Kniviga beslut i köket

Brödkniv, kockkniv, fruktkniv, köttkniv, filékniv, grönsakskniv, universalkniv, skalkniv, urbeningskniv och trancherkniv. Det finns onekligen goda möjligheter att lägga stora summor pengar på att fylla kökslådorna enbart med diverse olika köksknivar om man har det intresset.

Nyligen besökte vi mina föräldrar som, till vår stora förtjusning, på många områden börjat rensa bland alla sina prylar och pinaler. Kökslådorna tycks de dock inte ha kommit till ännu för i en av dessa helt tillägnad knivförvaring hittade jag så många som 23 stycken knivar i olika storlekar, färger och former. Naturligtvis fanns det flera knivar av samma typ där brödknivar, kockknivar och universalknivar var de vanligast förekommande.

Tidigare i somras frågade vi oss, i samband med att vi skrev om redundanta normalprylar för oftaanvändning, om vi verkligen behöver och använder våra fyra olika köksknivar. Det visade sig vara en knivigare fråga än vi först trodde då Herr Minimalist anser att vi skulle klara oss med enbart den största kockkniven medan jag fortfarande ser ett behov av två av våra totalt fyra knivar.

Vi är dock helt överens om att den minsta fruktkniven är onödig samt att en separat brödkniv faktiskt inte behövs. Något som jag för övrigt inte alls var övertygad om tidigare. Jag är uppväxt med och upplärd att en brödkniv ingår i varje knivset. När mina köksknivar i samband med samboskapet fick ge vika för Herr Minimalists mer kvalitativa knivset, insåg jag dock att har man bara tillräckligt vassa knivar så behövs faktiskt ingen speciell brödkniv. Dock är det ibland svårt att ifrågasätta och ändra vanor och tankemönster vi är uppväxta med, som att det till exempel krävs en specialkniv för bröd, fisk eller frukt.

Hur många köksknivar har du och hur många av dem använder du så gott som dagligen?

20 tankar kring ”Kniviga beslut i köket

 1. Sofi Säger

  Åh vad roligt att detta ämne kom på tal! Vi hade precis samma problem hemma hos oss (som uppstod när vi byggde om köket) Vi hade också närmare 20 knivar och vi löste det genom att behålla 7 st eftersom det är så många som får plats i knivstället i lådan:) Min kille ville spara men jag satte ett ultimatum. De som får plats i lådan blir kvar, resten åkte ut illa kvickt! Vi använder faktiskt alla eftersom vi har olika favoriter (alla är också av bra kvalité så de kommer nog hänga med länge och märker att jag har blivit mer noga med att sköta om knivarna, tidigare slarvades det mycket mer med avsköljning och rengöring).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som ni fick till en bra kompromiss med antalet sparade knivar :)
   Vi är också noga med rengöring av knivarna samt slipar dem regelbundet för att hålla dem i gott skick.

 2. Frasse

  Hej
  Två köksknivar för att kunna jobba i parallell med kött och grönsaker till ex.
  Brödkniv vill jag ha. Det går inte att kära tunna skivor utan tand.
  Och en miniminivå för att kunna detaljobb.
  Det är det som vi använder och tycker att vi behöver.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Skönt att ni hitta en balans mellan behov och antalet knivar.
   Jag trodde inte att det gick att skära tunna brödskivor utan tand :) Men med en av våra väldigt vassa, lite större knivar tycker jag det fungerar utmärkt, men det beror säkert på brödsort och hur tunna de måste vara.

 3. Christina

  Jag har ett knivset som jag fick i julklapp, det innehåller fem olika knivar, sen har jag också en keramisk kniv som jag fått i födelsedagspresent som är i stor användning. Har nyligen gått igenom våra kökslådor och rensat bort en hel del onödiga saker och dubletter. Vilken känsla när det går lättar att hitta i lådorna igen.

  Svara
 4. Lyckliga Fiskaren

  Jag är snarare av den åsikten att en bra brödkniv är det enda som behövs. Den funkar till allt som jag skär här hemma, kött, grönsaker och såklart bröd. Men vi är av samma åsikt när det kommer till att minimera antalet knivar i lådan.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag insåg just att en av anledningarna att vi inte har något större behov av brödkniv, kanske är att större delen av det bröd vi äter antingen är hembakat som fralla eller tekaka, eller redan färdig-delat hos bageriet. När vi väl köper någon surdegslimpa eller liknande har vi en riktigt vass kniv som vi tycker fungerar fint, men den används knappast dagligen till just bröd. :)

 5. Camilla

  Jag har en liten kniv(slät) och en filekniv. Den lilla använder jag stort sett dagligen till att skära frukt och sånt. Väldigt behändig kniv. Filekniven har jag fått i present av min morfar, fast ar för mig att jag eg ville ha en brödkniv. Den används till allt möjligt där jag behöver en större kniv faktiskt. :) men har tänkt att köpa en lite större universalkniv för ibland är min lilla för liten. Jag tycker att 2 är rätt lagom. Tror att min filekniv kanske kommer bli onödig när jag köper den andra. Vi får se.

