Förvaring i minimalisternas sovrum

I samband med vår frågestund i våras fick vi en hel del frågor om hur det ser ut i vårt hem i allmänhet och hur vi gjort och tänker kring förvaring i synnerhet. Vi går därför igenom rum för rum hur vi har det där hemma och hur vi förvarar olika saker. Vi började med hallen, i förra veckan vardagsrummet och denna vecka tar vi klivet in i det mer privata sovrummet.

Sova gott behöver vi alla göra och då gäller det att göra sovrummet till en plats med fokus på vila. Egentligen borde det vara enkelt, sovrummet behöver bara få oss att slappna av. Ändå blir det gärna förvaringsplats för lite av varje, som tidningar, smycken, böcker, leksaker och en ständigt växande klädhög som långtidsparkerar sig på en stol eller i ett hörn på golvet. Kan det bero på att sovrummet är så privat och ett rum som vi vanligtvis inte visar upp för gäster?

Med tanke på att vi spenderar en tredjedel av våra liv i sängen är det en möbel värd att satsa på. Om vi skulle köpa en ny sängstomme i framtiden skulle vi köpa en med förvaringslådor under, vilket skulle vara oerhört yteffektivt. I dagsläget är vår säng så pass låg att vi inte ens kan skjuta under några fristående lådor. Dock har vi en huvudgavel med förvaring som fungerar som diskreta nattduksbord och lamporna kan stå ovanpå som du ser nedan.

sovrum

Sängförvaring kommer som sagt bli prio när vi ny säng, då blir det också en 180 cm bred säng så det även får plats ett barn, eller två. :) Föromodligen en sängstomme med lådförvaring, även om förvaringen på bilden nedan ser häftig ut.

säng med förvaring

I den ärvda spjälsängen har vi en madrass från bovete, som är fylld med boveteskal. Det är ett naturmaterial som ska transportera bort fukt och ge ett behagligt sovklimat med jämn temperatur.

Spjalsäng

När det är dags att köpa en barnsäng till Bebis Minimalist kommer vi även där försöka hitta en med förvaringslådor under. Samt köpa en tillräckligt bred säng så att en vuxen får plats vid nattning eller om vi i framtiden blir tvungna att köra ”hela havet stormar” om nätterna. :)

Vi har totalt tre garderober i sovrummet, Herr Minimalist en och Fru Minimalist två. Hur minimalistiskt och fint det ser ut i Herr Minimalist garderob ser du nedan. :)

Garderob

Ovanpå garderoberna har vi våra säsongslådor där Herr och Fru Minimalist förvarar kläder som inte är i säsong. I den tredje säsongslådan har vi Bebis Minimalist urväxta kläder som ska sparas samt kommande klädstorlek, där ryms även ett överkast till sängen som i princip bara åker på när vi har gäster. Eller när vi tar foton som du kan se på sängbilden högre upp. :)

säsongslador sovrummet

Vad är ditt bästa förvaringstips för sovrummet?

30 tankar kring ”Förvaring i minimalisternas sovrum

 1. Jenny

  Fint och genomtänkt – och nog imponeras man av garderoben! Angående sänglådor så höll jag på att bli tokig på sådana i vårt förra hus. Vi hade lösa lådor och det kändes som det blev så svårstädat. Det samlades alltid damm runt och i dem och det var tidsödande att dra ut dem vid varje dammsugning. När vi flyttade till vårt nuvarande hus så platsbyggde vi sängar istället till barnen. De fick 105 breda sängar med fyra riktigt bra och effektiva lådor under, allt byggt av IKEAs förvaringsserie STUVA. En riktig höjdare som uppskattas av såväl femåringen som femtonåringen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, jag skulle nog vilja ha lådor som sitter ”fast” i och är en del av sängen på något sätt.
   Bra tips med Stuva, ska kolla in det!

 2. Karin

  Vilket fint minimalistiskt sovrum! Jag gillar verkligen att se bilder på sovrum där det är så undanplockat. Viktigaste rummet att ha det i, tycker jag, med tanke på sömnen och städningen.

