Storstädning bland kontakterna

Efter att ha gått på sex veckors semester följt av sex månaders pappaledighet har det uppstått ett visst intresse för att städa bort allt som heter arbete, både ur hemmet och huvudet. Ett tidigare negligerat område som plötsligt kändes inspirerande var adressboken i mobilen som synkas automatiskt med min arbetsgivares Outlook-server.

Vid en första inspektion innehöll adressboken en bra bit över 1000 kontakter som jag samlat på mig under många år. Jag behöver knappast påpeka att jag inte hade en aning om vilka hälften av dessa människor är idag. Därför bestämde jag mig raskt för att rensa enligt följande kriterier.

 • Alla nuvarande kollegor sparas.
 • Alla kunder och partners jag haft kontakt med sista två åren sparas.
 • Alla vänner jag fortfarande har kontakt med sparas.

Utöver kontakterna ovan åkte resten ut. Hundratals professionella kontakter samt mängder med bekanta från tidigare faser i livet hela vägen till högstadiet då jag fick min första mobiltelefon. Efteråt hade jag kvar strax under 400 kontakter. Troligen betydligt fler än jag behöver men att rensa är som bekant som att skala en lök.

Efteråt kändes adressboken både luftig, relevant och betydligt mer lättnavigerad. Jätteskönt med andra ord, både visuellt och mentalt.

Hur ser det ut i din adressbok i telefonen, är det kanske dags att rensa?

14 tankar kring ”Storstädning bland kontakterna

 1. Camilla

  Det är en fördel att rensa ibland. En gång ville min pappa ha numret till min morbror. Jag var inte säker men trodde jag hade det, kollade lite snabbt bland kontakterna och hittade hans namn och gav min pappa numret. Bara det att när han sen ringde så var det inte alls min morbror som svarade utan en helt annan kille. När min pappa berättade det för mig så blev jag helt förvirrad och fattade inte vems nummer jag gett till min pappa. Sen när jag tittade lite noggrannare bland kontakterna upptäckte jag att jag faktiskt hade min morbrors nummer men att det var inlagt som namnet+morbror. Men fick fundera i flera dagar innan jag kom på vem det andra numret gick till :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, det är precis som med fysiska saker. Har man för mycket onödigt så blir det svårt att hitta det som faktiskt är av värde. :)

 2. Liie

  Oj, det var inte lite nummer det! Jag räknade nu, har 34 nummer men så har jag svår telefonskräck också så nummer är inte direkt något jag samlar på. Försöker sköta allt som går antingen face to face eller över internet och det fungerar förvånansvärt bra. Har bara en jag inte kommer i kontakt på annat sätt än telefon men dit behöver jag bara ringa en eller två gånger per år så det är skönt. Nu ska jag rensa fler nummer :)

  Svara
 3. Anna

  Jag har faktiskt lätt för att rensa bland kontakterna (fast det är ju min läggning generellt – född med läggning åt det minimalistiska). Dock har jag alltid varit svin-noga med att på jobb telefonen finns det bara jobbkontakter och den används bara för jobb.samtal etc Den privata telefon finns det bara privata kontakter und os weiter…
  Gött du fick rensat ut!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det tycker jag låter som en mycket bra regel som inte bara borde gälla kontakter utan även mail och diverse appar.

   Min arbetsgivare vill att anställda även ska använda arbetstelefonen privat så att de alltid är tillgängliga. Det finns såklart en ekonomisk uppsida med det upplägget för min del men det leder till att jag aldrig känner mig helt ledig. Därför har jag precis som du även en privat telefon; inte är helt minimalistiskt men tillåter mig att helt kunna separera jobb och fritid.

 4. K.A.L

  Varje gång jag byter mobil (ca var 2-3:e år) brukar jag passa på att uppdatera min kontaktlista – dvs rensa ut de jag vet med mig att jag inte använder. Förr, när jag hade en papperskalender med telefonkontakter man plitade ner för hand var det ännu oftare, varje år. Det har gjort att kontaktlistan aldrig riktigt svällt över för min del. Jag brukar också försöka skilja på privat kontra jobb-mobil och dito nummer.

  Det är nog faktiskt mitt enda digitala område som inte är överfullt! :) Foton, textdokument, mail… Där har jag mina problemområden. Men, om jag inte missminner mig har ni skrivit något bra inlägg om det. Attans, jag som tänkte jag var färdigrensad! Materiellt ja, man hade visst glömt bort ”the digital clutter”. Jamen då har man visst fortfarande något att sysselsätta sig med på fritiden ;)

  Svara
 5. ekomorsan

  Kände mig manad att räkna.. Hade 102 kontakter vilket var nummer både släkt och vänner och till bloggvänner jag lärt känna och träffat under alla år jag drivit Ekomorsan, jobbkontakter och barnens kompisarna föräldrar :)

  Svara
 6. Maria

  Jag bytte telefon i våras, och i samband med det också SIM-kort. Eftersom jag aldrig synkat mina kontakter på telefon och mail innebar det en helt tom kontaktlista på den nya telefonen. Har numera 29 kontakter, och har faktiskt kontakt med alla mer eller mindre varje vecka på något sätt. Skulle nog kunna sortera om några(en stuga behöver kanske inte ha en egen post, när numret lika gärna skulle kunna ligga under mina föräldrar t.ex.) men annars är jag ganska nöjd med att åtminstone ha ett område som känns färdigrensat ^^

  Svara
 7. hanna

  Jag är väldigt flitig på att rensa bland mina kontakter – det var jag även innan jag började sträva efter minimalism på allvar. Om jag plötsligt kommer på att jag vill kontakta någon vars nummer jag inte har kvar så finns ju det mesta på det världsomspännande nätet. En avgörande faktor är väl dock hur viktigt det är med kontaktnätverk i ens liv, både privat och professionellt.

  Annars tänker jag att människor kommer och går hela tiden. För egen del känner jag oftast att jag inte måste spara på allt :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller verkligen med. Idag är det ganska lätt att hitta ett nummer eller email till någon om man letar lite online så man behöver verkligen inte spara allt i sin adressbok om man inte kontaktar personen relativt ofta. :)

Kommentera