag där alla gästerna får full uppsättning glas som matchar såväl varandra som den dryck som skall serveras i dem. Likaså drömmer jag om en uppsjö olika varianter av matchande tallrikar och bestick för att kunna skapa den där riktigt läckra dukningen som gör att man tappar andan när det är dags att sätta sig vid bordet. Vet att min sambo drömmer om det också men han är en riktig minimalist i många avseenden så än så länge finns det fina dukade bordet enbart i våra tankar. En dag kanske :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Du kanske kan hyra glas för de fåtal tillfällen då du vill duka upp till en exklusiv middag, förodligen betydligt billigare än att köpa alla glas, och du slipper förvara dem resten av året? :)
   Förresten, du har väl läst vårt tidigare blogginlägg ”det perfekta setet”? :)
   http://minimalisterna.se/det-perfekta-setet/

 17. Anna

  Usch, vi är nog sämst i klassen vi också, vi har på tok för många glas och muggar. Där är iallafall 16 vinglas och 16 champagneglas, 8 uddaglas som vi brukar servera drinkar i, samt alla vanliga vattenglas….
  Till vårt försvar så används alla champagne och vinglasen åtminstone fem gånger per år när vi firar födelsedagar. Jag förvarar dem hellre i källaren än att rodda med att hyra inför varje kalas.
  Vi drcker vårt vardagskaffe i temuggar, maken räknade dem precis, vi landar visst på 38. Men jag har så svårt att skiljas från dem, på något vis är de nostalgiska, en kopp kaffe betyder så mycket ibland.
  När jag fyllde 30 kom min gamla morfar med sin kaffeservis omsorgsfullt inlindad, nerpackat i en gekåspåse. Jag älskar den gamla servisen massor och den åker fram varje kalas.

  Svara

Lämna ett svar