Dags att skiljas från iPaden?

För ganska precis ett och ett halv år sedan köpte jag en iPad Mini. Tanken var att använda den till enkelriktat informationsintag dels hemma men även på resande fot.

För det avsedda ändamålet har iPaden fungerat jättebra. Nästan lite väl bra om jag ska vara ärlig, för det är alldeles för ofta och länge som jag hamnar i soffan med iPaden och mållöst bläddrar mellan diverse appar. Och det är även alldeles för ofta som jag får för mig att snabbt göra något litet ärende men därefter förblir sittande med den.

Det händer typiskt när jag är trött i huvudet efter en dag på jobbet eller har något bekymmer eller arbetsuppgift som jag inte orkar lägga mental eller fysisk energi på för tillfället. Då blir iPaden min distraktion och mitt mycket effektiva prokrastineringsverktyg.

Samtidigt har iPaden sina fördelar. Vi uppskattar den då vi snabbt vill kolla upp något utan att starta datorn, som kokbok när vi lagar mat, som underhållning under transport och som smidig dator under resor.

Dock fyller iPaden inget unikt behov för oss om vi ska vara helt ärliga. Våra iPhone och även vår MacBook startar nästan precis lika snabbt, vi kan lika gärna ställa MacBooken i köket under matlagning, en bok eller Kindle fungerar precis lika bra som underhållning under transport och om jag får välja så gör jag helst research innan än under våra resor.

iPaden är med andra ord bara ett snabbt och smidigt alternativ till våra iPhones och vår MacBook. Och faktum är att den tid vi eventuellt sparar på iPadens tillgänglighet förlorar vi många gånger om i längden på grund av vår tendens att ofta sugas in i mållöst användande av densamma.

Därför har vi bestämt oss för att testa att tills vidare lägga undan iPaden i tremånaderslådan för att se om vi kommer att saknar den. Det ska bli spännande att se hur ofta impulsen att hämta den på dess tidigare återsamlingsplats dyker upp under närmsta veckorna alternativt hur snabbt vi kommer att glömma bort dess tidigare existens.

Den tid, fokus och energi jag hoppas tjäna på att eliminera detta svarta hål för tidigare nämnda mentala hårdvaluta vill jag lägga på läsning, meditation, ta ett powernap, blogga, fysisk träning, yoga, tid för eftertanke och umgänge med Fru och Bebis Minimalist såklart. Aktiviteter som i praktiken ger mycket mer energi och värde än horisontalläge i soffan med iPaden på magen.

Har du en surfplatta och vilka oumbärliga aktiviteter använder du i så fall denna till?

31 tankar kring ”Dags att skiljas från iPaden?

 1. Maria

  Har aldrig känt behov av att köpa ipad eller liknande, har en laptop som brukar göra mig sällskap i TV-soffan samt en Samsung Galaxy SIII mini som täcker mina behov vid resor.

  Svara
 2. ekomammaistan

  Vi vuxna skulle nog klara oss utan Ipaden, men med tanke på inlägget jag skrev nyligen om vilka som använder vår Ipad så skulle nog våra barn bli väldigt besvikna om den försvann. (https://ekomammaistan.wordpress.com/2015/05/23/barnen-och-ipaden/). Det råder ju lite delade meningar om barns surfplatteanvändande, men jag tycker att den går att använda på ett pedagosiskt sätt, likväl som att ren underhållning behövs ibland.

  För egen del så är min dator inte helt tip top och jag har funderat på att när den säger stopp – om jag skulle kunna minimera våra apparater på så sätt att jag klarar mig med ipaden som vi redan har. Jag skulle ju kunna blogga, söka på nätet, göra bankärenden mm men jag tror ändå att jag föredrar en riktig dator och mitt fotobearbetande har jag inte hittat ett alternativ för på ipaden.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Faktum är att barnunderhållning/utveckling är ett av argumenten vi har för att behålla iPaden, dvs att Bebis Minimalist kan använda den om några år. Men då känns det bättre att eventuellt sälja iPaden idag och köpa en ny om några år när/om en sådan verkligen behövs. :)

   Håller med om att det är mycket man faktiskt inte kan göra bra på en iPad, så än så länge är det bara ett komplement, inte en ersättning, för en riktig dator. Iallafall baserat på våra behov.