  Jag undrar lite grann om ni håller på att komma ut nu? -;) Folk som varit hemma hos er känner väl igen sig om de ser bilderna…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du gillar vårt sovrum! Helt klart ett av de viktigaste rummen att ha vilosamma. Vi har bland annat låtit bli att ha massa kuddar ovanpå överkastet som många annars tycker om att dekorera och pynta sängarna med, men som känns oerhört ominimalistiskt och gör det pråttligt. ;)

   Nja, vi är inte på väg ut. Vi har redan insett att om någon vi känner skulle råka kika in på bloggen skulle de redan kunnat lista ut att det är ”vi” utifrån många av de bilder och texter vi lagt ut tidigare. :)

 3. Ett fattigt landskap

  Den här inläggsserien är så bra! Vi ska flytta i höst och alltid finns det något man kan ta till sig. Jag gillar särskilt era lådor för säsongskläder, vi förvarar dessa i lådor i källaren men det känns onödigt krångligt. Bästa förvaringstipset är att verkligen tänka igenom vad man vill ha i sovrummet – jag funderar på att plocka bort våra nattduksbord då det bara tenderar att samlas junk där som jag egentligen inte vill ha i sovrummet. Negativ förvaring kan man kanske kalla det?

  Gällande köp av barnsäng kan jag också passa på att bekräfta era tankar – köp en rejäl säng! Det händer ju inte allt för sällan att det är där man sover, och jag önskar att vi hade valt en bredare än 90. Åtminstone mina barn sover hellre på tvärsan än som det är tänkt ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att höra att du gillar inläggsserien! Två rum återstår, så håll till godo kommande veckor. :)
   Negativ förvaring var ett roligt ord! :) Håller med om att det lätt samlas junk i nattduksbordet.

 4. Malin

  Ni tänker helt rätt när det gäller barnsängen. Vi köpte en dagbädd på ikea som jag tror hette Tromsö. Den har lagom höga kanter på tre sidor och kan ställas med den öppna sidan mot väggen så blir det nästan som en spjälsäng. Eller så köper man till en stödbräda för att förhindra att barnet rullar ur. Det får plats förvaringslådor under sängen också.

  Svara
 5. ninja

  Enkelt och snyggt! Vi har också valt bort prydnadskuddar, och överkast, och istället valt att ha snygga sängkläder av bra kvalitet. Kan vara snyggt med stilig ”hotellbäddning” av sängen, men jag vill inte lägga tid på att puffa kuddar och justera överkast. Har man ett dubbeltäcke ser det nästan ut som ett överkast ändå.

  Däremot skulle jag inte vilja ha förvaring under sängen, känns på något sätt fel att sova ovanpå en massa prylar :D
  Alla ni som har lådor under sängarna, är det kläder som ni förvarar där? Sängkläder?

  Vi har inte mycket förvaring i sovrummet, vilket (tror jag) resulterar i att vi aldrig drar in saker som behöver städas undan där heller. Skönt med ett rum i lägenheten som aldrig behöver rensas med jämna mellanrum :)

  Svara
  1. Jenny

   Vi har inte lådor under vår säng, men väl under barnens. Minsta barnet har förvaring av leksaker, spel och pussel där, de äldre har tidningar och andra saker där. Äldsta har lite kläder också. Just till barnen gillar jag förvaringen under sängen. Det gör att det är lätt att få undan saker, så när det är läggdags är det ett lugnt och nästan leksaks/prylfritt rum man ser.
   Men som sagt, vi har inga lösa lådor under sängarna utan det ser mer ut som tre byråer under sängen, typ.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant det där med att inte ha förvaring under sängen. Ska kolla upp mer hur det blir med feng shuin då. :) Det jag tänkt skulle vara smidigt att förvara där är antingen vinter-/sommartäcken, alternativt sängkläder och överkast eller säsongskläder. Eller kanske alltihopa får plats om det är inte är så mycket av varje sak.

 6. Carina

  Håller med Ninja! Inga prylar under den viktigaste möbeln – luften ska cirkulera. Vi har också valt bort överkast och prydnadskuddar. Det tar tid att pyssla med och kräver utrymme. Den där garderoben önskar jag till min sambo! ? Vi har en garderobsvägg i sovrummet men man får hålla efter bakom dörrarna så det inte blir rörigt. Det ska jag pyssla med imorgon fm tror jag ?

