Akilleshälar vid konsumtion

De flesta av oss har någon eller några kategorier av saker inom vilka vi gärna shoppar trots att vi redan har allt vi behöver och där det är alldeles för lätt att falla för ytterligare köp när vi väl öppnat plånboken.

Inom dessa områden är det lätt att hitta argument som rättfärdigare ytterligare köp. Till exempel att något är kompatibelt, kompletterar, sticker ut, är unikt, är säsongens variant eller färg, har en ny teknisk feature, förbättrar eller bara dyker upp vid ett unikt och minnesvärt tillfälle.

Det är helt enkelt områden där vårt immunförsvar mot konsumtion av olika anledningar är svagt, där våra ambitioner kring behovsstyrd konsumtion tenderar att fallera och som vi av uppenbara skäl borde hålla oss ifrån i allmänhet, både i fysiska eller digitala butiker.

Vi brukar skoja om att dessa områden är våra minimalistiska akilleshälar, eftersom vi precis som alla andra givetvis har dem. Om du följt bloggen länge och ägnat våra månatliga in- och ut-listor uppmärksamhet har du kanske redan listat ut några av dem, om inte så följer de nedan:

Herr Minimalist – Tekniska prylar i allmänhet och e-böcker och appar i synnerhet.

 • Tekniska prylar. Ett genuint teknikintresse gör att ”nice to have” ibland trumfar ”need to have”, speciellt när det gäller uppgraderingar av redan uppskattade prylar. Men då och då kan det även röra sig om ett helt nya intressen, som exempelvis den activity tracker som köptes i december.
 • Böcker. Ett stort intresse för självutveckling, lärande och läsning i allmänhet har gjort att ebok-köp till Kindlen tenderar att gå över styr. Appen Tink blev en ögonöppnare för hur mycket pengar som årligen läggs på digital eboks-shopping och där alla inköp inte ens hinner konsumeras innan det i ett inspirerat ögonblick är dags för nästa köp.
 • Appar. En passion för produktutveckling inom mjukvara gör att den tid och pengar som läggs på appar och mjukvara ofta springer iväg i jakt på smidiga lösningar. Ofta grundar sig sökandet i konkreta dagliga ”behov” och ”problem” som i fallet med scanner-appmat-list-app eller to-do-app men långt ifrån alltid.

Fru Minimalist – Kläder i allmänhet och dyra märkeskläder och halsdukar/sjalar/scarfs i synnerhet.

 • Kläder. Fru Minimalist har länge haft ett stort intresse för snygga kläder. För en tjej med väldigt alldagligt utseende som knappt sminkat sig med mascara under högstadiet, blev kläder sättet att sticka ut från mängden. Någonstans där uppstod intresset för dyra och lite udda klädesplagg, som gärna införskaffades under dagsresor till storstaden Stockholm.
 • Dyra märkeskläder. Fru Minimalist började jobba extra redan som 14-åring vilket gjort att det redan tidigt fanns extrapengar under studietiden. Detta gav (tyvärr :) ) även möjligheten att börja köpa dyra märkeskläder tidigt och skaffa (o)vanan att vilja äga sådana. Det har följt med i vuxen ålder och förmodligen är det därför en hel del plagg givit retroaktiv shoppingångest.
 • Halsdukar, sjalar och scarfs. I teorin bör det räcka med med två halsdukar/sjalar, en till vinterjackan och en till den kombinerade vår-/sommar-/ och höstjackan. Trots detta trängs minst 7-8 stycken i lådan på hatthyllan och i säsongslådan. Så här vid tidig vår blir suget som störst då butikernas utbud av vackra halsdukar, sjalar och scarfs i vårens färger och mönster tenderar att öka. Butiksfönstren visar upp fina sidensjalar/scarfs, de dyker upp på Tradera eller bärandes av kollega, och skapar ett starkt shoppingsug. Här gäller det att se upp!

Ovan är våra akilleshälar där vi medvetet måste se upp när det gäller konsumtion. För dig kanske det är helt andra saker som lockar, exempelvis inredningsprylar, barnkläder, pysselsaker, Tradera-fynd, förvaringslådor, blommor, jultomtar eller ljusstakar.