 3. Elin- kristen feminist

  Jag har en dålig telefon som inte inbjuder till surf även om det går om det kniper, en enkel surfplatta som heller inte inbjuder till så mycket slösurfande men som är praktiskt som distraktion för barnet och för mig om jag ska resa. I huvudsak använder jag dator till surfande och i sommar ska jag på prov förbjuda användning av dator i annat än kontoret för att minska min önskan att slösurfa. Vi får se hur det går. Min man har en stationär dator, två stora bärbara datorer och en minidator. I dagsläget funderar jag lite på hur jag skall göra framöver om jag ska köpa mig en bra telefon som kan ersätta plattan eller om jag ska köpa en riktigt bra platta och skaffa ytterligare en enklare telefon. En bra platta skulle jag nog använda mer och därigenom kunna skjuta upp ett köp av en ny dator (nuvarande är äldre och körs på linux) i synnerhet om jag köper en jag kan koppla tangentbord till men å andra sidan kanske jag skulle ha mer allround användning av en bra telefon och då kanske inte ens behöva ta med datorn vissa svängar när jag åker bort. Jag har inget bra svar idag men så går mina tankar.

  Svara
  1. Elin- kristen feminist

   Ja, jag försöker men problemet är just att jag kan lösa mina behov på flera sätt med flera alternativ. Vanlig dator är det enda som är givet att det stannar och att jag måste ha en telefon av något slag då vi inte har hemtelefon.

 4. Rebecca

  Hej! Jag har länge varit en rensare som värdesatt ordning och reda men det är bara nyligen som jag fått upp ögonen för minimaliströrelsen – och därmed kunnat sätta ord på vad det är jag vill ha ut av mitt hem och livet i stort. Er blogg har varit till stor hjälp och under några dagar plöjde jag igenom alla inlägg (minimalism bootcamp!)

  Hursomhelst, jag skulle vilja dela med mig av en positiv historia om vilka fördelar rensande kan ge.

  Förra året sålde jag och min sambo vår etta i stan och köpte ett gammalt vackert hus på landet. Sambon, som är snickare, var tjänstledig i nio månader för att renovera huset byggnadsvårdsmässigt. Jag var student och hjälpte till så mycket jag kunde. Det här var ett beslut som grundade sig i en längan efter frivillig enkelhet – vi insåg att vi inte ville ha flera miljoner i lån, vi vill inte vara ägda av banken, vi ville ha såpass rimliga utgifter att vi skulle kunna ha marginaler nog att göra drastiska livsförändringar (sambon drömmer om att starta eget och vi vill båda gärna kunna vara hemma mycket med framtida barn). Huset kostade nästan hälften av vad vår lilla lägenhet var värd och våra utgifter är knappt större än när vi bodde i stan. Och det är verkligen vårt drömhus.

  Nåja, det där var ett sidospår. Detta är min egentliga tanke: i och med flytten bestämde jag mig för att bara försöka ta med saker jag älskade och verkligen se detta som ett bra tillfälle att inte fylla skåpen med alla prylar som våra föräldrar prackat på oss (i all välmening) när vi flyttade till ettan, som var vår första lägenhet. Detta beslut har vi lyckats efterleva. Men även hos oss har vi haft vad jag kallat ”svarta hål” – framförallt förvaringsutrymmen där alla grejer man inte orkar ta tag i kastas in. Skrymslen där kaos råder. Hos oss har det varit bland annat på övervåningen i vårt uthus. Så häromveckan började jag rensa i alla dessa vrår, inklusive uthuset, där halvfulla flyttkartonger och förra ägarens prylar tog upp utrymme. Till slut fanns bara några stolar, ett bord och tre kartonger kvar (inredning, julsaker, personliga minnen). När vi såg hur mycket utrymme som frigjorts förstod vi hur mycket potential denna våning hade. Killen snickrade ihop långbord och bänkar, vi köpte 60 m ljusslingor och pompoms och i lördags hade vi en stor fest för alla våra vänner! Vi hade inte sagt nåt till våra gäster som trodde att vi bara skulle vara utomhus (som ju också är härligt men lets face it – det svenska junivädret tillåter inte att man festar inpå småtimmarna) så när vi avslöjade våran numera permanenta festlokal var reaktionerna enorma! (Önskar jag kunde bifoga bilder, det såg verkligen så mysigt ut). Det blev en helt underbar kväll – som aldrig hade kommit till utan rensandet.

