Testar att banta i tre månader

Pö om pö försöker vi plastbanta här hemma och då framför allt i köket. När vi var på Ikea i somras köpte vi ytterligare några matlådor och förvaringslådor i glas då vi gillar deras modell och storlek. Vi passade samtidigt på att göra oss av med några ytterligare dito i plast, fem förvaringslådor och tre matlådor, som syns på bilden till blogginlägget.

Det är lätt att köpa hem en ersättare av någon pryl, men låta bli eller missa att göra sig av med den gamla. När det gäller mat- och förvaringslådor vill vi exempelvis inte riskera att stå där utan förvaringsburkar när vi gjort storkok eller att alla matlådor står odiskade i diskmaskinen när vi som bäst behöver dem en stressig morgon. Men även andra saker kan lätt bli kvar i hemmet ”om utifall att”.

I sådana lägen är det utmärkt att ha tremånadersregeln och tremånaderslådan att ta till. Det vill säga en förvaringsplats i exempelvis förrådet där något förvaras under tre månader. Har saken inte behövts tas tillbaka upp i hemmet eller saknats under dessa tre månader kan den med gott samvete rensas ut, för chansen att den kommer till användning inom överskådlig framtid är ytterst liten.

Nu testar vi att lägga alla våra plastlådor utom någon enstaka som är fylld med mat, i en tremånaderslåda som vi ställer i förrådet. Då ser vi svart på vitt om vi klarar oss på de lådor vi har i glas. De är något färre till antalet men kanske har vi överskattat behovet. De förvarings-lådor vi har i plast har ju mer eller mindre bara råkat bli det antal vi har idag, snarare än att vi utgått från ett konkret behov, som vi nu försöker göra.

Har du något bra förvaringstips av mat under kort och/eller lång tid?

18 tankar kring ”Testar att banta i tre månader

 1. maria

  Vi återanvänder glasburkar för matförvaring, t ex att frysa in soppor, grytor, sylt mm funkar kanon. Tänk på att volymen ökar i fryst form bara ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tips! All barnmat fryser vi in i gamla barnmatsburkar, fungerar toppen! Men som du skriver, går inte att fylla ända upp. ;)

 2. Dorothea

  Jag förvarar all mat (kyl/frys/skafferi/inläggning) i konserveringsglas, antingen 500 ml från Weck (inköpta på hus-modern.se) eller 750 ml Fido från Bormioli Rocco (inköpta på Åhléns/ICA). Jag har även två glasmatlådor med rostfritt lock med silikonkant, men behöver fler (http://www.rekolek.se/ata-dricka/matforvaring/glasmatlada-med-rostfritt-lock-0-8-liter.html?___SID=U)!

  När det krisar (förvånansvärt sällan) brukar jag använda skålar med tallrik/bivaxduk/skärbräda över, eller ställa in hela grytan i kylen. Ofta saknas det bara en burk eller två, så det rör sig bara om ett dygn eller så i de fallen tills jag tömt de som behövs, men så har jag ingen diskmaskin så diskar varje dag. Man blir ganska kreativ när plastburkarna inte är ett alternativ :)

  Faktum är att all mat oavsett förvaringsplats verkar hålla längre än den någonsin gjorde i Tupperware/folie/plastpåse… kanske för att konserveringsglas är helt lufttäta?

  Sedan jag gömde undan plastredskapen har jag även upptäckt att jag klarar mig jättebra ändå, fast jag inte trodde det, så de är nu på väg ut på riktigt! Tremånadersregeln ftw ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad kul att höra att du testat tremånadersregeln med gott resultat! :)
   Vi plockade undan vårt bestickställ från diskbänken i somras och saknar det inte än! Det hade jag aldrig trott, men det gäller att våga prova. Ibland fungerar det och ibland inte.

 3. elsa

  Har lärt mig en gång i tiden att glas kan explodera i frysen, t o m varit med om det! Jag fryser in mycket bär till vintergröten i plastpåsar, har inte hittat något bra alternativ. Återanvänder de flesta påsarna. Skulle kunna sylta men till det krävs det socker, så det undviker jag.

  Svara
  1. Dorothea

   De kan absolut explodera, främst om man fyller för mycket (se Marias kommentar ovan), använder en skadad/dålig burk, eller utsätter den för snabba temperaturväxlingar (tina exempelvis i kyl, inte rumstemperatur). Vad jag har förstått så bör man undvika burkar med ”axlar” (vet inte om det är den korrekta svenska termen), som en syltburk som liksom buktar utåt direkt under gängorna. När innehållet fryser så expanderar det uppåt, så burkar som inte är närapå raka hela vägen spricker lätt. Det går att använda sådana också, men då får man liksom fylla ännu mindre. En del burkar är helt enkelt inte gjorda för att frysas, och det kan finnas spänningar i glaset även om det inte finns några synliga sprickor.

   Jag har aldrig haft några problem med konserveringsglas, men de är väldigt tjocka och ska tåla tuffa tag. Det bästa med Wecks burkar är låsanordningen – expanderar innehållet för mycket så lossnar locket men burken går inte sönder. De rekommenderar även att man bara fryser burkar med ”raka” väggar, dvs. utan ”axlar”.

   Hmm… var inte meningen att hijacka tråden här… vad jag försöker säga är att ge inte upp för det går oftast utmärkt att frysa i glas :) Helt rostfria burkar är annars ett alternativ, även om de kostar lite mer. *Var får man annars dela med sig av sin burkforskning* ;)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Otäckt med exploderande glas! Fördelen med att ha bären i plastpåsar är ju att du ofta äter lite i taget av dem och då minskar storleken på förvaringen allt eftersom det äts upp. ;)

   Gillar också din burkforskning starkt Dorothea! Kul att läsa. :)

 4. Utdelningsseglaren

  Bästa tipset är att använd alla gamla använda houngs/bärförpackningar i glas!

  Tre vinster:
  – Slipper gå till glaskraschen
  – Minskar miljöpåverkan då det inte behöver tillverkas mer än nödvändigt
  – Sparar pengarna som ni hade lagt på att köpa nya glas

  Hälsar Utdelningsseglaren
  utdelningsseglaren.blogspot.se

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tips!
   Vi använder barnmatsburkarna med färdigmat till att frysa in när vi gör egen barnmat. Då blir det lagom stora portioner också! :)

 5. martina

  Går ju även att frysa i gamla mjölkförpackningar (eller grädde etc). Undviker helst plast, men glasbrukar är skrymmande. Dessutom går det att klippa ner mjölkförpackningarna till lagom storlek!

  Svara
  1. Hanna

   Men Martina… mig veterligen är mjölkkartongerna platsade inuti, så då blir det ju ingen plastbantning…;)

 6. Händelsevis

  Med just bär borde det gå att styckfrysa och sedan lägga över i burk. Då borde de ju inte kunna explodera eftersom de redan var frysta innan burken var med i leken.
  Vi sätter skrämmande ofta ner hela skålen i frysen eftersom bär och frukt går åt i stora mängder här till frukostgröten. Då lägger jag bara ett lock över. Fast då gäller det förstås att det inte är trångt i frysen…

  Svara
 7. Tina

  För kylförvaring har jag köpt silikonlock. Då kan maten vara kvar i skålen man serverade i. Visserligen är det ett slags plast men maten kommer inte i kontakt med locket. Man slipper plastfolie eller att lägga över i en annan burk.

  Svara

Lämna ett svar