  Svara
 7. Bo

  Tack för välskrivna artiklar med en fint avstämd balans mellan filosofi och privatliv.

  Jag har säng med lådor Ikea Mandal. Förvisso mycket lättstädad.Tidigare använt till diverse förvaring tills jag insåg att det är den säkraste tankestyrare som finns. Numera har jag hellre prylar i en hög framför entrédörren än i just sovrummet. Till och med väckarklockan åkte ut. Mobiltelefon i hallen löser den uppgiften. Jag tror att det var ungefär här jag började förstå minimalismen som idé.

  Om man måste kombinera, rekommenderar jag soffan Friheten från Ikea. Soffa i familjestorlek, gästsäng i full bredd eller dagbädd. Schäslongdelen går att lyfta med fjäderhjälp och rymmer vad som normalt får plats i en hel garederob.

  Svara
 8. Eva

  Härligt rent och undanplockat ni har det. Gillar det, försöker göra det samma, men har en bit kvar i mitt rensande. Er blogg ger mig massor av inspiration till att fortsätta rensa. Tack.
  Är också av åsikten inge förvaring under sängen. Vi har häller aldrig haft några prydnadskuddar, skönt att slippa det dagliga pyntandet. Däremot kan jag tycka att minimalistiskt ibland kan bli lite väl spartanskt för min del. Jag hade gärna satt upp en tavla eller foto på väggen. Något som man gillar och gör en glad. Kräver inte mycket mindre dagligt arbete än prydnadskuddar, men gör det lite mer personligt och välkomnande.
  Jag hade gärna också haft en blomma eller grön växt. Härligt att få se något växa och förändra sig. Gör mig också glad. Hur ser ni på växter? Själv gillar jag att gå ut och plocka en blomma, ett blad, en gren, några kastanjer jag något från växtriket att pryda central plats i hemmet. Har man det minimalistiskt så framträder det så mycket bättre. Man kan inte kommunicera med växterna, men det ger en ändå lite av det levande livet. Sen ger det en hel del glädje att vistas utomhus och leta efter det naturliga man vill ta in. Vet att det är svårare när man bor i centrum av en stad. Men de som letar hen hittar. Det växer faktisk en hel del i staden (som man får lov att ta), i höstas tog jag en gren när parkförvaltningen hade klippt träd. Ibland kan man hitta en maskros mm.

  Svara
  1. Anette

   Tavlor har jag fina canvastavlor,en köpt dyrt och enköpt billigt.
   man får nog själv avgöra ”nivån” på sin minimalism..
   jag klippte av en stam utav min ros och satte i ett glas på köksbordet,likaså plockar jag rallarrosor utanför fönstret och ställer på uteplatsen,köksbordet eller i vardagsrummet. Lite då och då köper jag mig en snittblomma,nu sist en Lilja.
   för mig är renhet och stilfullt ledord i min minimalism.
   kvalitet att känna efter vad JAG vill ha och trivs med.
   men håller med dig om att man ska passa på att ta in från naturen,stenar,grenar,snäckor,blommor.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Gällande foton på väggen så har vi valt att ha det enbart i vardagsrum och hall, se bilder i våra förvaringsinlägg över hallen och vardagsrummet:
   http://minimalisterna.se/forvaring-i-minimalisternas-hall/
   http://minimalisterna.se/forvaring-i-minimalisternas-vardagsrum/

   Där den svarta tavlan med kvinnan hänger i vardagsrummet, har vi tidigare haft två stora ”multiramar” som skapat en tavelvägg med många foton från alla våra resor etc. Plötsligt en dag i närtid blev vi lite trötta på det plottriga intrycket detta gav och testade för skojs skull att hänga upp tavlan med kvinnan som tidigare hängde i sovrummet. Och det gav ett markant lugnare intryck i vardagsrummet, så vi har behållit det så tills vidare och ”multiramarna” med foton står nu i källarförrådet. :) Multiramar kan se ur så här om begreppet är nytt:
   http://www.authentics.co.uk/Livingroom/Frames#a81_2e199_2e28

   Vi gillar gröna växter vilket är det enda vi har i hemmet, i dagsläget 4-5 stycken. Gärna sådana som även fungerar som luftrenare. I perioder har vi någon orkidé som vi aldrig lyckas hålla vid liv samt snittblommor. :)

 9. Elizabeth

  Det här är lite off topic men jag undrar om Fru M har hittat nån bb kräm eller mineralpuder som tidigare stod på önskelistan?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Inte ännu, det har inte varit prio att leta efter nu under semestern. Jag får återkomma under hösten när jag eventuellt provat mig fram. :)

 10. Cattis

  Vilket lugn och vilsamt sovrum, skönt!