  Allt gott/ Rebecca

  Svara
 5. M

  Vi har ingen iPad. Vi var påväg att köpa en för några månader sen men kom av oss och sen blev det aldrig. Visst hade det varit bekvämt men egentligen så behöver vi den inte. Här hemma surfar jag via mobilen när jag sitter i soffan, och på resa tar vi ibland med min gamla mini-dator ifall vi vill kunna se film. Den dagen mini-datorn lägger av så kanske det kan vara läge att införskaffa en iPad. Men för övrigt så spenderar jag alldeles för mycket tid med att surfa runt på mobilen, och som du beskriver att man ska titta något snabbt och sen blir sittande. Jag har några bloggar som jag följer som tar mer energi än de ger som jag egentligen borde sluta följa, men likväl så är jag nyfiken på vad som ”kommer hända sen” i dem. Innan så surfade jag när jag pendlade till jobbet och nu så surfar jag när bebisen sover i famnen, men egentligen så vet jag att jag skulle behöva vila från alla intryck som surfandet ger. Det ger ju ofta nya anledningar till att surfa vidare. Nu senast har jag lagt många timmar på att läsa recensioner på bärselar. Tanken är att köpa en egen sele nu när vi ska lämna tillbaka den vi lånat, och hon snart växer ur sjalen, men kommer hon fortfarande vilja bli buren lika mycket till hösten? Behöver vi en sele som är best of the best eller kommer hon helt plötsligt börja tycka om vagnen när hon kan sitta? Ja, nu drev jag helt bort från ämnet, ett minskat surfande hade nog varit bra. Jag ska nog inte ha någon iPad i framtiden heller.. ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Gällande din tanke med bärsele så finns det ju varianter där du kan bära bebisen både på ryggen, frampå och på höften, exempelvis Ergo Baby. Vi funderar på att införskaffa en sådan till bebis minimalist för att ha när vi exempelvis fjällvandrar. Varianter där du kan bära bebisen på ryggen brukar ofta fungera upp till ca 20 kg, det vill säga kan användas i flera år framåt. En fördel med en bra bärsele är att du lindrar exempelvis händer, handleder och underarmar från allt bebis bärande, och med en bra sådan tar inte heller ryggen stryk. Med det sagt behöver bärsele inte vara istället för vagn, utan snarare ett komplement. Även om det såklart är mer minimalistiskt att bara ha antingen eller :) så är det kanske inte praktiskt beroende på intressen och vad du och din bebis gillar.

  2. Elin- kristen feminist

   Köp en bra allround sele som manduca, någon beco eller ergo. De räcker länge och funkar i många situationer. Vi använder ibland ännu vår manduca till vår treåring. Jag tycker det var ett jättebra och fungerande köp som varit värd varje hundralapp vi lade på den. Bärsjal är bra men det är ändå lite svårare att använda som enda grej tycker jag än selen eftersom när barnet blir äldre vill det ofta upp och ned och det kan vara krångligt att knyta den perfekta sjalningen även om man har fler möjligheter med sjal. Det är dock svårt att lära sig alla knytningar och tyvärr blir det ofta färre val med sjal. Vagn vill jag inte vara utan även om jag älskar att bära, åtminstone kan man använda vagnen till att bära kassar om man bär barnet och sedan när barnet är äldre vill många gärna åka vagn.

 6. Kenneth

  Jag köpte också en iPad miniretina för ett och ett halvt år sen, tillsammans med ett Logitech tangentbord. Tillsammans blir det ett smutt paket på 500 gram ca och hanterbara mått, det tar ett tag innan Macbook 12 når de specifikationerna.

  Tanken var ett minimalistiskt tänkande för att se om man kan klara sig med det huvudsakligen. Till det mesta går det bra men kan inte ersätta en riktig dator då jag har program som endast fungerar på min MBP 13, typ Lightroom iOrdning m,m.

  Jag prövade först med en Galaxy Note (gen 1) men tyckte det blev för smått och ohanterbart trots sin ”stora” skärm. Så jag kör nu med en kombination med Z3 compact som router (4G no limits) och iPaden när jag surfar på resande fot. Visst det ska erkännas att det är för 90% nöje men det är så mitt underhållningsliv ser ut nu, jag ser nästan aldrig på tv numera.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Min kollega har precis börjat använda kombinationen iPad Mini och Logitech-tangentbord under resor i tjänsten med gott resultat. Att det fungerar så bra i hans fall har nog mycket att göra med att han är säljare, vilket i hans fall inte ställer några tunga krav på datorn.