Vilket eller vilka områden är din akilleshäl när gäller shopping? :)

28 tankar kring ”Akilleshälar vid konsumtion

 1. C

  Sjalar tycker jag också är lätt att falla dit på. Man ser massa fina på bilder och på folk. Mitt ultimata antal skulle nog eg vara 3. Har en Kashmir-halsduk för vintern och en tunn ylle-sjal för höst/vår som jag verkligen älskar. Men en tunn i annat material för sommaren skulle i så fall vara bra att ha. Det har jag ju nu men ingen som jag verkligen älskar men gillar däremot alla jag har därför så svårt att rensa också. :)

  Annars tror jag inredningsgrejer varit det senaste för mig som jag faller dit på, tror ibland jag fastnar mer för sånt. För när jag provar kläder så känner jag mig ofta för kort och för tjock för kläderna eftersom modellerna är så långa och smala så det stoppar mig från att köpa.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Skönt att någon mer känner precis som jag. :)

   Inredningsgrejer var helt klart en akilleshäl när jag skaffade min första egna lägenhet för drygt 10 år sedan. Nu finns inget som helst sådant sug kvar längre. :)

 2. Leena

  Åh, min akilleshäl värker just nu och jag kämpar för fullt för att inte göra som den befaller mig. Att gå hemma i väntans tider gör att jag har alldeles för mycket tid till att sukta efter två jättefina muminmuggar till min muggsamling. Jag har inte köpt en mugg sedan 2013 och har t.o.m. lyckats sälja 4 st senaste året. Ska jag förstöra detta nu genom att öka på samlingen igen? Det är 12 dagar kvar tills jag blir förälder, om jag klarar de dagarna så glömmer jag nog de där muggarna sen. Jag kämpar!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   När jag gick hemma båda innan och efter förra graviditeten var även bebiskläder en akilleshäl för mig under en kort period. Det fanns ju så mycket tid och allt fokus låg på bebis. Tills jag insåg hur mycket kläder vi ärvt, då lade det sig.

 3. Lovisa

  Gröna växter inomhus! Snöat in på det, läser allt om det och vill ha allt, så senaste tiden har resulterat i ett antal köp av olika växter + krukor…! Brukar bli så när jag blir ”besatt” av någonting, då bara måste jag ha det som hör besattheten till.

  Svara
 4. Anna

  Klänningar, jag är så svag för våren då nya ljusa klänningar dyker upp vart jag än vänder blicken. Jag både syr själv och hittar på loppis, i butiker och på människor runt omkring mig.

  Svara
  1. MD

   En till på klänningar! Listan på argument jag använt genom åren för att rättfärdiga inköp… Grejen är att jag egentligen dessutom gillar att bära klänning, det är bara det att jag hatar strumpbyxor (känner mig obekväm med helt bara ben på jobbet).

   Även funktionskläder och andra tillbehör till skidåkning, och såklart skidresor. Har dock lyckats hålla mig ifrån att köpa själva skidorna. Och böcker, alltså riktiga analoga böcker, men där har jag tvingat mig till att jag får ha max ett halvt hyllplan med oläst.

 5. K.A.L

  Åh så lättande att höra att fler är besatta av halsdukar & scarves! :) Har rensat ut rejält & äger fortfarande fler än jag behöver (9!), samt suktar ständigt över butikernas utbud!

  Köpte en ny i vintras i tron om att den skulle komplettera ett inbillat behov men insåg mitt misstag i tid & hann returnera den till butiken. Så jag har köpstopp på halsdukar/scarves tills de jag har är utslitna & behöver ersättas. Men åh så svårt det är!

  Mitt mål är att komma ner i tre: en vinterhalsduk, en tjockare vår/höst-scarf & en tunn somrig sidenscarf. Det borde väl ändå räcka för att känna sig chiq & varierad för en som är scarf-beroende?? ;)

  Svara
 6. Händelsevis

  Pysselmaterial som garn och scrapbooking-papper! Tror alltid att det är slut eller att det ändå kommer till användning och köper ofta när det är rea och dylikt. Visst används det men inte i samma takt som det kommer in. Min lösning är att inte vistas i affärer som säljer sånt, faktiskt är det en stor räddning att min favorit-garnaffär lade ner i höstas. Saknar dem mycket men min plånbok är glad och nöjd :-)
  Tidigare hade jag askar och boxar som akilleshäl. I senaste renset fick hjärtegrynet 17 boxar (!!!) att leka med. Han var överlycklig och jag befriad från för många askar. Tänker att de ändå inte håller i evighet när en hårdhänt 3 -åring har dem men lite dåligt samvete för att jag prackar på mitt barn mina utrensade prylar….

  Svara
  1. Leena

   Ja, det där med pysselmaterial har även jag svårt att hålla mig ifrån. Nu har jag bestämt mig för att det är 1 in, 1 ut som gäller om jag ska köpa nåt nytt. Sekretären där jag förvarar allt måste också kunna rymma allt. Det får inte börja ta plats utanför den!

