Minimalism rum för rum – sovrummet

I sommar har vi en bloggserie där vi under ett par veckor publicerar ett blogginlägg i veckan med fokus på minimalism rum för rum. Vi började vi med hemmets första rum, nämligen hallen, därefter har vi förflyttat oss till vardagsrummet och nu är det dags för sovrummet.

Att ha färre saker i hemmet skapar ett lugn, och sovrummet är det rum där vi helst vill känna lugn och harmoni, samt skapa förutsättningar för en god natts sömn. Sovrummet ska vara en avkopplande fristad och symbolisera vila och kärlek.

Fotot högst upp i blogginlägget visar hur det såg ut i vårt sovrum innan Lillebror Minimalist kom. Numera har vi även två spjälsängar i rummet, utöver det håller vi det väldigt avplockat och lugnt i rummet. Vi förvarar exempelvis inte böcker, tidningar, smycken, näsdukar eller leksaker i sovrummet, och försöker låta bli att ha en växande klädhög, en så kallad chairdrobe eller doordrobe, som du kan läsa om i inlägget ”Vanliga ansamlingsplatser i hemmet”. :)

Ett tips är att hitta ett nattduksbord eller liknande med lådor där du kan gömma undan ovannämnda saker för slippa ha dem synliga och skapa ett rörigt intryck. En synlig bok eller två spelar mindre roll, det kan snarare ge ett hemtrevligt intryck och göra att du kommer ihåg att varva ner och läsa innan läggdags.

Här är några konkreta no-no’s i Minimalisternas sovrum:

 • Tv. Om du inte vill försämra ditt sexliv förstås, då är en tv jättebra . :)
 • Elektroniska apparater. Ftalater, flamskyddsmedel mm vill vi inte ha i det rum där vi spenderar flest timmar i sträck. Ej heller få blått ljus i ansiktet dygnets sista timme.
 • Arbetsrelaterade saker som skrivbord, pärmar eller stereo ger fel associationer.
 • Synliga speglar. Vem vill ha en ”tredje person” i sängen? :)
 • Fotografier på familj och släkt. Dessa personer ska inte blanda sig i ens privata stunder.
 • Prydnadskuddar. Varför ha prydnadssaker utan funktion som ska flyttas på varje dag?

Vi har valt att inte ha våra mobiltelefoner i sovrummet utan låter dem ligga i vardagsrummet, antingen på sin laddningsstation eller på återsamlingsplatsen för dagliga prylar. Datorn tar vi heller aldrig in i sovrummet, inte ens för att titta på en serie eller film.

Med fyra personer i en tvåa är vårt sovrum ett kombinerat barnrum. Vi har dock inga leksaker, barnböcker eller tavlor i sovrummet, men båda barnen har varsin spjälsäng där även deras gosedjur, en Doddi från Geggamoja, brukar befinna sig. Vi blir i perioder sugna på att göra sovrummet mer barnvänligt med någon barnmatta och fina tavlor, men samtidigt vill vi att rummet ska relateras till lugn och ro snarare än förknippas med lek och stoj. Dessutom finns det inte så mycket utrymme kvar med en dubbelsäng och två spjälsängar. :)

Antalet uppsättningar sängkläder är något de flesta har många av och där rensningspotential råder. Vi har i dagsläget tre set till vår dubbelsäng, men skulle klara oss på två att alternera mellan. Vi ser dock ingen poäng med att göra oss av med en uppsättning bara för att, utan väntar tills en går sönder rejält. Vi har även ett set sängkläder till en enkelsäng/gästsäng.

Enligt feng shui ska sängen placeras så att du har uppsikt över rummets dörrar och fönster. Du ska även undvika hyllor och lampor ovanför huvuddelen av sängen då dessa ”trycker” på huvudena och kan ge dålig sömn. Likaså ska du inte förvara saker under sängen, vilket ju vore otroligt praktiskt. Vi har funderat på om det spelar någon roll vad som förvaras under sängen, om exempelvis mjuka extratäcken och sängkläder skulle kunna förvaras där, någon som vet?

