Våga rensa ut vardagssaker

Det är lätt att köra på i gamla hjulspår. Vissa saker tänker vi inte ens på att vi skulle kunna rensa ut för att de används regelbundet. Ibland behöver vi dock ta bort saker för att hjärnan ska börja tänka nytt och hitta andra lösningar. Genom att våga ta bort något som används, märker du om du verkligen saknar det. Kanske hittar du ett nytt sätt att lösa ”problemet” eller något annat befintligt som fungerar minst lika bra som ersättare.

Här är tre olika exempel på där vi; 1 rensat bort en vardaglig sak. 2 bytt ut en vardaglig sak mot färre men bättre ersättare. 3 gjort oss av oss av med onödigt många av samma vardagliga sak.

 • Bestickställ. Tidigare hade vi ett bestickställ på diskbänken där besticken stod på tork. I somras plockade vi bort mycket av det som stod synligt på vår diskbänk som oljor, vinäger, salt och pepparkvarn, men också vårt bestickställ. Oftast diskar vi bestick i diskmaskinen men vissa bestick diskas för hand av olika anledningar och numera lägger vi dem att torka på vårt vanliga diskställ. Det fungerar utmärkt och ännu har ingen av oss varit sugna på att ta tillbaka bestickstället.
Avplockad köksbänk ger ett lugn i köket.

Avplockad köksbänk ger ett lugn i köket.

 • Förvaringslådor. Tidigare hade vi förvaringslådor för mat och matlådor i plast i mängder. Successivt började vi dock byta ut dessa. Istället för att omedelbart köpa lika många nya lådor i glas som vi hade dito i plast, valde vi att köpa färre och sedan helt sonika rensa ut samtliga lådor i plast för att se om det mindre antal vi köpt i glas täckte våra behov eller om någon av storlekarna ständigt var en bristvara. Vi har skrivit mer om detta i blogginlägget Testar att banta i tre månader.
Glasburkar istället för plast för förvaring av mat.

Glasburkar istället för plast för förvaring av mat.

 • Smörknivar. Vi hade två rostfria respektive fem smörknivar i trä när vi flyttade ihop. Vi har tyvärr haft helt olika favoriter bland smörknivarna vilket gjort utrensningen än svårare, trots att vi ansett att antalet varit i överkant, även att vi visserligen äter smörgåsar med smör på dagligen. Här om veckan fick Herr Minimalist ett ryck och lade samtliga smörknivar i trä i en tremånaderslåda. Kvar är två smörknivar i rostfritt stål. Vi får se om vi känner att dessa två är tillräckligt många, det går ju faktiskt att breda smör med en vanlig kniv också om samtliga smörknivar skulle vara i diskmaskinen. :) En av fördelarna med de rostfria är att de just går att diska i diskmaskinen.
smorknivar

Sju stycken smörknivar, hur många för mycket får tiden utvisa? :)

Med detta sagt vill vi uppmana dig att våga prova att plocka bort och rensa ut vardagliga saker för att se om du verkligen saknar dem. De kan förslagsvis läggas i en tremånaderslåda för att sedan utvärderas när tre månader passerat och då få chans att komma tillbaka in i vardagen. Kanske förvånas du över att vissa saker som tidigare varit självklara, plötsligt inte alls känns nödvändiga, i likhet med vår upplevelse av det utrensade bestickstället.

Har du någon vardaglig pryl som du rensat ut och numera klarar dig utmärkt utan?

28 tankar kring ”Våga rensa ut vardagssaker

 1. Elisabeth

  Jag har, förutom bestickställ, även rensat bort diskstället. De få saker jag handdiskar torkar och ställer jag undan på en gång. Diskbänken blev genast trevligare att titta på när det inte står en massa prylar på den…..:-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant. Hade vi inte haft barn och nappflaskor och dricksflaskor som diskas ett par gånger per dag hade jag gärna gjort likadant. Jag upplever att dessa är de som oftast står på tork i diskstället. Liksom våra köksredskap i trä, så länge någon av oss är föräldraledig lagas det mat flertalet gånger per dag med dessa.
   Fast nu blev jag lite nyfiken att prova utan diskställ ändå, får se om jag får med Herr Minimalist på noterna. :)

  2. Oskar

   Mina föräldrar har satt in ett diskställ i sitt köksskåp ovanför diskbänken (de har alltså tagit ut skivorna och stoppat in någon specialbyggd historia som är tillverkad just för ändamålet). Det fungerar riktigt bra och det är aldrig någon disk som står på tork framme.

