De gamla trotjänarna

En trotjänare eller trotjänarinna var, enligt Wikipedia, framför allt förr en hushållsarbetare som stannat länge i samma arbetsgivarfamilj. Ofta räknades trotjänaren eller trotjänarinnan nästan som en familjemedlem, framför allt då de blivit lite äldre och åren gått, och vissa begravdes till och med i arbetsgivarfamiljens familjegrav.

Idag är det inte särskilt vanligt att ett hushåll har en tjänare utan istället används uttrycket ofta för saker som används frekvent under en längre tid och som trots det fortfarande håller och som man uppskattar väldigt mycket.

Några bra exempel på trotjänare från mitt liv är:

 • Min nuvarande cykel. När jag fyllde femton gav mina föräldrar mig möjligheten att antingen få en moped eller en påkostad mountain bike. Eftersom nästan ingen av mina vänner ägde en moped valde jag cykeln och idag mer än 18 år senare använder jag den fortfarande utan några som helst problem. Det enda jag bytt ut än så länge är bromsklossarna vid ett par tillfällen.
 • Mitt nuvarande armbandsur. När jag vid 20 års ålder tog studenten fick jag möjlighet att välja ett armbandsur i present. Jag valde som tur var ett ur med en relativt tidlös design och i materialet titan som inte bara är väldigt lätt och snyggt utan även mycket hållbart, vilket fört med sig att jag använder klockan än idag.
 • Min förra dator. När jag vid 23 års ålder flyttade till studentbostad köpte och byggde jag ihop min egna första stationära dator. Jag valde efter mycket efterforskningar ut dess ingående komponenter och min plånbok grät rejält efteråt. Men mycket tack vare just hög kvalité, och några uppgraderingar på vägen, så fungerade datorn utmärkt under nästan 10 år tills den blev för seg och skrymmande och byttes mot vår nuvarande MacBook Pro.

Enligt mig är trotjänarna vinnare ur både ett ekonomiskt samt miljömässigt perspektiv.  Jag tror att en stark bidragande faktor till att mina trotjänare hållit så pass länge och varit uppskattade, är att de varit av riktigt bra kvalité, haft en någorlunda tidlös design, samt att jag noga vårdat dem på vägen och själv fått välja ut eller utforma dem.

Det här kanske kan låta lite konstigt, speciellt i dagens slit och slängsamhälle, men jag finner en alldeles speciellt glädje över att kunna använda samma prylar år efter år utan att de går sönder, eller att dess funktion kommer till korta. :)

Känner du igen dig i beskrivningen ovan och har du några gamla trotjänare i ditt liv som du vill berätta om?

22 tankar kring ”De gamla trotjänarna

 1. Rebecka

  Mina föräldrar har kvar en bil som de köpte 1989. Visst, nyare bilar kanske är mer bränslesnåla, men den här används inte varje dag och den har framförallt ett enormt lastutrymme (Volvo kombi). När jag var liten så hade vi ett extrasäte i bagageutrymmet (!) så vi kunde åka alla fem i familjen + farmor på diverse utflykter och semestrar. Numera används lastutrymmet till röjsågar, flytvästar m.m. Det kanske märks att jag är från landet? ;) Min egen lilla familj har dock ingen bil, vi klarar oss bra utan, jag kör bara några gånger per år, då mest mina föräldrars nyare bil (vi har köpt en bilbarnstol till den). Jag har med kvar min gamla cykel, tror jag fick den när jag var 12. Den står med hos föräldrarna, jag använder den ibland.

  Svara
 2. PG

  Är helt med på tänket!

  Har inte själv kvar så många gamla egna ”trotjänare” däremot använder jag andras! :) och snart kan de kanske räknas till trotjänare även hos mig.

  Letar fina, knappt använda kvalitetgrejer från 80- och 90-tal.

  Ex har jag cyklar från 80-talet. Grym kvalité i dessa!

  Köpte förra sommaren en fräsch rostskyddad bil från -97, 16-17 år gammal och jag räknar med att ha den ett antal år. Den är mer pålitlig än en ny bil skulle jag vilja hävda!

  Jag är alltså svag för konstruktioner som är enkla och gjorda med omsorg. Jag är en riktig ”sucker” för pålitliga, beprövade saker som inte slits ut i första taget och som är lättlagade.
  Nya prylar har inte alls samma dragningskraft på mig.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, att använda andras trotjänare är ju fantastiskt. :)

   Jag håller verkligen med om att en enkel med funktionell design kan vara väldigt tilltalande. ”Everything should be made as simple as possible, but no simpler” som en ovanligt smart herre sa för många år sedan. Dessutom tenderar de att hålla bättre då precis som du säger. :)

 3. Eva

  Känner absolut igen mig i beskrivningen. Att ta väl hand om favoritsaker är glädjande. Min gamla fina 80-talscykel blev dock stulen men studentpresentsklockan fungerar fortfarande efter tjugo år. Dock är den lite för liten för min smak nu.

