Redundanta specialprylar för sällananvändning

Har du några saker i ditt hem som är avsedda för att lösa ett speciellt behov som du egentligen löser precis lika bra med andra saker som du även kan använda för många andra ändamål? Det vill säga har du saker som egentligen är mer eller mindre redundanta och dessutom används ytterst sällan?

Vi kikade i helgen igenom våra kökslådor och hittade en del prylar som stämmer in på beskrivningen ovan, där vårt bästa exempel är Herr Minimalists grapefruktskedar. De ser nästan precis ut som vanliga teskedar med undantaget att de är lite plattare och har sågtandsliknande kanter, vilket gör arbetet att äta ur en grapefrukt marginellt lättare (se bild).

Det vore kanske helt okej om vi åt grapefrukt varje morgon men i realiteten äter vi grapefrukt ett par gånger per år och då går det precis lika bra att skära med en vass kniv och äta med en vanlig sked.

Jag tror att de flesta hem har många liknande produkter till exempel minirivjärn som kan ersättas med det vanliga lite större rivjärn som i princip alla äger, pizzaskärare och blomsnittare som kan ersättas med en vanliga knivar, jordgubbsnoppare som kan ersättas med en normalfungerande mänsklig hand, glasskopa med en vanlig sked, äggseparerare som kan ersättas av äggskalet och lite fingerfärdighet eller varför inte plojbestick med kräftor, chilis eller något jul-igt på handtagen som kan ersättas med vanliga bestick.

Har du några redundanta men kanske roliga specialprylar för sällananvändning i ditt hem, och i så fall vilka? Har du kanske några saker som stämmer in på beskrivningen ovan men som du faktiskt inte vill vara utan? :-)

26 tankar kring ”Redundanta specialprylar för sällananvändning

 1. Josefin

  Jag har också ägt grapefruktskedar – men gjort mig av med dem..
  Där emot önskar jag verkligen att jag hade en jorgubbssnoppare, har letat men inte lyckats hitta någon än!

  Svara
 2. Julia

  Jag känner mig inte särskilt träffad, för jag är ganska bra på att nöja mig med det jag har och använder. Men en speciell olivsked har jag faktisk helt i onödan.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vad är en olivsked? Är det en sked som är extra bra att fiska upp oliver ur en långsmal burk eller är det en sked med en oliv på skaftet? :)

  2. Julia

   Du gissade bra. Det är en sked med långts’ skaft och hål iså att man kan fiska upp oliver ur burken utan spad. Hålet i den gör ju att det är svårare att hitta alternativa användningsområden för den :-)

 3. Natalie

  Ojdå, finns det jordgubbssnoppare?? Körsbärsurkärnare hade jag hört talas om men inte detta…

  Det ligger en pizzaskärare och en äggskivare i kökslådan. De används aldrig, men de är inte mina, så de får bo kvar.

  Minirivjärn, eller ett plant handrivjärn i alla fall, använder jag flera gånger i veckan för att riva ost, vitlök, ingefära mm. Det är så mycket smidigare att diska än det stora.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jajemensan, Fru Minimalists mamma har en jordgubbssnoppare. Däremot hade vi aldrig hört talas om körsbärsurkärnare förrän nu. Låter lite onödigt men är kanske bra om man ofta använder körsbär i pajer eller liknande.

   Japp, eftersom du använder minirivjärnet så ofta så är det ju absolut inte onödigt i ditt fall. Allt ska ju inte rensas bort bara för att. :)

 4. Hanna

  Jag äger en äggsax. Alltså en sax som klipper av toppen på ett kokt ägg. Rakt och snyggt.
  Äter dock väldigt sällan ägg.

  Svara
 5. Erica S

  Vilket lustigt sammanträffande att jag såg just det här inlägget just idag. Jag satt nämligen tidigare under dagen och funderade på om jag skulle ta emot ett gäng fruktknivar av min mormor. Min tanke var ”de är ju så smidiga att skära grapefrukten med”. Hur ofta äter jag grapefrukt? Ja, det är nog inte ens en gång om året. Ska jag ta emot skedarna? Nja, jag tror bestämt att jag klarar mig utmärkt ändå. Tack för att ni klarade upp mina tankar än en gång!

  Svara
 6. Anni

  Sålde just min mjölkskummarkanna (funkar lika bra med en kastrull och en visp) och en bevattningskruka för kryddor (funkar lika bra med något glas eller liknande de gånger jag har färska kryddor hemma). Sen har vi bland annat (TVÅ stycken) mojänger som kanske heter apelsinskärare. Altså små plastsaker som gör det enkelt att snitta en apelsin och sen skära det. Kniv skulle nog lätt klara av det jobbet :D

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Wow, jag visste inte ens att det fanns något som heter mjölkskummarkanna. Häftigt!

   De där apelsinskärarmojängerna minns jag från min barndom. Håller med om att kniv borde fungera lika bra men äter man otroligt mycket apelsin så kanske det är värt att äga en eller två. Lite smidigare blir det allt. Man får utgå från sina behov som vanligt. :)

 7. Händelsevis

  Tänkte på dethär inlägget idag när jag använde två prylar av ovan nämnda kategori. Just grapeskedar faktiskt! Fast till att ta ut kärnhuset på ett halverat päron för att bebisen skulle få äta själv.
  Den andra var en håltagare eftesom mitt skärp som genom magi blivit för stort?!? Hur gör ni när ni behöver fler hål i skärpen?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Hittills har extra hål i skärpet inte varit ett problem men om det en dag skulle behövas lånar jag nog en håltagare av min pappa. :)

  2. Fru Minimalist

   När jag hade ett skärp som behövde ett hål ytterligare gick jag till skomakaren som fixade detta på fem sekunder. Han ville ha 10 kronor för jobbet men då jag bara hade en hundralapp löst och han dåligt med växel slutade det med att han bjöd på det. Behöver jag säga att jag lämnade in mina skor för omklackning på samma ställe två veckor senare? :)

 8. Karin

  Jag har äntligen gjort slag i saken och rensat ut en ”bananskivare” som jag insett att jag klarar mig utan! Det är verkligen en onödig pryl (enligt mig) och dessutom ganska svårdiskad.

  Svara
 9. A M

  Jag visste faktiskt vad det var, förvånansvärt! Jag har har sett en sådan tidigare och blev väldigt fascinerad!
  Hoppas du hade en superfin julafton, God Jul! :D

  Svara
 10. Linn

  Hmm, jag tänker att man kan äta grapefrukt i klyftor som med en apelsin… Men då kanske man iof ”behöver” den andra specialprylen apelsinskalsöppnare (den långa plastiga med liten ”krok” på). Håhåjaja det är inte lätt att vara bortskämd?

  Nej, skämt å sido, jag tycker man behåller dem prylar man använder och tycker underlättar i vardagen resten kan man rensa bort?

  Svara
 11. Fatima

  Vill absolut inte vara utan minirivjärnet som nästan varje vecka hamnar på middagsbordet i en liten skål med parmesanosten som en kan riva över maten. Då använder en bara det som går åt. Äppelklyftaren där emot har vi gjort oss av med (och säkert mer!)

  Svara

Lämna ett svar