Har du något minimalistiskt tips för sovrummet att dela med dig av?

Våra säsongslådor förvaras ovanför garderoberna i sovrummet. En till varsin till Herr och Fru Minimalist och en gemensam för barnen.

Våra säsongslådor förvaras ovanför garderoberna i sovrummet. En till varsin till Herr och Fru Minimalist och en gemensam för barnen.

22 tankar kring ”Minimalism rum för rum – sovrummet

 1. Jenn - forever abroad

  Prydnadskuddar, håller helt med – vem orkar ens bädda sängen? Och när man nu gör det – så räcker det väl med att lägga i ordning allt som redan är på sängen så det ligger fint ;)

  Dock, alltså tv – försämrar det verkligen sexlivet? ;)

  Och spegel – älskar när det finns en spegel! Skulle gärna vilja ha en liggandes ovanför sängramen. Hade tidigare en spegelgarderob bredvid sängen och det var också fint. Det förstorar liksom rummet (om det inte är så stort).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det beror ju kanske på vad man tittar på på tv:n ;) Men undersökningar visar att generellt sett har par med tv i sovrummet sex mer sällan än par utan tv i sovrummet, men som med alla andra undersökningar finns det såklart undantag. :)

   Om vi skulle ha spegel i sovrummet skulle den vara på insidan av en garderob, så har vi även i hallen, men där är det mer på grund av platsbrist. Där skulle den gärna ha fått vara mer synlig.

 2. crimsonanna

  Förlåt mig, men jag ser inte ett sovrum som inbjuder till vila på bilden ovan, Jag ser en fängelsecell. Nej tack.

  Håller dock med om tv i sovrummet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, då skulle du säkert gilla vårt sovrum mer som det ser ut nu med även av två barnsängar i varsin del av rummet? :) Det ger både lite färg, form, mer mysigt trängsel och massor utav kärlek. :)

 3. Carina

  Det känns lite osäkert med sänglamporna – står de ”löst” på sänggaveln? Jag tror också jag läst att i sovrummet ska man möblera lågt d v s inga lådor högt uppe. Enligt feng shui :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, sänglamporna står löst. På vilket sätt känns det osäkert? Väldigt skönt att inte behöva borra hål i väggen tycker vi. :)

 4. Linda

  Vi sover fantastiskt med lådor under sängen. Mycket praktiskt och sparar mycket plats.

  Svara
 5. therese

  Jag har en stor spegel mitt emot sängen

  När man är singel o vaknar själv varje morgon

  Så är det skönt att se en kopia av dig själv
  Jag säger God Morgon!
  till mig själv
  o pratar vidare om allt ”vi”=min spegelbild o jag
  ska göra under dan

  Jag har speglar överallt i lägenheten
  det blir lite ”sällskap”

  Mittemot sängen står mitt piano

  Och ovanför sängen hänger en stor lampa i ”indisk” stil

  sedan återstår
  2 kvadratmeter golvyta
  av sov-alkoven

  mysigt, trångt, lite som en ”grotta”

  Däremot har jag minimalism i mitt kombinerade hall/kök/vardagsrum

  Svara
 6. K.A.L

  För trivsel mer än minimalism, vore det inte mysigt med ett par krukväxter i fönstret? Om inget så renar/syresätter de luften i alla fall. Tänker det kan vara extra lämpligt med så många i samma sovrum?

  Det var det allra första jag saknade då jag flyttade hemifrån som 19-åring. Införskaffade två plantor & genast kändes det som att min torftiga lilla etta fick liv. Vet inte vad Feng shuei säger om saken, inte insatt, men tänker spontant att levande organismer som växter borde anses positivt/andligt?

  Det är nog mitt generella minimalistiska tips egentligen. Har man bara växter i sitt hem får man trivsel, trots få ägodelar/sparsamt/bart möblerat.

