Samlingar är farliga

Att samla på något är naturligt. De flesta har någon gång under sitt liv haft en samling antingen som barn eller som vuxen. Antingen yrkesmässigt eller som fritidssysselsättning. Men hur mycket värde tillför egentligen din samling till ditt liv?

Under en av våra rensningar i källaren nyligen hittade jag ett pennfodral innehållandes min suddgummisamling från lågstadietiden. Den hade följt med i olika lådor i över 20 års tid och på samlingars vis egentligen aldrig kommit till användning. Nu var många av suddgummina torra och dess värde lägre än någonsin då jag gör majoriteten av mina fysiska anteckningar med bläckpenna och resten på datorn eller mobiltelefonen.

Min första impuls var att skjuta på beslutet huruvida jag skulle behålla samlingen eller ej och stoppa ned dem i min ”evighetslåda” i källaren igen. Det fanns efter 20 år en hel del nostalgisk ränta upparbetad kring dessa. Men ganska snabbt tänkte jag om och valde att slänga alla utom två-tre stycken som fortfarande fungerade väl.

Men vad definierar egentligen en samling och varför är de så onödiga ur ett minimalistiskt perspektiv, det vill säga varför valde jag att slänga mina suddgummin?

 • Samlingar är ofta döda. De förvaras oftast undangömt i en skåp eller en låda, används ytterst sällan och plockas på sin höjd fram någon gång per år. I bästa fall står samlingen bakom en glasdörr i ett vintrinskåp och samlar damm.
 • Samlingar tar tid. Jakten samt eventuellt underhåll tar ofta en del tid i anspråk. Tid som oftast kan läggas på andra aktiviteter av högre värde. Fru Minimalist hade till exempel en snapsglassamling med ett glas från varje stad/resmål hon besökt. En del av semestern spenderades alltid på att maniskt springa runt och leta efter ett nytt lämpligt glas i varje ny stad. Tid som kunde lagts på att undersöka och uppleva staden eller bara ta det lugnt.
 • Samlingar är beroendeframkallande. Som samlare söker du hela tiden nya saker att addera till samlingen där den emotionella kicken för varje nytt objekt dessvärre blir lägre ju större samlingen blir. Skulle du någon gång bli helt klar med din samling så dör oftast glädjen helt kring samlingen och samlandet. Behållningen som är kvar är på sin höjd att organisera om denna lite då och då. Dessvärre är det ofta väldigt svårt mentalt att göra sig av med sina samlingar, mycket på grund av emotionell ränta.
 • Samlingar kostar pengar. Som barn är samlingar ofta av billig karaktär, till exempel kapsyler, klistermärken, stenar, bokmärken, hockeybilder och manicklar. Men som vuxen måste man ofta höja insatsen för att det ska vara intressant, till exempel antika leksaksbilar, ovanliga frimärken, konst, gamla mynt, unikt porslin med mera. Dessutom finns det ofta en dold kostnad i form av förvaring.
 • Samlingar har dåligt andrahandsvärde. De flesta samlingar, med undantag för dem som eventuellt kan ses som investeringar till exempel konst, har ett dåligt andrahandsvärde. Den dag du tröttnar får du med största sannolikhet inte tillbaka i närheten av den summa pengar du gav för prylarna en gång i tiden.
 • Samlingar har lågt värde mot insats. Med tanke på hur sällan samlare faktiskt njuter av sina samlingar och hur mycket tid och pengar som ofta lagts på processen att leta upp och förvärva samlingen så är avkastningen på investeringen låg.

Jag har som barn samlat på frimärken, klistermärken, glasspapper, suddgumming och pennor. Som vuxen har jag mer eller mindre medvetet samlat på kläder, digital musik, högskoleanteckningar och fysiska böcker. Idag är det enda samlingen jag fortfarande brottas med min fysiska boksamling men det har blivit bättre efter att jag skaffade min Amazon Kindle Paperwhite och blivit medlem på Goodreads. Möjligen samlar jag även på pengar lite beroende på hur man ser det, dock i digital form. ;)

Det jag numera medvetet väljer att samla på är erfarenheter och insikter, prestationer jag är stolt över, fina minnen från resor och andra upplevelser samt kvalitetstid med nära vänner och familj.

Vad samlar du på och hur mycket värde tillför dessa samlingar till ditt liv?

20 tankar kring ”Samlingar är farliga

 1. Camilla

  Det där med böcker känner jag igen. Men tycker att de tillför glädje till mitt liv. Många av dem läser jag om, sen så har jag blivit bättre på att göra mig av med böcker som jag inte kommer att läsa igen. Förut sparade jag alla. Jag gillar inte alls att läsa på läsplattor och sånt så det funkar inte alls som ersättning för mig. Annars så samlar jag nog inte på något nu.

  Svara
 2. Eva

  Samlar på intressanta textbitar och citat ur fackböcker och tidskrifter men även av sådant jag funnit på nätet. I sällsynta fall förekommer även uttalanden jag hörsammat och lagt på minnet från folk jag träffat i vardagen. Allt detta skrivs upp. Det har blivit ett par tjocka inbundna skrivböcker hittills. Citaten fyller något slags dagboksfunktion för mig. Man kan följa de mönster mitt tänkande och intressen tagit under olika tidsperioder. Är väl tänkt som en utgångspunkt för framtida skrivande men själva insamlandet är så givande att jag inte vet om det blir mer än så.