  Svara
 6. ekomammaistan

  Vi har totalt sex knivar: Två stora köksknivar, en mellanstor och en liten. Dessutom har vi en brödkniv och en fisk/filekniv. Vi använder faktiskt alla regelbundet utom fiskkniven som dock är guld värd när vi köper hel lax, filear upp och fryser in.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har aldrig ägt en fiskkniv, förmodligen är det därför jag inte heller saknar den trots att vi äter en hel del fisk. Mycket är ju en vanesak och man hittar sätt att lösa ”vardagsproblem” på utifrån sina egna förutsättningar. :)

 7. Inredspiration

  Intressant! Vi har 7 st knivar här hemma. 3 st små skalknivar, 1 st brödkniv, 3 st stora köksknivar varav den ena är vassare och perfekt för när man gör sushi (ca 1 gång i veckan hos oss). Vi använder faktiskt 6 st av dessa mer eller mindre dagligen. Den enda som inte används lika ofta är en av skalknivarna då vi inte gillar utformningen på den och tycker inte den är så bra som de andra. Alla knivarna ryms i ett knivblock och vi är mycket nöjd med antalet knivar. Det är ingen kniv vi saknar men heller ingen som känns överflödig, förutom då den lilla kniven som vi sällan använder och som vi därför tänkt oss göra oss av med.

  Vi rensade bland porslinet och köksredskapen (dock ej knivarna) för någon vecka sedan, en mycket härlig känsla att titta i skåpen efteråt! :) Nästa projekt blir krukor och vaser.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter bra att ni använder och tycker om majoriteten av knivarna, även om jag spontant reagerade på att ni har flera knivar av samma sort, tre små skalknivar och tre stora köksknivar, som borde kunna fylla i princip samma funktion (?) ;)

   Kul att ni rensat bland köksskåpen, kanske var det efter vårt inlägg om detsamma? :)
   http://minimalisterna.se/rensning-i-koksskapen/

   Själva äger vi nog bara en handfull vaser och något fler krukor, om vi räknar med de som står i fönstren med blommor i. När det gäller vaser har vi skalat ner rejält eftersom de står i skåpet mer än de står framme hos oss. Det är ytterst sällan vi få mängder med snittblommor etc samtidigt så att alla vaser åker fram, men ett par olika storlekar kan ju dock vara lämpligt att ha ;)

  2. Inredspiration

   Tack för feedbacken! Absolut kan jag förstå att det ur ett minimalistiskt perspektiv låter lite konstigt med flera knivar av samma sort, dock så är det toppen för oss då vi mer eller mindre alltid lagar mat tillsammans och samtidigt behöver de olika knivarna. :) Behovet av dem finns ju uppenbarligen där eftersom de används alla i stort sett dagligen ;)

   Vi började faktiskt med en rensning även innan ert inlägg för att jag blev så irriterad på alla sakerna i skåpet som vi ändå inte använde :P (Själva irritationsmomentet på alla prylar som jag egentligen inte gillar, använder eller vill ha var det som utlös hela min minimalistiska resa från första början :) ) Men jag uppskattar verkligen er blogg och den inspirerar mig till att ta tag i pryltäta skåp och lådor för att lätta bland sakerna även om jag inte tar det riktigt i samma ordning som er eller alltid tänker likadant :)

   Kul att höra om hur ni tänkt kring krukor och vaser! Vi är inne på samma spår här, det är väldigt sällan som alla krukor och vaser faktiskt behövs. Dessutom har jag märkt att jag nästan alltid återkommer till precis samma tre vaser för typ alla snittblommor ;)

 8. Händelsevis

  Vi har en bra kniv som vi använder till allt! För att kunna skära fler saker samtidigt har vi dock kvar ett helt gäng knivar till. Lyckas vi bara välja en hade vi absolut klarat oss med två.
  Dock har jag en favoritkniv till som egentligen är en tandad matkniv, den använder jag till minde frukter och grönsaker. Mest sånt man vill kunna skära utan att ta fram skärbrädan. Den dubblar även som utflyktskniv då jag inte gärna packar ner en kockkniv i ryggsäcken :-)
  Tre knivar alltså. Det är mitt gyllne tal!
  Har ni ingen kniv med på fjället?

  Svara
 9. Bo

  I köket:
  Kort skalkniv , skalning, urbening, rensning. Detta är universalkniv nr 1.
  Kort bred kniv, grönsaker och köttskivor.
  Filékniv till fisk eller större biffar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Du tycks ha hittat en bra balans och tänkt igenom användningsområden för de knivar ni har kvar i hemmet. Kanske är det 3 knivar som är det gyllene talet :)

   Jag tror vi skulle känna oss nöjda med tre av våra fyra knivar. I mångt och mycket är det ju en vanesak. Jag har vant mig av med brödkniv och hittat ett bra substitut, samt har aldrig ägt eller vant mig vid en filékniv till fisk etc, därmed löser jag dessa ”vardagsproblem” med andra knivar. :)

 10. ninja

  4 knivar; en fin dyr kockkniv som är perfekt på alla sätt, (handdiskas)
  två kockknicar från fiskars, en lite mindre som jag får lov att diska i diskmaskinen när jag vill vara lat eller har bråttom (dom håller jag dom slipade och vassa) samt en liten skalkniv, klarar mig utmärkt på dessa

  Svara
 11. Ann-Christin

  6 st – n filékniv (används dock sällan), 3 keramikknivar i olika storlekar (minst 2 används dagligen), liten skalkniv (används mest sommartid och vid utflykter, en perfekt skrapa potatis kniv, kockkniv och brödkniv. Antalet känns rätt lagom för mig som ändå lagar mycket mat från grunbden. Möjligtvis skulle jag kunnna göra mig av med filékniven men den får vara kvar ett tag till.

  Svara

Kommentera