  Svara
 7. Carina

  Osäkerhetskänslan får man eftersom lamporna kan trilla ner i sängen och i värsta fall slå i huvudet. Ibland är det befogat att göra skruvhål. :)

  Vita/enfärgade lådor vore optimalt i sovrummet för att skapa lugn!

  Svara
 8. Anna

  Ny här! Men oj! så mycket intressant det finns att läsa! Å inspireras av! Vi är en storfamilj med barn från 5-17 år så det blir många olika plagg, skor å andra saker som ligger framme hela tiden. Ska lusläsa här för lite nya tipps å idéer på lösningar, bla förvaring. Återkommer!

  Svara
 9. Pusselskolan

  Nu har vi sett alla rum i er lägenhet och jag slås av att ni nästan bara har IKEA-möbler.

  Är det en kvarleva från före minimalism-tiden som ni låter tjäna ut innan ni skaffar något mer miljövänligt och framför allt hållbart?
  Slit och släng-möbler som Malm och Bjursta känns nämligen inte särskilt miljövänligt eller minimalistiskt.

  Kan hålla med om växten – det är så små saker som gör det – kanske att lamporna över sängen hade varit vackra, utvalda, att förvaringslådorna hade varit av ett gedignare material, ett utvalt överkast med vacker färg/struktur och en växt eller två.

  Det kan också vara bra att tänka på att blanda runda och kantiga former för ett mjukare intryck.

  Tack för en bra blogg om minimalism.

  / Fru Pussel

  Svara
  1. Eva

   Är bordet Bjursta inte hållbart?! Det är ett utmärkt bord. Inte miljvänligt? Vet inget om det men med tanke på den tidlösa stilen så vet jag inte nästa gång jag kommer köpa ett nytt bord. Ser inte framför mig att jag kommer ha anledning till det under kommande decennium. Haft det sju år nu och det är fortfarande som nytt. Kanske skulle vissa se just det som ett problem, att det inte åldras som ett helt igenom gediget träbord. Visst är det bättre med möbler man köper bara en gång i livet. Skulle gärna hyra/låna kvalitetsmöbler. Skulle underlätta vid flyttar och vara minst sagt miljövänligt.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Majoriteten av möblerna är köpta innan minimalist-tiden och det enda vi köpt helt nytt tillsammans är vardagsrumsbordet (som inte är från Ikea utan Folkhemmet) samt de två klädbyråerna som utgör vår ”tv-bänk”. Soffan i vardagsrummet är inte heller Ikea kan tilläggas. :)

   Både Malm-sängen och Bjursta-matbordet är begagnatköp som gjordes kring år 2009. Märkligt att du tycker att de inte är hållbara. För vår del har dessa möbler snart ca 10 år på nacken (lite oklart hur länge tidigare ägare hade dem) och än så länge i otroligt fint skick. Trots numera två barn i familjen varav åtminstone ett av dem går åt möblerna ganska hårt. :) Även skrivbordet inköptes av Herr Minimalist för mer än 10 år sedan (köptes dock nytt då) och är även det i fint skick.

   Vi skulle gärna köpa en annan säng när vi bor större, den nuvarande är 160 cm bred vilket är i smalaste laget då vi ibland sover fyra personer i den. Dock får vi inte plats med någon bredare i sovrummet så länge vi har en spjälsäng vid ena sidan och vi avvaktar nog ett nyköp tills vi köpt större bostad. Likaså med matbord, där skulle vi gärna ha något finare som även går att slipa vid behov. Det är dock också något som får vänta tills vi vet hur vi bor och vad som ryms och passar där. Skrivbordet kommer antingen få lämna hemmet till fördel för lekhörna, beroende på hur länge vi bor kvar i vår tvåa med två barn. Om vi väljer att ha ett skrivbord även när vi bor i en större bostad önskar vi ett höj- och sänkbart dito.

  3. Pusselskolan

   En kommentar till min tidigare kommentar :).