 7. Hannah

  Armband. Som minimalist så går det inte och hålla på och handla armband hela tiden. Så jag undviker smyckesbutiker och acceccoar (stavning) avdelningar på nån shoppingsida på nätet. Äger just nu kanske tjugo stycken. Dock har jag rensat en hel del.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   På smyckesområdet känner jag mig som en riktig minimalist då jag inte äger något armband alls (tror jag) och bara använder två ringar och vid högtidligare tillfällen även något av mina typ tre halsband. ;)

 8. Malin

  Jag gillar tidningar, magasin typ Damernas Värld, Elle, Amelia. Brukar också handla en bunt i flygplatsbutikerna när jag reser utomlands. När jag läst ut dem tar jag med dem till jobbet och delar med mig till arbetskamraterna.

  Svara
 9. Hallar

  Jag sitter och funderar på det finns något som väcker ett shoppingbegär hos mig. Just nu kan jag faktiskt inte komma på något som jag skulle vilja ha. Jag blir faktiskt lite fundersam över det faktumet, något måste jag väl vilja ha? Eller jo, jag planerar att köpa en skaljacka avsedd för skidåkning och diverse vinteraktiviteter om 1-2 år men det är mer av måste då det ser lite märkligt ut att åka skidor med yllerock.

  Svara
 10. Martina

  Baslinnen! Alltid ute efter det perfekta linnet, 99 av 100 gånger kommer jag hem med ett vitt, ofta ribbat och i 100 procent bomull. Letar efter perfekta passformen, längden och hållbarheten. Filippa K, Bread and boxer eller H&M brukar det oftast stå på påsarna som åker med hem :)

  Svara
 11. Mamma G

  Tidningserbjudanden faller jag ofta för: Köp 6 nr, få fyra vinglas. Vinglasen ger jag bort för jag har redan för många. Tidningen skummar jag igenom och skänker sedan vidare. Varför går jag på detta gång på gång?

  Svara
 12. workinglabs

  Oj vad jag känner mig träffad. Just det där med schalar och Tradera, har trillat dit ordentligt, kostar inget och finns i mängder. Just det där med Tradera får jag nog skylla lite på er ;) Ni tipsade om Selpy så jag beställde en påse, sen skulle jag gå in på Tradera och kolla deras butik och det fanns massor, hur billigt och snyggt som helst. Det värsta är att det blir en sport att ropa in saker så billigt som möjligt, triggar flera delar helt enkelt. /Tina

  Svara
 13. Linn

  Hmm.. Nagellack och klänningar!

  Nagellack: har haft över 100 st (skäms!) men rensade i somras ut 1/3 av dem (gamla,”fula” och sega) men borde verkligen rensa mer. Har dock inte köpt nagellack på ca 2 år tror jag…använder mycket sällan numera pga att jobbet inom livsmedel inte tillåter det. Målade förr mycket mönster och figurer så därav det stora antalet färger…men ändå onödigt många:o

  Klänningar: Har dem senaste 3-4 åren varit en vintage, 40-50-60 tals tjej och därför nördat in rejält på 50-talsklänningar, både nyproduktion och vintage. Hade som mest nästan 30st men nu har jag börjat återgå till en mer ”vanlig” stil och då rensat ut en hel del men behåller några godbitar som jag fortfarande vill använda:)

  Summan av detta är att det iaf går åt rätt håll! :D

  Svara
  1. Linn

   Om man räknar ett snitt på 50:-/lack blir det ca 5000:-…*svimfärdig* Dock köpta under ca 8-10 års tid men ändå:O

 14. Anni

  Väskor, högklackade skor helst dyra, foundations då jag gillar att testa lite olika, näsringar till min näspiercing och vintageklänningar som jag definitivt inte kan stoppa mig att köpa eftersom jag motiverar köpet med att det är sista exemplaret eftersom det är loppisfynd och att jag aldrig met kommer att hitta denna modellen. Detta undviker jag numera med att inte gå på loppis som jag alltid gjort innan varje lördag. Jag håller mig till en foundation numera men suget är starkt kan jag säga att prova nya märken. Svårt det där med akilleshälar. Jag tvingar bort känslan och suget att shoppa med att ställa dessa frågor till mig själv
  1. Kommer jag att må bättre av att köpa en till?
  2. Behöver jag den verkligen?
  3. Varför måste jag ha den?
  4. Tillför den något i mitt liv?
  5. Vad gör mig egentligen lycklig?

  Svara

Lämna ett svar