  3. S

   Det som Oscar pratar om finns i varje kök i Finland. Torkskåp, mycket smidigare än att ha disk liggandes på bänken. Har för mej att jag sett att ikea har torkskåp i sitt sortiment…?

 2. Beatrice

  :) Jag säger som Elisabeth. Diskstället rensades bort och jag saknar det inte alls. Jag lägger en handduk på bänken och torkar disken omg så är allt fräscht inom några minuter. Bestickstället åkte ut i samma veva. Vi har också rensat bort alla plastpåsar utom 3-literspåsarna. De får fungera till allt som inte fungerar i burk eller med ”Bees wrap”. Det sparar plats i lådan att inte ha en massa olika storlekar. Det är möjligt att något mer vardagligt rensats ut men i så fall saknar jag det så lite att jag inte ens kommer på det nu =D.

  Svara
  1. Beatrice

   Ha-ha. Jag glömde det viktigaste ;). Vi rensade ur mikrougnen och har inte saknat den en endaste gång. Det går precis lika bra/bättre att värma upp i ugn på låg värme eller på spis, och med lite framförhållning går det hur smidigt som helst. Om morgondagens mat finns i frysen så brukar vi ställa den i kylen samtidigt som vi lagar dagens mat. En rutin som fungerar klockrent.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag levde utan mikro i ett halvår när jag bodde själva för första gången kring 20-års ålder, jag saknade den dock ofta. Framför allt eftersom jag bakade bröd som sedan förvarades i frysen och sällan kom ihåg att tas fram kvällen innan till frukost eller i god tid innan soppan var klar. Eller när jag hade bråttom och ville ha maten klar NU. :)
   Det handlar dock mycket om planering. Oklart dock om det sparar mer energi att sätta på ugnen varje gång en matlåda ska tillagas än att köra in den i mikrovågsugnen 1,5 minut? Fast vissa är ju rädda för strålningen i mikron och att den tar bort all matens energi, alla läser och tar till oss olika forskningsrön, sen får man hitta sin egen nivå. :)

 3. Elisabeth

  Kom på ytterligare några saker som jag rensat bort: skurhink med tillhörande golvmopp. Vi bor så litet numera att det inte är några besvär med att ”knätorka” golvet med trasa. Sparar mycket plats i städskåpet! Jag har även gjort mig av med blomvattenkannan, snacka om en pryl med bara ett användningsområde ;-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har en värdelös golvmopp där själva skaftet gått sönder och numera bara är ca 50 cm långt, vilket gör det väldigt jobbigt att torka golvet och att det därför bara sker någon gång i halvåret, fast det skulle behövas betydligt oftare nu med barn hemma. :)
   Funderar dock på att köpa en ny eftersom vi skulle behöva våttorka oftare för att hålla hemmet rent. Det blir betydligt mer damm och smuts när vi är hemma stor del av dagarna (föräldralediga) till skillnad från när vi båda jobbade.

   Blomvattenkanna ja, någon sådan har vi aldrig ägt. Vi sköljer blommorna under vattenkranen eller använder en vanlig tillbringare. :)

 4. Angelica

  Jag har också rensat bort vattenkannan. Jag vattnar blommorna med min fina rostfria vattenkokare :) En pryl mindre under diskbänken.