   Jag kan absolut sympatisera med tanken att man låter möbler tjäna ut innan man byter ut dem. Och IKEA är ju kända för att tänka på att framställning och innehåll ska möta stränga miljökrav. Men om man ser till en möbels totala livslängd tror jag att nutida IKEA-möbler står sig ganska slätt jämfört med många äldre möbler. Och det är ju inte bara tillverkning och material som belastar miljön, utan också hur ofta man byter ut.

   Det intressanta är också att man kan få en väldigt gedigen möbel (hantverksmässigt) på närmaste loppmarknad – oavsett om man gillar sina möbler sparsmakade eller utsirade – för samma pris som en IKEA-möbel. Ett bra exempel är mina fyra favoritmöbler (en spegel, en pall, en Arka-fåtölj och ett soffbord) som har sammanlagt 200 år på nacken och har kostat mig totalt 1400 kr.

   Därmed inte sagt att jag ”står över” IKEA – jag har själv ett Bjursta-bord – men jag tvivlar på att det står kvar om 50 år ?.

   / Fru Pussel

 10. Josefin

  Jag tycker alltid det är lika spännande att läsa era inlägg, och kommentarer – detta inlägg verkar ha väckt mycket känslor ;)

  I Karen Kingstons bok om feng shui skriver hon att man ska välja mjuka rena saker om man måste förvara något under sängen – typ lakan och handdukar.

  Gällande möbler från Ikea så är positivt med dom att de är noga med materialet ur ett hälsoperspektiv, tex innehåller de aldrig ämnen från kandidatförteckningen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad glad jag blir över att du läst och förmedlar att man kan förvara mjuka saker under sängen enligt feng shui. :) Det är precis det jag skulle vilja förvara där, typ vinter-/sommartäcken och lakan. Tack! :)

 11. Alina Ellström

  Hej, hittat er blogg precis och håller fullständigt med er. Jag har jobbat med inredning i 5 år och gillar fortfarande att pyssla hemma men märker hur mycket jag blir trött på ”prylar” som inte hör hemma. Varje sak skall ge dig glädje, varje dag, inte ta din energi. Jag hittar massa inspiration i Japan, i deras livstil, deras minimalism, rekommenderar varmt Marie Kondos senaste bok. Angående sovrum så är det definitivt en plats för vila. I vårt sovrum finns det en stor madrass (på vita lastpallar), riktigt mysiga ekologiska jerseylakan (rekommenderas nu till höst/vinter), en diskret spegel, en stor tvättkorg från AfroArt, ibland hänger jag något fint plagg på en krok på väggen som prydnad. That´s it. Garderoben är inbyggd, liten och rymmer alla våra kläder – vi har verkligen bara det som vi behöver och älskar. Mycket yta, mycket luft, väldigt mysigt med bra textilier, personlig touch som plagg, bok… Och kärleksfull stämning. Det är verkligen allt som behövs.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som ni har ett väldigt härligt sovrum. Blir lite småsugen på att gå in och lägga mig på den stora madrassen och krypa ner bland jerseylakanen när jag läser texten. :)

 12. Jim K

  Hej! Vad kul att ni har hittat ett sovrum som fungerar för er. Jag gillar att ni har skrotat tanken på överkast och kuddar som både tar tid och energi att fixa varje morgon. Vi har själva skrotat prydnadskuddarna och funderar på att göra samma sak med överkastet (men det är ju tyvärr så snyggt och jag blir glad när jag ser det). Som jag har förstått är en tanke med minimalism att det på sikt kan öka livskvaliteten och på så sätt kunna lägga fokus på sådant som är viktigt i ens liv. En tips som fungerar i mitt och min sambos hem är vår investering i mörkläggningsgardiner. Idag finns ett helt ok utbud med sådana och vi valde att ha sådana med öljetter som är enkla att både dra för och ihop. De möjliggör att få bort ljusföroreningar och för oss som bor uppe i norr där sommaren medför ständigt ljusa nätter (för oss och kanske andra) förbättrar det sömnen som i sin tur ger bättre fokus och energi i vardagen. Alla investeringar som medför en god natts sömn känns som bra investeringar i ork och energi.

  Svara

Lämna ett svar