  Den typ av samlingar jag hade som barn, t ex oanvända servetter från stadens ”alla” restauranger och caféer, syftade till att använda samlingen rent praktiskt när den växt sig stor nog. Det gjorde jag också. Även samlingen av luktsudd använde jag senare. Men skulle nog inte vilja uppmuntra barn att samla – samlande för väl sällan något gott med sig.(?) Det blir lätt något girigt och självupptaget över det hela. Till och med det till synes harmlösa citatsamlandet har jag ifrågasatt.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har en liknande samling dvs en hög med Moleskin-anteckningsböcker som jag använder som journal för tankar, insikter och idéer. Dessa kommer bli extremt svårt att göra sig av med den dag jag inte tycker att de tillför något längre. :)

 3. Camilla

  Faktaböcker läser jag inte ofta om. Har inte särskilt många heller och har som mål att rensa ut fler och fler böcker.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   I mitt fall är det oftast fakta, eller kanske mer konkret, riktigt bra självutvecklingsböcker som jag faktiskt läser om. Aldrig skönlitterära böcker. :)

 4. Samara

  Jag ska nog inte svara på vad jag samlar på ;)
  autografer, leksaksbilar, bussar, vackra barbiedockor, allt som har att göra med OS i Moskva 1980, allt om min morfars bror som tog OS guld 1936 ( autograf, böcker, samlarbilder mm ) mynt, sedlar, frimärken, smurfar, osv osv. jag har också en samling sudd sen jag var barn, de är i min mammas sommarstuga, jag tar fram och tittar på dem en gång per år.
  men jag har nästan helt slutat med min PEZ samling, och elefanterna men ja det finns grejer här för att räcka till flera museum, undrar varför jag ens läser er blogg, vi har ju inget gemensamt, hihi, men jag gillar bloggen jättemycket :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Du kanske innerst inne är lite sugen på att rensa upp och undermedvetet kittlas av bloggen, vem vet? :)

   Det låter nästan som att du förr eller senare kan göra som Wilhelmina von Hallwyl och starta ett eget museum med alla dina saker. ;)

   http://hallwylskamuseet.se/

 5. Tilda

  Sambon samlade på Magic-kort (spelkort) innan vi träffades och jag fruktade dagen som han skulle ta upp det igen… Den dagen kom och nu har vi ca 20 000 kort i lägenheten.
  Twisten är att även jag har blivit riktigt biten och vi brukar spela tillsammans samt köpa och sälja kort på andrahandsmarknaden. Det ligger en viss spänning i att förutse ett korts eventuella värdeökning, lite som att handla med aktier men med en betydligt mindre insats. Det finns förvisso kort för ca 100 000 kr men vi håller oss till lite lägre summor än så länge. =)

  Således vill jag tro att just den här samlingen tillför mer än bara en samling så att säga. Man kan spela med korten och man kan handla med dem. Själva samlandet är förstås något som sambon uppskattar, han älskar att sitta och sortera korten. Det har blivit ett sätt för honom att varva ned.

  Mvh

  Svara
 6. Fredrik Östman

  Jag har nyligen börjat läsa er blogg och tycker den är mycket intressant. Har själv (än så länge) en värdelös samling suddgummin liggande i en låda. :) Hade tidigare en stor samling serietidningar som decimerades när mina föräldrar flyttade från huset. Har fortfarande kvar en del årgångar och enstaka exemplar som kunde vara värdefulla (vissa ekonomiskt, vissa emotionellt). Bläddrar aldrig i dem dock… En liten frimärkssamling från barndomen har jag kvar, och den tänker jag behålla. Ett enda album som tar liten plats.

  En samling som tyvärr tar ganska stor plats och som jag inte vill skiljas ifrån är mina hemelektronik- och biltidningar. Dessa läser jag faktiskt ibland. Utvecklingen går fort och det är riktigt kul att titta tillbaka på vad som var ”hett” för 20 år sen. :)

  Har i stort sett slutat köpa souvenirer på resor, men kan ibland spara typ en bussbiljett, en pizzameny eller något liknande. Gemensamt för dessa saker är att de ryms i en enda skokartong. Och ja, jag tar faktiskt fram lådan ibland och tittar på sakerna.

  Någon riktig minimalist blir jag nog aldrig men har absolut börjat ta till mig tankegångarna!

  Svara
 7. Christian

  Jag samlade på hockeyurklipp om allt som hade med mitt lokala hockeylag att göra. Började när jag var åtta, 1989, och höll sedan på hela 90-talet och nåt år in på 00. Det var inte bara roligt men otroligt svårt att sluta när jag väl börjat. Pärmarna har legat nerpackade men nu, många år senare, har tillfället äntligen kommit. Jag har börjat scanna in och lägga upp alla artiklarna, med kommentarer, i en blogg. Troligen kommer det ta kanske tio år att få upp allt. Verkar vara mycket uppskattat av många och det är även för mig själv en häftig känsla. Lite som att man sitter på en skatt med material som är lite av en historiebeskrivning för det lokala kring klubben, spelarna, de som följde laget osv. Och förstås de som idag vill se hur det var på den tiden. I det här fallet känns det verkligen inte som ett onödigt samlande utan jag är glad att jag höll ut i c:a tolv år. Just den här perioden var en period då laget var extra framgångsrikt, så det känns extra kul. I och med att jag idag är webbansvarig för klubben och kan dela ut artiklarna där har jag dessutom direkt många följare =).

  Svara
 8. Lisa Berglund

  Jag samlar på menyer, framför allt ifrån Pizzerior, thairestauranger, sushi-restauranger. Menyerna är gratis, det är att resa runt som kostar. Bensin och tid. Men ofta är jag ändå ute på vägen. Och jag får skickat menyer från olika håll vilket gör samlandet lättare. Alla menyer är olika värdefulla för mig baserat på olika kriterier. Samt personligt värde. Just nu är jag på väg till Finspång för att hämta mina mest efterlängtade menyer. /Tjej från Lidköping

  Svara

Lämna ett svar