  Våra barn hade helt olika sovvanor, första barnet sov i vår säng tills syster kom efter 2 år, då han fick sova i en ärvd växasäng precis kant i kant med vår säng. Vi puttade ner honom i den när han somnat bara. Vi hade sålt vår spjälsäng eftersom ettan ändå aldrig sov i den och då visade det sig såklart att tvåan helst av allt ville sova själv. Barnvagnen fick duga några månader tills vi fick en spjälsäng av en jobbarkompis till mig. Sen när barnen flyttade ut ur vårt sovrum till ett nytt gemensamt fick de hemmabyggda sängar (90×198 långa). Dom sängarna använder de fortfarande, nu är de 7 och 9 år och kommer nog ha sängarna för evigt. Vi har alltid haft sänglådor under och som flera skrivit tidigare blir det dammigt och svårstädat, skulle definitivt rekommendera en hel sängstomme komplett med lådor. Fast helst ett hemmabygge av nåt slag så man får precis som man vill ha det plus bra hållbarhet.

  Jag var inne här tidigare i veckan och läste en del, nu har jag fyllt upp bagaget i bilen med saker som ska skänkas vidare, det är alltid skönt med lite ny rensningsmotivation :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, kul att kunna motivera till rensning! Det är bara att kika in och gå igenom i arkivet när du behöver ny rensningsmotivation! :)

   Jag är inne på samma som dig med hel sängstomme med sänglådor. Det är svårstädat under sängen som det är redan nu utan lådor där under. :)

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Underkläderna förvaras i vardagsrummet. Helt naturligt, haha. :) Spjälsängen tog upp platsen för vår tidigare byrå, så vi tog bort tv-bänken i vardagsrummet och satte dit två små byråer istället. Där har vi lite t-shirts och underkläder, samt Bebis Minimalists kläder. Vi skrev om det och visade bild på byråerna/tv-bänken samt underklädesförvaringen i inlägget om förvaring i vardagsrummet som du hittar här:
   http://minimalisterna.se/forvaring-i-minimalisternas-vardagsrum/

   Herr Minimalists slipsar hänger på en galge i garderoben, det rör sig om en handfull till antalet.

 11. Emanuel

  Lever också enligt Feng shui. Minimalt med förvaring i sovrummet. Inget under sängen, inga spegeldörrar. Fritt från damm och lättstädat är mitt mantra. Och ingen som helst elektronik, förstås!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, ingen elektronik i sovrummet, skönt att höra att det finns likasinnade! :)

   Vi har inte heller några speglar i sovrummet. När jag tänker efter har vi ingen synlig spegel alls i lägenheten förutom i badrummet, men i hallen gömmer sig en spegel på insidan av en dörr till garderoben.

 12. Händelsevis

  Vilket fint sovrum i har! Det verkar praktiskt att ha sängbordet inbyggt i sängstommen också. Det skulle funka bra hos oss också tror jag. Annars håller jag med många ovan att förvaring under sängen undanbedes för att luften ska kunna flöda. Samma sak som att jag ogärna sover med något hängande över mig, som en hyllar eller så.
  Är det lösa lådor under sängen dammar det dessutom något otroligt. Städade en sommarstuga förra veckan med ikealådor under sängarna och där bakom fanns det ungefär kilovis med damm! Och spindlar!
  Beundrar Herr Minimalists fina garderobsordning. Är inte Fruns lika fin efter senaste renset? Tyckte din bild med kläderna på sängen såg så välordnad ut :-)

  Svara
 13. Sandra

  Hej! Vart kan man få tag på en sådan säng med hydraler (med förvaring under när man lyfter upp sängen)?
  Vi söker en (helst i trä, bättre hållbarhet och bra iom våra katter).
  Mvh
  Sandra

  Svara

Lämna ett svar