Redundanta normalprylar för oftaanvändning

För snart ett år sedan skrev vi om redundanta specialprylar för sällananvändning, det vill säga saker som används ytterst sällan och vars syfte dessutom går att lösa med andra vanligare och mer frekvent använda prylar. Några bra exempel är grapefruktskedar, pizzaskärare, kryddsax, jordgubbssnoppare och andra tokiga och småroliga köksredskap.

Prylarna listade ovan är rätt självklara skurkar i ett minimalistiskt hem men nu något år senare har vi identifierat en liknande men ännu lömskare bov som väldigt lätt går under radarn, nämligen de redundanta normalprylarna för oftaanvändning. Men vad är det egentligen? Jo, det är saker som du faktiskt använder relativt ofta och som de flesta äger, men som trots det är fullständigt onödiga.

Ett vanligt exempel är saker vars funktion till stor eller hel del överlappar varandra. Till exempel äggklockan som helt kan ersättas med timern i en vanlig mobiltelefon, vattenkannan som kan ersättas med en tillbringare eller varför inte surfplattan som kan ersättas med laptopen.

Ett annat vanligt förekommande exempel är de onödigt stora seten. Det kan vara allt från bunkar, porslin, köksknivar, glas och diverse andra saker du faktiskt använder ofta men där du inte behöver fullt så stor uppsättning för att klara av 99% av vardagen. Vem behöver till exempel ett set om nio köksknivar?

Ett bra sätt att identifiera till synes normala prylar som används ofta men som trots det är redundanta är att fundera över hur du skulle lösa din vardag om prylen plötsligt försvann. Till exempel genom att lägga prylen i en tremånaderslåda. Finner du snabbt och enkelt en ny smidig lösning är det stor chans att den försvunna prylen alternativt prylen som erbjuder en lösning är redundant.

Har du några bra exempel på prylar i hemmet som faller inom beskrivningen ovan? :)

15 tankar kring ”Redundanta normalprylar för oftaanvändning

 1. Karin d

  Ibland är specialprylen lite bättre. Tex blev det mkt enklare, bättre åtkomligt och mindre spill när jag kostade på mej en riktig vattenkanna med lång smal pip till blomvattningen istället för en vanlig kanna. Men så har jag ominimalistiskt många pelargoner . . .

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, har man riktigt många blommor eller en opraktisk tillbringare så är nog en riktig och kanske lite större vattenkanna en bra ide. I vårt fall där vi bara har några få blommor som varken kräver speciellt mycket vatten eller frekvent vattning så funkar tillbringaren finfint. :)

 2. Maria

  Och just när det gäller vattenkanna skulle jag inte vilja blanda blomsternäring i en karaff som jag senare ska ha någon dryck i.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det går ju så klart att diska tillbringaren men annars är även blomnäringspinnar ett alternativ om man vill undvika vattenkanna av den anledningen. :)

 3. Angelica

  Tack för en fantastisk blogg. Jag behöver lite hjälp i min rensning av såkallade ”viktiga papper” har försökt skrolla igenom erat arkiv i jakten på ett inlägg om det men inte hittat något. Vilka papper är ett måste att spara och sätta i pärmar och vilka papper kan man kasta? :-)

  Svara
 4. Tant Sviskon

  Jag kan se många poänger med minimalism och att noggrant fundera över sina ägodelar. Visst finns det saker man klarar sig utan, men vad är egentligen syftet med att inte ha en äggklocka? Om man inte har den och inte saknar den så köper man den ju inte, men om man har den så är det väl lika bra att använda den och gå vidare i livet? Eller är det den som har minst prylar när den dör som vinner? Är det en tävling?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Om du följt vår blogg ett tag eller läser inlägg från arkivet så upptäcker du nog snart att vi knappast förespråkar en minimalism där den som har minst antal prylar när hen dör vinner:
   http://minimalisterna.se/vad-minimalism-ar-for-oss/

   Och att vi är mer emot minimalistiska tävlingar än för, även om vi kan förstå att de kan fungera som en morot och rolig utmaning för vissa personer:
   http://minimalisterna.se/populara-minimalistiska-utmaningar/
   http://minimalisterna.se/extrem-minimalism-och-maximalism/

   Tillbaka till äggklockan så har ingen av oss köpt en äggklocka, vi har dock fått en varsin vid olika tidpunkter i livet, trots att det inte stod på någon form av önskelista. Minimalism handlar mycket om att underlätta vardagen och i vissa fall genom att ha färre prylar som tar uppmärksamhet, behöver rengöras, flyttas och underhållas etc. Vi upplever att det är skönt att göra oss av med prylar som vi inte använder frekvent och vi egentligen inte behöver.

 5. PS

  Mina pepaprkaksformar används ca 3 gr per år men får hänga kvar ändå ;-). Tack för alla trevliga nlägg

  Svara
  1. PS

   Felstavningar överallt. Mina pepparkaksformar används ca 3 gr per år men får hänga kvar ändå;-). Tack för alla trevliga inlägg.

  2. Fru Minimalist

   Majoriteten av våra pepparkaksformar används bara en gång per år, vid det årliga julbaket :) Den enda pepparkaksformen som används mer frekvent är formen av ett hjärta då jag brukar trycka ut scones-deg i den för att få fina hjärtformade bröd, och jag har även stekt ägg i den vid något enstaka tillfälle.

 6. elise

  Jag ramlade in på er fina blogg för någon månad sedan, då jag själv hade börjat fundera på allt överflöd som jag lever i.
  I våras flyttade vi äntligen till hus och det första rummet som vi renoverade var vårt sovrum. Vi har byggt ny garderob och jag har mycket mindre plats för mina kläder nu än i vår gamla lägenhet, så jag har fått börjat rensa mina kläder lite mer ordentligt (men jag fuskar en del med att inte ta beslut med att ha säsongsgarderob som förvaras på finden).
  Det skulle vara intressant att få läsa om era funderingar kring kläder!

  Ni är väldigt inspirerande, keep up the good work!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack så mycket :)
   Vi har skrivit en hel del kring rensning av kläder och hur, framför allt jag (Fru Minimalist), försöker skapa mig ett mer enhetligt innehåll för att kunna matcha mer kläder kors och tvärs. Om du går till Arkiv och söker på garderob eller kläder i sökrutan så får upp många inlägg kring dessa ämnen. Och det kommer garanterat fler klädrelaterade inlägg under hösten/vintern om du håller utkik på bloggen framöver :)

 7. samara

  jag har 3 äggklockor, en på varje våning, jag använder dem när jag städar, jag sätter den på en kvart och så skyndar jag mig att få så mycket gjort som möjligt, eller om jag ska städa en garderob så jag blir uppslukad, så kanske jag ställer den på 45 minuter, så jag inte slösar hela dagen med att krafsa runt.
  Men inte vill jag släpa med mig mobilen från rum till rum, den stänger jag av när jag kommer hem.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vi bor ju i en tvåa på 60 kvm så att ”släpa med mobilen” behövs inte direkt för att alltid ha den lättillgänglig :) Och eftersom det var länge sedan vi hade fast telefoni så är mobilerna våra ”hemtelefoner”.

Lämna ett svar