  Svara
 5. Eva

  Idén med vattenkanna är att många växter inte uppskattar vatten direkt från kranen, särskilt inte alltför kallt då bladen kan bli skadade och att det är bra om det stått ett tag i något kärl. Vattnet hinner syresättas då. Men visst, en traditionell kanna behöver det ju inte vara. Har heller inte sådan, utan använder gammal juiceflaska som alltid står full med vatten,

  Och de där smörknivarna i form av ben…huj, skulle nog tveka att smöra med ett lårben… ;)

  Det där glaslådorna med plastlock från IKEA har jag också, de är ju jättebra. Likadana (jag ser då ingen skillnad) finns på Granit men med svarta detaljer. De är dock betydligt dyrare. Maten känns fräschare när det förvarats och uppvärmts i glas. Men hur gör man med de stora runda plastlocken som finns i alla microvågsugnar? Finns sådana lock i glas, vet någon?

  Svara
  1. cl

   Man kan använda ett vanligt steklock i glas om man ser till att skruva av plastknoppen och skruven. Så blir det ett litet lufthål precis som det ska vara :) Finns udda steklock på loppis.

 6. Sanna

  Bra inlägg! Jag gillar själv att försöka ta bort sådant som man bara har av rutin. Vi har inget diskställ, eller mopphink. Vi har smörknivar i trä, upplever att de i stål repellerar smöret på mackan :). Går liksom inte att bre. Vattenkanna har vi inte heller. Inga fotoalbum, har gjort dessa digitalt med en bra app (photomanagerpro) i ipaden. Vi har inga gardiner och inget överkast, inga blommor och inga prydnadssaker. Bara en sorts glas till allt förutom kaffekoppar. Och en sorts tröjor (och 2 koftor) :) 7 likadana, 4 svarta och 3 marinblå. Så behöver aldrig tänka på vad jag ska ha på mig och allt matchar nederdelarna. Min man har bara endast blå och vita t-shirtar och 2 hoodtröjor med dragkedja. Sparar mycket tid på detta!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul gällande fotoalbum som du gjort i en bra app. Jag har i princip inte rört några foton sedan jag och Herr Minimalist träffades 2011. Jo, fyra canvastavlor från några av våra underbara resor har vi kommit oss för att framkalla. Och Herr Minimalist säkerhetskopierar foton i molnet. Själv var jag sugen på att göra fotoböcker, en för varje år vi varit tillsammans. Är inte där ännu och för varje år som går växer projektet och motståndet sig allt större. ;) Inte minst med tanke på mängden foton vi tar sedan vi fick barn. Kanske ska kolla upp appen du nämnde. ;)

   Innan Herr Minimalist flyttade in hade jag enbart gardiner i köket, inte i vardagsrummet trots att de har fönster åt tre håll och inte heller i sovrummet. Nu har vi mörkläggningsgardiner i sovrummet för att Storasyster Minimalist ska kunna sova där på dagtid, det har faktiskt även dämpat en del ljud med gardiner. Vi håller dock fortfarande vardagsrummet gardinfritt och får därmed maximalt ljusinsläpp. :)

 7. Anna

  Bra inlägg, det sporrar till funderingar. Något diskställ har inte vi heller, det fungerar med en handduk. Nappflaskorna torkar vi liggandes på en handduk i skåpet. Vi har ett bestickställ, men i det har jag diskmedel och diskborsten, av ren lathet får de stå framme på bänken i denna.
  Smör går bra att bre på smörgåsen med en matsked om man vill slippa smörkniven också, men vi har en, den används flitigt.
  Vi har rensat ut våra gamla matlådor i plast, de har legat i källaren ett tag, men så gjorde vi storkok och jag upplever att det är lättare att frysa i dem. Likadant plastpåsar, hur fryser ni bröd? Alla tips mottages tacksamt.
  I köket gäller reglen att inget (förutom tallrikar) får staplas i skåpen, det hjälper till att hålla antalet prylar på ett minimum… När vi en dag renoverar vill jag ha ett kök som är så skralt att folk gråter?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi fryser in bröd i fryspåsar. Går garanterat att göra på mer miljövänligt sätt men där kör vi enkelt och utifrån vana. Dock återanvänder vi påsar väldigt mycket. Fruktpåsar som följer med hem från butiken då och då blir blöjpåsar, både för blöjhinken i badrummet och för skötväskan när bajsblöjor byts på resande fot. Och fryspåsarna brukar vi frysa in bröd i både tre och fyra gånger, tills de går sönder eller blir tillräckligt äckliga. :)

 8. MD

  Har faktiskt sparat smörknivarna i trä istället för de i metall eftersom trä är mjukare och inte skrapar med sig plast från paketet när man skrapar upp det sista i botten.

