Rensning i köksskåpen

Vi har varit inne på det i tidigare inlägg, hur många tallrikar, glas och muggar behöver du egentligen äga och förvara i ditt hem?

När vi (Herr och Fru Minimalist) träffades för ett par år sedan visade det sig att vi hade samlat på samma porslin (Höganäs) i samma färgnyans och naturligtvis uppstod genast äktenskapstycke. När vi flyttade ihop något år senare betydde det att vi fick en relativt stor porslinssamling i köksskåpen. Exempelvis har vi fram tills nyligen haft 21 vanliga tallrikar, utöver de fyra tallrikar som vi kallar för pastatallrikar då de är något djupare än de flata tallrikarna men ändå inte lika djupa som soppskålar.

Mugg- och koppsamlingen bestod plötsligt av 9 stora, 2 mellan och 3 små koppar för te eller kaffe.

Eftersom vi haft utrymme i köksskåpen för alla delar i servisen, de är enhetliga i färgen och används regelbundet, har vi inte brytt oss om att rensa mer ingående bland dessa men under semestern gick vi igenom porslinssamlingen och gjorde oss av med följande överflödigt porslin:

Tallrikar 8 stycken. Eftersom vi hade så många tallrikar (21 stycken) hann vi aldrig äta på alla innan det sedan länge redan körts en diskmaskin. Vi rensade bort de tallrikar som var mest slitna och har nu 13 tallrikar kvar. Ganska många med tanke på att vi är två personer i hushållet, men vår stora diskmaskin fylls numera oftare upp med samtliga tallrikar så vi behåller dessa 13 tillsvidare.

Tekopp 1 styck. En tekopp hade blivit lite kantstött och den passade vi på att göra oss av med. Vi sparade 8 tekoppar och det känns som en gedigen samling att ha kvar åtminstone tills vidare.

Kaffekoppar 3 stycken. Ingen av oss dricker kaffe och när vi har gäster har vi två små tekoppar kvar som fungerar fint. Dessutom tror vi att det går att dricka kaffe även ur de stora tekopparna om så skulle behövas. :)

Fat till koppar 5 stycken. De träfat som hör till våra kaffe- och tekoppar användes aldrig utan stod bara i ett hörn av kökskåpet och tog plats så dessa passade vi nu på att göra oss av med.

Som vanligt när vi rensar i ett utrymme hittar vi ytterligare saker att rensa. I detta fall passade vi på att rensa ut 12 av totalt 20 snapsglas då dessa ytterst sällan används. Dessutom åkte två glasvaser och en cocktailshaker som vi aldrig använder med i bara farten. :)

Vi hoppar kunna sälja majoriteten av det utrensade prylarna på loppis eller liknande.

Plötsligt blev det betydligt luftigare i flera av våra köksskåp och vi kunde passa på att möblera om lite bland porslinet och glasen. Det är helt klart värt att fundera kring hur många uppsättningar du egentligen behöver av respektive tallrikssort, koppar, glas etc, och vad som faktiskt används regelbundet. Jag (Fru Minimalist) har samlat på mig min porslinsserie under tio år och självklart har det kommit med förvaringskärl, fat och koppar som jag aldrig använt då presenterna och köpen inte utgått från ett konkret behov, utan från ett samlande på en porslinsserie.

Hur många delar har du i din porslinsserie och hur många delar används regelbundet?

9 tankar kring ”Rensning i köksskåpen

 1. Yvonne

  Precis samma servis har jag. När vi flyttade till vårt hus för drygt 15 år sen skulle vi slå till och köpa en ny servis. Hade länge funderat på Höganäs fast i grön färg och vi slog till. Köpte det mesta som tillhörde servisen – skålar – uppläggningsfat ja rubbet. (Detta var alltså långt före min s.k rensningstid)

  Då vi under lång tid varit 6 personer hemma ( nu bara 5) så har vi ju behövt en del tallrikar och frukostskålar men inte så många. Tror vi köpte ca 16 av varje – några har gått sönder. Uppläggningsfaten samt alla stora skålar i olika storlekar är knappt använda, bara enstaka gånger. Har haft andra favoriter istället t.e.x delar av andra serviser som jag också haft en gång i tiden typ Grön Anna som jag började spara på i 15 års åldern.

  Trälocken ca 25 st har jag nyligen rensat bort då dom i stort sett aldrig används. Ja inte på många många år. Dock började min man leta efter dom igår då han plötsligt kände att han behövde ett mot getingarna. Tack o lov har jag sparat några, men jag lyckades ändå avvärja letandet av dom längst ner i en låda. Min man är inte så förtjust i att rensa utan tycker mycket är bra att ha.

  Eftersom vi fortfarande är en hyfsat stor familj används också diskmaskinen minst en gång varje dag – varför jag inte tycker vi behöver så mycket porslin. Om det skulle krisa kan man plocka ut från maskinen och diska upp nått glas eller mugg för hand tänker jag. Dessutom är jag inte förtjust i servisen längre då jag upplever den som väldigt tung. Skulle gärna sälja för att köpa en lättare men det får bli längre fram.

  Dessutom har jag en ”finservis” som jag tycker mycket om och faktiskt använder ibland. Den speciella julservisen jag köpte dyrt har bara använts 2-3 ggr på drygt 15 år. Skulle gärna sälja den. Finservisen är vit och skulle passa utmärkt till jul istället.

  Ja tänk vad mycket plats jag skulle få i mina skåp om jag rensade ut lite till : )

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag gissar att du inte har någon diskmaskin ;)
   Vi tycker dock om att bjuda vänner och bekanta på middagar och liknande och brukar bli 4-8 personer. Hur brukar du oftast lösa sådana tillställningar?

 2. Peter

  Nix ingen diskmaskin. ;-)
  har sällan vad man skulle kunna säga är tillställningar. Bor ju som jag tidigare sagt på mycket begränsad yta, och är sällan hemma. funderar på att säga upp lägenheten och vara inneboende de dagar jag är hemma.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Aha, det låter som mitt gamla studentliv, då boendet var litet och porslinet bestod av två gafflar, knivar och tallrikar :) Porslinet rymdes på en kökshylla. Härligt minimalistiskt på sitt studentikosa sätt ;)

 3. TJ

  Jag förstår inte hur ni lyckas rensa ut så här lite då och då. När jag väl bestämde mig gick jag igenom hela huset och slängde/gav bort säkert 50% av allt jag äger, så var det gjort. Ni verkar spara vissa områden, antar att det är bra för att hålla bloggen vid liv.

  Svara
 4. Peter

  nix inget studentliv här. Arbetar sedan 15-20 år tillbaka. Har tjugo år till pension och har ingen avsikt att leva på annat vis. Snart kommer min blogg.

  Svara

Lämna ett svar