Set och samlingar försvårar utrensning

Har du något i hemmet som utgör det perfekta setet? En uppsättning prylar som tillsammans utgör en komplett och optimerad enhet. Eller prylar som om de bara kompletterades skulle kunna utgöra ett perfekt set?

I sommar blev det tydligt hur ett set eller en enhetlig samling av saker kan försvåra utrensningen av densamma. I mitt, Fru Minimalists, föräldrahem disponerar vi mitt gamla flickrum när vi besöker mina föräldrar. Flickrummet har genomgått en rejäl förvandling de senaste åren och numera har vi tre sängar och en bokhylla i rummet. I takt med att Lillebror Minimalist växer kommer vi behöva göra plast för ytterligare en spjälsäng och därför rensades de sista sakerna i bokhyllan nu ut.

I bokhyllan stod inte mindre än 12 Bert-böcker. Att dessa blivit kvar trots att övriga ungdoms-böcker och saker i flickrummet rensats ut för flera år sedan, beror på att de tillhört ett i mina ögon komplett set. Att bara rensa ut enstaka böcker i serien har inte varit aktuellt. Setet har givit en illusion av att böckerna tillsammans har ett högre värde.

bert_bocker

12 utrensade Bert-böcker.

Sanningen är dock att samlingen av Bert-böcker inte givit något värde till mig de senaste åren, och nu skänktes de därför iväg till välgörenhet. Jag själv kommer inte läsa dem igen. Jag kan heller inte motivera att spara, förvara och flytta med dem för att mina barn eventuellt kommer vilja läsa dem om sisådär 10 år.

Samtidigt som Bert-böckerna rensades ut, gjordes detsamma med min gamla stereo. Eftersom vi inte äger några cd-skivor och än mindre kasettband, fanns det knappast någon anledning att låta denna ta plats. Även fyra stycken Harry Potter-böcker på engelska åkte ut i samma veva. Inte heller här kunde jag motivera att spara böckerna om utifall barnen eventuellt skulle vara sugna på att läsa dem i framtiden.

Har du några set av böcker eller saker i ditt hem som är svåra att rensa ut trots att värdet eller behovet inte motiverar att de sparas?

9 tankar kring ”Set och samlingar försvårar utrensning

 1. Patricia

  Jag har kanske inte flera set med böcker, däremot har jag böcker signerade av författarna som jag ännu inte rensat ut. Fast än jag inte kommer att läsa dem igen. Jag har hitintills sparat dem bara för de tycktes vara extra speciella när jag fick tag i böckerna. Men det lär väl få rensas ut snart ändå, särskilt när jag bli påmind av er ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har också ett par signerade böcker, bland annat en bok från högskolestudierna som jag har svårt att släppa just för att den är signerad. Inbillar mig att jag kommer läsa den någon gång då den är ganska allmänbildande, men med två små barn känns den typen av läsning avlägsen… :)

 2. Madeleine

  Svårt med set för vissa. Själv är jag obönhörlig. Gillar jag inte nåt, även om det är ett set, åker det ut. Tex Eddings böcker är i en serie men han är ojämn i kvaliteten. Behöll bara de böcker jag visste att jag skulle läsa om. Resten ryckte.

  Svara
 3. Kulan

  Det finns väl egentligen få böcker – om ens några – som egentligen är någon idé att spara. Om man nu mot förmodan skulle vilja läsa boken igen, så finns den antagligen på biblioteket. Annars i någon andrahandsbokhandel, eller på någon sälj-site på nätet. Är den tillräckligt gammal kan den finnas fritt tillgänglig på nätet, inscannad tex av google och kan alltså då läsas fritt i datorn.
  Uppslagsböcker i tryckt form är ju så gott som helt passé, helt utkonkurrerad av internet. Annars finns ju Kungliga Biblioteket för referensexemplar tillbaka till 16-1700-tal, ev tidigare.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Uppslagsverk blev helt klart utkonkurrerade när Google gjorde entré på internet.

   Alla bor ju dock inte i en stad så de har närhet till bibliotek. Jag tror själv att vi skulle nyttja det i betydligt mindre omfattning om vi inte hade ett på gångavstånd från vår bostad, men var smärtgränsen för avstånd ligger är ju väldigt olika. :)

 4. Maria

  Mitt sett som tog lång tid att rensa ut var 12 tallrikar i samma serie. Ett set som mina farföräldrar köpte till mig å man fick en varje jul å födelsedag i evighet. Jag valde denna servisen när jag var sådär 10 år å smaken har ju helt förändrats. Jag har kvar kaffeservicen å den gillar jag men dessa mattallrikar har jag aldrig tyckt om eller ens varit medveten om att jag skulle få (trodde samlingen bara bestod av kaffeservicen….). Men ändå tog det flera år att göra sig av med tallrikarna. Å detta berodde med stor säkerhet på att de var 12 kvalitetstallrikar. Vem rensar ut de som fattig student? Men varje gång jag använde dem vid större middagar kände jag hur jag ogillade dem så de åkte ändå ut i förrådet. Nu äntligen har de sålts på blocket till någon som just hade sen servicen å behövde komplettera. Visst jag fick inte alls tillbaka värdet på dem men å vad skönt det var att äntligen bli av med dem å slippa det dåliga samvetet att de inte använts.

  Svara
 5. therese

  Jag har
  ”Nordsteds Engelska ordbok (proffessionell”
  den består av två delar;
  i en pappersbox

  den engelsk-svenska delen
  använder jag varje dag

  men den svensk-engelska delen
  har inte använts sen jag gick i skolan

  ändå är det så svårt att slänga den…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Imponerande att du använder engelsk-svenska delen varje dag. Hur kommer det sig?
   När jag studerade i USA och läste mycket litteratur på engelska hade jag en överstrykningspenna som jag tyckte var smidig för att snabbt få klarhet i vissa ord och fraser.

Lämna ett svar