Minimalism rum för rum – hallen

Förra sommaren publicerade vi en serie blogginlägg med fokus på hur vi löst och tänker kring förvaring i respektive rum i vår bostad. Dessa hittar du här:
Hallen
Vardagsrummet
Sovrummet
Köket
Badrummet

Denna sommar tänkte vi göra ett liknande upplägg där vi publicerar ett blogginlägg varje vecka men med fokus på minimalism rum för rum, både hur vi själva har det och allmänna tips. Vi kör igång direkt i detta blogginlägg där vi fokuserar på minimalism i hallen.

Hallen är det första rum du och dina gäster möts av på väg in i ett hem. Det är lite som att träffa en person för första gången, det skapar ett första intryck som ofta håller i sig. Det är lätt hänt att hallen blir en avstjälpningsyta för allt från kläder, skor, väskor och barnvagn, till nycklar, plånbok, mobil och post. Men försök att skapa förutsättningar för ordning och reda även här så att du och dina gäster möts av ett lugn när du kliver in i hemmet.

Bra förvaring i närheten är a och o, liksom att var och en vet var sakerna hör hemma. Vår ”återsamlingsplats för dagliga prylar” gör exempelvis att nycklar, plånbok, mobil, Kindle mm inte mellanlandar i hallen utan går direkt från fickor och väskor till sin återsamlingsplats.

starthylan

På hatthyllan har vi en varsin låda, som du ser på bilden nedan, där förvarar vi säsongens vantar, mössor, halsdukar, solhattar etc. För oss är det givet att alla i familjen ska ha en varsin låda där säsongens favoriter av dessa kan förvaras. Beroende på vad din hall erbjuder för förvaringslösning kan lådorna naturligtvis vara i en byrå eller garderob. Om var och en bara har favoriter av dessa plagg i sin låda, så hittar ni dem snabbt och enkelt när det är bråttom ut. De som inte är i säsong för tillfället förvarar vi en speciell säsongslåda i annan del av hemmet.

hatthylla

Jackor tar gärna upp mycket plats i hallen. Fru Minimalist har nöjt sig med att ha totalt tre jackor; en vår- /höstjacka, en vinterjacka samt en skaljacka som fungerar både som regn-, skid-, och friluftsjacka. Du hittar bilder på samtliga dessa i blogginlägget ”Hur många jackor äger du?” Vi har vanligtvis en varsin jacka hängandes framme i hallen, än så länge har Storasyster Minimalists jackor dock legat i lådan på hatthyllan eller i skötväskan.

barnvagn hall

Vår hall med vår tidigare barnvagn Kronan City.

I den ena av två garderober i vår hall förvarar vi skor, regnkläder, babyskydd och tygkassar, i den andra handdukar, sängkläder, träningskläder och väskor. På sommaren förvaras vinterjackorna i förrådet, och på vintern byter de plats med våra vår-/höstjackor.

Skor skapar ofta oordning i hallen på grund av att alldeles för många skor trängs på en liten yta. Själva har vi en skohylla på vilken vi vanligtvis har två par skor vardera i familjen. Utifrån säsong väljer vi vilka skor som står framme. Övriga förvaras i den första garderoben på bilden ovan i förvaringslådor från Ikea, skrymmande vinterskor brukar vi dock förvara i förrådet under sommarhalvåret. Vilka skor Herr Minimalists äger kan du se i inlägget ”Skorensning ur ett manligt perspektiv” och Fru Minimalists skor kan du läsa om i blogginlägget ”Skor jag äger vs skor jag behöver”. Nu under sommarhalvåret har vi alla tre ett varsitt par sneakers, utöver det har Fru Minimalist och Storasyster Minimalist öppna sommarsandaler medan Herr Minimalist har joggingskor framme.

Inventera hur många par skor var och en i familjen äger och fundera över vilka som faktiskt är riktigt snygga, sköna och används regelbundet. Här finns ofta stor rensningspotential och det är inte sällan som det köps nya skor med samma funktion som ett par du redan äger men kanske tröttnat på eller som blivit slitna, och ändå får de gamla skorna vara kvar och ta upp plats.

För dig som i princip bara använder pumps eller någon annan typ av sko på arbetsplatsen, kan ett tips vara att förvara dessa där. Fru Minimalist har exempelvis ett par svarta kontorspumps i sin bokhylla/skåp på jobbet. Det är bekvämare att transportera sig till och från jobbet i sneakers eller vinterskor, och sedan byta om på plats på kontoret. Vid festliga tillställningar på helgen följer de med hem, men det inträffar väldigt sällan i småbarnslivet. :)

Så för att summera och ge tre konkreta råd kring minimalism i hallen:

 • Återsamlingsplats. Skapa en återsamlingsplats för dagliga prylar och använd den. :)
 • Dold förvaring. Skor, jackor, vantar, mössor, nycklar skapar onödiga intryck och oreda.
 • Aktuella saker. Låt bara skor, jackor, sjalar etc som är i säsong få ta plats i hallen.

