Vi testar tremånadersregeln

Vi har bestämt oss för att prova en ny strategi vad det gäller rensningsprocessen hemma hos oss, vilken vi har valt att kalla tremånadersregeln.

Tremånadersregeln går kortfattat ut på att prylar, saker och klädesplagg som vi känner osäkerhet kring huruvida vi vill spara, slänga, skänka eller sälja, läggs i en låda som vi ställer ner i förrådet i tre månader. Om vi inte saknat dessa under de efterföljande tre månaderna så kommer vi med största sannolikhet inte att sakna dem sex, tio eller fjorton månader senare heller, och då kan vi utan tvivel slutligen göra oss av med dessa.

Vi har under den senaste veckan haft lådan ståendes i hemmet och när vi rensat eller kommit på något plagg som vi tror oss klara oss utan men känner viss osäkerhet kring, så har det helt enkelt lagts ner i lådan.

Sakta men säkert fylldes den med klädesplagg, köksprylar samt diverse badrumsartiklar. Några av sakerna som nu ligger i lådan har vi tidigare argumenterat med oss själva kring med meningar som ”det kan nog vara bra att ha ändå” och ”jag sparar dem om utifall att”. Nu får vi chansen att utvärdera livet utan dessa saker med undviker samtidigt att ta ett förhastat beslut.

Lådan märks upp med det datum som infaller om tre månader, i vårt fall 7 januari 2014. Om vi fram tills dess inte har saknat någon av sakerna i lådan så skänks prylarna till en välgörenhetsorganisation eller säljs. Vi kommer naturligtvis återkomma om tre månader med resultatet av detta experiment.

Vågar du testa tremånadersregeln? Vi tror att det kan vara ett jättebra första steg för dig som vill men inte riktigt kommit igång med rensning av ditt hem ännu. Berätta i så fall gärna vad som hamnade i din tremånaderslåda så kan du inspirera både oss och andra!

6 tankar kring ”Vi testar tremånadersregeln

 1. Liten

  Jag började göra så för nästan 2 år sen. Men det var inte riktigt meningen – rensade ut grejer och la upp på vinden ”för jag kan ju kanske behöva dem sen”, efter ett år när jag hittade dem insåg jag att jag absolut inte saknat dem och kunde skänka dem vidare. Har sen dess satt det i system, rensar och lägger upp på vinden om jag är osäker, öppnar lådan några månader senare och skickar vidare nästan allt. Har hänt 2 gånger att jag tagit ner saker och det har vart just 2 saker, resterande 200-300 saker (minst) har jag skänkt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad roligt att höra din erfarenhet från ett liknande projekt som tremånadersregeln! :)
   Jag tror även vi kommer landa i att ytterst få saker, om ens någon, kommer tillbaka upp i lägenheten :-)

 2. emelina

  Ojoj, det där skulle vara alldeles för emotionellt jobbigt för mig. I nuläget, hur som helst. Jag får nog börja att sortera bort saker, såsom ni gjort. Börja med garderoben, för att sedan fortsätta med inredningssaker, till exempel. Och skor.

  Svara
  1. Liten

   Det var av precis den anledningen jag började. Hade framförallt prydnadsaker jag inte hade framme, egentligen inte tyckte va vackra men kunde för mitt liv inte göra mig av med dem eftersom jag fått dem av farmor/morfar/gammal vän osv. Men efter att de legat ”glömda” på vinden i ett år insåg jag att jag faktiskt kom ihåg sakerna utan att ha de fysiskt hos mig och vissa hade jag totalt glömt bort och då var det ju självklart (för mig) att jag faktiskt inte behövde grejerna.

   En annan sak som hjälpte mig var att jag skänker faktiskt bort grejerna till välgörenhet, slänger dem inte. Det kanske finns någon som hittar ”min sak” och älskar den, precis som jag gjort ibland på loppis.

 3. Camilla

  Ibland när jag är osäker på om jag ska slänga eller spara vissa kläder brukar jag lägga dem hos mina föräldrar(har fortfarande en byrå där med lite extrakläder) och ibland använder jag d där, vissa tas tillbaka och vissa slängs/skänks. Oftast det sistnämnda faktiskt. :) och efter att ha varit borta från min lägenhet ett år så märkte jag när jag packade upp att jag hade otroligt mkt skit sparat. Recept och andra gamla skolpapper som jag aldrig använder. Och vem behöver 3! kapsylöppnare och burköppnare. :) jag har också märkt att när jag rensar mitt gamla rum så åker mer och mer saker för varje gång jag gör det. Ibland tycker jag faktiskt det sentimentala värdet minskar efter ett tag!
  Sen får jag bra inspiration från er. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att kunna inspirera! Det är en del av vårt mål med bloggen samt en del av det som gör skrivandet roligt :-)

   Föräldrarhemmet kan likväl som källaren/vinden bli ett mellansteg innan saker skänks/slängs. Det gäller dock att undvika att detta mellansteg blir en vana och obligatorisk viloplats för alla prylar/saker under en period. Utan att våga göra sig av med saker även vid första rensningen och bara låta det som verkligen känns osäkert ta mellansteget. Annars går onödig tid och energi åt till rensning bland samma saker två gånger :-)

Lämna ett svar