Hur många jackor äger du?

Höstjacka, vinterjacka, vårjacka, sommarjacka, skaljacka, skidjacka, regnjacka…många ytterjackor kan det bli i garderoben om du ska ha en för varje årstid, fritidsintresse och väderförhållande. Jag äger totalt tre jackor, och som jag nämnde i ett tidigare blogginlägg har jag helt valt bort sommarjackan då jag anser den vara överflödig.

Dessa är de tre ytterjackor jag äger:

Vinterjacka. En svart jacka från G-Star som jag tyvärr inte gillar och kommer byta ut framöver. Den har fått hänga med två vintrar vilket känns lite i jämförelse med den vinterjacka jag hade innan som hängde med i åtta vintrar, innan modellen kändes lite väl ”ung” för min ålder. Note to self: Dumsnåla inte på denna typ av köp, köp kvalitet och en modell som kan användas länge. :) Är nöjd med mig själv att jag inte införskaffade någon tillfällig gravidvinterjacka trots att jag var som störst när det var som kallast i slutet av januari.

Jag har ingen bild på den svarta vinterjacka jag äger idag, men den jacka jag skulle vilja ha och önskar att jag köpt från början, trots priset, är en Barents Parkas från Fjällräven, se bild nedan.

Fjallräven Parkas

Höst-/vårjacka. En mörkblå jacka i kavajmodell från Peak Performance som jag fullkomligt älskar för att den är så snygg och lätt att variera med olika sjalar. Den är i ull så trots att den är ganska kort så värmer den bra. Passar såväl på fritiden som till jobbet. Mot slutet av sommaren kan jag se fram emot kyliga höstmorgnar när jag får börja använda jackan, ett gott tecken på ett bra köp.

Jackan är modellen nedan från Peak Performance (Joan Blazer), köpt för cirka 2 år sedan. Jag upplever min jacka som något mörkare blå än på bilden.

Peak Performance kavaj

Skaljacka. En Norröna Lofoten Gore-Tex som jag tyckte var alldeles för dyr när jag köpte den för ca 4 år sedan. Men jag hade blivit kär i en av det årets färgkombinationer och slog tillslut till. Den kom att ersätta tre av mina tidigare jackor; min vindjacka, skidjacka och regnjacka. Den har följt med på våra fjällvandringar och många av våra äventyrliga utlandsresor. Numera vet jag att Gore-Tex tyvärr inte är något miljövänligt material, utan bygger på samma material som teflon (polytetrafluoretylen), men jackan får förmodligen hänga med tills den slitits ut.

Jackan är svart med rosa detaljer på alla dragkedjor där jackan på bilden nedan har olika färger. Hittade tyvärr ingen som såg precis ut som min jacka i färgerna.

Norrona Lofoten

Utöver de ovannämnda har jag två tunna löparjackor som jag dels använder vid just löpning, men även ibland som överdragströjor vid transport till och från gymmet. Den ena kommer från bloggaren Lofsans klädkollektion i samarbete med röhnisch och ser ur som på bilden längst nedan.

Hur många jackor äger du? Och hur många jackor anser du dig behöva?

Löparjacka Röhnisch

Efter önskemål i kommentarsfältet har jag uppdaterat inlägget med bilder på jackorna.

26 tankar kring ”Hur många jackor äger du?

 1. Jenny

  Jag har också en Lofoten som jag är så himla nöjd med. Fyller massor av behov, och fungerar året runt – såväl i skidbacken som på paddlingsturen. Men sen har jag rätt många jackor när jag tänker efter, men känner samtidigt att jag inte riktigt kan avvara någon. Ytterkläderna till jobbet och de på fritiden skiljer sig väldigt mycket för mig, så det gör att jag har två vinterjackor och två höst/vår/sommarjackor. Plus något mellanlager (Houdini mrs dunfri) att ha under skaljackan.