  Mina trotjänare still in service är två andra klockor, båda med flera år på nacken. Lär ha dem en massa år till. Gillar tidlösa stilfulla klockor. Brukar skoja med män utan klocka på armen att en man utan snygg klocka inte är en riktig man och tro mig en dök upp bara dagen efteråt med ny klocka… jo han var tydligen inte man nog att stå emot den ur(!)fåniga kommentaren! Med detta test kan man lätt av gensvaret se graden av en mans säkerhet – hans verkliga manlighet. Ja, det hörde ju verkligen inte till saken men var kul att berätta. ;)

  Andra trotjänare är Vagabondskorna. Slängde nyss ett par som tjänat i sju år och två par har jag kvar som kommer att hänga med några år. Väldigt märkligt med tanke på att de ju inte är extremt dyra. Att köpa bara lite billigare skor hade ju blivit mycket dyrare då de sällan hållit mer än ett eller två år.

  Ja och så linnelakanen och linnehanddukarna…vissa gamla som gatan, de kanske håller till nästa sekel!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, stackars killen som inte kunde stå emot din urfåniga kommentar. Bra story dock! :)

   Japp, kvalité går ofta hand i hand med pris. Inte alltid men oftast. :)

 4. frivid42

  Vår bil som gått 20 000 mil snart är problemfri och bränslesnål.

  Ett antal gjutgärnspannor som vi ärvt och som kommer funka 100 år till.

  En skjorta som jag haft i 10 år och som ännu är en favorit.

  Bara för att nämna några exempel:-)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Oj, den skjortan måste börja bli lite tunn vid det här laget om du inte använt den relativt sparsamt dvs? :)

   Japp, gjutgärnspannor bode kunna bli nästan hur gamla som helst. :)

 5. Anja TF

  Mina största trotjänare är min mormors gamla klocka (som dessutom har ett högt affektionsvärde hos mig), samt min 24-tums TV som numera har 8 år på nacken! Fungerar helt felfritt och dessutom är den så pass liten att jag själv kan lyfta ut den på balkongen och därmed sitta ute och kolla på TV under sommaren! :)
  Ps. tack för en trevlig, inspirerande och välskriven blogg!

  Svara
 6. TBIT

  Trotjänare: Vår tjock-TV, DVD-spelare samt original-XBOX:en som jag kör en uråldrig version av XBMC på som enklare mediacenter. Men när någon av dessa smäller så blir det nog en jobbig dominoeffekt.

  När vi bytte bil senast så skaffade vi en Toyota, med förhoppningen att den ska vara en trotjänare med lång livslängd och få fel.

  Svara
 7. Bo

  Något så enkelt som en fickkniv har bott i byxorna de senaste 25 åren för daglig användning. Förvisso har de klassiska röda schweizarna utökats något under åren för att matcha tydligt skiftande behov, men de återkommer varje gång och varje dag.

  Svara
 8. Linda

  Min trotjänare är farmors Electrolux assistent från 1951. Fungerar finfint med alla tillbehör kvar. Degkrok i trä, bara en sån sak!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Wow, du måste nästan ladda upp en bild på assistenten någonstans på nätet och skicka en länk. Degkrok i trä låter ju helt galet, undrar vad det är för typ av trä som håller så bra? :)

 9. DilliePuff

  Kom direkt att tänka på mina föräldrars mikrovågsugn… Den är från mitten av 80-talet och fungerar fortfarande nästintill som från början. Vet man bara att man får flytta tallriken lite till höger för att få perfekt jämnt så.. Den här micron används dessutom 1-2 gånger varje dag.. :)

  Svara
 10. Rebecka

  Mina föräldrars första och enda micro från 90-talet funkar också fortfarande, fast ingen har koll på några extrafuktioner. ;) Deras första och enda cd-spelare (alltså endast spelare, ingen stereo, men den är kopplad till deras gamla högtalare från 70-talet!) från 90-talet funkar med ännu.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kan tänka mig att majoriteten av alla prylar byts ut för att vi tröttnar på dem, inte för att de helt slutar fungera, och därför skulle kunna ha ett mycket längre liv än vad de generellt tenderar att få idag. Förutom hos dina föräldrar som verkar föregå med gott exempel. :)

 11. Linn

  Måste säga att mammas/min förra bil, en Skoda Felicia -00, är en riktig trotjänare? Fram och till baka till olika jobb (ca 3-4 mil) per dag plus några bilsemestrar genom Sverige. Men förra sommaren (-15) trodde jag hon hade gjort sitt då hon en dag lät som en trasig gräsklippare när jag försökte starta henne. Då lyckades min sambo på ren tur rädda sina morföräldrars Toyota Carina -96 från att hamna på skroten så den kör jag nu (hade bara gått 13000 mil). Men några dagar efter nya bilen kom till oss så skulle vi flytta på Skodis och då fick den envisa bilen för sig att börja gå som vanligt igen? Så då fick pappa överta henne och fixade till några småsaker och hon funkar än i dag men hon körs inte längre dagligen och den vilan är hon värd, vår lilla pärla?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Kul att höra om er trotjänare till bil! :)
   Även om många tror att det är miljövänligare (om man nu kan använda det ordet i kombo med bil) att köpa en ny bil som drar mindre etc, så har det visat sig vara bättre ur miljösynvinkel att köra vidare med sin gamla bil än att det ska tillverkas en ny. Hoppas hon rullar många mil till er lilla pärla! :)

Lämna ett svar