 7. Fredrik

  Hade själv en ipad men valde att sälja den och lägga pengarna på något vettigare. Har man både smartphone och laptop så var ipaden väldigt onödig (sen gillade jag inte apple heller). Använde den mest till att läsa e-böcker ändå. Men nu går jag till biblioteket istället. När min laptop väl lägger av så är det inte omöjligt att jag ersätter den med någon form av surfplatta istället, men det dröjer förhoppningsvis något år till. Finns ju sånna där surfplattor som är surfplatta och laptop i ett. Det kanske skulle kunna vara något istället för laptop och surfplatta.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, jag tror också att en sån där isärtagbar kombo av surfplatta och tangenbord med ”riktigt OS” kan vara framtidens melodi för rätt många. :)

 8. ekologiskafamiljen

  Vi har en ipad som jag använder att göra denna typ av aktivitet :) Surfa på bloggar och läsa intressanta artiklar. Problemet är väl att det lätt blir alldeles för mycket tid som försvinner som jag gärna hade använt till något annat!

  Svara
 9. Peter

  Jag fick en tab i födelsedagspresent. Testade den lite, men insåg att det förutom inte gav ngt mervärde, så var det ytterliggare en sak i mitt hem och dessutom så fick jag skapa ett googlekonto.

  Jag la undan den och nu använder jag endast min jobbdator och min jobbtelefon. Jag har mitt outlook konto via jobbet. det enda kontot som jag har är ett amazonkonto för att kunna köpa eböcker. dessvärre fungerar inte ngn ebokläsare för windowstelefoner för att kunna låna via elib, vilket jag helst hade föredragit.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant, jag läser mellan raderna att du även föredrar minimalism när det gäller konton och tjänster du är registrerad hos och använder dig av?

 10. K.A.L

  Intressant inlägg, som alltid! En fråga tillbaka till Herr Minimalist: ifrågasätter du mojängens (i det här fallet Ipadens) uppfyllande av vissa tänkta funktioner (dvs behovsanalys av de tekniska funktionerna/användningsområdena) eller ifrågasätter du mojängens påverkan på din sinnesro? :) Eller, ja, det är kanske både och men jag tänker att som weapon of mass distraction – har det någon betydelse vilken mojäng det är? Jag och min Herr L har ”bara” varsinna små/medelstora laptops samt smartphones med stora skärmar, och dessa verkar gott kunna distrahera oss mer än vi vill (fastna i soffan med slösurf). Men förut hade jag en mindre avancerad mobil, och då var det istället laptopen som var tidstjuven!

  Har det någon betydelse, sinnesromässigt alltså, vilken mojäng det är? :) Och hur kan vi göra för att – oavsett vilken det är, slita oss från dem? Jag har nämligen gjort flera försök att slita mig på olika sätt. Tex drog jag kraftigt ner på mitt facebooksurfande (planlöst läsa allas inlägg och delade artiklar) men finner mig själv nu på olika bloggar istället :)

  Jag tänker – vad är det med dessa skärmar som får oss att fastna och prokastrinera allt annat? Utsöndrar de något beroendeframkallande? ;) Talar för mig själv i alla fall om ingen annan känner igen sig!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Bra frågor!

   Egentligen har det såklart inte någon jättestor betydelse vilken pryl det är om man ändå använder sig av samma tjänster och distraktioner på alla dessa. Dock tror jag lättillgängligheten och komforten är en viktig faktor.

   Min iPhone 4S har tex börjat bli superlångsam och skärmen är så liten att jag inte finner något nöje med att använda några längre stunder och vår MacBook ställer vi in i bokhyllan (återsamlingsplatsen) när den inte används så där skapar vi ett ”motstånd” innan användning som gör att vi ofta hinner ställa frågan ”varför är detta det bästa jag kan ägna mig åt just nu?” innan vi är igång igen. Dessutom är MacBooken inte lika lätt att ta med överallt och jag förknippar den mer med skapande än konsumerande så det blir mindre hopp och lek på denna.

   Jag har även blockerat en del tjänster i Google Chrome på MacBooken som gör att jag måste starta ett ”Incognito Window” för åtkomst, vilket skapar ytterligare tid för att hinna tänka frågan ”varför?”.