  Så redan där blev det fyra jackor + Lofoten + Houdini. Och när jag tänker efter har jag en speciell seglarjacka också, men just den är väl egentligen onödig. Den är lite bättre än Lofoten i ruskigt regna-på-snedden-och-du-måste-ändå-stå-still-vid-rodret-väder, men egentligen funkar ju Lofoten också. Den får stanna, men ersätts inte när den är färdig!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du också har en Lofoten-jacka som du är nöjd med! :) Precis som du är inne på fungerar den vid väldigt många tillfällen, jag kan tänka mig att den fungerar även vid segling men med rejäla lager på lager under, för jackan i sig värmer ju inte jättemycket, men den står emot blåst och väta bra.

 2. Elin- kristen feminist

  Tre vinterjackor, en för mycket i mitt tycke. Jag tycker två vinterjackor behövs här i norr i alla fall för att täcka alla temperaturer. Jag har en tunnare för de varmare dagarna och en riktigt varm som jag använder när det är kallare eller då jag ska vara ute längre en varmare dag. Jag har ett set med skalkläder och en lättare regnjacka. Jag har en två sommar/vår/höst jackor jag kommer göra mig av med. Jag har en tunn sommarjacka som jag gillar samt lite koftor jag också använder på sommaren. Jag har även en tunn kappa som jag måste laga. Så de jackor jag har och vill ha är 6 till antalet (2 vinter+2 regn/vind+1 sommarjacka+ en kappa). Det är ganska många men ett helt OK antal för mig som inte försöker minimera antalet. Om något behöver jag dock slimma antalet koftor fast det tycker jag är svårt för det är så skönt att ha olika tjocklekar för olika kläder och väderlekar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kan förstå vad du menar gällande vinterjackor. Herr Minimalist har en riktigt tjock vinterjacka som knappt har använts de senaste två milda vintrarna, men vid riktigt kalla vinterdagar eller nyårsnätter när folk envisas med att stå still länge utomhus är den riktigt varm och go. :)

   Jag kan tycka att det fungerar att knäppa upp en varm vinterjacka eller så använder jag min skaljacka eller vår/höst-jacka då den kan göras ganska ”vintrig” med en rejäl halsduk och vantar.

 3. Hanna

  Jag har fyra ytterplagg: en riktigt varm längre jacka som hängt med sedan 2009, en yllekappa som jag köpte begagnad i vintras då jag kände att den varmaste jackan inte passade i finare jobbsammanhang, en vår/sommar/höstkappa i lite finare modell som jag köpt alldeles nyss efter att ha varit missnöjd med min förra under flera år, samt en skaljacka som används vid diverse friluftsaktiviteter och som regnjacka i vardagen (jag köpte denna för ca fem år sedan men trivs inte i färgen, dock avvaktar jag med att byta ut den då den används så pass sällan).

  Jag har tidigare haft betydligt fler jackor men har insett att jag klarar mig bra på dessa fyra.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Skönt att du har hittat ditt antal och ”set” med jackor. :)

   Du tycks vara i liknande situation med din skaljacka som jag med min vinterjacka. ;)

 4. workinglabs

  Jackor blir gärna för många i jakt på den perfekta. Men en bra investering för mig har varit en sådandär tunn dunjacka som man kan ha under de flesta jackor om de behöver förstärkas eller separat en kylig sommarkväll. Som vinterjacka har jag en Didriksson som häng med några år och förhoppningsvis hänger med ett tag till. Varm, vattentålig och snygg. Som höst/vår jacka investerade jag i en Barbour som också är lagom varm, vattentålig, snygg och kan förstärkas med schal och dunjacka. Men att göra mig av med de där specialjackorna blir svårt, hundträning, löpning, skidåkning, finkappor.

  Svara
 5. jkr

  Jag har börjat med ulltröjor under regn eller vindjacka. Räcker ganska långt som ersättare av olika jackor. Har dock inte rensat ut jackor ännu :)

  Ett tips om inlägg. Hur gör ni med digital minimalism? Tittar ni på varje bild och väljer den bild av tre som du fotograferade för att fånga rätt ljus? Sparar ni gamla skolarbeten digitalt för det är ju bara några kb? Klarar ni av att hålla storleken nere på ev backup? Frågor som jag har funderat på senaste dagarna när ssd-disken protesterade.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tips om inlägg, vi har skrivit lite om det i detta ganska gamla blogginlägg:
   http://minimalisterna.se/rensa-bland-digitalfoton-direkt/

   Till helgen kommer ett inlägg med 10 digitala minimalistiska vardagsrutiner som jag just färdigställt. :)

   Vi är båda så pass gamla (30+) att stor del av våra skolarbeten är i pappersformat :) men jag (Fru Minimalist) har åtminstone sparat ytterst lite sådant. Jag har nog inget skolmaterial sparat digitalt eller med back up, även om exempelvis högskoleuppsatser såklart var digitala när de skrevs.