  Svara
 9. whitemaskgirl

  Duschdraperi, TV, soffa (klarar mig utan men ska införskaffa igen nån gång för bekvämlighets skull), smörknivar (använder vanliga knivar), alla vanliga knivar förutom två (en brödkniv och en vanlig), engångsartiklar, mikro, svabb är några saker jag inte har och inte haft på en månad (soffa) eller aldrig sen jag flytta från mamma (mikro och tv).

  Svara
 10. Alexandra

  Kul att läsa det här. Mitt hem kommet aldrig att se minimalistiskt ut men vill ha bort massa saker jag inte använder. Har inte längre micro, saknar den aldrig. Vi har 4 barn o skall man värma mat till så många är ugnen mkt bättre. Har dessutom 2 ugnar, en stor varmlufts och en liten snabbuppvärmd. Vitlökspress är värdelöst, använd rivjärnet, mkt lättare att rengöra. Däremot har jag en soffa m mängder m kuddar, skulle ALDRIG vilja byta bort mina fotoalbum mot digitalt, har hela väggar m foton på familjen eller barnteckningar, avskyr fönster utan gardiner (utom möjligen i en sekelskifteslägenhet), har äkta mattor på golven, mkt växter som slingrar runt fönstren. Min dröm är ett riktigt bibliotek m känslan man får i ett antikvatiat – säkert mardröm för många som läser här. Vill ha ett rum för familjen som sporrar till kreativitet där vi kan måla, leka, slappa, läsa, gärna i kombo m biblioteket i mörkt trä. Däremot är jag helst utan prydnadssaker, lägger då hellre pengar på fina bruksföremål. Kan man vara bohem-minimalist tro? :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ambitiöst värre. Vi återanvänder de små plastpåsarna för frukt till allt från blöjor vid utflykter, till smutstvätt eller skor vid resa. Vanliga plstpåsar får vi knappt längre eftersom vi handlar mat med tygkassar och inte direkt shoppar längre, men de få som letar sig in i hemmet blir soppåsar. Men att diska dem…njaa, så långt skulle vi inte gå. Två gånger är i alla fall dubbelt så mycket som en. :)

 11. karpihros

  Jag köpte nyligen en ny vattenkanna för att jag behövde ha en i uterummet och av ngn anledning ville jag inte använda samma som jag använder inne. Inser nu att det var ett onödigt köp då jag börjat plastbanta och nu använder jag en tillbringare i glas som vattenkanna. :) Tack för en underbar blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att kunna inspirera och kul att du fick anledning att reflektera kring ett eget köp. Det är ju oftast av våra egna misstag vi lär som bäst. :)

 12. Helle

  Har varken micro el smörkniv. Använder de vsnliga knivarna. Bra ide om bestick och diskställ.

  Svara
 13. Fatima

  Förvånande att ni som är minimalister ens har smörknivar när det går ypperligt att använda vanliga matkniv… minst lika bra. Tycker väldigt mkt om er blogg och bok väckt många nya tankebanor… heja er!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, samtidigt tycker vi smörknivarna fyller en funktion och att det inte skulle bli bättre utan dem (och vår minimalistiska filosofi är ju inte ”minst saker vinner” utan ha saker utifrån behov samt värdeoptimera). Vi har idag två stycken smörknivar i rostfritt kvar (det har ju gått några år sedan blogginlägget). Men däremot har tankar på att göra oss av med samtliga funnits där och vi brer ibland med vanliga knivar när smörknivarna ligger i disken, så du har en poäng. :)

 14. Jenny

  Oj Vi har massor av smörknivar som alla används till smör, messmör, leverpastej och dylikt varje dag. Skulle aldrig klara oss med färre än minst 10st. Men så inspirerande att läsa alla kommentarer!!!

  Svara

Lämna ett svar