Har du något minimalistiskt tips för hallen att dela med dig av?

10 tankar kring ”Minimalism rum för rum – hallen

 1. Händelsevis

  Fortfarande lika avskalat och inspirerande i er hall! Är så impad att ni inte verkar ha drabbats av barnskokaoset hos er. Här är det ständigt pågående känns det som. Det är stövlar (just nu två par eftersom förskoleskåpet skulle tömmas innan semestern) sandaler och två par vanliga skor. Mina skor är inte så stora på sommaren (ballerina, sneakers och sandaler) och sambon har sina tre par. Ändå är det kaos och fullt jämt. SUCK! Måste få till ett bättre system…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det blir nog lite värre när barnen blir lite större och har mer ytterkläder. En bebis som är en månad gammal har ju inte så mycket sådant, och heller inte en tjej på 1,5 som inte börjat förskolan, särskilt inte så här års. ;)

   Men en fördel vi märkt med att bo så trångt som vi gör, är just att vi måste hålla ordning och ha få saker för att trivas och få plats. :)

 2. Patricia

  Kul att se att jag själv har liknande inredning i hall och kök i min hyfsat nybyggda lägenhet. :) Själv låter jag det mesta jag har vara framme i hallen för att det ska vara lättillgängligt, och faktiskt användas. Tidigare glömde jag ofta bort skor och halsdukar mm. Idag används de eller har rensats ut. Att ha saker framme har gjort det lättare för mig att välja, och välja bort, det som är viktigt och respektive oviktigt.
  Ha en skön sommar och tack för en bra blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   När man slitit ut och rensat så att enbart favoriter är kvar, då kan samtliga dessa vara framme. :)

   Önskar även dig en skön sommar! :)

 3. Amanda Majava

  Hej! Ett stort tack för er inspirerande blogg. Jag har ofta vänt mig till er för att få inspiration på min egna resa mot ett minimalistiskt liv.

  Då jag inte hittar någon mejladress till er på hemsidan så skriver jag här. Jag jobbar för en hälsokostbutik på nätet som förutom kosttillskott säljer ekologisk hudvård och lite annat. Mejla gärna mig om ni skulle vara sugna på ett samarbeta, jag har några varor jag tror ni hade tyckt om att få prova.

  Ha en fortsatt fina sommar!
  Hälsningar
  Amanda Majava
  5code AB

  Svara
 4. karin

  För mig är A och O att begränsa och definiera utrymmet som varje person får ta upp med sina prylar. Så att man inte har en gemensam skohylla eller hatthylla utan avgränsningar, då blir det lätt bara mer och mer och alla tycker alla andra har för mycket.
  Ett tips från mig är att om möjligt ha pappersinsamlingen i hallen. Mycket post och gratistidningar hinner man avfärda redan påväg genom trapphuset, och då är det skönt att göra sig av med det första man gör innan man redan lagt det ifrån sig på ev tom yta. Lätt att snappa åt sig på väg ut blir det också.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi får inte längre så mycket post i postlådan så pappersinsamlingen är väldigt liten för vår del, men jag håller däremot med om att man ofta hinner gå igenom det som kommer i hissen upp till lägenheten. :) Och då är det en stor fördel att kunna göra sig av med pappershögen asap, istället för att den blir liggandes på något bord eller köksbänken, vilket vi haft problem med i perioder och skrivit om här:
   http://minimalisterna.se/lever-vi-som-vi-lar/

 5. Tove

  Vi har kört EC med vår son sedan BB, med ganska låg ambitionsnivå (enbart rutin) till en början men snabbt började vi förstå honom och totala antalet bajsblöjor sedan födseln ligger nog på runt 20st. Nu vid 18 månader säger han ”bajsa!” när han behöver gå, så det går inte att missa längre. Vi körde länge på grodhållning men har nu gått över till vanlig toalettsits, det funkar så bra att vi funderar på att snart skippa blöja helt. Kan inte tro att det är så stor skillnad på tjejer och killar, hur det går beror nog mer på personlighet och hur snabbt man hittar sätt att kommunicera. Hoppas att ni får till bra flow med lillkillen, det är så härligt när det funkar! Lycka till!

  Svara
  1. Tove

   Haha, ser nu att jag svarat på fel inlägg :) Svaret hör såklart hemma vid nästa inlägg!

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, 20 st sedan födseln, imponerande! Lillebror Minimalist är en riktig bajsbebis och har snarare bajsat 20 bajsblöjor per dag sedan födseln :) Storasyster var helt annorlunda och där var en gång om dagen som gällde. Nu har vi varit så mycket på resande fot sedan födseln, bott på hotell mm så vi har inte riktigt haft varken fokus eller kommit in i babypottandet. Men å andra sidan var det först vid 5-6 veckor som vi började även med Storasyster så snart när vi är lite mer på hemmaplan och har en vardag tänker jag att vi ska börja på riktigt, och kanske även börja köra tygblöjor på Lillebror om han bara ville bajsa lite färre gånger per dygn, haha. :)

Lämna ett svar