 6. Camilla

  Åh kan du inte visa en bild på din höst/vårjacka?
  Jag skulle nog säga att jag har alldeles för många jackor. Men samtdogt använder jag alla, lite beroende på vad jag har på mig.
  Till vintern har jag en svart dunjacka i parkasmodell och en tunnare svart jacka i lite annan modell sen har jag en mörkblå-vit skidjacka. Skidjackan har jag haft sen jag var 15 och den var då och i många år min vardagsjacka. Nu är den ganska sliten men får hänga med som skidjacka tills den faller i bitar. Den tunnare vinterjackan har tyvärr blivit sliten och är hål vid fickor och ärmar trots att det inte var den billigaste. Den får antigen hänga med nästa vinter också eller slängas. Men funderar på att strunta i att byta ut den och klara mig med lager på lager.
  Sen kommer området med många jackor. Har en svart regnjacka haglöfs Gore tex(visste inte heller att det var dåligt när jag köpte den för 8 år sen-dock så är den fortfarande lika fin som när jag köpte den och den har inte bara använts når det regnade utan även som vardagsjacka tidigare), har även en kakigrön didrikson som är vind och vattentät i modell längre(inte mitt val av varken modell eller färg men är en jobbjacka så kan inte påverka det men jag måste inte ha den när jag jobbar och utan kan välja att ha nån annan jacka), sen en tunn hallonrosa vindjacka som kanske inte var så genomtänkt köp(ej ett behovsstyrt köp utan mer känslostyrt) men samtidigt mkt använd, en svart fejk-skinn jacka i bikermodell, en beige kappa/trenchcoat och en mörkblå jacka med fleecefoder som min mamma köpt på loppis till mig. Även den mkt använd men tror dragkedjan kommer hålla ett max två år till och då kommer den inte ersättas.
  Har även två löparjackor, en tunn och en med som en inbyggd väst i.
  Det där med skaljacka ska jag kolla upp tills några av mina är slut. Känner att lager på lager kanske skulle vara något för att slippa ha så många jackor. :)
  Det jag skulle vilja hitta är en höst/vårjacka som fungerar lika bra/är lika snygg till byxor, klänning och kjol för då skulle jag klara mig med en + en som tål regn.
  Nu blev det ett väldans långt inlägg. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Uppdaterade inlägget med bilder på jackorna eftersom ni var fler som frågade. :)

   Jag tycker verkligen min vår-/höstjacka uppfyller precis de krav du beskriver, det vill säga är lika snygg till byxor, klänning och kjol. Möjligtvis är den lite mörk i färgen om man vill ha den till en sommarklänning en kall sommardag eftersom jag inte äger någon sommarjacka :) men jag brukar lösa det med en somrig halsduk/sjal till eller ta en kofta istället.

 7. Anja Tidman-Fuchs

  Jag äger 5 jackor, 1 tjock vinterjacka som hängt med i 3 år (och som jag varje vinter kommer fram till att jag älskar – den är precis lagom tjock, lång och gosig som jag vill att vinterjackan ska vara!), 2 gore-tex jackor (en som jag köpt själv och en som jag ärv från min syster, kanske onödigt med två – men skönt att ha och byta med om den ena blir blöt och man ska iväg igen), 1 lite ”finare” tygjacka att ha om jag inte vill gå runt i gore tex och den sista är en nyinköpt tunn vind/vattenregnjacka att ha till sportigare aktiviteter då goretex är för tätt.