   Men i grund och botten handlar det om disciplin och medvetenhet i kombination men att göra det lätt att göra rätt. ;)

 11. Linda

  Här hemma är det datorn som just nu görs redo för att testas läggas undan. Det tar ett tag dock att sortera och rensa bland alla bilder och filer……. Men så länge en wireless adapter fungerar till min systemkamera och ipad så kommer datorn att läggas i lådan! Den tar mycket plats, börjar bli gammal och seg och jag har ingen lust att köpa en ny. Sladden ligger alltid och skräpar någonstans…

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Spännande! I mitt fall är det mycket lättare att göra sig av med iPaden framför datorn men det beror såklart på vilka behov och vilken typ av användning man har. Lycka till! :)

 12. Silver

  Skaffade en iPad för 2 år sedan då jag gick en utbildning som apputvecklare, så behövde den till det. Men skulle inte kunna byta ut den mot min Macbook eller iPhone. Ipaden är så smidig att ta med sig i sängen och kolla på film eller läsa. Använder den även som ersättare för en stereo/radio. Den är underbar att sköta Tradera med. Batteriet håller länge så jag kan sitta utomhus och ha FaceTime eller skypesamtal länge utan att oroa mig för att behöva ladda. Och samtidigt är den så smidig att ha med sig i väskan. Jag laddar inte ner spontana appar till den. Har begränsat mig till endast 2 spel, och det är sådana som jag verkligen tycker om. Så för mig är iPaden väldigt användbar och smidig, skulle sakna den till mycket om den försvann :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag ställer följande motfrågor:

   – Finns det inga virtuella miljöer som simulerar olika versioner av iPads för just spelutveckling; jag förstår såklart att man även vill testa hur spelet upplevs på en fysisk enhet men ändå? :)

   – Skulle det inte egentligen fungera rätt bra att använda iPhonen som radio/stereo samt för Tradera? Och datorn för FaceTime och Skype?

   – Vill du verkligen läsa i sängen med iPaden innan det är dags att sova; http://www.svd.se/ljus-fran-surfplatta-stor-nattsomnen

   – När du packar ned den i väskan, vad använder du då den till under transport och/eller vid framkomst till slutdestinationen?

  2. Silver

   Jo absolut finns det sådana. Men tyvärr så i alla fall när jag gick utbildningen var de verkligen inte att lita på. Ville man presentera en app och vara säker på att få godkänt i kursen, och av Apple vid uppladdningen så var det absolut bästa att köra på en enhet. Nu kanske det har blivit bättre med simulatorerna (trivdes inte som apputvecklare så la ner det).

   Egentligen ja! :) MEN… jag har tyvärr inte råd att köpa Spotify premium… och då kan man inte välja låt på iPhone, vilket man kan på iPaden. Och jag upplever ljudet som bättre på iPaden (kan vara att min iPhone är gammal också..) I-landsproblem jag har! :) Dator för FaceTime och Skype hade absolut funkat egentligen, men iPaden är smidigare att ha med sig utomhus.

   Batteriet på min iPhone är inte att lita på när man t.ex. ska ha vägbeskrivningar (platsttjänster). Där håller iPaden bättre. Och därmed funkar den mycket bättre att ha till att läsa, se på film, skriva, rita eller annat under resan. Spenderar mest tid ensam tyvärr, så den stjäl inte uppmärksamhet från sällskap. Men på sätt och vis blir den ju som ett ”extra batteri”.

 13. Emanuel

  Nu har jag varit utan Ipad i 1 vecka! Sålde den gamla och köpte den nyaste Minin. Har dock inte packat upp den än, och har nu kommit fram till att leva ”paddlöst”, dvs den kommer att returneras. Det som annars skulle hända är som ni skriver fortsatt mållöst, slött surfande och rent och skärt slöseri med tid. Macbooken får räcka vid behov, dessutom är den avsevärt snabbare än någon ännu uppfunnen padda. Det får bli meditation och läsning istället! För 20 år sedan klarade vi ju oss faktiskt utan internet, paddor och mobiler. Det är svårt att tro. Men så var det!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har funderat en hel del på det där sista månaderna. Är det verkligen iPaden som är problemet eller ens egen bristande disciplin/prioriteringar?

   Jag har verkligen nytta av min iPad så länge den används rätt dvs i mitt fall för koncentrerat, planerat och prioriterat informationsintag (typiskt bloggar via Reeder och Pocket), ofta då Fru Minimalist ändå sitter vid datorn och bloggar. Men faktum är att jag kanske egentligen borde meditera och läsa då istället, precis som du säger.

   Jag har som du märker inte helt landat i frågan ännu. Återkom gärna med hur du upplever de närmsta månaderna. :)

Lämna ett svar