  Dessa täcker mina behov gott och väl. Jag har varit noga i min reserch och är mycket nöjd med dem alla – nu får de hänga med tills de slits ut! Tygjackan är nog 5 år minst, den ena goretexen är nog också minst 5 år, vinterjackan 3 och den andra goretexen 1 år! Så förhoppningsvis är de med ett par år till!

  Svara
 8. ekomammaistan

  Jag har 8 jackor inser jag när jag räknar efter:
  En vinterjacka från Fjällräven som jag fullkomligt älskar och har gjort sen jag köpte den för sju år sen, den hänger fortfarande med och är inte särskilt sliten. :-)
  En fodrad höst/vårjacka och två ofodrade. Här skulle jag kunna rationalisera bort minst en, men med tanke på att jag är den frusna typen (skulle t ex aldrig kunna klara mig på en sån kavajjacka som du beskriver ovan) så vill jag nog ha både en fodrad och en ofodrad. Bägge ofodrade är rätt slitna, så tanken är att det nog snart bara kommer att bli en kvar.
  Två sommarjackor som i princip bara används vid festligheter då de är lite finare stil. Dessa användes flitigt under ”bröllopsåren” i umgängeskretsen, men används nu så extremt sällan så att de egentligen skulle kunna sorteras ut direkt (förra året tror jag inte ens att jag tog upp dem ur förrådet). Egentligen klarar jag mig på en kofta under sommaren.
  Sedan har jag en regnjacka och en tunn löparjacka.
  Summa summarum har jag alltså lite för många jackor. Jag skulle verkligen kunna klara mig på hälften så många!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Blir nyfiken på vilken modell det är från Fjällräven som du är så nöjd med? :)

   Kavaj-jackan är dock i ull så den är varmare än den ser ut. Tillsammans med en tjock halsduk och vantar klarar den kalla höstdagar, även jag är en frusen typ. ;)

 9. Sara

  Tack för bilderna!

  Jag blir lite nyfiken på vad det är som gör att du suktar efter just den Fjällräven vinterjackan? :-)

  Fantastiskt märke by the way

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Precis som du skriver så tycker även jag/vi att det är ett fantastiskt märke, såväl mina vandringsbyxor som vandringsryggsäck kommer från Fjällräven.
   Jag är ganska smal och tycker att jag ”drunknar” i många vinterjackor, särskilt de lite varmare och tjockare. Dock upplever jag inte den känslan i just denna modell från Fjällräven då den har en ganska tajt passform.

   Det enda som får mig att tveka, utöver priset, ;) är att den eventuellt kan bli lite för varm för den typ av vintrar vi haft i Sverige de senaste åren. Å andra sidan är jag ganska frusen av mig och tycker det är skönt med jackor där jag kan ha en kortärmad skjorta under och ändå inte frysa.

 10. Sara

  * Jag har en tjockare dunjacka som behövs då vi ofta väldigt kallt här i norr. Från Everest som jag haft några år. Skulle helst vilja investera i en Fjällräven som kan hänga med många år. Måste bara bestämma modell. Hade en i din tidigare, men den blev till och med FÖR varm till det ändamål jag behövde. Den jag har är jag hyfsat nöjd med så den får nog hänga med några år till.
  * En tunnare fodrad vinter-/senhöst-/tidigvår-jacka som behövs när det är mellankallt här i norr vilket kan vara en lång lång period år från år. Köpt begagnad men från Åhléns.
  * En ofodrad tunn vår-/sommar-/höstjacka som funkar när det är varmare men ändå behövs en jacka. Känner mig för iklädd många gånger med bara en kofta. Inte nöjd med varken färg eller form på den.
  * En tunn ofodrad skaljacka, Haglöf Swift II, som är vindtät och vattenavvisande. Denna använder jag väldigt mkt. På promenader året runt med olika under, i skogen, på resor då den är så lätt vägen bara några hundra gram, alla möjliga aktiviteter. Lite av ett impulsköp för flera år sedan då jag behövde en skaljacka. Trodde denna skulle vara tjockare. Nu är jag nöjd med den, men skulle jag köpt en idag hade jag gjort mer efterforskningar och valt en som passade ännu fler aktiviteter i färg och modell (denna ser friluftig ut och är knalligt lila) och som var vattentät då denna bara är vattenavvisande.
  * Sen har jag två lite onödiga set också, en täckdress som jag har kvar mest för att ha då jag är ute och leker med barnen i snön. Och ett regnställ som jag har kvar eftersom skaljacka inte är helt vattentät. Används Väldigt sällan/aldrig.
  * Har även två kavajer men de räknar jag mer till vanliga garderoben då jag i princip aldrig använder dem som jackor dagligdags utan mer som tillbehör till en outfit.

  Jackorna är något jag klurar ofta på hur jag ska få till en bra uppsättning som täcker alla mina behov. Jag inser att jag har får många idag. Dels för att jag inte riktigt vet hur jag ska lösa jackfrågan och sen dels för att det lite onödigt att köpa nya jackor då det egentligen inte något riktigt fel på dom jag har, inte utslitna eller nötta eller så.

  Jag skulle vilja hitta en tjock vinterjacka som passar både på stan och i pulkabacken. Och investera i ett bar bättre mer användbara täckbyxor kanske.

  Jag skulle vilja hitta en ofodrad jacka som funkar både som vår/sommar/höstjacka på typ stan men även som fyller dagens skaljackas funktion och då även som regnjacka.

  Då skulle jag kunna rensa ut tre jackor minst.

  Svara
  1. Sara

   Tänkte om lite nu och tänkte att om jag skaffar en Fjällräven Greenland Woman Parkas som jag vaxar och en tunn ulljacka så kan jag ta bort den tunnare vinterjackan och den ofodrade vår/sommar/höst-jackan och bara ha den och förhoppningsvis funkar den både i skogen och på stan och på resor. Den blir inte vattentät, men det kan nog vara nog så bra då jackor andas sämre om de är helt vattentäta. Ska prova och fundera ☺

  2. K.A.L

   Jag kan verkligen rekommendera den här! Är helt galet förälskad i den! :) Jag hittade den dock på rea på Amazon: http://www.naturkompaniet.se/marmot-wm-s-downtown-component-jacket

   En tre-i-ett jacka/kappa som med foder är en vinterjacka. Utan är den en vattentät skaljacka/regnjacka. Och så kan man även använda fodret som en egen jacka. Hela vitsen med den är dock att den är så tjusig! Inte ett dugg ”frilufsig”! Man känner sig tjusigt klädd för stan/jobbet och är samtidigt skyddad från regn och vind.

   Om jag hade varit sann minimalist är det nog den enda jackan man behöver. Funkar till alla årstider. Men sanningen är att jag har fler jackor eftersom jag bara nyligen skaffade den här mirakeljackan (i januari), och inte har någon lust att göra mig av med andra som är i gott skick osv. Men vi får väl se :) Jag kanske märker efter ett tag att det är den enda jag använder?

 11. Josefin

  Jag köpte i vår en tunn svart vaxad jacka från fjällräven, fantastisk, passar både i skogen och på fest och är lite vattenavstötande, har även en Houdini-tröja eller en yllekofta att ha under om det är kallt (beroende på sammanhang). Sedan har jag en regnjacka (då jag har små barn och är ute i alla väder) samt en tjock vinterjacka. Jag är så glad att jag äntligen lärt mig att satsa på kvalité! Då behöver Jag inte så mycket!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Härligt att du också insett att det är bättre att satsa på ett fåtal kvalitativa plagg, jag tror många landar där med åren, men det tar olika lång tid att inse det. :)

 12. Hanna

  Jag gillar verkligen idén med en skaljacka som fungerar såväl som regnjacka som på skidresan.

  Hur upplever du att det fungerar storleksmässigt för att den inte ska kännas för stor på sommaren och inte heller för liten på vintern med flera lager under?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker Norröna jackan har så pass bra passform att den inte upplevs för stor en regnig sommardag, men det är heller inget problem att få plats med ett par lager under den på vintern. Det är nog en av anledningarna till att den blivit en favorit, eftersom många andra jackor brister på denna punkt.

Kommentera